Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Weekend på Island: 7 måsten du inte vill missa

REYKJAVIK, ISLAND. Djupa gröna dalar, lavafält, kratrar och höga fjäll. Friskt forsande bäckar och bubblande heta källor. Detta är Island. Det ligger inte så långt bort som man tror och kräver inte ens en hel veckas semester för att upplevas.

Vi tipsar om saker att se och göra på ön när du bara har två dagar på dig och vill upptäcka ön på egen hand med hjälp av hyrbil. Reykjavik i alla ära, men här finns så många mer magiska platser att upptäcka!

Text: Cecilia Grender Foto: Susanne Rothzén och Johan Haugen

Reykjavik som är världens nordligaste huvudstad är en bra utgångspunkt.

Foto: Adobe Stock

1 av 8

Rundresa på Island

Hyr en bil och ha Reykjavik som bas.

Naturupplevelser står numera högt upp på turisternas önskelista och är kanske en av orsakerna till att Island är ett populärt resmål. Under 2016 anlände 1,8 miljoner turister till Island. Det är fem gånger fler än landets egna invånare och en 40 procentig ökning från året innan. Turismen har till och med gått om fisket som landets största inkomstkälla.

Inte undra på att många vill resa hit för här kan man verkligen uppleva häftig natur. Vulkaner, vattenfall, glaciärer och lavafält, norrsken, svart sand och varma källor. Listan på magiska platser är lång. Landet har mycket att erbjuda.

Roadtrip från Reykjavik

Reykjavik som är världens nordligaste huvudstad är en bra utgångspunkt. Här kan du bo bekvämt på hotell eller hyra en lägenhet under en långhelg eller kortvecka. Kostnadsläget i staden och i hela landet är relativt högt men om man är här för att uppleva naturen och kan tänka sig att hyra en lägenhet i stället för att bo på hotell så kan man komma billigare undan. Sevärdheterna ligger på en armlängds avstånd från staden och kan nås med hyrbil eller genom många av de guidade turerna som man kan boka in sig på.

Trots den omtalade turistströmmen är det relativt lugnt på flygplatsen när vi hämtade ut vår hyrbil som vi hade bokat på internet. Vi varnades av biluthyrarna för starka vindar, orutinerade kinesiska medtrafikanter och att köra på grusvägar med tanke på skaderisken på bilen. Vi bestämde oss för att eliminera självrisken med en ganska dyr försäkring. Bilresan mot Reykjavik gick smidigt. En timmes färd på en bred motorväg med lite trafik. Vi fascinerades av det karga nästan månliknande landskapet vi passerade. Vårt hotell låg mitt i stan på huvudgatan Laugavegur i Reykjavik. Att bo mitt i city är att rekommendera om man bara har några få dagar här på ön och vill kombinera naturupplevelser med en känsla för huvudstadens puls.

Hyr bil på Island

Vi valde att göra två dagsturer med egen hyrbil för att täcka in de mest intressanta platserna som omger Reykjavik. Vi körde visserligen ungefär 30 mil per dag men de stora vägarna är välhållna och trafiken är gles. Första dagen gav vi oss i väg i östlig riktning från Reykjavik och fortsatte sedan norrut för att täcka in de platser som ingår i den omtalade ”Golden circle”. Tingvellir, Geysir och Gullfoss. Dagen avslutades med ett välgörande bad i den naturliga utomhuspoolen i den lilla staden Fludir. Därifrån var det cirka 10 mil tillbaka för en sen middag i Reykjavik.

Dag två bar det av i sydostlig riktning längs kusten på Islands ”ringväg”, väg 1. Ringvägen är totalt 133 mil lång och går runt hela ön. Vi körde i riktning mot fiskebyn Vik. Här fick vi uppleva en helt magisk svart strand och ännu ett imponerande vattenfall, Skogafoss som ligger alldeles intill vägen och har en höjd på hela 60 meter. Därefter tog vi en sen lunch på något så annorlunda som en isländsk tomatfarm. Ägarna föder även upp prisbelönta islandshästar så här fick vi också chansen att bekanta oss med de söta små hästarna på närmre håll. Dagen avslutades med ett besök på den berömda Bue Lagoon som är ett måste vid ett besök på Island. Vi anlände här klockan åtta på kvällen men solen stod fortfarande högt på himlen eftersom det är det är sommar. Vi fick några avslappnande timmar i badet eftersom de inte stängde förrän klockan elva. Här i badet summerade vi våra två intensiva utflyktsdagar och är helt överens om att vi vill återvända hit för att utforska mer av detta magiska land!

1 av 8