Annons
X
EXPRESSEN.SE

7 sköna skäl att älska Florida

Florida blir bara hetare och hetare. Nu går det direktflyg, här finns solen och massor av stränder, sevärdheter, natur- och djurliv att upptäcka.

Njut av kontrasterna i Miami Beach, nostalgiska Key West, Floridas västkust och nöjesparkerna i Orlando.

Allt om Resor listar sju måsten i Florida.

Piren i Key West.

Foto: Beatrice Preve

1 av 7

1. Key West & Ernest Hemingway

KEY WEST, FLORIDA. För att komma till USA:s sydligaste plats åker man 20 mil över ett pärband av korall­öar som kallas Keys och som binds ihop med 43 broar. Världens största korallrev löper längs The Key. Key West är en subtropisk ö som faktiskt ligger närmare Havanna än Miami.

På den turistiga huvudgatan Duval Street ligger den stimmiga baren Sloppy Joe's där författaren Ernest Hemingway brukade hänga. Bara ett kvarter bort från Duval Street är det tyst och mer genuint. Här finns Hemingways forna hem, som nu är ett museum. Den tropiska trädgården vimlar av sextåiga katter som påstås vara ättlingar till de katter som författaren ägde. Två fina stränder är en lite stenig strand vid naturreservatet Fort Zachary Taylor och mysiga South Beach i södra änden av södra änden av Duval Street.

Bra matställen är Louie's Backyard med utsikt över havet och Café Marquesa i gamla stan.

Passar: Alla som gillar nostalgi och barhäng. Inte så anpassat för barnfamiljer.

Tips: Kolla in den vackra solnedgången vid piren.


Bo bra: Not Your Average hotel. Ägs av två svenska bröder och ligger nära hamnen. Här finns fem olika pooler och man kan bo flera i rummen.

Pris: Dubbelrum från cirka 1 150 kronor med frukost, är man sex personer kostar det 1 600 kronor.

Adress: 420 Margaret Street, www.nyahotels.com


RESFAKTA: FLORIDA

Resa dit: Från cirka 3 300 kronor med reguljärflyg. SAS har direktlinje till Miami. Norwegian har direktflyg till Fort Lauderdale.

Bästa tiden: Ska du till parkerna i Orlando är bästa tiden januari mars och september november, för då är det minst folk och finast väder. Vill du bada är tidig höst och sen vår en toppentid.

Valuta: Amerikanska dollar.

Prisnivå: I regel är det billigare med alkohol jämfört med Sverige men det kan vara dyrare att gå ut och äta. Floridas västkust är billigare än östkusten.

Äta: I Miami finns allt. I Orlando och på västkusten är den amerikanska matkulturen utpräglad, men här finns även det mesta.

Bra att veta: Tänk på att varuskatt tillkommer på alla inköp. Glöm heller inte att man måste gå in och göra en ESTA-ansökan på nätet, absolut senast 72 timmar innan man åker för att komma in i USA.

1 av 7

ELISABETH MONTGOMERY