Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

12 måsten i Mexiko

Det finns otroligt mycket att upptäcka på Yucatán i Mexiko. Långa sandstränder med vit korallsand och ett karibiskt hav som skiftar i fem nyanser av turkost. Snorkla bland sköldpaddor och simma i grottor med kristallklart vatten. Hyr en bil och utforska vackra koloniala städer, klättra uppför mayapyramider och bo på historiska haciendor!

Vi guidar till Tulum, Cozumel, Playa del Carmen, Isla Mujeres, Isla Holbox – och många fler platser att uppleva och saker att göra.

Dos Ojos är en cenote med ett stort grottsystem.

Foto: Shutterstock

1 av 12

1. Bada i cenotes på Yucatánhalvön

Det sägs att det finns över 6 000 cenotes utspridda i djungeln på Yucatánhalvön och bara 2 400 har registrerats. Under den porösa kalkstenen finns undervattensfloder som förgrenar sig i många mil. När de underjordiska floderna rasar in bildas sjunkhål (cenotes).

Mayafolket såg dessa cenotes som heliga ingångar till de underjordiska världarna där gudarna bodde, och grottorna var deras enda tillgång till färskvatten. Grottorna ligger ofta på privat mark, och här har trappor ner till vattnet och ibland duschar, ett omklädningsrum och en bar byggts upp. En del cenotes har öppningar där solen lyser in och andra är halvt täckta av en grotta. Vissa når man genom att klättra ner i grottan på en repstege, och andra ligger långt nere i en mörk grotta där det turkosblå vattnet lyses upp med lampor. Grand Cenote, en bit utanför Tulum är en mycket populär grotta. Här finns sköldpaddor, och under stalaktiterna kan man simma från en grotta till en annan. Vid Dos Ojos kan man dyka i det stora grottsystemet, eller snorkla genom en lång kanal mellan grottorna. Lokalbefolkningen åker gärna till Zeci-Ha där man hoppa från kanten ner i grottans klara vatten.

Mer info: divecenotesmexico.com/cenotes och annaeverywhere.com/best-cenotes-tulum


RESFAKTA: MEXIKO

Resa dit: Ving och Fritidsresor har charterresor till Cancun.

ving.se/mexiko och tui.se/resa/mexico/isla-de-holbox/g-000087/

Resa runt: Det mest flexibla sättet att ta sig runt på Yucatán är att hyra bil och vägarna är bra förutom vägen till Holbox Island. Annars går det bussar mellan städerna.

autoeurope.se

1 av 12