Narodni Trg mitt i Zadar har uteserveringar med bästa spaningsläget.
Kolovare är en strand belägen i södra delen av Zadar.
Gamla stan ligger på en halvö.
Solhälsningen är vackrast i skymningen.
1 AV 4
Narodni Trg mitt i Zadar har uteserveringar med bästa spaningsläget.
Foto: Elisabet Axås
2 AV 4
Kolovare är en strand belägen i södra delen av Zadar.
Foto: Elisabet Axås
3 AV 4
Gamla stan ligger på en halvö.
Foto: Getty images
4 AV 4
Solhälsningen är vackrast i skymningen.
Foto: Elisabet Axås

Zadar – en gammal stad med sällsamma sevärdheter

Redan på håll hörs det märkliga ljudet. Kan det vara valsång? När jag närmar mig ser jag barn och vuxna röra sig över vågor av ljus i marken - Zadars sevärdheter är sällsamma. Men de gamla romerska ruinerna får inte den uppmärksamhet som önskas.

Elisabet Axås

Resfakta: Zadar

Resa hit: Ryanair flyger direkt från Skavsta och Göteborg två gånger i veckan. Annars med flygbyte med Croatia Airlines och ytterligare något bolag.

 

Bästa tiden: Från maj till oktober. Undvik gärna juli och augusti då det är hett och trångt.

 

Restid: Cirka två och en halv timme med direktflyg.

 

Språk: Kroatiska. Många talar engelska.

 

Valuta: Kuna. Gott om bankomater. Prisnivå: 65 procent av priserna i Sverige enligt Forex semesterindex. Räkna med 100-200 kronor för en huvudrätt på krogen, 20-25 kronor för en öl och 13 kronor för en kaffe.

 

Bra att veta: Zadar har flera stränder, exempelvis Borik i norr och Kolovare i söder. Badorterna Bibinje och Biograd na Moru ligger också inom räckhåll.

 

Ta dig runt: I centrala Zadar går man. Buss inom staden kostar 13 kronor, kan köpas ombord på bussen. Ett väl utvecklat nät av bussar till andra städer. Bilhyra från cirka 200 kronor per dygn.

 

Läs mer: www. zadar.travel

TOPP 5 Utflykter från Zadar

1. PAG

Ön Pag är känd för ost, party och spetsar. Fårosten har en egen smak av salt och örter från det karga landskapet. Partyt håller till på stranden Zrce som har tre stora scener vid vattnet. Spets köper man på spetsmuseet i staden Pag.

 

2. NIN

Kroatiens första huvudstad är i dag en liten stillsam by. Solana Nins saliner är ett populärt utflyktsmål, liksom sandstränderna i närheten.

 

3. KRALJICINA PLACA

Den mest kända av Nins stränder är tre kilometer lång. Den är riktigt långgrund och alltså en favorit bland barnfamiljer, här finns också lera som sägs vara läkande för kroppen.

 

4. KRK NATIONALPARK

De vackra vattenfallen som man får bada under är det främsta skälet att besöka denna nationalpark. Den gröna skogen runt fallen är en skön kontrast till den karga kusten.

 

5. KORNATI NATIONALPARK

En marin nationalpark som består av en mängd öar, varav Kornat är den största. På en dagstur med båt bland öarna får man bada och besöka en eller flera av öarna.

Zadar, 16 mil nordväst om Split i Kroatien, är en av Kroatiens, och Europas äldsta städer. För nästan 3 000 år sedan, på 800-talet före Kristus, var halvön som fortfarande är stadens centrum bebodd av illyrier. Sedan har den behärskats av bland annat Romarriket, Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien.

Romerska pelare

De många epokerna lever kvar i byggnader i olika stilar, som torget Forum, stadsmuren och kyrkan Sv Donat, där liggande romerska pelare vid grunden skvallrar om vad som offrades när den byggdes.

Det här tycker de styrande i Zadar borde få mer uppmärksamhet. Staden kämpar för att få sin gamla stadskärna godkänd som världsarv av Unesco. Det skulle ge en välbehövlig puff åt turistindustrin. Många reser runt världen bara för att pricka av världsarv.

Jag promenerar över Forum och försöker föreställa mig hur det såg ut en gång. Det är inte lätt. Mycket har hänt på 2 000 år. Senast var det andra världskriget och självständighetskriget på 1990-talet som gick hårt åt Zadar. 70 procent av staden bombades sönder under andra världskriget.

Inte mycket finns kvar från förr

Återuppbyggnaden har inte precis varit finkänslig och Zadars gator kantas i dag till stor del av betongbyggen från kommunisttiden, även inne i gamla stan. Inte mycket av gamla Zadar finns kvar. På Forum finns bara delar av gamla pelare och rester av murar som markerar var byggnaderna stod.

Nej, jag tror inte det räcker för att bli världsarv.

Men det gör inget! För Zadar har i stället en nutida fascinerande attraktion som jag besöker vid solnedgången och som varje gång gör mig glad. Det spelar och blinkar, men är inget tivoli utan helt drivet av naturens krafter.

Havsorgeln och Solhälsningen, båda verk av arkitekten Nikola Basic från ön Murter en bit söderut, drivs av havet och solen. Det är inte valsång som låter, utan pipor under kajen som låter vattnet spela i olika toner. Strax intill fångar 300 glasplattor på kajen solens energi och lyser i slumpmässiga mönster när solen gått ner.

Besökarna fascineras

Här samlas besökarna på kvällen och låter sig fascineras. Vi sitter på de sjungande trappstegen ner mot vattnet. Barnen hoppar mellan blinkande lampor. De vuxna fotograferar dem – och sig själva med selfiepinnar. Ingen verkar sakna ett världsarv.

Det gör inte heller de som knallar runt i Zadars gränder på väg till en krog eller bar. Jag släntrar bort längs kajen och in i barkvarteren där det hörs rockmusik från baren Lotus. I studentkvarteren Varos på södra delen av Zadarhalvön är det livligt på helgerna, även under turismens lågsäsong när universitetet är öppet.

De som valt att bo vid Zadars stränder, som Borik med sina stora hotell norr om gamla stan eller Kolovare i söder, verkar också klara sig bra utan världsarv. Här kan man bada vid stenstränderna ända in i oktober.

Vann "European best destination 2016"

Och kanske är kommunpolitikerna ganska nöjda ändå. För i år valdes Zadar till "European best destination 2016" i en omröstning arrangerad av en sammanslutning av turistbyråer i hela Europa. En stor fana på torget Narodni Trg manifesterar denna ära.

Bäst i Europa? Tja, det finns många konkurrenter om den titeln. Men visst är Zadar värd en weekend.

De karga Kornatiöarna är populära utflyktsmål med båt. Foto: Elisabeth Axås

 

GUIDE: Zadar, Kroatien

 

SE OCH GÖRA

1. Lyssna på en havsorgel

 

Havsorgeln och solhälsningen

 

Nikola Basics båda verk på kajen låter naturkrafterna stå för showen. På havsorgeln spelar havet på 35 orgelpipor under vattnet. Solhälsningen drivs av 300 små solpaneler.

Istarska Obala, Zadar 

2. Historiska vingslag

Forum och SV Donats kyrka

Det tvåtusenåriga torget Forum har inte kvar mycket av sin forna glans, men påminner ändå om Zadars långa historia. Pelare från de gamla romerska byggnaderna fick bli byggnadsmaterial i Sv Donats kyrka.

Forum, Zadar 

ÄTA OCH DRICKA

3. Ät ovanpå stadsmuren 

Pet Bunara

Trevlig krog med meny som ofta speglar vad som är i säsong just nu. Fin lokal med den gamla stadsmuren under glas i golvet.

Stratico 1, Zadar www.petbunara.com 

4. Poppis på huvudgatan

Groppo

Bakom en gammal mur på Zadars huvudgata döljer sig en modern restaurang där turister och stora lunchätande Zadarfamiljer samsas på helgerna. Fokus på fisk och skaldjur, men här serveras också kött och pizza.

Siroka 22, Zadar www.restaurant-groppo.com 

5 Kafé i en kyrka

Kavana SV Louvre 

Kafé i en före detta kyrka på mötesplatsen Narodni Trg. Gå gärna in i det inre rummet och kika på de romerska pelarna som användes till kyrkobygget. De står upp och ner, kanske för att förnedra romarna som styrde här så länge.

Narodni Trg, Zadar Facebook: Kavana Lovre Zadar 

6. Här är glassen

Donat Slasticarnica

Enligt samstämmiga uppgifter tillverkas Zadars bästa glass i den här lilla butiken/ glassbaren nära kyrkan Sv Donat. Här är alltid gott om folk, även om vädret inte är glassvänligt.

Trg Svete Stosije 4, Zadar www.donatice.hr 

SHOPPING OCH NÖJEN

7. Delikatess-shopping

Crolicious

Här säljs idel dalmatinska delikatesser som ost från Pag och körsbärslikören Maraschino härifrån Zadar. Dessutom tryffel från Istrien.

Vladimira Papafave 1, Zadar 

BO BRA

8. Elegant och centralt

Hotel Bastion

En imponerande trappa leder från lobbyn upp till rummen i detta eleganta hotell med centralt läge nära havsorgeln och på gångavstånd till allt i centrala Zadar. Dubbelrum med frukost från cirka 1 600 kronor under lågsäsong.

Bedemi Zadarskih Pobuna 13, Zadar www.hotel-bastion.hr 

9. Färglad budget

Boutique Hostel Forum

Detta hostel som ligger absolut mitt i Zadars centrum är ett modernt lågprisalternativ för den som gillar starka färger och ungdomlig atmosfär. Dubbelrum med frukost från cirka 600 kronor, säng i sovsal från 155 kronor under lågsäsong.

Siroka 20, Zadar www.hostelforumzadar.com 

 

LÄS OCKSÅ:

• Sitges – Barcelonas charmiga lillasyster

• Båtluffa i Kroatien – så får du ihop drömresan

• Superresan som ger dig det bästa från Split