I Wroclaw hittar vi superbilliga krogar, nyrenoverade hotell, skakiga spårvagnar och omtumlande historia precis som i de mer kända polska städerna.
1 av 4: I Wroclaw hittar vi superbilliga krogar, nyrenoverade hotell, skakiga spårvagnar och omtumlande historia precis som i de mer kända polska städerna. Foto: Istock
<p>De små dvärg-figurerna syns genom staden.</p>
2 av 4: <p>De små dvärg-figurerna syns genom staden.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Universitetets aula Leopoldina har vackra takmålningar.</p>
3 av 4: <p>Universitetets aula Leopoldina har vackra takmålningar.</p> Foto: Elisabet Axås
<p>Kultur är ett genomgående tema i Wroclaw.</p>
4 av 4: <p>Kultur är ett genomgående tema i Wroclaw.</p> Foto: Elisabet Axås

Wroclaw – upptäck kulturhuvudstaden 2016

Krakow, Warszawa, Gdansk… Det är tre redan kända medeltida polska städer som får se en växande skara svenskar på besök.

Låt mig introducera en fjärde: Wroclaw – Europas kulturhuvudstad 2016.

Än så länge har inte många svenskar hittat till Schlesiens huvudstad i sydvästra Polen. Men nu när Wroclaw både är kulturhuvudstad och arrangerar handbolls-VM samt har fått direktflyg från Skavsta, då är det dags.

I Wroclaw hittar vi superbilliga krogar, nyrenoverade hotell, skakiga spårvagnar och omtumlande historia precis som i de mer kända polska städerna. Och ett medeltida torg förstås, liksom i Warszawa och Gdansk återuppbyggt efter andra världskriget, men ändå mest påminnande om Rynek Glowny i Krakow. Men lite äldre, och lite mindre.

– Det var Wroclaw som hade det största torget. Sedan kom de hit från Krakow och kopierade det. Problemet var bara att de la till några kvadratmeter, säger vår guide Beata Wers och slår ut med händerna.

LÄS OCKSÅ: Polen – rivieran du kan njuta ava till budgetpris

Kaféer och barer i Wroclaw

Så Rynek i Wroclaw är inte störst, men äldst av de två. Det började byggas på 1240-talet, att jämföra med Krakows Rynek Glowny som inte uppfördes förrän 1257.

I dag är Rynek centrum för såväl besökare som stadsbor. Runt torget och i de gamla klädeshallarna i mitten ligger en stor del av Wroclaws krogar och barer, på bekvämt avstånd från varandra.

Vi slår oss ner på kaféet Literatka och sneglar på de äldre herrarna som diskuterar vid sitt reserverade bort på uteserveringen. Beata berättar att Literatka är så kulturellt som namnet antyder. Här kan man ibland få höra korta anföranden av någon författare eller konstnär.

Föredrar man lättsammare atmosfär väljer man kanske hellre mikrobryggeriet Spiz. Här delar vi bord med tre generationer Wroclawbor där far och farfar sitter med varsitt rejält glas ”piwo jazne” (ljust öl) medan sonsonen i tjugoårsåldern får nöja sig med ett litet.

LÄS OCKSÅ: Maxa ut din weekend i polska Gdansk

Brukade tillhöra Tyskland

Så mycket mer än tre generationer Wroclawbor är svårt att samla ihop eftersom hela stadens befolkning byttes ut efter andra världskriget. Före kriget hette staden Breslau och hörde till Tyskland. När kriget var slut flyttade hela Polen åtskilliga mil västerut, Breslau tömdes på tyskar, och polacker från landets tidigare östliga provinser flyttade in. Att byta nationalitet var inget nytt för Wroclaw som under sina dryga tusen år även tillhört Böhmen, Habsburg och Preussen.

Efter kriget stod Wroclaw i ruiner, bara en fjärdedel av byggnaderna fanns kvar. Sedan dess har staden återuppförts, hus för hus. Wroclaws universitet, grundat 1702, var delvis förstört men har byggts upp igen i all sin barockprakt. Vi drar efter andan när vi ser alla keruber och svulstiga utsmyckningar i Aula Leopoldina, den kanske praktfullaste av universitetets salar.

I den något mindre överlastade musiksalen Oratorium Marianum blir vi imponerade över raden av kompositörer som spelat här: Brahms, Liszt, Berlioz, Grieg, Paganini…

LÄS OCKSÅ: 25 bästa städerna för vårens weekendresor

Dvärgarna i Wroclaw

Och på universitetsmuseet möter vi stadens hittills nio Nobelpristagare. Wroclaw är väl värd årets upphöjelse till europeisk kulturhuvudstad.

En nyare kulturyttring som Wroclaw vårdar ömt är alla dvärgar som gömmer sig på gator och torg, i fönstersmygar och lyktstolpar. De började dyka upp först som graffiti under 1980-talet, små skäggprydda män som gjorde narr av det kommunistiska systemet. Efter kommunismens fall kom dvärgarna tillbaka, nu som små bronsstatyetter. I dag finns hundratals av dem i Wroclaw. De har avslutat sina karriärer som demonstranter och ses i stället stå i bankomatkön utanför banken, med kamera på magen vid turistbyrån eller med en bok vid universitetet.

LÄS OCKSÅ: Weekendresor i Europa – här bor du billigast

 

Wroclaws topp 5 under kulturhuvudstadsåret

1. Handbolls-EM i Hala Stulecia

Handbolls-EM går i fyra polska städer. Matcherna i Wroclaw spelas i Hala Stulecia, ett av Unescos världsarv och världens största sfäriska byggnad ända tills Globen i Stockholm byggdes. Hala Stulecia är värd ett besök även utan handbollsmatcher, liksom den omgivande parken med multimediafontänen där det visas ljusshower vissa kvällar. Sverige spelar gruppspel i Wroclaw. Går vi vidare spelas även mellanrundan här, medan semifinal och final går i Krakow.

2. Thanks Jimi Festival

Ett av de mer udda inslagen i Wroclaws kulturhuvudstadsår är festivalen Thanks Jimi där man för 13:e gången ska försöka sätta rekord i hur många som spelar ”Hey Joe” på gitarr samtidigt. Den 1 maj ska förra årets Guinnessrekord på 7 344 gitarrer slås! Samtidigt pågår jazzfestival.

3. Singing Europe

Dussintals körer från hela Europa möts och sjunger på Wroclaws stora fotbollsstadium den 23 och 30 juli samt 6 augusti.

4. Weekend of great exhibitions

Utställningar kommer att visas hela året, men den 9–11 september samlar man ihop sig till en konsthelg. Då visas bland annat flera fotoutställningar och Wroclaws gator förvandlas till ett utomhusgalleri med verk av den polska konstnären och poeten Stanislaw Drózdz.

5. European Film Awards

Berlins filmfestival flyttar tillfälligt till Wroclaw i december. För första gången delas European Film Awards ut i Polen. Under hösten visas filmer som blivit nominerade till priset i år och tidigare på konstbiografen Kino Nowe Horyzonty. Där visas även ofta polska filmer med engelska undertexter.

 

Guide

Se & göra

1. WROCLAWS DVÄRGAR

Ingen verkar veta hur många dvärgar som håller till på Wroclaws gator, men de är hundratals. Turistbyrån har en karta där knappt hundra av dem är inritade. De har också en egen webbsida där ännu fler är med.

Wroclaws turistbyrå, Rynek 7, www.krasnale.pl/en/

 

2. UNIVERSITETSMUSEET

Barocksmyckade universitetskyrkan, Aula Leopoldina och Oratorium Marianum är huvudnumren, men här finns också en utställning över universitetets nobelpristagare och det ”matematiska tornet” som har en terrass med fin utsikt över stan.

Plac Uniwersytecki 1, www.muzeum.uni.wroc.pl

 

Äta & dricka

3. SPIZ

Mikrobryggeri och ölhall med bästa läge på torget Rynek. Till den goda ölen kommer automatiskt in en bit bröd med smalec (ister). Smakar… sådär.

Rynek Ratusz 2, www.spiz.pl/wroclaw/

 

4. KAWIARNIA LITERATKA

Kulturkafé med litterär anda, inrett med djupa soffor, udda stolar och bokhyllor. Lunch för under 50 kronor.

Rynek 56/57, www.kawiarnialiteratka.pl

 

5. JADKA

Elegantare krog som anses vara en av Wroclaws bästa. Ombonad miljö med broderade dukar och kuddar. Typiska polska rätter som golonka (fläsklägg) och piroger. Tvårättersmiddag med vin drygt 300 kronor.

Rzeźnicza 24/25, www.jadka.pl

 

Shopping & nöjen

6. HALA TARGOWA

Köp polska delikatesser i den katedralsliknande saluhallen. Här finns även en utmärkt liten pirogservering där man äter lunch för 20 kronor.

Piaskowa 17, www.halatargowa.wroclaw.pl

 

7/8. RENOMA OCH GALERIA DOMINIKANSKA

Två shoppingcenter på bekvämt gångavstånd från gamla stan. Massor av butiker med priser en bit under de svenska.

Renoma: Świdnicka 40, www.renoma-wroclaw.pl

Galeria Dominikanska, Plac Dominikanski 3, www.galeria-dominikanska.pl

 

9. MLECZARNIA

Mysigt ställe där man trivs bland de udda möblerna från frukostbuffén ända till kvällsölen. Spännande soundtrack med polsk musik av alla tänkbara stilar i högtalarna. Ibland levande musik i källaren. Här finns även ett hostel.

Wlodkowica 5, www.mle.pl/wroclaw

 

10. ART CAFE KALAMBUR

Ruffig bar med lila väggar och nersuttna möbler. Poppis tillhåll för många av Wroclaws 140 000 studenter som festar till DJ:s på helgerna.

Kużnicza 29 A, www.kalambur.org

 

Bo bra

11. PURO HOTEL

Genomdesignat supermodernt hotell med bra läge nära krogar och torget Rynek. Dubbelrum utan frukost 500–1 000 kronor beroende på säsong och hur tidigt man bokar.

Wlodkowica 6, www.purohotel.pl/wroclaw

 

12. IBIS STYLES

Ännu ett modernt designhotell, detta vid centralstationen. Pris ungefär som Puro. Men då ingår frukost.

Plac Konstytucji 3 Maja 3, www.ibis.com

Resfakta

Resa hit:
 Wizzair flyger direkt från Stockholm Skavsta. SAS flyger från Köpenhamn.

Bästa tiden:
 Hit kan man resa året runt, men helst på sommarhalvåret.

Restid: En timme och 45 minuter från Stockholm.

Tidsskillnad: Samma tid som i Sverige.

Språk: Polska. Engelska fungerar bra.

Valuta: Zloty.

Prisnivå:
 Cirka hälften av Sveriges enligt Forex semesterindex. Huvudrätter på restaurang kostar cirka 90–150 kronor, en halvliter öl 20–25, en enkel lunch runt 50.

Ta dig runt: Enkelresa på buss eller spårvagn kostar cirka sju kronor. 24-timmarskort 25 kronor. Det mesta ligger nära nog för att nås till fots. Vanliga bussar går till flygplatsen och kostar inget extra.

Bra att veta: Wroclaw har cirka 650 000 invånare, varav en femtedel är studenter på något av stadens universitet och högskolor. Och som studenter brukar ser de till att det finns ett livligt nattliv.

Läs mer: www.visit-wroclaw.eu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande