ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Weekend i Lyon – gastronomins huvudstad

Lyons så kallade bouchons, kvarterskrogar, älskas av lokalbefolkningen och serverar rustik mat till vettiga priser.

Lyons så kallade bouchons, kvarterskrogar, älskas av lokalbefolkningen och serverar rustik mat till vettiga priser.

1/3

Foto: Tristan Deschamps

Lyon satsar på att bli Frankrikes cykelstad med särskilda cykelbanor, bilfria kvarter och uthyrare.

Lyon satsar på att bli Frankrikes cykelstad med särskilda cykelbanor, bilfria kvarter och uthyrare.

2/3

Foto: Tristan Deschamps

Gåslever, hummer och råvaror i toppklass hos Lyons stjärnkockar.

Gåslever, hummer och råvaror i toppklass hos Lyons stjärnkockar.

3/3

Foto: Tourisme Lyon

Weekend i Lyon – gastronomins huvudstad

LYON. Sörj inte om kötiden är för lång eller pengarna saknas för ett bord på Lyons stjärnrestauranger. Stadens kvarterskrogar, bouchons, är mysigare och öppnar för möten i den nygamla weekendstaden.

Redan inflygningen förklarar gourmetstadens storhet: Planet sänker sig över vindistrikten norr om Lyon; Beaujolais och Bourgogne. Bresses berömda fågel pickar på fälten, som punkteras av dammar och sjöar. Under ytan lurar bland annat gädda; basen i Lyons berömda queneller.

Österut tronar Alperna och Mont Blanc med snövita toppar. Bergen bidrar med foreller, ostar och lufttorkad skinka. Västerut skyddas den bördiga slätten av kullar. Därifrån kommer jordgubbar, hallon och spannmål. Söderut lockar ännu mer vin, Côtes du Rhône, kastanjer, aprikoser, persikor.

Ett nytt weekend-alternativ

Med direktflyg till Lyon har svenskarna fått ett nytt weekend-alternativ. Världens gastronomiska huvudstad nås från Stockholm och Köpenhamn på ett par timmar. Eller med snabbtåg direkt från Paris flygplats på två timmar blankt.

Överallt odlas grönsaker och bökar grisar; Lyon är charkuteriernas huvudstad. Förutom de berömda korvarna Rosette och Saucisson de Lyon finns här Frankrikes enda korv med kristna förtecken: Le Saucisson de Jésus. Den gigantiska och rundade korven lindades precis som det nyfödda jesusbarnet. I korvens fall för att hålla en någorlunda jämn form under torkningen. Resultatet är hursomhelst en präktig och smakrik rackare på allt från tre till 400 kilo vid födelsen; un Jésus sec.

 

Råvarorna i Les Halles Paul Bocuse är oftast lokalproducerade och av toppkvalitet.

Foto: Lottie Knutsson

Krogtätt och världsarvsklassat

På plats i Lyon väntar världens mest krogtäta stad och en världsarvsklassad stadskärna. Förutom tre romerska amfiteatrar som fortfarande används för konserter, har Lyon begåvats med en spektakulär ny stadsdel i ett gammalt industriområde: La Confluence.

La Confluence är egentligen platsen där floderna Rhône och Saône sammanstrålar. Från de övre våningarna på nyöppnade kultur- och naturvetenskapliga museet, Musée des Confluences, är det lätt att se hur floden Saône absorberas av den blåare Rhône i färden söderut.

Även om den nya stadsdelen inte är klar förrän om tio år har stjärnarkitekter, techbolag och kulturcentran som Le Sucre redan lockat hipsters och investerare till La Confluence. Därmed visar Lyon ännu ett ansikte.

Samtidigt vårdas spåren från tiden som gallernas huvudstad, från renässansens sidenvävare, andra världskrigets motståndsrörelse och Det nya franska köket från 1970-talet och framåt.

 

LÄS MER: Favoriterna du inte får missa i Frankrike


Däremot beror Lyons mathistoria inte bara på superkocken Paul Bocuse eller stadens läge. Redan på 1500-talet såg Katarina av Medici till att få hit sina florentinska kockar, vilket förädlade köket ytterligare. Senare hjälpte boktryckarkonsten spridningen av en rad kokböcker och gastro-medicinska handböcker från Lyon.

Från sekelskiftet tog Lyons kokerskor, mères, maten från herresätena till kvarterskrogarna. Därefter höll dessa legendariska kvinnor ställningarna ända fram till 1970-talet, då de manliga kockarna tog över.

En riktig buchon

Men alla mères är inte försvunna: i köket på Le Café du Peintre nära hallarna står Florence Périer vid grytorna, precis som mamma och mormor. Detta är en riktig bouchon: stammisarna får egna haklappar med namnet broderat. Det pussas och vinkas och skålas. Och mitt i allt detta lyckas Florence Périer laga traditionell mat från trakten så att kinderna blossar och den tillfälliga besökaren undrar vad det kostar att köpa ett krypin i kvarteret, för lyckan att komma och äta hos sin egen mère, varje dag.

 

Vieux-Lyon, Place de la Trinité.

Foto: Lyon Tourisme

 

GUIDE: 9 TIPS I LYON

SE & GÖRA

1. La Maison des Canuts 

Sidenvävandet blomstrade under renässansen. Europas slott och herresäten beställer fortfarande handvävda sidentyger från Lyon. Les Canuts var Lyons stolta vävare. Deras verktyg och historia visas på det lilla museet i de numera trendiga arbetarkvarteren La Croix Rousse. www.maisondescanuts.fr

2. Le Food Trip

Med adresser och förbetalda avsmakningar promenerar besökaren runt och får smakprover hos sex leverantörer av lokala ostar, viner och godsaker, 35 euro.

www.le-food-trip.com

3. Institut Paul Bocuse

Här ordnas uppskattade veckokurser där boende på bedårande Le Royal Hotel rabatteras, samt kortare matlagningsevents i grupp.

www.institutpaulbocuse.com

ÄTA & DRICKA

4. Les Loges

Stjärnprydde och charmerande unge kocken Anthony Bonnet bjuder på gourmetmat under de florentinska valven på Les Loges i Vieux Lyon. Boka bord.

www.courdesloges.com

5. Cafe du Peintre

Till Florence Périer och denna klassiska bouchon, kvarterskrog, kommer nästan bara lokala stammisar. Här serveras Lyonklassiker som gäddqueneller, kalvhuvud och bresse-kyckling. Trerättersmenyn kostar 21 euro till lunch och 25 till middag. Boka i förväg.

www.lecafedupeintre.com

6. Les Adrets

Trots sitt läge mitt i de gamla kvarteren med påföljande turisthorder, har Restaurant Les Adrets klarat att behålla bouchon-känslan och det generösa köket. Boka bord.

30 rue du Boeuf, Vieux Lyon, tel +33478382430

BO BRA

7. Villa Florentine

De 20 rummen ligger i en gammal kyrka och kloster på höjden över Vieux Lyon och med utsikt över hela staden. Rum nummer 15 och 16 är prisvärda och bjuder på svindlande utsikt medan nummer 7 vetter mot den stora poolen. Pris från 180 euro natten.

www.villaflorentine.com

8. Tour Rose

Frederic Jean är fotograf, driver galleri och hyr ut fyra lägenheter i eller nära det rosa torn som alla känner igen i Viex Lyon. Från 100 euro natten.

www.dormiralyon.com

9. Le Royal Hotel

Mitt på den grandiosa Place Bellecour ståtar nyrenoverade Le Royal med klassiska franska toile de Jouy-tyger, oljemålningar och moderna blinkningar. Frukostrestaurangen ger hemkänsla och läget är perfekt. Från 100 euro natten.

Sök Hotel Le Royal Lyon MGallery by Sofitel på www.accorhotels.com

 

LÄS MER: 20 sköna tips på franska rivieran

Annons

ELISABETH MONTGOMERY