Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

7 sköna skäl att älska Florida – shopping, stränder, sevärdheter

Heta Florida – här finns solen och massor av stränder, sevärdheter, natur- och djurliv att upptäcka. Njut av kontrasterna i Miami Beach, nostalgiska Key West, Floridas västkust och nöjesparkerna i Orlando. Här är sju måsten i Florida.

1. Key West & Ernest Hemingway

På den turistiga huvudgatan Duval Street ligger den stimmiga baren Sloppy Joe's där författaren Ernest Hemingway brukade hänga. Bara ett kvarter bort från Duval Street är det tyst och mer genuint. Här finns Hemingways forna hem, som nu är ett museum. Den tropiska trädgården vimlar av sextåiga katter som påstås vara ättlingar till de katter som författaren ägde. Två fina stränder är en lite stenig strand vid naturreservatet Fort Zachary Taylor och mysiga South Beach i södra änden av södra änden av Duval Street.

För att komma till USA:s sydligaste plats åker man 20 mil över ett pärband av korall­öar som kallas Keys och som binds ihop med 43 broar. Världens största korallrev löper längs The Key. Key West är en subtropisk ö som faktiskt ligger närmare Havanna än Miami.För att komma till USA:s sydligaste plats åker man 20 mil över ett pärband av korall­öar som kallas Keys och som binds ihop med 43 broar. Världens största korallrev löper längs The Key. Key West är en subtropisk ö som faktiskt ligger närmare Havanna än Miami.För att komma till USA:s sydligaste plats åker man 20 mil över ett pärband av korall­öar som kallas Keys och som binds ihop med 43 broar. Världens största korallrev löper längs The Key. Key West är en subtropisk ö som faktiskt ligger närmare Havanna än Miami.
För att komma till USA:s sydligaste plats åker man 20 mil över ett pärband av korall­öar som kallas Keys och som binds ihop med 43 broar. Världens största korallrev löper längs The Key. Key West är en subtropisk ö som faktiskt ligger närmare Havanna än Miami.

 

2. Orlando & Disney World

Bäst var attraktionen ”The forbidden journey” i Harry Potter-parken ”The Wizarding World of Harry Potter”. Snacka om tekniskt avancerad åktur. Det kändes som om man åkte på en flygande kvast efter Harry Potter genom trollkarlsskolan Hogwarts klassrum, korridorer och den förbjudna skogen, där man mötte olika jättespindlar och andra figurer från böckerna och filmerna. Hemskt och kul! Underhållande var det också i kön där tavlorna levde sitt eget liv och Harry Potter och hans vänner dök upp med hjälp av roliga projektioner. Andra tips i denna park är Jurassic park, Poseidon’s Fury och The Amazing Adventures of Spider-Man.

Tips: Missa inte Cape Canaveral och rymdbasen Kennedy Space center som ligger på ön Merrit Island alldeles utanför Orlando.

Orlando är nöjesparkernas centrum. Här har Disney World fyra parker, Universal två och Seaworld en.Orlando är nöjesparkernas centrum. Här har Disney World fyra parker, Universal två och Seaworld en.Orlando är nöjesparkernas centrum. Här har Disney World fyra parker, Universal två och Seaworld en.
Orlando är nöjesparkernas centrum. Här har Disney World fyra parker, Universal två och Seaworld en. Foto: Shutterstock

3. Miami Beach – för shopping & strand

 Jag började morgnarna med en powerwalk utmed strandpromenaden. Redan tidigt är det stor aktivitet bland joggare, inlines- och Segway-åkare. Härliga frukostställen finns det gott om - allt från Starbucks till en flott frukost på hotellet Delano.

Gillar man inte strandhäng finns shopping på Lincoln Road, Lincoln Mall och södra delen av Collins Avenue. Se också intressant arkitektur i de häftiga art déco-­kvarteren på Ocean Drive. På nummer 1114 finns modedesignern Gianni Versaces palats, där han också sköts till döds av en förvirrad ­mördare 1997.

Miami Beach är kontrasternas plats. Skyskrapor och strand, billiga affärer och lyxiga varumärkesbutiker, sunkiga hak och värsta lyxkrogarna.Miami Beach är kontrasternas plats. Skyskrapor och strand, billiga affärer och lyxiga varumärkesbutiker, sunkiga hak och värsta lyxkrogarna.Miami Beach är kontrasternas plats. Skyskrapor och strand, billiga affärer och lyxiga varumärkesbutiker, sunkiga hak och värsta lyxkrogarna.
Miami Beach är kontrasternas plats. Skyskrapor och strand, billiga affärer och lyxiga varumärkesbutiker, sunkiga hak och värsta lyxkrogarna.

4. Everglades träsk & alligatorer

Everglades nationalpark är sedan 1979 upptagen på Unescos lista över världsarv. Hit åker de flesta för att se alligatorer men man kan också se tvättbjörnar, pungråttor, trädormar, ödlor och fåglar. Everglades city är bästa stället för att utforska parken med båt. I Shark Valley kan du ta en två timmar lång tur med turistbuss till ett högt utsiktstorn eller hyra cykel.

Här finns också indianreservat. I Miccosukee Indian Villages kan man se konsthantverkare i arbete och alligatorbrottning. Jag bokade en guidad safaritur från Miami Beach till Gator Park och där åkte vi en kort airbåttur på floden och såg fåglar, en sköldpadda men anade bara alligatorerna. Efter båtturen var det alligatorshow som nog kan kallas för djurplågeri. Vår andra tur gick genom Alligator Alley och Everglades City och där är det mer genuint.

Everglades är världens mest berömda träskmark. Vattnet flödar från Lake Okeechobee söder och västerut ut i Florida Bay.Everglades är världens mest berömda träskmark. Vattnet flödar från Lake Okeechobee söder och västerut ut i Florida Bay.Everglades är världens mest berömda träskmark. Vattnet flödar från Lake Okeechobee söder och västerut ut i Florida Bay.
Everglades är världens mest berömda träskmark. Vattnet flödar från Lake Okeechobee söder och västerut ut i Florida Bay. Foto: Shutterstock

5. Fort Meyers sjökor

I vår kartbok står det att om du ser en sjöko när du besöker Florida kan både du och sjökon skatta er lyckliga. Du för att just du sett Floridas mest utrotningshotade djur och manaten för att den överhuvudtaget existerar.  

Sjökorna hotas bland annat av motorbåtar vars propellrar dödar minst 50 djur om året. Dessa fantastiska djur som liknar simmande elefanter simmar i källor och flodmynningar utmed västkusten.

Jag åkte till Manatees park i Fort Myers där vi paddlade och kollade in de grå jättekorvarna när de kom upp till ytan för att andas.

Tips: Bästa tiden att simma med sjökorna är från november till mars.

Sjökor, en sällsynt, men magisk upplevelse.Sjökor, en sällsynt, men magisk upplevelse.Sjökor, en sällsynt, men magisk upplevelse.
Sjökor, en sällsynt, men magisk upplevelse. Foto: Shutterstock

6. Outlet i Orlando & Fort Lauderdale

Ellenton Premium Outlet på västkusten är omtalad som en av USA:s bästa. Här kan man också boka en grupptur gratis. Ytterligare två av de största och bästa köpcentren ligger på International Drive i Orlando. Vi besökte Tanger Outlets i Fort Myers, en mindre outlet med ”bara” 64 olika varumärken.  Priserna ligger cirka 30 procent under de svenska.

Att shoppa i USA är ett stort nöje, i synnerhet på outlets. Störst är Sawgrass Mills Mall i Fort Lauderdale på östkusten med cirka 300 butiker.Att shoppa i USA är ett stort nöje, i synnerhet på outlets. Störst är Sawgrass Mills Mall i Fort Lauderdale på östkusten med cirka 300 butiker.Att shoppa i USA är ett stort nöje, i synnerhet på outlets. Störst är Sawgrass Mills Mall i Fort Lauderdale på östkusten med cirka 300 butiker.
Att shoppa i USA är ett stort nöje, i synnerhet på outlets. Störst är Sawgrass Mills Mall i Fort Lauderdale på östkusten med cirka 300 butiker. Foto: Shutterstock

7. Siesta Key & Sanibel Island på västkusten

På Sanibel Island finns ett snäckmuseum och ett fantastiskt djurliv med oändligt många vackra fåglar, delfiner och magiska solnedgångar.

Vi åkte också till den pyttelilla ön Captiva för att njuta av vyn när solen gick ner i Mexikanska golfen. Till skillnad från i Miami byggs här bara låga hus. Ön är perfekt för cykling. Området från Marco Island nära Everglades upp till Tampa Bay är ett fiske- och seglingsparadis som består av 290 kilometer med små vikar, sjöar, halvöar och öar.

Ön Siesta Key söder om Sarasota påstår sig ha världens vitaste sand och vetenskapliga bevis för detta, och i en av alla dessa omröstningar utsågs Fort Desoto beach vid S:t Petersburg till USA:s finaste.

Tips: Missa inte Venice, strax söder om Sarasota, och de fina stränderna där man kan leta efter fossiliserade hajtänder!

Fler och fler upptäcker västkustens fantastiska stränder, orörda natur och små charmiga städer. Jag har aldrig sett så många snäckor som på de bländvita stränderna på Sanibel Island.Fler och fler upptäcker västkustens fantastiska stränder, orörda natur och små charmiga städer. Jag har aldrig sett så många snäckor som på de bländvita stränderna på Sanibel Island.Fler och fler upptäcker västkustens fantastiska stränder, orörda natur och små charmiga städer. Jag har aldrig sett så många snäckor som på de bländvita stränderna på Sanibel Island.
Fler och fler upptäcker västkustens fantastiska stränder, orörda natur och små charmiga städer. Jag har aldrig sett så många snäckor som på de bländvita stränderna på Sanibel Island. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Familjemys i Florida – stor guide till alla äventyr