Weekend i Köpenhamn: Tipsen som sätter guldkant på resan
KÖPENHAMN, DANMARK. Köpenhamn toppar reseguideföretaget Lonely Planets lista över städer att besöka 2019. Lonely Planet utnämner Köpenhamn till den trendiga huvudstaden och hyllar designen, den snabbt expanderande matscenen och det genomgående miljötänket. Här är nio anledningar att åka över sundet.
1. Boka ett bra hotell
Danmark är det land svenskarna reser allra oftast till – och Köpenhamn är favoritstaden. Undersökningar visar att svenskar som åker till Köpenhamn lägger mycket pengar på hotell.
Många tillbringar bara en eller två nätter i den danska huvudstaden och slår därför på stort. Nimb, beläget i Tivoli-området, är ett boutiquehotell med flott inredning, bra spa och flera omtalade restauranger. I Brasseriet serveras stans bästa frukost – gröna drinkar, ingefärsshots, avokadomackor och Eggs Benedict – och här kan man äta även om man inte är hotellgäst. Eller förlåt, stans bästa morgenmad. Frukost betyder ju lunch på danska. På hotellrummet väntar ansiktsmasker, badbollar, mjuk morgonrock och mikrobryggeriöl.
Hotel d’Angleterre är Köpenhamns motsvarighet till Grand Hôtel i Stockholm. Inget annat Köpenhamnshotell kan tävla med femstjärniga d’Angleterre när det kommer till stil, service och läge. Brasa och stora blomsterarrangemang i entrén, tjocka heltäckningsmattor och rejäla duntäcken på rummet. Här finns också en Michelinkrog och ett välrenommerat spa.
Adress: Nimb Hotel, Bernstorffsgade 5, nimb.dk/da/hotel
Adress: Hotel d’Angleterre, Kongens Nytorv 34, dangleterre.com
LÄS MER: 10 bästa hotellen i Köpenhamn – perfekt för en weekend
RESFAKTA: KÖPENHAMN
Resa hit med tåg: Sju snabbtåg dagligen från Stockholm till Köpenhamn. Resan tar drygt fem timmar. Från Syd- och Västsverige går Öresundståg över bron var tjugonde minut, bland annat från Kalmar, Växjö, Karlskrona, Göteborg och Halmstad. Från Göteborg tar resan tre och en halv timmar och från Växjö två och en halv timmar.
Resa hit med flyg och bil: SAS flyger från Stockholm, Linköping och Göteborg. Norwegian flyger från Stockholm. Scandlines trafikerar Helsingborg-Helsingör.
Koldioxidutsläpp: Flyg Stockholm-Köpenhamn ca 224 kg per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se www.klimatsmartsemester.se)
Bästa tiden: Ett året runt-resmål. Men våren är fin och tidig.
Språk: Danska. Många förstår svenska och i princip alla pratar engelska.
Valuta: Danska kronor.
Prisnivå: Något högre än i Sverige. 134 på Forex storstadsindex (Sverige är 100).
Ta dig runt: Centrala stan är promenad- och cykelvänlig. Stans elektriska smartbikes har pekskärm och GPS, se www.bycyklen.dk. Gott om bussar och pendeltåg, S-tåg, men också tunnelbana.
Bra att veta: För den som ska hinna mycket på kort tid är ett Copenhagen Card en bra investering – fria resor (också till och från flygplatsen), entréavgifter med mera. Prisexempel vuxen, 48 timmar, 770 svenska kronor.
Läs mer: visitcopenhagen.com
Bläddra vidare för fler Köpenhamntips!
2. Gå på konstrunda
Flera museer i Köpenhamn har fri entré, däribland utmärkta Davids Samling. De museer som inte har gratis inträde varje dag brukar hålla en veckodag avgiftsfri.
Stadens mest kända museum stavas Ny Carlsberg Glyptotek. Elegant och påkostat, men så är det också Carlsbergs grundare som har plöjt ner sina ölvinster i samlingen. Glyptotek betyder skulpturmuseum och här finns mycket riktigt en hel del antika skulpturer. Men museet rymmer också konst från både Egypten och Medelhavet, samt kända verk av såväl van Gogh som Picasso. Ett nästan lika starkt dragplåster som konsten är museets vackra vinterträdgård.
Davids Samling är en pärla och doldis som inte gör mycket väsen av sig. I detta privathem – som donerades av domaren i högsta domstolen Christian Ludvig David – finns konsthantverk från ett 1700-talseuropa och från den islamiska världen mellan 600-talet och 1800-talet. Advokaten använde sin förmögenhet till att investera i just konst och gjorde särskilt bra affärer under 20- och 30-talens ekonomiska kris. Det är onekligen en imponerande privatsamling och en extra dimension att konsten finns i någons före detta hem.
SMK, Statens Museum for Kunst, är Danmarks största konstmuseum och landets nationalgalleri. Här finns en gigantisk samling dansk och internationell konst från de 700 senaste åren; däribland Tizian, Rubens, Rembrandt, El Greco, Matisse, Picasso och Munch.
Kunsthal Charlottenborg, strategiskt belägen i Nyhavn, har ingen permanentutställning, däremot bra separatutställningar av samtida konstnärer. Mycket installationer och mycket modernt.
Adress: Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7, glyptoteket.dk
Adress: Davids Samling, Kronprinsessegade 30, davidmus.dk
Adress: SMK, Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, smk.dk
Adress: Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2, kunsthalcharlottenborg.dk/da/
3. Kødbyen – stans eget Meatpacking District
Köpenhamns svar på New Yorks Meatpacking District stavas Kødbyen (Köttbyn), beläget i det gamla slakthusområdet i närheten av tågstationen.
Här dyker det ständigt upp nya krogar och barer, men en klassiker och ständigt uppmärksammad i guider har varit Paté Paté – inrymd i en gammal leverpastejsfabrik. Också Gorilla är populär. Min favorit i Kødbyen är dock en fiskkrog – Kødbyens Fiskebar. Stort utbud av de allra finaste ostron, utmärkt fish and chips och blåmusslor från Limfjorden.
Adress: Paté Paté, Slagterboderne 1, patepate.dk
Adress: Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100, fiskebaren.dk
4. Barer med hemma-hos-känsla
Det finns en rad mysiga vinbarer i Köpenhamn, många har ett brett utbud av viner på både glas och flaska: ekologiskt, rött, vitt, rosé, viner från speciella områden och regioner, eller – vilket är vanligt i Köpenhamn – naturvin.
Vinbaren Falernum i Vesterbro är ett säkert kort. Efter att ha serverat frukost och lunch under dagen, förvandlas Falernum till bar på kvällen. Ett stenkast från Nyhavn ligger Nebbiolo som serverar italienska viner på glas. Särskilt fokus på viner från Piemonte. Ett plus för delikatessdisken med italienska läckerheter att köpa med hem eller till hotellet.
Adress: Falernum, Værnedamsvej 16, falernum.dk
Adress: Nebbiolo, Stora Strandstræde 18, nebbiolo-winebar.com
LÄS MER: Köpenhamnsexperternas 7 bästa barer och kaféer
5. Stjärnkrogarna Noma, Formel B och Kiin Kiin
I Nordens gastronomiska huvudstad finns 17 restauranger med stjärnor i Guide Michelin. I februari 2018 stängde stjärnkocken René Redzepi gamla Noma och gav därmed upp sina två Michelinstjärnor. Noma 2.0 – som nyligen tilldelades två stjärnor – har öppnat några kilometer från den tidigare restaurangen med ny adress på Refshalevej 96. Liksom på gamla Noma måste man boka månader i förväg.
Formel B är en av få Michelinkrogar som har à la carte-meny. Förrätterna kostar 150 danska kronor, varmrätterna runt 200 och efterrätterna 150. Det är fokus på grönt och det är råvarorna som står i centrum – köket är ovanligt okomplicerat för att vara en stjärnkrog. Ett plus för avspänd stämning och trevlig service. Här bör man dock boka bord flera veckor i förväg.
Kiin Kiin i Nørrebro är Köpenhamns första Michelinkrog med asiatisk inriktning och den enda thairestaurang utanför Thailand med en stjärna i Guide Michelin. En trotjänare som har haft sin stjärna i över tio år. Det sägs att det tar tre månader att få ett bord på Kiin Kiin, men jag har tur, ringer några dagar före, ett sällskap har bokat av, och jag tilldelas ett bord på den tidiga sittningen klockan 17.30. Den tidiga så kallade ”teatermenyn” är mindre omfattande än den ordinarie, och ska dessutom ätas upp på bara ett par timmar, men den kostar å andra sidan bara hälften så mycket (495 danska kronor, utan dryck). Maten är både fantasifull och originell: När kyparen lyfter på locket till en gryta strömmar det ut rök som ska föra tankarna till Bangkoks streetfood. Vid nästa servering mejslar han fram två cashewkex ur en skål med sand.
Adress: Formel B, Vesterbrogade 182, formelb.dk
Adress: Kiin Kiin, Guldbergsgade 21, kiin.dk
6. Shoppa danska designklassiker
Dansk design är känd och hyllad över hela världen. Från namn som Hans Wegner, Børge Mogensen och Arne Jacobsen till varumärken som Lego, Royal Copenhagen och Bang & Olufsen.
Den som är nyfiken på dansk design ska bege sig till Designmuseum Danmark, beläget mitt i Köpenhamns historiska centrum på Bredgade. Museet är en av Nordens viktigaste arenor för utställningar med fokus på dansk och internationell design, konst och konsthantverk. Här finns alla danska designkändisar representerade och här finns dessutom en bra museishop och ett trevligt kafé. Längs Bredgade ligger för övrigt ett stort antal specialbutiker för dansk design, auktionshus, juvelerare och gallerier.
Den designorienterade bör också titta in i världens första designhotell – Radisson Collection Royal Hotel. Arkitekten Arne Jacobsen lämnade avtryck i minsta detalj – från bestick till dörrhandtag. Hotellobbyn är ett litet designmuseum i sig självt, här kan man vila i möbelklassiker som Svanen och Ägget. Numera har hotellet över 50 år på nacken och alla rummen är ombyggda. Men i ett rum – nummer 606 – är den ursprungliga inredningen helt bevarad.
Shoppa dansk design gör man på övre delen av Ströget – på Amagertorv ligger de danska butiksklassikerna tätt: Georg Jensen, Illums Bolighus och Royal Copenhagen till exempel.
Adress: Designmuseum Danmark, Bredgade 68, designmuseum.dk
Adress: Radisson Collection Royal Hotel, Hammerichsgade 1, radissoncollection.com/sv/royalhotell-koebenhamn
Adress: Illums Bolighus, Amagertorv 10, illumsbolighus.dk
Adress: Georg Jensen, Amagertorv 4, georgjensen.com
LÄS MER: 5 shoppingtips du inte vill missa i Köpenhamn
7. Cykla mellan olika stadsdelar
Ja, hela Köpenhamn cyklar – fort, och oftast utan hjälm – här gäller det att ha koll på cykelbanorna. Köpenhamn är anpassad efter cyklister, staden har vid två tillfällen utsetts till världens bästa cykelstad, och i centrum finns långt fler cyklar än bilar.
Folk cyklar i höga klackar och kostym, en tredjedel av alla Köpenhamnsbor tar cykeln till jobbet. Också som turist är Köpenhamn utmärkt att upptäcka från cykelsadeln. Bycykeln, med elmotor och inbyggd GPS, finns att hyra lite varstans i stan till en billig penning. Det är ett trivsamt nöje att cykla runt mellan museer och vinbarer. Oftast hamnar man i stadsdelar som Vesterbro, Nørrebro och Christianshavn.
8. Torvehallerne – mötesplats för matglädje
Luncha, bruncha eller bara mumsa på härligheter i Torvehallerne, saluhallen vid Nørreport. Tidigare var det här stadens grönsakstorg, men år 2011 slog delikatessparadiset upp portarna.
I de två stora hallarna ryms över 60 bodar: små vinbarer, hämtmat som sushi, pizzabitar och raw food, och delikatessdiskar med ostar, olivoljor och kött. I Torvehallerne arrangeras matfestivaler och popup-butiker som säljer säsongens råvaror. Saluhallen har blivit så populär att chefen har konstaterat att den knappast behöver mer marknadsföring.
Adress: Frederiksborggade 21, torvehallernekbh.dk
9. Gör en utflykt utanför Köpenhamn
Köpenhamns vackraste konstmuseer ligger utanför centrum. Arken, Louisiana och Ordrupgaard utmärker sig alla tre för hög klass på utställningarna, men kanske ännu mer för originell arkitektur. Perfekta utflyktsmål, inte minst under sommarhalvåret.
Arken är beläget ett par mil söder om Köpenhamn. Här gömmer sig en av Skandinaviens finaste samlingar samtidskonst, av bland andra Damien Hirst och Ai Weiwei. Louisiana ligger 35 kilometer norr om Köpenhamn – naturskönt, precis vid havet. Samlingen omfattar över 3 500 verk, och Giacomettisalen, fylld av statyer, är en av höjdpunkterna. Här finns också popkonst av Andy Warhol och Roy Lichtenstein, och klassiker av Pablo Picasso. Passa på att besöka Restaurant Sletten i Humlebæk – samma ägare som till Guide Michelin-krogen Formel B. Ordrupgaard, en knapp mil norr om Köpenhamns centrum, har en fin samling fransk impressionism med namn som Renoir, Monet, Gauguin och Matisse.
Adress: Arken, Skovvej 100, Ishøj, arken.dk
Adress: Louisiana, Gamla Strandvej 13, Humlebæk, louisiana.dk
Adress: Ordrupgaard, Vilvordevej 110, Charlottelund, ordrupgaard.dk