Las Vegas omges inte bara av Nevadaöknens sand. Här finns även flera spännande spökstäder från guldgrävartiden.
1 av 5: Las Vegas omges inte bara av Nevadaöknens sand. Här finns även flera spännande spökstäder från guldgrävartiden. Foto: Colourbox
Guldgrävarstaden Nelson drabbades av flera mord och översvämningar innan platsen övergavs. I dag förekommer den i flera filmer.
2 av 5: Guldgrävarstaden Nelson drabbades av flera mord och översvämningar innan platsen övergavs. I dag förekommer den i flera filmer. Foto: Shutterstock
Saint Thomas grundades av en grupp mormoner som trodde att de befann sig i Utah.
3 av 5: Saint Thomas grundades av en grupp mormoner som trodde att de befann sig i Utah. Foto: Jkotto Wikimedia
Stokes Castle byggdes med ett italienskt torn som förebild.
4 av 5: Stokes Castle byggdes med ett italienskt torn som förebild. Foto: Fanmartin Wikimedia
Övergivna Gold Point blev uppköpt av affärsmannen Herb Robbins efter en stor spelvinst i Las Vegas.
5 av 5: Övergivna Gold Point blev uppköpt av affärsmannen Herb Robbins efter en stor spelvinst i Las Vegas. Foto: Shutterstock

6 spökstäder som omger Las Vegas

En silverrusch på 1860-talet fick massor av nya gruvstäder att poppa upp i amerikanska ökenstaten Nevada.

Men när gruvorna var tömda försvann städerna lika snabbt som de en gång uppkommit.

Här är sex av de mest spännande spökstäderna:

Delstaten Nevada är mest känt för glittriga kasinostaden Las Vegas, men vill du se något annat i regionen är de många spökstäderna ett läckert tips.

Under andra delen av 1800-talet utbröt en mineralrusch i Nevada som fick lycksökare att plötsligt flockas här i jakt på främst silver men även guld, koppar och andra mineraler.

Resultatet blev mängder av så kallade "boomtowns", småstäder som tycktes dyka upp över en natt och vars nyinflyttade befolkning sedan under en kortare eller längre period blev riktigt rika.

Men väldigt många av städerna stod övergivna redan vid 1800-talets slut. Fast ännu i dag står många av dem kvar om än i olika stader av förfall. Här är sex av spökstäderna som är väl värda ett besök:

1. Belmont (Nye County, Nevada)

Som så många spökstäder i Nevada var Belmont ett boomtown under silverruschen på 1800-talet. Staden grundades 1866 och blev en komplett stad inom 20 år. Här fanns en music hall och ett hotell vid namn Cosmopolitan.

Men Belmonts goda tur höll inte i sig. Silvergruvorna tömdes, mineralpriserna sjönk och rean i början av 1900-talet var staden nästan helt övergiven.

Byggnaderna är förvånansvärt välbevarade. Kvar står fortfarande rådhuset, en bar och ett par kvarnar. I dag arbetar en grupp med att restaurera delar av staden. Såväl en bar som ett bed & breakfast har öppnat på senare år.

Belmont håller på att rustas upp. Foto: Fanmartin Wikimedia

2. Saint Thomas

Grundades av en liten grupp mormoner på 1860-talet i tron att de befann sig i den mormontäta delstaten Utah. När både de själva och myndigheterna upptäckte att marken faktiskt låg i Nevada avkrävdes mormonerna ett sort skattebelopp som de inte kunde betala. I stället övergavs staden 1871. Den var befolkad till och från åren framöver men när den stora Hooverdammen byggdes på 1930-talet dränktes Saint Thomas av en helt ny sjö som uppstod till följd av bygget. I dag har vattnet sjunkit något och en del skorstenar och annat sticker upp över vattenytan.

3. Nelson

Området här var rikt på silver, guld, koppar och bly och här är gick det vilt till under guld- och silverruschen på 1800-talet. Kanske främst beroende på att flesta som samlades här var desertörer från amerikanska inbördeskriget. Tufft och vilt folk som slogs om landsrättigheterna med många mord som följd. Det i kombination med regelbundna översvämningar gjorde att staden snabbt blev övergiven. Kvar i dag finns resterna av en Texaco-mack och ett par bostadshus. Miljöerna här används numera flitigt i allehanda filmsammanhang.

Nelson figurerar i flera filmer. Foto: Shutterstock

4. Stokes Castle, Austin

Anson Phelps Stokes var en rik järnvägsmagnat som investerade i Austin och lät bygga stadens kända trevåningsbyggnad 1896 (se bildspelet ovanför texten), med ett italienskt torn som förebild. På sin tid var det rikt utsmyckat. Men familjen Stokes bodde här bara en månad. Strax blev Anson indragen i en affärsskandal och sålde alla sina ägor i staden som slottet och en silvergruva. Slottet stod övergivet ända till 1956 då en avlägsen släkting till affärsmannen köpte det. I dag är slottet skyddat i sin egenskap som historiskt värdefull byggnad.

5. Unionville

Unionvilles historia är den samma som för så många boomtowns. Staden växte snabbt under silverruschen precis efter amerikanska inbördeskriget, och förföll därpå lika snabbt när gruvorna var tömda. Många av byggnaderna ser ut som fastfrusna i sin tid, helt oförändrade sedan de övergavs på 1870- och 80-talen. I dag bor cirka tjugo personer här och här finns ett bed & breakfast. Största turistattraktionen är en stuga där författaren Mark Twain bodde en gång i tiden.

Mark Twain bodde i Unionville. Foto: Ken Lund Wikimedia

6. Gold Point

Gold Point blev mer framgångsrikt än de flesta städer som blomstrade under silverruschen och här bedrevs gruvverksamhet ända till början av 1940-talet. Staden hade blivit så gott som övergiven när Herb Robbins, en affärsman från Las Vegas, upptäckte den och blev stormförtjust. Han köpte ett hus i staden och fick flera vänner att göra likadant. Efter en stor spelvinst i Las Vegas köpte Robbins upp i stort sett hela staden och renoverade många byggnader. I dag kommer turister för att se de vackert renoverade gamla husen och här hålls diverse turistjippon som iscensatta revolverfajter.

Källa: atlasobscura.com

 

LÄS MER:

 Las Vegas – världens största lekstuga
Så upplever du Las Vegas från luften
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!