Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Havanna är känt för sina tjusiga bilar, här nära universitetet.Havanna är känt för sina tjusiga bilar, här nära universitetet.Havanna är känt för sina tjusiga bilar, här nära universitetet.
Upplev den kubanska rommen på stadens många barer eller rommuseet.Upplev den kubanska rommen på stadens många barer eller rommuseet.Upplev den kubanska rommen på stadens många barer eller rommuseet.
Få en inblick i kubanernas vardag på marknaden.Få en inblick i kubanernas vardag på marknaden.Få en inblick i kubanernas vardag på marknaden.
... och upplev spännande matkreationer på restaurangerna.... och upplev spännande matkreationer på restaurangerna.... och upplev spännande matkreationer på restaurangerna.
1 AV 4
Havanna är känt för sina tjusiga bilar, här nära universitetet.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
2 AV 4
Upplev den kubanska rommen på stadens många barer eller rommuseet.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
3 AV 4
Få en inblick i kubanernas vardag på marknaden.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN
4 AV 4
... och upplev spännande matkreationer på restaurangerna.
Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

17 tips för en härlig solresa till Havanna

Den kubanska huvudstaden är fortfarande ett unikt resmål som blandar Karibien med krackelerad skönhet och det märkliga samhälle som formats av nästan 60 års kommunistdiktatur. Följ med författarna till boken "66 favoriter i Kuba" till deras 17 pärlor i Havanna.

1. Fabrice de Arte Cubano & El Cocinero 

I Havannas gamla elverk, som sedan blev en matoljefabrik, gömmer sig det fantastiska kulturpalatset FAC - Fabrica de Arte Cubano. Här samsas utställningar med modern konst i olika former med musikkonserter, dans, teater och omåttligt populära dansklubbar. Havanna-hippt så det förslår! FAC startades av populära kubanska musikern X-Alfonso, som lyckats balansera myndigheternas krav på "rätt" politiska budskap och förbud mot privat ägande med sina egna visioner av ett nyare och modernare Kuba. 

På taket till fabriken finns dessutom en het bar och restaurang, El Cocinero, som har flera terrasser och en vacker matsal inomhus. Vi föredrar den übercoola takterrassen längst upp, delvis skuggad av segelduk och med den enorma tegelskorstenen i fonden. Ett perfekt ställe för en drink i Havannanatten. 

Adress: Calle 26, på hörnet till Calle 11, Vedado. 

fac.cu 

2. Vedado 

De flesta turister som besöker Havanna hamnar av naturliga skäl i den gamla stadskärnan, Habana Vieja. Inte konstigt, här finns de klassiska sevärdheterna. Men i takt med att charterplanen strömmar in och framför allt kryssningsfartygen blir fler har Vieja fyllts av stora turistgrupper med nummerlapp på bröstet och guide längst fram. För att uppleva ett betydligt mer spännande Havanna hänger vi därför mycket i den stora stadsdelen Vedado. Här poppar många nya, riktigt bra restauranger och barer upp. Vi älskar att promenera omkring och tappa bort oss på de uppspruckna trottoarerna, bitvis hårt ansatta av lianförsedda tropiska jätteträd. 

I grönskan bakom spetsiga gamla järnstaket dväljs glömda palats från början av 1900-talet och sköna villor på väg att rustas upp. En fin promenad startar på tjusiga Hotel Nacional de Cuba. Efter en kaffe eller cocktail på terrassen med utsikt över havet är det dags att snöra på gå-skorna. Följ därefter Calle 19 västerut. Efter hand avtar stadsbullret och det blir lugnare och på andra sidan Avenida de los Presidentes hittar du några av våra favoritkvarter. Kända art déco-huset Casa de la Amistad ligger vid avenyn Paseo. 

Art-decó-huset Casa de la Amistad.Art-decó-huset Casa de la Amistad.Art-decó-huset Casa de la Amistad.
Art-decó-huset Casa de la Amistad. Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

3. Café Laurent

På översta våningen i ett bostadshus i centrala Vedado finns en av Havannas hippaste restauranger. På håll ser vi tunna vita gardiner fladdra romantiskt och lockande från både terrass och fönster. Efter en tur i hissen, som är klädd med gamla tidningsklipp, öppnas dörren till en synnerligen elegant våning. Art deco-stilen är genomgående i fint skick och med tjusigt uppklädd personal och vita linnedukar är vi långt från trafikstöket nedanför. 

Till och med badrummet är original. Förutom miljön bjuds vi på en fantastisk utsikt åt tre håll. På den mindre balkongen med barstolar ser vi hela vägen ner till Atlanten. Maten är kubansk fine dining, ett uttryck som inte fanns för några år sedan, och drinkarna ljuvliga. 

Passa på att beställa flera rätter att dela och prova på det lokala köket när det är riktigt bra. Gott och elegant, inte heller dyrt. 

Adress: Calle M 257.

cafelaurent.ueuo.com 

4. Café la Flauta Magica

Mer takbarer åt folket! På toppen av en stram, lätt DDR-brutalistisk blåvit byggnad ligger en av Havannas skönaste takbarer. Entrén är anonym, men vi tar hissen upp, och bakom en svartlackad dörr på våning tio kliver vi in i vad som ser ut att vara ett bedagat lyxpenthouse. Till och med utomhuspoolen finns kvar och vi kan bara fantisera om vilka fantastiska partaj som hållits vid den. 

Utsikten över havet och strandpromenaden Malecón är fantastisk och den omgivande skylinen med amerikanska ambassaden direkt nedanför ger känsla av internationell storstad. Vi provar fruity daquiri med färsk ananas - utmärkt uppfriskande. Baren passar väl så bra vid solnedgång och har öppet till fyra. Missa inte att kolla in badrummet, stoppat svart läder klär dörrarna men väl inne visslar det ändå runt öronen av vinden från ett otätt fönster. 

Adress: Calzada 101 mellan L och M.

5. California Café

Shona från Kalifornien träffade Havannakillen Paver 2009 när hon besökte Kuba. Kärlek uppstod och paret flyttade till San Francisco. När det blev enklare att starta restaurang på Kuba återvände de till Havanna för att 2015 öppna lilla och mycket charmiga California Café. 

Lokalen är gulligt och generöst pyntad med kulörta lyktor och menyn utlovar mat med det bästa från Kuba och Kalifornien. Det finns burgare, tacos, fisk, sallader och en rad vegetariska alternativ och ja, det är en utmärkt mix av båda köken. Vår favorit blir en het tropisk räkcocktail serverad i en urgröpt ananas. På kvällen spelas blandade dängor av amerikanskt och kubanskt ursprung, vilket passar fint när vi avslutat middagen och gått vidare till de lika goda drinkarna. 

Adress: Calle 19 mellan N och O.

californiacafehabana.com 

Räkcocktailen, som serveras i en ananas, rekommenderas!Räkcocktailen, som serveras i en ananas, rekommenderas!Räkcocktailen, som serveras i en ananas, rekommenderas!
Räkcocktailen, som serveras i en ananas, rekommenderas! Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

LÄS MER: Fly till värmen – Karibiens billigaste semesterländer 

6. Fonda la Paila

Första kvällen i Havanna hamnar på en riktig pärla efter ett tips från en bekant. Palmer och tropiska växter prunkar på terrassen en våning upp från gatunivå och det är full rulle på den latinska popmusiken i högtalarna. Tittar man upp mellan bladen syns stadens högsta hotellskrapor titta fram. 

Kombinerat med den amerikansk-influerade maten som i huvudsak består av barbecue är Fonda la Paila lite som ett kubanskt steakhouse. Vi provar fläskkött med fin grillsmak och goda tillbehör. Kompletterat med en kall öl är det här ett ställe att sitta länge och njuta på en varm kväll. I alla fall om du får en plats i de bekväma korgstolarna i kanten av serveringen, barserveringen i mitten är lite enklare. Missa inte den färskpressade ananasjuicen, lika bra ren som i en piña colada. 

Adress: Korsningen Calle 25 och M. 

7. La Guarida

Kändisarna har besökt Havannas mest berömda privata restaurang i strid ström, och på väggarna hänger signerade porträtt av både politiker och supermodeller. Madonna firade sin födelsedag här, andra kända namn bland gästerna är Naomi Campbell, Jack Nicholson, Natalie Portman, Rihanna samt Beyoncé & Jay Z. Restaurangen var också inspelningsplats för den omtalade kubanska filmen "Fresa y Chocolate" vilket var starten på La Guaridas framgångar. 

På vägen upp till tredje våningen hänger restaurangens linnedukar på tork i långa rader mellan snirkliga pelare i en annars övergiven och flagnande jättesal, vackert som en filmscen. Det är bara turister här men maten är kubansk-spansk fine dining, serveringen utmärkt och miljön bedagat vacker. Det märks att ägaren kontinuerligt skickar kockarna på kurs i Europa, maten är bland det bästa vi ätit på Kuba. Boka bord i tid om du vill äta middag. 

Adress: Concordia 418, Habana Centro.

laguarida.com 

La Guarida är Kubas mest berömda restaurang.La Guarida är Kubas mest berömda restaurang.La Guarida är Kubas mest berömda restaurang.
La Guarida är Kubas mest berömda restaurang. Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

8. Agromercado

En av de stora njutningarna på Kuba är allt det goda som odlas i tropikerna. Och då menar vi inte bara den fantastiska tropiska frukten utan också alla grönsaker, rötter och olika sorters potatisar som tillhör det kubanska köket. För att spana in allt detta och även mingla med Havannabor på vardagsvis besöker vi en av de lokala marknaderna. 

På många hörn i centrum säljs frukt och grönt och på gatorna cyklar man också runt och säljer direkt från flaket, men vi gillar en av de större marknaderna i Vedado. Mer folk, bredare utbud och inte minst med försäljning av rom från fat genom en liten öppning i väggen i kvarteret bredvid. Spana efter texten "Hay Ron". Glöm inte att växla till dig lokal valuta innan, det är bara den som gäller här.

Adress: Korsningen Calle 19 och Calle B, Vedado. 

9. Helad'oro

Tillsammans med en sval drink är glass det som passar allra bäst i Havannas värme. Trots detta är det inte helt enkelt att hitta sin strut och ännu svårare att hitta den icke fabriksgjorda varianten. Helad'oro är det lysande undantaget och en av de första glassbarerna som verkligen tar tillvara de lokala råvarorna. 

En kuban och hans franskkubanska fru gör allt på plats. Utöver fruktvarianterna och klassiska Dulce de leche finns också mer moderna sorter som nutella och annan kakbitsglass. Kokosglassen blir vår favorit. Generöst med kokos och en krämigt naturlig smak. Serveringen i den knallgula lokalen är relativt liten, så enklast att ta med dig struten ut.

Adress: Aguiar 206 mellan Empedrado och Tejadillo, Habana Vieja. 

10. Båttur med färja

Hamnen i Havanna har alltsedan den förstärktes med ett fort på 1500-talet varit Kubas huvudhamn. Fortet finns fortfarande kvar och ett fint sätt att spana in detta under svalare former är att ta en tur med en av lokalfärjorna. Hoppa på vid terminalen i Habana Vieja, där turerna går cirka var 20:e minut och lös biljett när du kliver på. Gubbarna höjer annars gärna priset till det tiodubbla för turister, det räcker med 0,10 CUC, inte 1,0 som biljettgubben gärna försöker med. Vi tar den lite längre turen över till Casablanca och får en fin vy över den gamla delen av Havanna. 

Adress: Piren på Avenida del Puerto, där Santa Clara slutar, Habana Vieja.

Hoppa på en färja för en fin vy över gamla Havanna.Hoppa på en färja för en fin vy över gamla Havanna.Hoppa på en färja för en fin vy över gamla Havanna.
Hoppa på en färja för en fin vy över gamla Havanna. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Guide till 13 paradisöar i Karibien 

11. Madrigal Bar Café

En trappa upp i en av de gamla villorna på lummiga Calle 17 ligger en av Vedados charmigaste barer. Första gången vi kom hit lockades vi av jazzen som hördes ut på gatan, väl uppe möttes vi av en enorm väggmålning, ett litet band som spelade live och en snygg bar som langade ut kylda drycker. 

Det här är en kulturbar med mycket konst på väggarna och regelbunden live-musik. Det går att äta med. Missa inte den pelarförsedda balkongen. Det finns för övrigt fler bra ställen på samma gata, eleganta loungebaren Los Naranjos hade till exempel en duo som sjöng opera sist vi var där. 

Adress: Calle 17, nr 809, mellan Calle 2 och 4.

Adress: Los Naranjos, Calle 17, mellan Calle A och Paseo. 

madrigalbarcafe.wordpress.com

12. Cigarrbutiker

Det är väl i princip obligatoriskt att ta i alla fall en liten puff på några av de små mästerverk till rökverk som produceras på ön. Och vad är mer passande än att ta sig en "havana" i Havanna? Röka kan man göra lite varstans på de bättre barerna som också säljer cigarrer. 

Vill du köpa med hem, och också lära dig mer om cigarrer, besök en cigarraffär (de är alla statliga och heter Casa del Habano), landets största ligger i bottenplanet på hotellet Habana Libre i Vedado. Mer exotiskt är det i mindre butiken på Hotel Conde de Villanueva i Habana Vieja där det också finns ett separat rökrum med liten bar. Ta trätrappan upp till höger från den vackra trädgården på innergården så hamnar du rätt. 

Adress: Hotel Habana Libre, entréplan Calle L, Mellan Avenida 23 och Calle 25, Hotel Conde de Villanueva, Habana Vieja.

Missa inte cigarrerna, som Kuba blivit känt för.Missa inte cigarrerna, som Kuba blivit känt för.Missa inte cigarrerna, som Kuba blivit känt för.
Missa inte cigarrerna, som Kuba blivit känt för. Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

13. Habana 1791

Redan ute på gatan utanför den eleganta 1700-byggnaden svävar en bouqet av ljuva blomster lätt i luften. Därinne i parfymeriet och laboratoriet Habana 1791 förstärks dofterna och blir till en riktig fest för den olfaktoriskt orienterade. 

Butiken är lika vacker på insidan som på utsidan. Glasskåp av mörkt trä är fyllda av gamla glasflaskor, pipetter och andra blandningsredskap och vi njuter av att ta en liten runda i den tropiska trädgård som göms längst in. Hela tolv originaldofter från det koloniala Kuba har återskapats på plats, bland annat jasmin, apelsinblomma, lavendel, tobak (jo, faktiskt) och rosor. 

I dag blandas parfymer på plats baserade på de gamla dofterna och för den som önskar en helt egen doft mixas även unika varianter efter dina önskemål, efter samtal med en parfymör.

Adress: Mercaderes nr 156, på hörnet till Obrapía.

14. Otramanera

"Otro manera" är spanska och betyder " ett annat sätt" och redan vid första anblicken syns att detta är något annorlunda. Restaurangen med fokus på fine dining öppnades 2010 av ett spanskt-kubanskt par och sedan dess har lovorden haglat. 

Lokalen göms bakom en stram rostfärgad metallvägg där en välklädd ung man med perfekt engelska släpper in oss. Det känns som att bli inbjuden till en exklusiv villa där man först går genom en välskött liten trädgård innan den snygga baren, som är delvis utomhus, hälsar välkommen. Innanför fortsätter det sparsmakade med en ljus, inglasad interiör som mer liknar ett danskt designcenter än Kubansk kolonialhistoria. Det är väldigt populärt, men så har också en av grundarna tidigare varit på trestjärniga spanska krogen El Bulli.

Förfinat är bara förnamnet här, men trots det är det en trevlig och varm atmosfär. 

Är det fullt i restaurangen är baren ett bra alternativ. Med cocktails i toppklass och rasslande bananblad som fond mot allt det fyrkantiga njuter vi av utekvällen. Vill du äta, se till att boka innan, det är väldigt populärt. Sa vi att Barack Obama har varit gäst här? 

Adress: Avenida 35 nummer 1810, mellan 20 och 41, Miramar-Playa.

otramaneralahabana.com 

15. Havana Club Museo del Ron

Rom är för Kuba vad te är för England och vin för Frankrike, intimt förknippat med bilden av landet. Och det mest kända kubanska märket är utan tvekan Havana Club. Här har man skapat ett museum som skildrar nationalspritens lika välsmakande som blodiga historia i form av de stora sockerplantagerna fyllda av slavarbetare. 

Man visar också själva tillverkningsprocessen i olika steg och har till och med en stor modell med fabriker och tåg som tuffar runt, mycket populärt bland de yngre besökarna. De äldre tycks uppskatta provningen på slutet allra mest då det bjuds på rom av olika dignitet. Det finns också en välförsedd fabriksbutik men priserna är desamma som överallt annars, allt är prisreglerat. 

Adress: Avenida del Puerto 262, hörnet Sol.

havana-club.com/en-ww/havana-live 

Ett besök på rommuseet kan uppskattas av både stora och små.Ett besök på rommuseet kan uppskattas av både stora och små.Ett besök på rommuseet kan uppskattas av både stora och små.
Ett besök på rommuseet kan uppskattas av både stora och små. Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

LÄS MER: Amerikaner torrlägger Kubas restauranger 

16. Café Arcángel

På långa och bitvis stökiga gatan Concordia i centrala Havanna hittar vi ett riktigt favoritkafé, med hög personlig känsla och gammaldags gullig mormorsinredning. 

Bakom kaféet förbi dess lilla innergård bor också mycket riktigt abuela (mormor/farmor på spanska) som vinkar till oss och speciellt till vår tvååring när han springer ner till hennes pärldraperi. 

Edit Piaf knastrar i högtalarna och det surrar av flera språk runtomkring. En cyklande försäljare svänger förbi utanför med ett lass meterlånga tropiska blommor och kaféets ägarinna rusar ut för att fylla på sina arrangemang. 

Med mer än 20 olika sorters kaffedrinkar, både med och utan starkt i, finns här något för alla kaffeälskare. Flera varianter på frukostmenyer, mackor och enklare sallader blir utmärkta tillbehör och vill du ha en drink utan kaffe så finns en meny för det med. Fräscht, billigt och gott. 

Adress: Concordia 57, mellan Aguila och Galiano, Habana Centro. 

cafearcangel.com

Varför inte dansa in kvällen på Casa de Musica?Varför inte dansa in kvällen på Casa de Musica?Varför inte dansa in kvällen på Casa de Musica?
Varför inte dansa in kvällen på Casa de Musica? Foto: THORBJÖRNSSON/WRAMÉN

17. Casa de la Músice de Miramar

I Kuba och Havanna hörs musik överallt - från öppna fönster, i bilar, till och med från cyklar, och på restaurangerna. Och det svänger! Vill du gå ut och dansa och lyssna på livemusik tillsammans med ett lokalt crowd rekommenderar vi Casa de Música, musikhuset, i stadsdelen Miramar-Playa. Här är turisterna betydligt färre och stämningen riktigt hög. Det rullas på höfterna, svettas till musiken och det är alltid något helt extra att dansa till ett stort liveband. Men - kom inte försent, de börjar bli fullt redan klockan elva på kvällen. 

Adress: Hörnet Calle 20/Avenida 35 Miramar-Playa.