Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Weekend i Köpenhamn: Tipsen som sätter guldkant på resan

Ny Carlsberg Glyptotek är Köpenhamns mest kända museum.

Foto: Shutterstock

2 av 9

2. Gå på konstrunda

Flera museer i Köpenhamn har fri entré, däribland utmärkta Davids Samling. De museer som inte har gratis inträde varje dag brukar hålla en veckodag avgiftsfri.

Stadens mest kända museum stavas Ny Carlsberg Glyptotek. Elegant och påkostat, men så är det också Carlsbergs grundare som har plöjt ner sina ölvinster i samlingen. Glyptotek betyder skulpturmuseum och här finns mycket riktigt en hel del antika skulpturer. Men museet rymmer också konst från både Egypten och Medelhavet, samt kända verk av såväl van Gogh som Picasso. Ett nästan lika starkt dragplåster som konsten är museets vackra vinterträdgård.

Davids Samling är en pärla och doldis som inte gör mycket väsen av sig. I detta privathem – som donerades av domaren i högsta domstolen Christian Ludvig David – finns konsthantverk från ett 1700-talseuropa och från den islamiska världen mellan 600-talet och 1800-talet. Advokaten använde sin förmögenhet till att investera i just konst och gjorde särskilt bra affärer under 20- och 30-talens ekonomiska kris. Det är onekligen en imponerande privatsamling och en extra dimension att konsten finns i någons före detta hem.

SMK, Statens Museum for Kunst, är Danmarks största konstmuseum och landets nationalgalleri. Här finns en gigantisk samling dansk och internationell konst från de 700 senaste åren; däribland Tizian, Rubens, Rembrandt, El Greco, Matisse, Picasso och Munch.

Kunsthal Charlottenborg, strategiskt belägen i Nyhavn, har ingen permanentutställning, däremot bra separatutställningar av samtida konstnärer. Mycket installationer och mycket modernt.

Adress: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, glyptoteket.dk

Adress: Davids Samling, Kronprinsessegade 30, davidmus.dk

Adress: SMK, Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, smk.dk

Adress: Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, kunsthalcharlottenborg.dk/da/

2 av 9