Annons
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål

Publicerad 10 okt 2017 08:30

Svensk stad utsedd till en av världens finaste julstäder

Tromsö i Norge toppar listan på mysigaste julstäderna.

Tromsö i Norge toppar listan på mysigaste julstäderna.

1/5

Foto: FOAP/VISITNORWAY.COM

Lappland i Finland är tredje mysigaste julstaden.

Lappland i Finland är tredje mysigaste julstaden.

2/5

Foto: SHUTTERSTOCK

Prag lockar många weekendresenärer, även vid jul.

Prag lockar många weekendresenärer, även vid jul.

3/5

Foto: SHUTTERSTOCK

Santa Claus Village i Lappland i Finland är tredje bästa plats att fira jul på.

Santa Claus Village i Lappland i Finland är tredje bästa plats att fira jul på.

4/5

Foto: Shutterstock

Malmö är enligt listan den mysigaste julstaden i Sverige.

Malmö är enligt listan den mysigaste julstaden i Sverige.

5/5

Foto: JOACHIM WALL

Världen har gott om fina platser att fira julhelgen på.

En av de främsta är - Malmö.

I alla fall när stora amerikanska resemagasinet Travel & Leisure listar världens 28 mest mysiga julorter. 

Skånes huvudstad hamnar högt på listan.

Överhuvudtaget tycks de amerikanska resespecialisterna ha en speciell kärlek till norra Europa. Förutom att Malmö tar plats tolv när 28 fina julorter listas hamnar norska Tromsö som etta. Och Lappland (i Finland) rankas mycket högt också, liksom Islands huvudstad Reykjavik.

Klassiska resmål som Bali och indiska Goa får liksom Amsterdam, Wien, Key West och München finna sig i att bli distanserade av vår skånska metropol. Här är listan från Travel & Leisure

1. Tromsö, Norge

Den snöprydda staden i norra Norge erbjuder överlägsna möjligheter att spana in norrskenet och dessutom att kunna säga att du firat jul vid Nordpolen (ja, vid polcirkeln åtminstone). Sedan finns här utsökt mat, en bergslinbana och tillfälle att åka hundsläde. De flesta hotellen stänger över julhelgen men inte Clarion Hotel Bryggen. Hotellet har hamnläge och från deras ångande jacuzzi har man fin utblick över Tromsösundet.

Upplev norrsken i Tromsö som rankas som mysigaste julstaden i världen.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Petter Stordalens favoriter i Norge 

2. Prag, Tjeckien

Besök de fina julmarknaderna på Gamla stans torg och Wenceslastorget, strosa bland utsökt gotisk och barock arkitektur och njuta av opera eller ballett på Statsoperan eller Nationalteatern. Bo på Hotel Josef med inredningsdetaljer från bland andra Philippe Starck.

Julmarknad på gamla torget i Prag är få förunnat.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 13 tips i vackra Prag 

3. Lappland, Finland

Nittio minuter med flyg från Helsingfors,  i nordöstra Finland, ligger ett riktigt vinterland: den vilda Urho Kekkonens nationalpark, med sina 2 550 km² ett av Finlands största naturskyddade områden. Utforska det frostiga landskapet på rensläde eller via skidspår. Övernatta i glasigloo på Hotell Kakslauttanen - då håller du dig varm medan du beundrar norrskenet. 

LÄS MER: 11 skäl att älska Finland

4. Zürich, Schweiz

Schweiz största stad har otroligt pampigt läge i Alperna och pryds inför julhelgen med 12 000 kristalljus. Ta en kopp het choklad och upptäck stadens fina gallerier, den speciella årliga julcirkusen och njuta av en konsert i mäktiga kyrkan Grossmünster. Bo vid floden på ett av art noveaurummen på Hotel Restaurant Helvetia. 

5. Charleston, South Carolina, USA

Den här anrika 1600-talstaden har sin egen variant av julfirande: här njuter man av rostade pecannötter, äggtoddy spetsad men bourbonwhiskey och en kör som sjunger spirituals på gamla bomullsplantagen Drayton Hall. Bo på Wentworth Mansion som smyckas i gammal viktoriansk stil inför jul och som har öppen spis i alla sina rum.

LÄS MER: Vinterns 15 hetaste resmål 

6. Reykjavik, Island

I den här utomjordiska miljön är det bara dagljus fyra timmar om dygnet och det illgröna norrskenet lyser upp natthimlen. I alla skyltfönster möter du statyerna som avbildar Islands hela tretton tomtar. Glöm inte att avnjuta en måltid på rökt lunnefågel. Bo på  Hotell Leifur Eiríksson med fin utsikt mot katedralen Hallgrímskirkja.

LÄS MER: Reykjavik – perfekt för en weekend 

7. Santa Barbara, Kalifornien, USA

Kustorterna i Santa Barbara County vid Stillahavskusten strax norr om Los Angeles kombinerar gammaldags komfort i New Englandstil och klassisk Kalifornienelegans med småstollig julprålighet. Bo på San Ysidro Ranch som kunde vara en samling jaktstugor i nordöstra USA men som ligger bara tjugo minuter för en surfstrand i absolut toppklass. 

Juldekoration i hamnen i Santa Barbara nattetid.

Foto: ShutterstockLÄS MER: Weekendresor: Populära städer i vinter

8. Boston; Massachusetts, USA

New Englands mysighet och doft av den gamla världen gör Boston till ett givet val inför julhelgen. Njut av gamla kullerstensgator pudrade med snö och fira med den klassiska julshowen på Harvards Sandersteatern. På XV Beacon Hotel, inrett i en spännande mix av antikt och hypermodernt, värms varje rum upp av en egen öppen spis. 

LÄS MER: Bästa slotten och herrgårdarna att fira jul på i Sverige

9. Edinburgh, Skottland

Denna skotska pärla är en stor kulturell kändis, inte minst när det gäller teater och bildkonst. Julen firas med stora fyrverkerier som effektivt lyser upp mäktiga Edinburgh Castle på sin klippa högt ovan staden. Och "Amazing Grace" framförd på säckpipa vid monumentet över sir Walter Scott är julmusik så god som någon. Bo på förnäma Balmoral med sina enorma öppna spisar.

Julen firas i skotska Edinburgh med stora fyrverkerier som effektivt lyser upp staden.

Foto: Shutterstock

10. Nashville, Tennessee, USA

Countrymusikens huvudstad bjuder på ett av de mest glittriga julfirandena i östra USA. Berömda Opryland firar bland annat med över två miljoner utomljuslampor och ljusskulpturer hela vägen från det bländande till det superkitschiga. Och att höra julsånger sjungas i countrystil på sydstatsdialekt är speciellt. Bo på renoverade tågstationen Union Station med ett fantastiskt lobbytak i glasmosaik. 

11. Malmö, Sverige

I den här svenska staden blandas gammalt med nytt: promenera över 1500-talstorget och shoppa modern formgivning. Njut av svenskt julbord på Petri Pumpa (på hotell Savoy), en fest med fisk som sill och lax, skinka med olika sorters kål och köttbullar. Glöm inte akvaviten.  Bo på Hotel Garden som serverar en fin julbuffé på juldagen.

Malmö är enligt listan Sveriges mysigaste julstad.

Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Sju sköna tips i Malmö 

12. Venedig, Italien

Juletiden i berömda Venedig är ofta fuktig och dimmig, men eftersom turisthorderna nästan är helt borta är stämningen avslappnad och vänlig och på kvällen kan du mycket väl få den månupplysta Markusplatsen nästan helt för dig själv. Bo på flotta hotell Cipriani där du garanterat får en kunglig uppvaktning av personalen så här års.

13. Durango, Colorado, USA

14. Bali, Indonesien

15. Goa, Indien

16. San Miguel de Allende, Mexiko 

17. Key West, Florida, USA

18. Chicago, USA

19. Wien, Österrike

20. Quebec, Kanada

21. München, Tyskland

22. Paraty, Brasilien

23. Taos, New Mexico, USA

24. Amsterdam, Nederländerna

25. Puerto Rico

26. Castleton, England 

27. Provence, Frankrike

28. Kaikoura, Nya Zeeland 

 

LÄS MER: Malmö utnämnd som den perfekta weekendstaden 

LÄS MER: Sverige – här är de 17 bästa weekendresorna

LÄS MER: Hetaste resmålen 2017: Tips för varje månad

ELISABETH MONTGOMERY