Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Här är sköna destinationer för dig som vill äta gott – och billigt.Här är sköna destinationer för dig som vill äta gott – och billigt.Här är sköna destinationer för dig som vill äta gott – och billigt.
Här är sköna destinationer för dig som vill äta gott – och billigt. Foto: SHUTTERSTOCK

Weekend i Europa - här får du mest för pengarna

Är du sugen på en rolig cityhelg, men har lite ont om pengar? Här är listan för dig! Njut av restaurangbesök, nattliv, kultur och skönt klimat i några av Europas mest prisvärda städer.

För första gången på 15 år är det en västeuropé som tar hem förstaplatsen i Post Offices årliga rapport, där man jämför kostnaden för 12 typiska utgifter som en storstadsturist brukar budgetera för – som till exempel hotell, entréavgifter till museer och en trerättersmiddag. I undersökningen har man tittat på priserna i de 20 mest populära städerna bland brittiska turister.

Och vinnaren som mest prisvärda destination är Aten. I den grekiska huvudstaden blir prislappen cirka 2 074 kronor för de 12 utgifterna i undersökningen. Priserna i Aten har sjunkit med 15 procent under det senaste året, och är nu hälften så höga som i populära weekendstaden Paris. Andraplatsen knips av portugisiska pärlan Lissabon där kostnaden blir ungefär 2 183 kronor.

Imponerande antika sevärdheter, roligt uteliv och läcker mat hittar du i Aten.Imponerande antika sevärdheter, roligt uteliv och läcker mat hittar du i Aten.Imponerande antika sevärdheter, roligt uteliv och läcker mat hittar du i Aten.
Imponerande antika sevärdheter, roligt uteliv och läcker mat hittar du i Aten. Foto: SHUTTERSTOCK

Bo dyrt i Amsterdam

Amsterdam och Venedig är årets dyraste resmål. Det är bristen på hotellrum som drivit upp kostnaden i de två städerna. Billigaste boendet hittar man i Aten där kostnaden för ett trestjärnigt hotell för två personer i två nätter hamnar på 1 006 kronor. I Amsterdam får du punga ut med 4 553 kronor.

Smakar det så kostar det – i vackra Amsterdam drar hotellnotan i väg.Smakar det så kostar det – i vackra Amsterdam drar hotellnotan i väg.Smakar det så kostar det – i vackra Amsterdam drar hotellnotan i väg.
Smakar det så kostar det – i vackra Amsterdam drar hotellnotan i väg. Foto: SHUTTERSTOCK

Billigaste kulturen i Dublin

När det gäller kulturella sevärdheter, som fornlämningar, entréavgifter till museer och gallerier är det Dublin som får guldmedaljen med en kostnad av 78 kronor. Att man får så mycket för pengarna i Dublin beror på att många betydande museer och gallerier har fri entré. Dyraste är Dubrovnik där kulturupplevelserna går loss på 647 kronor.

National Museum of Ireland är ett av många museer i Dublin med gratis inträde.National Museum of Ireland är ett av många museer i Dublin med gratis inträde.National Museum of Ireland är ett av många museer i Dublin med gratis inträde.
National Museum of Ireland är ett av många museer i Dublin med gratis inträde. Foto: SHUTTERSTOCK

Stockholm – listans värsting

Att äta ute står ofta högt på prioriteringslistan för weekendresenären. I Aten behöver restaurangbesöken inte gräva djupa hål i plånboken. Notan för en trerättersmiddag för två med en flaska husets vin ligger på 440 kronor. Något som vi svenskar särskilt borde uppskatta, då motsvarande måltid i Stockholm kostar 1 577 kronor – dyraste i hela undersökningen.

Ett restaurangbesök i Aten är billigt med svenska mått mätt.Ett restaurangbesök i Aten är billigt med svenska mått mätt.Ett restaurangbesök i Aten är billigt med svenska mått mätt.
Ett restaurangbesök i Aten är billigt med svenska mått mätt. Foto: SHUTTERSTOCK

PRISVÄRDA STÄDER I EUROPA:

Här är totalkostnaden för 12 typiska turistutgifter på de 20 destinationer dit brittiska turister helst vill åka.

1. ATEN (Grekland) 2 341 kronor

2 LISSABON (Portugal) 2 463 kronor

3. KRAKOW (Polen) 2 469 kronor

4. RIGA (Lettland) 2 489 kronor

5. BUDAPEST (Ungern) 2 496 kronor

6. PRAG (Tjeckien) 2 807 kronor

7. MADRID (Spanien) 3 376 kronor

8. BERLIN (Tyskland) 3 582 kronor

9. DUBROVNIK (Kroatien) 3 596 kronor

10. ROM (Italien) 3 922 kronor

11. BARCELONA (Spanien) 4 348 kronor

12. BRYGGE (Belgien) 4 396 kronor

13. FLORENS (Italien) 4 495 kronor

14. WIEN (Österrike) 4 538 kronor

15. STOCKHOLM (Sverige) 4 759 kronor

16. PARIS (Frankrike) 4 784 kronor

17. DUBLIN (Irland) 4 928 kronor

18. KÖPENHAMN (Danmark) 5 149 kronor

19. VENEDIG (Italien) 5 163 kronor

20. AMSTERDAM (Nederländerna) 6 698 kronor

I undersökningen har man räknat kostnaden för: en kopp kaffe på kafé, en öl på restaurang, en Coca-Cola/Pepsi på restaurang, ett glas vin på restaurang, en trerättersmiddag för två med en flaska husets vin, transfer från flygplats, 48-timmars kollektivtrafikpass, sightseeing med buss runt stan, entréavgifter till ledande fornlämningar, museer och gallerier och två nätter på ett trestjärnigt hotell för två personer. 

LÄS MER: Atens bästa hotell – i olika prisklasser
LÄS MER:
Stor guide till Aten: Bästa tipsen inför resan