Frihetsgudinnans 13 okända hemligheter
Få saker är så förknippade med USA som Frihetsgudinnan.
Till den och New York vallfärdar miljontals turister varje år.
Här är 13 saker du inte visste om världens mest kända staty!
I år är det 130 år sedan frihetsgudinnan restes i New York. Och för närvarande är det två månaders väntetid för att få komma in i hennes krona. Annat var det när frihetsgudinnan blev klar och öppnades upp för allmänheten den 28 oktober 1886. Endast sex månader efter öppning var det en väldigt ödslig plats, totalt övergiven av en ointresserad publik.
1. En stor myt
Den största myten av dem alla är att statyn är en gåva från den franska regeringen till den amerikanska dito. Frihetsgudinnan är ritad av den franska skulptören Frédéric Auguste Bartholdi men piedestalen och grunden däremot är ritad av den amerikanske arkitekten Richard Morris Hunt. Och även om Frankrike var inblandad kom en hel del av pengarna från amerikanska folket i USA, till stor del tack vare en uppmaning från tidningsutgivaren Joseph Pulitzer.
2. Frihetsgudinnan vid Suezkanalen
Skaparen Bartholdi var fast besluten att bygga sin staty, och inledningsvis kom han med förlaget till egyptiska regeringen, att ha den vid Suezkanalen som öppnade då. Tidiga ritningar visar också en staty med sina båda ben på var sida om vattnet.
3. 40 tomma medaljonger
Bartholdi hade stora problem att få ihop tillräckligt med pengar till sin staty och skickade ut representanter över hela Amerika för att samla in skattemedel från de olika delstaterna. Han lät göra 40 tomma ”medaljonger” på statyn där staterna, 38 på den tiden, skulle kunna ingravera sina namn. Men inte en enda stat nappade så medaljongerna förblir tomma.
4. Statyn blev grön
Bartholdi, som till en början ville att frihetsgudinnan skulle vara helt av guld, hade inte räknat med att hans kopparplåtsstaty skulle komma att bli grön. Han trodde den skulle bli mörkare röd, men 1920 började statyn omvandlas till grön.
5. Kedjornas betydelse
Tack vare medverkan av franska förkämpar, så som Édouard de Laboulaye, kom Frankrike att bli involverad i skapelsen av statyn. Frihetsgudinnan kom att bli som en symbol för de båda folkens vänskap till varandra under amerikanska revolutionen. De brutna kedjorna vid fötterna symboliserar slutet på slaveriet i Amerika, och en önskan att bli fri från förtryck och tyranni.
6. 146 centimeter näsa
Det var i juni 1885 som statyn anlände till New York i 350 delar, nerpackad i 214 lådor. Det tog sammanlagt fyra månader att montera frihetsgudinnan som i sig mäter 46 meter. Bara näsan är 146 centimeter lång. Frihetsgudinnan är placerad på en 47 meter hög sockel av sten, och mäter man från marken till facklan blir den mer än 93 meter hög.
7. Kopia av brodern
Många hävdar att statyn var gjord efter Bartholdis egen mor, men det är aldrig något som han själv bekräftat utan det verkar mer troligt att det var hans bror, enligt flera experter. En bror som nästan splittrade familjen då han drog in dem i stora skulder. Brodern och statyn ska tydligen vara slående lika, och med tanke på broderns oroliga förflutna skulle det kunna förklara den fårade pannan.
8. Ellis Island är en del av monumentet
Statue of Liberty National Monument, som det heter på engelska, innefattar både Liberty Island (som själva Frihetsgudinnan står på) och Ellis Island (grannön), vilket de flesta inte känner till. Det var president Lyndon Johnson som fattade det beslutet 1965.
9. Ville skapa en nöjes-ö
När man besöker Ellis Island utanför Manhattan kan man slås av att det är väldigt kalt. Bartholid hade nämligen visionen att ön skulle omvandlas till en ren nöjes-ö med bland annat casino och konserter. Man tror att han ville öka öns popularitet för att få pengar till fler statyer, precis som franska parker - där de står på rad.
10. Bästa utsikten
Många tar sig till Greenwood Cemetery i Brooklyn, en plats fysiskt nära statyn, liksom Governor’s Island, för att få bästa sikt över frihetsgudinnan. Men den bästa utsikten får man tydligen från en liten båt som kallas Honorable William Wall, i hamnen. Den kostar mellan och 100 och 200 kronor, men man kan likväl ta den gratis färjan till ön också.
11. Klättrade till högsta punkten
Nu för tiden är det lite svårare att bli imponerad av höga vyer, men man ska komma ihåg att de som byggde frihetsgudinnans krona faktiskt klättrade upp på dåtidens högsta punkt i Amerika. De som gjorde det var de första att se hur staden ser ut från höjden.
12. Ful beklädnad
När du är inuti och tittar upp mot strukturen så ser du den första konstnärliga ansträngningen av Gustave Eiffel. Ingenjören som byggde statyns järnstomme hade fram till dess enbart byggt broar, och ansåg nu statyn vara en ful beklädnad på sin vackra stomme. Så fort det var avklarat stack han och gjorde Eiffeltornet i stället.
13. Hatades av kvinnor
Frihetsgudinnan med sin fackla avskyddes av många kvinnor som protesterade på öppningsdagen. De kämpade nämligen fortfarande för att få rösta, och samtidigt restes frihetsgudinnan som skulle representera frihet, vilket blev som ett hån. Kvinnorna fick vänta ytterligare 34 år på att få rätten att rösta.
Källa: Travelandleisure.com. Wikipedia.se, Ilovenewyork.se
LÄS OCKSÅ:
New York – 20 måsten i världens huvudstad
10 turistattraktioner du inte trodde fanns