14 oupptäckta pärlor i Florida

Florida är så mycket mer än Musse Pigg, golf och trötta pensionärer.

Solskensstaten är laddad med kultur, mat och vänliga människor på platser som Miami, The Keys, Gulfkusten och Orlando.

Framför allt är Florida en delstat med fantastisk natur. Här är ett urval av delstatens mest underskattade pärlor.

Text: Mia Gahne

Allt om Resor
Wynwood är graffittikonstens Mecka. Foto: Mia Gahne

1. Coola Wynwood, Miami

Våga dig utanför det glassiga South Beach och åk över bron till det betydligt ruffigare Wynwood. En übercool stadsdel som få vågade sätta sin fot i för inte så värst länge sedan. 

 

Nu har den förvandlats till hipstergetto och graffitikonstens Mecka. Varenda vägg är täckt med fantastiska konstverk i jätteformat. Missa inte den fasta utställningen Wynwood Walls där megastora konstnärer fått göra sin egen tolkning av graffiti. Den andra lördagen i månaden arrangeras en Art Walk, då hela stadsdelen förvandlas till ett gatans museum med öppna gallerier och sjudande folkliv.

När du sett har dig mätt på ”klotter”, a.k.a. konst, finns det en uppsjö av suveräna restauranger, mysiga kaféer och schysta barer att upptäcka. Är man på klubbhumör är det gott om heta dansgolv i stadsdelen. Det är också här man hittar många av de hippaste utställningarna och evenemangen under den årliga ultrahajpade konstfestivalen Art Basel.

Hitta hit: Utgå från den fasta utställningen Wynwood Walls, 2520 NW 2nd Avenue, Miami. Det mesta ligger häromkring.

 

Islamorada, känt från tv-serien Foto: Typhoonski / GETTY IMAGES

2. Vackra Islamorada, The Keys

Många gör misstaget att ha alldeles för bråttom till det mytomspunna, men ack så turistiga, Key West. Vägen dit är helt makalöst vacker och häftig i sig – en smal vägremsa mitt ute i vattnet. Den bör avnjutas med andakt. 

 

Dessutom finns det så många underbara ställen att upptäcka under resan söderut. Ungefär halvvägs från Miami ligger det alldeles förtjusande Islamorada, ett av de skönaste ställena i hela Florida.

Har du sett tv-serien ”Bloodline” vet du precis vad jag pratar om. Den är inspelad just här och ön är exakt lika vacker i verkligheten som på bild. Här tar man det lugnt, fiskar, snorklar, festar. I den ordningen. Det finns många bra restauranger och bra barhäng. Ett tropiskt litet paradis för alla sorter. Ortsborna uttalar det ”Ajlamorada”, vilket betyder ”Den lila ön”, ett namn från den tiden då Florida var spansk koloni.

Hitta hit: Kör söderut på US 1 från Miami mot Key West, cirka en och en halv timme.

 

Att inte testa stone crabs i Florida är snudd på idioti. Foto: Mia Gahne

3. Stone crabs – ett måste i Florida

Floridas kök är en härlig blandning av karibiska kryddor och Floridas skafferi, det vill säga fisk, skaldjur och fenomenal frukt, framför allt citrus. Det kallas ”Florribean” och smakar fräscht och spännande och känns precis lagom lättsmält varma dagar. 

 

Ett av de viktigaste inslagen i Floridas gastronomi är stone crabs. De är i säsong från mitten av oktober till mitten av maj. Man äter bara klorna, resten av krabban kastas i vattnet igen och så småningom växer nya klor ut. Köttet är vitt, sötsalt och saftigt. Krabbklorna serveras oftast med en majonnäsbaserad sås att dippa i.

Det vore snudd på idioti (såvida du inte är allergisk) att missa att testa denna superba delikatess från Floridas levande hav när du ändå är på plats.

En stor del av USA får sina stone crabs levererade från Everglades City. Passerar du denna underliga lilla stad kan du sitta vid vattenbrynet och äta krabbklor tills du storknar på City Seafood (702 Begonia Street), ett sympatiskt plåtskjul med ännu mer sympatiska priser.

 

Sola, bada och slumra på Anna Maria Island. Foto: Eyemark / GETTY IMAGES

4. Anna Maria Island, Gulfkusten

Vissa ställen bara älskar man från första stunden man sätter ner sin vintertrötta fot på platsen i fråga. Anna Maria Island är exakt en sådan liten juvel som går rakt in i hjärteroten. Livet går sin stilla lunk, stränderna är härliga, människorna rara och ingenting är bråttom. Här bara existerar man. 

 

Sola, bada, slumra. Hyr en cykel och trampa i sakta mak till öns norra spets och traska ut på den smala lilla piren till Rod & Reel (875 N Shore Drive). Där klämmer du en blaskig öl i plastmugg med de lokala stammisarna och fiskegubbarna, alternativt kalasar på en alldeles nyuppdragen firre som du aldrig hört talas om, tillberedd med smör och kärlek i det minimala köket bakom baren.

När solen börjar sjunka är det dags att söka sig till stranden på öns västra sida för en drink i den magiska solnedgången. 

Nästa dag gör du om precis samma sak igen.

Hitta hit: Tag sikte på städerna Bradenton eller Sarasota. Det tar ungefär en och en halv timme att köra från Tampa.

 

Surrealistiska Dalímuseet är värt ett besök en regnig dag. Foto: Sean Pavone / GETTY IMAGES

5. Dalímuseet, St. Petersburg

Personligen tillhör jag inte sorten som springer benen av mig för att gå på museum på semestern. Jag har viktigare saker för mig – ligga vid poolen och dricka mojitos till exempel. Men Dalímuseet är verkligen värt att lägga en regnig dag på.

 

Själva byggnaden i sig är helt i den surrealistiske konstnärens anda, bland annat är den försedd med en sanslöst läcker spiraltrappa. Men det är förstås samlingarna som är det verkligt unika. Här finns över 2 000 privata verk från hela Salvador Dalís livstid, alltifrån skulpturer till skisser, oljemålningar, fotografier och teckningar. Hoppa på en guidad visning eller plocka upp ett par lurar för att kunna följa med bättre. Souvenirbutiken är ett måste för alla Dalífrälsta.

I händelse av orkan fälls tunga järndörrar ner automatiskt och förvandlar hela museet till ett katastrofsäkert bankvalv för att bevara konsten för framtiden. Det är sådant de tänker på i Florida.

Adress: 1 Dali Boulevard, St. Petersburg

 

Den frisinnade tolkningen av ”The American Dream”. Foto: Miroslav_1 / GETTY IMAGES ISTOCK EDITORIAL

6. Cedar Key, Gulfkusten

En totalt unik pärla för dig som letar efter det gamla äkta Florida, så fjärran köpcenter och nöjesparker man kan komma. 

 

Cedar Key är en gammal hippiestad där folk har stannat kvar för att de vill leva sin helt egna frisinnade tolkning av ”The American Dream”. Här plockar man musslor och målar tavlor för att försörja sig.

Tempot är minst sagt sävligt och naturen slående intagande. Ön ligger längst ut på en udde och är omgiven av enastående kajakvatten för den som är sugen på paddeläventyr.

Det finns två saker du inte får missa om du gör dig besväret att åka hit: 

1. Äta clam chowder på Tony’s (597 2nd Street).

2. Ta en drink och kolla in fiskar som hoppar i solnedgången vid den underbart folkliga lilla baren Low-Key Hideaway (12050 State Road 24).

Hitta hit: Cedar Key ligger ganska långt norrut på Gulfkusten. Det tar ungefär två och en halv timme att köra från både Tampa och Orlando.

 

Floridas svar på New Orleans eller Savannah. Foto: Mia Gahne

7. Fernandina Beach, Amelia Island

Du drömmer kanske om att få se New Orleans eller Savannah – då är Fernandina Beach något för dig. Samma charmiga sydstatsarkitektur och hängande spanska mossa från träden. 

 

I den pittoreska lilla staden kan dessutom antikrävarna gå på skattjakt. Staden är känd för att sälja vackra gamla grejer till vrakpriser, många av landets inköpare åker hit för att fynda billigt och sälja dyrt.

Här hittar du också Floridas äldsta bar (vackra Palace Saloon) och Floridas äldsta hotell (urgulliga Florida House Inn). Det finns gott om restauranger och bra shopping. En hamburgare på T-Rays Burger Station i en nedlagd gammal bensinmack är obligatoriskt, men kom tidigt eftersom köerna är långa och stället stänger redan klockan halv tre.

Hitta hit: Amelia Island och Fernandina Beach ligger på Floridas nordöstra kust. Cirka en halvtimmes bilresa från Jacksonville.

 

Lämna Disneyland och Downtown Orlando för en riktig smakupplevelse. Foto: Dszc / GETTY IMAGES

8. Winter Park, Orlando

Orlando handlar ju som bekant mest om Disney och Universal. I kombination med jätteoutlets och gigantiska golfbanor. 

Men är du det minsta intresserad av sådana livsnödvändiga ting som att äta god mat bör du kräva att den färdigkarusellade familjen unnar dig ett besök i Winter Park som belöning. 

 

Tekniskt sett är det en liten förort till Orlando, men den sitter mer eller mindre ihop med stan. Stället är nedlusat med restauranger och har blivit något av alla matnördars nirvana. Den ena krogen är bättre än den andra, här är det bara gå från dörr till dörr och äta tills magen står åt alla håll. Dessutom är själva centrum betydligt trivsammare än det anonyma kontorslandskapet i Downtown Orlando.

Några bra ställen:

The Ravenous Pig (1234 N Orange Avenue)

Cask & Larder (565 W Fairbanks Avenue)

Luma (290 S Park Avenue)

4 Rivers Smoke House (1600 W Fairbanks Avenue)

Winter Park Fish Company (761 N Orange Avenue)

Swine & Sons Provisions (595 W Fairbanks Avenue)

Hitta hit: Winter Park ligger cirka en kvarts bilresa nordöst om Orlando.

 

Micanopy är kulturminnesmärkt. Foto: Mia Gahne

9. Vilda västern i Micanopy

Det här något för dig som tror att hela Florida bara bygger på turism, plast, frityr, glitter och skönhetsopererad glamour. En unik liten by till stad där det känns som om man kör rakt in i en vilda västern-rulle. 

 

Den dammiga huvudgatan kantas av eleganta fasader från fornstora dar, vissa är topprenoverade med känsla och finess, medan andra är lätt bedagade. Ett kafé och en restaurang. That’s it. Sedan handlar allt om second hand och antikviteter som säljs i små fina butiker. Staden är kulturminnesmärkt och verkligen ett speciellt stycke amerikansk historia, den ligger på gammal indianmark och det sägs att Micanopy blev den första riktiga staden i Florida när spanjorerna lämnade över delstaten till USA.

Hitta hit: Micanopy ligger mitt i landet, söder om Gainesville. Det tar ungefär en och en halv timme att köra från Orlando.

 

Simma med söta sjökor i Crystal River. Foto: Yuhirao / GETTY IMAGES

10. Sjökor – Floridas elefanter

Visst vill du se havets version av elefanter – livs levande och alldeles tätt intill dig? Sjökor, eller "manatees” som de heter på engelska, är både en symbol för Florida och oerhört fascinerande djur, inte minst på grund av sin storlek. 

 

De är inte alls rädda av sig, vilket kan ställa till besvär för dem själva. Börjar man mata dem slutar de att leta mat på egen hand och kan svälta ihjäl. Dessutom blir de ofta påkörda av båtar eftersom de är så nyfikna av sig.

Det finns många ställen där man kan få se manatees i det fria. Ett av de bästa är faktiskt i Downtown Miami, mitt bland skyskrapor och lyxjakter. Sjökorna söker sig till broarna i Bayfront Park (till exempel Brickell Avenue Bridge) eftersom vattnet är varmare där. I Tampa kan du besöka Manatee Viewing Center (6990 Dickman Road, Apollo Beach) alldeles gratis, medan i Crystal River (Crystal River National Wildlife Refuge, 1502 South East Kings Bay Drive) kan du till och med få simma med de gulliga bjässarna.

 

Cykla hit och njut av en hogfish sandwich. Foto: Mia Gahne

11. Hogfish Bar & Grill, Key West

Ett superskönt ställe som representerar allt det jag älskar med Florida. Charmigt sjapp med soft stämning i en gammal halvskruttig marina. 

 

Här hänger allt ifrån pensionerade mc-knuttar till blåhåriga tanter, lokala stammisar och övervintrande New York-bor. Roligast är att cykla hit, det tar ungefär en halvtimme från Key West. Restaurangen ligger på grannön Stock Island, tätt intill en tämligen skabbig trailer park (ett stycke USA-kultur i sig).

Stället är framför allt känt för sin hogfish sandwich, det vill säga en smörgås med den lokala specialiteten hogfish, en abborrliknande fisk med milt vitt kött. Så beställ in en macka, hugg ett bord på bryggan, glo på båtar, folk och sjöfåglar – och njut av Florida när det är som bäst.

Hitta hit: 6810 Front Street, Stock Island. Följ skyltarna mot marinan. Cirka 10 minuter med bil från Key West, 30 minuter på cykel.

 

Himlen är fantastiskt vacker i Florida. Foto: Mia Gahne

12. Solnedgången i västra Florida

Det finns få platser i världen som kan erbjuda så gränslöst hänförande solnedgångar som Florida.

 

Egentligen spelar det ingen roll var man befinner sig eller hur inbiten ateist man än må vara – det går ändå inte att låta bli att tro att någon där uppe måste ha haft ett finger med i det här förtrollande färggranna skådespelet. Himlen är helt enkelt fantastiskt vacker i Florida. Men eftersom solen trots allt går ner i väster är upplevelsen ännu ett snäpp mer sensationell på västkusten. Och har du tur ser du delfiner hoppa i den rosaröda skymningen. Mycket mer Florida än så blir det bara inte.

Några bra ställen att se solnedgången på: I hamnen Sunset Harbour i nordvästra delen av Miami Beach, med en piña colada i näven på Louie’s Backyard i Key West (700 Waddell Avenue), på stranden vid piren i Naples, på uteserveringen på The Beach House (200 Gulf Drive N) på Anna Maria Island eller med en kall Corona i en soffa vid Low-Key Hideaway i Cedar Key (12050 State Road 24).

 

NASA:s rymdanläggning imponerar på stora som små. Foto: Mia Gahne

13. Kennedy Space Center

Det kvittar om du är åtta eller åttioåtta – du kommer ändå att fängslas av ett besök på NASA:s imponerande rymdanläggning. 

Här har rymdfärjorna skjutits upp i skyn ända sedan sextiotalet, och det är mäktigt att uppleva de gigantiska avfyrningsramperna som bokstavligen får en att känna sig liten som en myra.

 

Här får du lära dig allt om hur astronauter lever (inklusive går på toaletten), hur den första rymdraketen blev till och hur det känns att själv bli uppskjuten i en rymdfärja. Dessutom kan du detaljstudera en tvättäkta rymdfärja på nära håll. Passa på att köpa hem rymdgodis från souvenirbutiken.

Hitta hit: Kennedy Space Center ligger utanför Titusville. Det tar ungefär fyra timmar att köra hit från Miami, en och en halv från Orlando. Använder du GPS ska du lägga in Kennedy Space Center Visitor Complex för att hamna rätt.

 

Världens godaste dessert, enligt Mia Gahne. Foto: Warren_Price / GETTY IMAGES

14. Key Lime Pie

Visst kan man åka till Florida utan att smaka Key Lime Pie. Men det vore ruskigt korkat. Det är nämligen en av de godaste desserter som någonsin skapats. I varje fall om jag får bestämma.

 

Key lime är en speciell typ av limefrukt som förr odlades framför allt i The Keys (ett pärlband av öar som sträcker sig hela vägen ner till Key West, USA:s sydligaste punkt). De är mindre och har en mer intensiv och syrligare smak än vanlig lime. Key Lime Pie görs på en blandning av saft från key lime-frukter (men man kan använda vanliga också) och söt kondenserad mjölk.

Överallt i hela Florida påstår sig kaféer och krogar att just deras paj är ”originalreceptet” på Key Lime Pie. Så det är bara att ge sig ut och provsmaka tills man hittar till vem det nu än må vara som sitter på sanningen.

 

Text: Mia Gahne