Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Weekend på Island: 7 måsten du inte vill missa

REYKJAVIK, ISLAND. Djupa gröna dalar, lavafält, kratrar och höga fjäll. Friskt forsande bäckar och bubblande heta källor. Detta är Island. Det ligger inte så långt bort som man tror och kräver inte ens en hel veckas semester för att upplevas.

Vi tipsar om saker att se och göra på ön när du bara har två dagar på dig och vill upptäcka ön på egen hand med hjälp av hyrbil. Reykjavik i alla ära, men här finns så många mer magiska platser att upptäcka!

Text: Cecilia Grender Foto: Susanne Rothzén och Johan Haugen

Reykjavik som är världens nordligaste huvudstad är en bra utgångspunkt. Foto: Adobe Stock

Rundresa på Island

Hyr en bil och ha Reykjavik som bas. 

Naturupplevelser står numera högt upp på turisternas önskelista och är kanske en av orsakerna till att Island är ett populärt resmål. Under 2016 anlände 1,8 miljoner turister till Island. Det är fem gånger fler än landets egna invånare och en 40 procentig ökning från året innan. Turismen har till och med gått om fisket som landets största inkomstkälla.  

Inte undra på att många vill resa hit för här kan man verkligen uppleva häftig natur. Vulkaner, vattenfall, glaciärer och lavafält, norrsken, svart sand och varma källor. Listan på magiska platser är lång. Landet har mycket att erbjuda.

Roadtrip från Reykjavik

Reykjavik som är världens nordligaste huvudstad är en bra utgångspunkt. Här kan du bo bekvämt på hotell eller hyra en lägenhet under en långhelg eller kortvecka. Kostnadsläget i staden och i hela landet är relativt högt men om man är här för att uppleva naturen och kan tänka sig att hyra en lägenhet i stället för att bo på hotell så kan man komma billigare undan. Sevärdheterna ligger på en armlängds avstånd från staden och kan nås med hyrbil eller genom många av de guidade turerna som man kan boka in sig på. 

Trots den omtalade turistströmmen är det relativt lugnt på flygplatsen när vi hämtade ut vår hyrbil som vi hade bokat på internet. Vi varnades av biluthyrarna för starka vindar, orutinerade kinesiska medtrafikanter och att köra på grusvägar med tanke på skaderisken på bilen. Vi bestämde oss för att eliminera självrisken med en ganska dyr försäkring. Bilresan mot Reykjavik gick smidigt. En timmes färd på en bred motorväg med lite trafik. Vi fascinerades av det karga nästan månliknande landskapet vi passerade. Vårt hotell låg mitt i stan på huvudgatan Laugavegur i Reykjavik. Att bo mitt i city är att rekommendera om man bara har några få dagar här på ön och vill kombinera naturupplevelser med en känsla för huvudstadens puls.

Hyr bil på Island

Vi valde att göra två dagsturer med egen hyrbil för att täcka in de mest intressanta platserna som omger Reykjavik. Vi körde visserligen ungefär 30 mil per dag men de stora vägarna är välhållna och trafiken är gles. Första dagen gav vi oss i väg i östlig riktning från Reykjavik och fortsatte sedan norrut för att täcka in de platser som ingår i den omtalade ”Golden circle”. Tingvellir, Geysir och Gullfoss. Dagen avslutades med ett välgörande bad i den naturliga utomhuspoolen i den lilla staden Fludir. Därifrån var det cirka 10 mil tillbaka för en sen middag i Reykjavik.

Dag två bar det av i sydostlig riktning längs kusten på Islands ”ringväg”, väg 1. Ringvägen är totalt 133 mil lång och går runt hela ön. Vi körde i riktning mot fiskebyn Vik. Här fick vi uppleva en helt magisk svart strand och ännu ett imponerande vattenfall, Skogafoss som ligger alldeles intill vägen och har en höjd på hela 60 meter. Därefter tog vi en sen lunch på något så annorlunda som en isländsk tomatfarm. Ägarna föder även upp prisbelönta islandshästar så här fick vi också chansen att bekanta oss med de söta små hästarna på närmre håll. Dagen avslutades med ett besök på den berömda Bue Lagoon som är ett måste vid ett besök på Island. Vi anlände här klockan åtta på kvällen men solen stod fortfarande högt på himlen eftersom det är det är sommar. Vi fick några avslappnande timmar i badet eftersom de inte stängde förrän klockan elva. Här i badet summerade vi våra två intensiva utflyktsdagar och är helt överens om att vi vill återvända hit för att utforska mer av detta magiska land! 

 

Thingvellir är en stor nationalpark som ligger precis i sprickan mellan den europeiska och den amerikanska kontinentalplattan.

1. Thingvellir

Nationalpark, världsarv och centrum för politisk historia.

Från parkeringen går man på träbroar över den vulkaniska sänkan där den amerikanska och den europeiska kontinentalplattan möts. Det var här i Thingvellir som vikingarna samlade det isländska alltinget år 930, ofta kallat världens första parlament. Det är än i dag en symbol för demokrati och självständighet. Mitt i nationalparken ligger Silfrasprickan som lockar dykare från hela världen med sitt kristallklara vatten och hundra meters sikt. 

Hitta hit: Från Reykjavik kan man köra väg 36 mot Thingvellir. Det tar cirka 45 minuter. Ett alternativ är att köra den mer dramatiska men mycket vackra vägen 435 (Nesjavallavegur) västerut och sedan ta av på väg 360 norrut. Köra längs sjön Thingvallavatn och så småningom svänga av höger på väg 36 mot Thingvellir. Observera att väg 435 endast är öppen på sommarhalvåret.

thingvellir.is

 

Den mest aktiva gejsern på Island heter Stokkur och ligger i dalen Haukadalur. Foto: Adobe Stock

2. Geysir och Strokkur

Upplev vattnets kraft på Islands bästa sevärdhet.

I Haukadalur ligger Geysir, en sprutande källa som egentligen bara har utbrott ett par gånger per år. Hela marken runt Haukadalur bubblar av liv med geometriska källor, pooler och gejsrar. En bit från den berömda Gejsrern ligger områdets stora attraktion, Strokkur som ungefär var femte minut skjuter upp en 30 meter hög vattenpelare. Om du bara ska välja en enda sevärdhet här på Island är det detta fenomen du skall välja att beskåda.

Hitta hit: Från Thingvellir fortsätter man väg 36 på sjön Thingvallavatn östkust och tar så småningom av vänster mot Laugarvatn. I Laugarvatn tar man av vänster i nordostlig riktning på väg 37 mot Haukadalur och Gullfoss. Fortsätter därefter på väg 35 mot Gullfoss.

geysircenter.is

 

Vattenfallet Gullfoss som översatt till svenska betyder guldfallet är ett av de mest besökta naturfenomenen på Island.

3. Gullfoss

Islands största vattenfall – en spektakulär sevärdhet.

Redan på parkeringen hör man dånet från det mäktiga vattenfallet. Träspångarna ut mot kanten på ravinen och de därefter stabila trapporna gör det enkelt att ta sig till Islands största vattenfall. Man kan vandra ett par hundra meter på kanten längs vattenfallet som är beläget i glaciärälven Hvita. Vattendimman ligger tät men solen skiner och en enorm färgstark regnbåge breder ut sig över dalen när vi är här. Vattnet faller ner i en djup ravin som är 20 meter bred och 2,5 km lång. Vattnet faller i två steg, först 11 meter och längre ner ytterligare 21 meter.

Hitta hit: Från Geysir i Haukadalur leder väg 35 norrut till Gullfoss. Det är bara cirka 10 kilometer mellan Geysir och Gullfoss.

gullfoss.is

 

Den lilla badplatsen I Fludir ser ganska oansenlig ut men är en riktig pärla. Även de som inte badar kan ta en promenad runt poolen där landskapet vimlar av färgglada heta källor och vattenångan ligger tät i luften. Foto: Shutterstock

4. Secret Lagoon 

Islands äldsta naturliga varma källa – ett billigt alternativ till Blå lagunen.

Att avsluta en lång dag med ett bad uppvärmt av varma källor är välgörande. 36–40 grader varmt är det i den naturliga utomhuspoolen som också är Islands äldsta bad. Den byggdes 1891 och har nyligen renoverats. Trots renoveringen så känns den äkta och merparten av de som badar här är islänningar. På sommaren är badet öppet till klockan 22 på kvällen och under vinterhalvåret till 20. Här kostar det en tredjedel av vad det gör att besöka Blå lagunen och barn går in gratis i föräldrars sällskap. Landskapet runt poolen består av puttrande och rykande källor. Dessa källor användes förr i världen av byborna för att tvätta kläder.

Hitta hit: Från Gullfoss tar man sig söderut på väg 30 mot Fludir. Strax innan centrala Fludir tar man av vänster på Hvammsvegur som leder rakt till badet.

secretlagoon.is

 

Njut av en kulinarisk upplevelse på en isländsk tomatfarm.

5. Fridheimar gård

Besök något så ovanligt som en tomatfarm på Islands svar på Madelhavet.

Fridheimar gård driver ekologisk tomat och gurkodling i växthus året om. Här hittar man allt från plommon till cocktailtomater i långa rader. Vill man lära sig mer om hur man lyckas med att skörda 180 ton tomater varje år i ett solfattigt land som Island rekommenderas den guidade rundvandringen. Annars kan man bara slå sig ner i restaurangen som är belägen mitt bland odlingarna och beställa ljuvliga rätter baserade på tomat. På menyn finns allt från tomatsnaps till tomatsoppa. Familjen som driver farmen har också en omfattande uppfödning av islandshästar. Man kan beskåda underhållande hästuppvisning flera gånger per dag, på 14 olika språk. Här är öppet varje dag, men bara klockan 12–16. 

Hitta hit: Kör väg 1 mot Reykjavik. Cirka 12 kilometer innan Selfoss ta höger på väg 30 mot Fludir. I Fludir ta av vänster mot Reykholt. När du kommer till en T-korsning sväng vänster mot Reykholt. Ta rakt fram i rondellen. Efter 500 meter sväng vänster in mot Friedheimar. 

fridheimar.is

 

I över 40 år har flygplansvraket av den kraschade DC3:an legat på den svarta stranden på Islands sydkust.

6. Solheimsandur

Vandra längs en svart strand och flygplansvraket av en amerikansk DC-3.

Här på stranden i Solheimsandur kan du hitta det 40 år gamla, övergivna vraket av en amerikansk DC-3. Den avlägsna platsen har blivit en populär attraktion för fotografer som vill ta bilder på det övergivna vraket med havet och den svarta stranden som en effektfull kuliss. Bilderna som är tagna på denna plats är många. Men det är inte bara planet som är en sevärdhet.   

En stunds vandring längs den svarta stranden av mörk basaltsand är en fröjd. Här kan du plocka blänkande svarta stenar i alla storlekar och former och njuta av utsikten av de skummande vågorna som bryter in mot den svarta stranden.

Hitta hit: Passera Skogafoss vattenfall i östlig riktning på väg 1 mot Vik. Kör över en bro med blinkande gula ljus och passera en grusväg med skylten Solheimsajökull 221. Efter ytterligare 2 kilometer ska du svänga höger på en grusväg som leder dig över en bro med gula grindstolpar. Vägen förgrenar sig och här ska du hålla vänster tills du kommer ner till stranden. Följ vägmarkeringarna på stranden cirka 4 kilometer.

 

Det geotermiska spaet Blue Lagoon är en av Islands mest kända sevärdheter. Det ganska dyrt och måste bokas i förväg men ett måste för varje Islands turist. Foto: ADOBE STOCK

7. Blue Lagoon

Avslappnande varma källor på Islands största turistmagnet.

Den blå lagunen är ett geometriskt spa placerat mitt i en lavaöken inte långt ifrån Keflaviks flygplats. Det är en riktig turistmagnet och en av landets mest besökta platser. Den speciella svaveldoften slår emot en redan på parkeringsplatsen och under vägen in mot det arkitektoniskt imponerande badhuset. Vattnet är varmt, fullt av välgörande mineraler och har en intensiv turkos färg. Bara att bada är en spektakulär upplevelse men vill man unna sig något alldeles extra så kan man välja en av spaets många behandlingar såsom massage, ansiktsbehandling eller kroppsrengöring. Här rekommenderas att boka tid i förväg genom spaets hemsida.

Hitta hit: Från motorvägen mellan Keflaviks flygplats och Reykjavik finns en väl skyltad väg mot blå lagunen. Från Reykjavik tar du av till vänster efter cirka 35 kilometer och därefter kör du 10 kilometer på avtagsvägen.

bluelagoon.com

 

RESFAKTA: ISLAND

Resa hit: Från Kastrup Köpenhamn kan man flyga direkt till Reykjavik med Icelandair, Norweigan eller lågprisbolaget WOWair. Från Arlanda går Icelandair och WOWair direkt till Reykjavik flera gånger i veckan. Pris för flygresa tur och retur från cirka 1 600 kronor. 

Bästa tiden: Island är inte så kallt som det låter. Tack vare golfströmmen så har landet ett ovanligt milt klimat även på vinterhalvåret. Behagliga temperaturer på sommaren, runt 12–13 grader. Under vintern en medeltemperatur på 0 grader. 

Restid: 3,5 timmars flygtid från Arlanda till Keflavik och från Köpenhamn tar det 3 timmar.

Tidsskillnad: Minus två timmar på sommaren och minus en timme när vi har vintertid.

Språk: Isländska. De allra flesta pratar bra engelska och del pratar även något annat skandinaviskt språk.

Valuta: Isländska kronor.

Prisnivå: Hög. En middag på en bra restaurang kan kosta upp emot 350 kronor.

Ta dig runt: Hyr egen bil. Vägarna är fina om man håller sig till de stora. Man kan också boka in sig på någon av de många guidade turer som erbjuds. I ankomsthallen på Keflaviks flygplats står många av de seriösa guidebolagen.

Bra att veta: Islands natur är fantastisk men inte helt ofarlig. Vädret skiftar snabbt. Kraftiga vindar, stora vågor, dimma och snabba temperaturförändringar kan få allvarliga konsekvenser. Håll dig därför uppdaterad om aktuella väg- och väderförhållanden. 

Läs mer: visiticeland.com www.iceland.is www.safetravel.is