Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Amsterdam, en av världens bästa weekendstäder.
Amsterdam, en av världens bästa weekendstäder.
Amsterdam, en av världens bästa weekendstäder.
Van Goghmuséet, ett måste om du är på besök i Amsterdam.
Van Goghmuséet, ett måste om du är på besök i Amsterdam.
Van Goghmuséet, ett måste om du är på besök i Amsterdam.
Leidse­plein, gott om restauranger och ett utmärkt läge nära flera nöjesställen som Melk­weg och fina parken Vondelpark.
Leidse­plein, gott om restauranger och ett utmärkt läge nära flera nöjesställen som Melk­weg och fina parken Vondelpark.
Leidse­plein, gott om restauranger och ett utmärkt läge nära flera nöjesställen som Melk­weg och fina parken Vondelpark.
Tulpanmuseum på Prinsengracht 112.
Tulpanmuseum på Prinsengracht 112.
Tulpanmuseum på Prinsengracht 112.
1 AV 5
Hitta bortom turistträngseln
2 AV 5
Amsterdam, en av världens bästa weekendstäder.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 5
Van Goghmuséet, ett måste om du är på besök i Amsterdam.
Foto: SHUTTERSTOCK
4 AV 5
Leidse­plein, gott om restauranger och ett utmärkt läge nära flera nöjesställen som Melk­weg och fina parken Vondelpark.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 5
Tulpanmuseum på Prinsengracht 112.
Foto: SHUTTERSTOCK

Weekend i Amsterdam – stor guide med bästa tipsen

God mat, spännande och cool shopping, kultur och hålligång.

Amsterdam hör till världens bästa weekendstäder. Missa inte vår lista med över 30 tips på vad du kan göra i den vackra staden.

Anna W Thorbjörnsson

En weekend i Amsterdam är en utmärkt idé. Dels för att det är en genuint gemytlig stad och dels för att här finns så mycket att se och göra för alla smakriktningar.

Bara att strosa det långa och bitvis bilfria promenadstråk som löper från Kungliga slottet vid torget Dam till Leidseplein i sydväst är ett händelserikt och kul äventyr.

Tulpanstånd, lustiga prylbutiker, flotta klädaffärer, kaféer och barer om vart annat. Omgivna av ett brusande folkliv bestående av unga kärlekspar, bokbärande intellektuella, övervintrade hippies, äldre borgerliga par och en ständig flock cyklister. Utmed de många kanalerna längs vägen sträcker sig mysiga kajer/smågator med vandrarhem, gallerier och allehanda fik och butiker.

Läcker stadskärna

En solig lördag går det att mysflanera precis hur länge som helst i denna läckra stadskärna.

Här finns som sagt mycket att välja på.

Alla känner inte till det men Amsterdam är en fantastisk matstad. Till stor del beror det på Hollands förflutna som handlar- och sjöfararnation med koloniala intressen.

De indonesiska krogarna är många i stan och att äta ”rijstaffel” är ett måste: ett bord dukat med ris och minst ett dussin olika smårätter.

Köket från forna sydamerikanska kolonin Surinam, med sina många kycklingvarianter, är också framträdande.

Sen finns här förstås den gedigna, goda holländska husmanskosten och en lång rad argentinska köttkrogar. Och det är bara början. Den matglade kan hitta nästan allt här och utmed hela prisskalan.

Coola inredningsprylar

När det gäller shopping finns här naturligtvis hela det utbud som förväntas i en västeuropeisk storstad. Holländarna tycks dock ha en förkärlek för trendiga eller kluriga inredningsprylar. Här finns massor av färgstarka butiker med läckra hushållsredskap, möbler och inredningsdetaljer. Särskilt billigt är det knappast, men lyxigt, originellt och hippt. Ledande i genren är Droog Design (se nedan).

Den kulturintresserade har massor att titta på: Kungliga slottet, fina kyrkor, allehanda muséer (allt från tulpaner till tortyrinstrument) men mest berömda är stans konstmuseer med inhemska mästare som Rembrandt och Van Gogh.

Orkar du avsluta en späckad dag med ett glas eller två så erbjuder Amsterdam ett nöjesliv i toppklass. Inte minst en oändlig rad trevliga barer, ofta med bra musik.

RESFAKTA: AMSTERDAM

Resa hit: Direktflyg från Arlanda med Norwegian och KLM, från Göteborg med KLM och Köpenhamn med Norwegian, SAS och KLM. 

Valuta: Euro.

Bästa tiden: Håller för besök året runt, men sommarhalvåret är allra livligast.

Ta dig runt: Det bästa sättet att ta sig runt i Amsterdam är med spårvagn och/eller buss. Eller varför inte hyra en cykel!

Tänk på: Amsterdam är en stad med mycket prostitution och droger. Vissa områden (dock långt ifrån alla) kan kännas lite ruggiga efter midnatt.

GUIDE: 34 SAKER I AMSTERDAM

SE & GÖRA

Marko T Wramén, Anna W Thorbjörnsson och Måns Ivarssons bästa tips i Amsterdam.

1. Van Goghmuséet

Ett måste. Trevåningsbyggnaden huserar samlingen från van Goghs lillebror Theo och rymmer över 200 målningar och 500 teckningar av Vincent van Gogh (plus konstnärsvänner som Gaugin och Toulouse-Lautrec). Målningarna kommer från alla stadier i konstnärens utveckling: från Holland till Paris och slutligen Arles. Många klassiker som ”Potatisätarna” och självporträtt. (Entré: cirka 122 kronor). Den som har tid och lust besöker även närliggande Rijksmuseum med Rembrandt och andra gamla holländska mästere. (Måns Ivarsson)

Adress: Museumplein 6, vangoghmuseum.nl

2. Anne Frank hus

Detta är en av stadens toppattraktioner med över en miljon besökare om året. Kön utanför ringlar ofta lång. Det var i ett dolt, hemligt rum i det här huset som tonåriga judinnan Anne Frank tillsammans med sin familj höll sig gömda undan nazisterna under över två år (1942-44) innan de upptäcktes och sändes till koncentrationsläger. Anne dog i lägret men hennes far överlevde och lät efter kriget publicera ”Anne Franks dagbok” från familjens år som gömda. Boken blev en världssuccé. (Måns Ivarsson)

Adress: Westermarkt 20, annefrank.org/nl

Anne Franks hus och Förintelsemuseet.

3. Tulpanmuseet

Amsterdam är fullt av tulpanstånd. Utmed vattnet där Prinsengracht möter Leidsestraat ligger de färggranna utomhusbutikerna tätt. Kul att bara strosa runt i. Men den riktigt seriöse beger sig förstås till stadens tulpanmuseum. (Måns Ivarsson)

Adress: Prinsengracht 116, amsterdamtulipmuseum.com/nl

4. Amsterdam Noord

Ta cykeln och hoja ner till baksidan av centralstationen. Här hittar du gratisfärjorna över vattnet till Amsterdam Noord – den stadsdel med kanske flest nya kreativa roligheter.

På det gamla varvsområdet NDSM hittar du hippa baren/restaurangen Pllek byggd av containrar och med en härligt sandstrandig uteservering. Precis där färjan lägger till välkomnar IJ-Kantine med utsikt över segelskutor, en ubåt och alla fartyg som kommer och går. Lite längre bort är Noorderlicht ett skönt alternativ med rymdraket, totempåle, luftig lokal och stor uteplats.

Mer info: iamsterdam.com/en/about-amsterdam/amsterdam-neighbourhoods/noord

På det gamla varvsområdet NDSM hittar du hippa baren/restaurangen Pllek byggd av containrar och med en härligt sandstrandig uteservering. Foto: SHUTTERSTOCK

5. A’dam Toren och Eye

Tar du färjan rakt över vattnet i stället för till NDSM landar du nära nyöppnade A’dam Toren, oljebolaget Shells gamla högkvarter.

Stället har byggts om till kreativt centrum för företag i musikbranschen, hotell, privat klubb, snurrande restaurang och överst en bar med milsvid utsikt och dessutom ett panoramadäck. Till baren är det gratis men vill du upp överst till panoramadäcket på nästan 100 meters höjd kostar det 120 kronor. Däruppe finns också en gunga som gungar ut över kanten – för dig som söker kittlande kickar. Vi andra står hellre och njuter av utsikten med båda fötterna på taket.

Vid sidan om A’dam ligger Eye Film museum i sin egen futuristiska vita byggnad. Hit går vi gärna för de temporära utställningarna och framför allt för det fina kaféet/baren med stor terrass precis vid vattnet (och stora glasfönster när vädret tvingar oss att sitta inomhus).

Adress: A'dam Toren: Overhoeksplein 1, adamtoren.nl

Adress: Eye Film museum: IJpromenade 1, eyefilm.nl

6. Kanalbåttripp

Centrala Amsterdam är perforerat av ett stort nät kanaler och vattendrag, ofta utmed pittoreska kajer med vackra gamla hus, butiker och serveringar. En kanaltur genom staden är ett utmärkt nöje. Utbudet av turer är stort: allt från enkla rundtripper på någon timme till olika temaresor och middagskryssningar om kvällarna. Vi betalade tio euro för 90 minuters båtsightseeing.

7. Hyr egen båt eller cykel 

Amsterdam är allra vackrast från vattnet. Många åker rundtur med turistbåt och inget fel i det, men det är mycket roligare (och inte svårare) att hyra en egen elektrisk båt och köra själv.

Det krävs ingen erfarenhet och det får plats ett gäng vänner eller familj ombord. Ta med picknick! Resten av tiden är cykel absolut bäst – då når du enkelt alla delar av stan och kan besöka de roligaste grejerna bortom turiststråken. Och det finns cykelbanor överallt. Du hyr cykel enklast på hotellet, annars hos Macbike som är störst.

 

Adress: Mokum båtuthyrning, Nassaukade 351 eller Mauritskade 65, mokumbootverhuur.nl

SHOPPING & NÖJE

8. Industriell shopping och loppmarknad

Mitt emellan A’dam Toren och NDSM-varvet finns ett industriområde där det börjat hända roliga saker.

Hippiehänget Café De Ceuvel är populärt soliga dagar och längs Papaverweg öppnar det nya skojiga butiker och restauranger. Här hittar du också riktigt bra loppis-shopping hos Neef Louis Design och Van Dijk en Ko. De har var sin enorm hall mittemot varandra sprängfyllda med uppstoppade djur, kistor, stålhyllor, industrilampor, koffertar, medicinska dockor och verkstadsskåp, bara för att nämna något.

Har du prickat rätt helg är Europas största loppmarknad, IJ-hallen, öppen i de gamla varvshallarna (de har loppis en gång i månaden). Med cykel når du lätt alla ställena. Törstig? Om du inte äter ute i NDSM-området är Rolling Rock Kitchen ett kul ställe, som taget ur en film. Tänk en liten flyghangar omgjord till ball bar.

deceuvel.nl

neeflouis.nl

vandijkenko.nl

ijhallen.nl

rollingrockkitchen.com

9. Sensuell shopping

Amsterdam är en väldigt romantisk stad och mycket, mycket sexig. Är du på weekend med din älskling kanske det kan vara läge för lite kittlande sensuell shopping.

Börja på übereleganta Pleasurements som har Madonna bland kunderna. Här hittar du underkläder vackra som konstverk och andra konstföremål som kan burra behagligt.

Skulle Pleasurements vara för dyrt är den holländska lilla kedjan Christine le Duc vår favorit. De har flera butiker i Amsterdam och en bra webbutik med. Här är priserna behagligt låga men kvaliteten ändå bra. Var inte blyg för att fråga personalen! De har garanterat hört allt – du är ju trots allt i Amsterdam.

The House of Pleasurements

Adress: Herenstraat 29, pleasurements.com

Christine le Duc

Adress: Oude Doelenstraat 10, christineleduc.nl

10. .wen

Mellan Nieuwe West och Oud-Zuid har konceptbutiken .wen snabbt fått många fans tack vare sitt roliga utbud av kläder och små pryttlar.

Adress: Hoofddorpweg 10, facebook.com/Wenconceptstoreamsterdam

11. Brût

I stadsdelen West gömmer sig den här skattkammaren, fylld av vackra industrilampor, anatomiska modeller, skolplanscher, gymnastikplintar och hundratals andra roliga inredningsdetaljer. Öppet lördagar 11-17 men det går att ringa andra dagar +31 20-7746305

Adress: Witte de Withstraat 126, brutamsterdam.nl

12. Droog Design

Amsterdams ledande butik för modern och hipp inredning, bland annat möbler. Produkter från mer än 100 innovatörer där den ena prylen är galnare än den andra. En fåtölj av sammanbundna filtar? En klotrund byrå med lådor av skokartongsformat sammanhållna med en vajer? Mer ett galleri än butik, kanske - priserna är ofta mycket höga. (Måns Ivarsson)

Adress: Staalstraat 7A/B, droog.com

13. Waterloopleins loppmarknad

Stadens mest berömda loppmarknad är en extrem blandning och rymmer en hel del skräp. Men här finns också trevliga sko- och klädstånd, de senare med betoning på hippiemode. Här hittade vi ett stånd med Pippi Långstrumpmotiv på en rad olika tröjor och väskor. (Måns Ivarsson)

Adress: Waterlooplein 2, waterlooplein.amsterdam

14. Episode

En kul butik för second-hand-kläder med stort utbud och hyggliga priser. (Måns Ivarsson)

Adresser: episode.eu

Nieuwe Spiegelstraat 37H

Waterlooplein 1

Berenstraat 1

Spuistraat 96

15. Melkweg

På 70-talet var detta Europas förmodligen främs­ta ”allaktivitetshus” med flera konsertlokaler, biografer, barer och kaféer, allt tillgängligt på en gång. Numera är bygget mer strikt uppdelat i separata delar för musik, film och mat. Men ännu är ofta repertoaren spännande. (Måns Ivarsson)

Adress: Lijnbaansgracht 234a, melkweg.nl/nl

Melkweg, Amsterdams ”allaktivitetshus”. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

Holland är ett öl-land. Även om cocktails blivit populärt på senare år så är det på ölkaféer man helst går för att träffa vänner och lokalbor.

I Amsterdam finns det många charmiga hak som funnits i decennier, några till och med i århundraden. I boken ”Mitt Amsterdam” av Marko T Wramén hittar du många tips, men två centralt belägna ska du få här:

16. Proeflokaal de Ooievaar 

En liten men mycket charmig bar på ett hörn perfekt beläget i början av Red Light District, nära Centralstationen. Här är det gemytligt och varmt och du hamnar snabbt i samspråk med de många stammisarna.

Adress: Sint Olofspoort 1, proeflokaaldeooievaar.nl

17. Het Doktertje 

I en gränd mellan shoppinggatan Kalverstraat och torget Spui hittar du den undangömda pärlan Het Doktertje. Pytteliten, dammig och full med gamla skyltar och annan bråte. Men också trevliga ägare, som för övrigt är samma familj i sjätte generationen sedan slutet av 1700-talet.

Café de Dokter

Adress: Rozenboomsteeg 4, cafe-de-dokter.nl

ANNONS: Läs mer och köp ”Mitt Amsterdam av Marko T Wramén här [extern länk]

18. Hiding in Plain Sight

Denna vackra lilla hörnbar har utnämnts till inte bara stadens utan landets bästa cocktailbar av ett antal holländska magasin, och brittiska Sunday Times har listat dem som en av världens 50 bästa barer. Nu betyder det ingenting om man inte levererar, men tjejerna bakom baren är superproffs och deras fantasifulla kreationer är rena smakexplosionerna (och ofta rejält starka med). Väl värt omvägen!

Adress: Rapenburg 18, hpsamsterdam.com

19. Leidseplein

Amsterdam är full av uteserveringar på torg och kanalkajer. Milda kvällar hänger vi herlst på något av de många ställena runt centrala Leidesplein där publiken är en trevlig mix av tillresta och lokalbor, stämningen god och musiken bra. Leidse­plein har dessutom utmärkt läge nära flera nöjesställen (som Melk­weg) och fina parken Vondelpark. (Måns Ivarsson)

Leidseplein, utmärkta kvarter för middagsplanerna. Foto: MÅNS IVARSSON

20. Café Marcella

Gammalt, brunt och väldigt lokalt. Café Marcella är en favorit vi återkommer till gång på gång för en kaffe, en öl eller något enkelt att äta – de har bland annat pannkakor på menyn och så klart frukost.

Temat på inredningen är nautiskt men oftast sitter vi ute på den stora serveringen vid kanalen i skuggan av träden. Ett perfekt ställe för att vakna till liv efter en livlig natt, eller för en sist fika innan besöket i Amsterdam är över.

Adress: Amstelveld 21, cafe-marcella.nl/en

21. Scheepskameel

I området bakom Sjöhistoriska museet har det hänt en hel del de senaste åren. Förr hade holländska flottan en bas här men precis som i Sverige har man lagt ner den mesta verksamheten. I stället har restaurangen Scheepskameel flyttat in i en vacker gammal byggnad precis vid vattnet.

Adress: Gebouw 24, Kattenburgerstraat 7, scheepskameel.nl

22. Pension Homeland

Och den före detta officersmässen heter numera Pension Homeland och är hotell, restaurang och bar med originalinredningen kvar – onekligen ett kul ställe för ett glas och terrassen vid vattnet är fin. Och så brygger de egen öl!

Adress: Kattenburgerstraat 5, pensionhomeland.com

23. Amsterdam Roest

Klubben Roest ligger i en gammal industrifastighet precis vid vattnet. Här finns gott om plats ute men det går att sitta inne med. Bar, lite mat och en hel del musik och dans är det som lockar massor med folk till den coola miljön. Är det riktigt varmt är det många som badar från kajen!

Adress: Jacob Bontiusplaats 1, amsterdamroest.nl

24. La Place Amsterdam Kalverstraat

Underbart, modernt matpalats i flera plan. Självbetjäningsmodell med ett otal utskänkningsställen att välja på: allt från grill till pizza och orientaliskt, dessert och bakverksserveringar därtill. Hela stället är en fest för ögat - det är omöjligt att inte bli sugen. Gott om bord att äta vid högst upp. (Måns Ivarsson)

Adress: Kalverstraat 203, laplace.com/en

25. Hap Hmm Restaurant

Geniun kvarterskrog med stammisar, bruna träpaneler på väggarna och rätter serverade i enkla uppläggningsfat av rostfritt stål. Här serveras rejäla portioner holländsk husmanskost för under hundralappen. Vi tog goda jätteköttbullar med potatis och morötter för motsvarande 70 kronor. (Måns Ivarsson)

Adress: Eerste Helmersstraat 33, hap-hmm.nl

26. Stadscafé Van Mechelen

På gränsen mellan stadsdelarna Nieuwe West och Oude Zuid har ett gammalt garage gjorts om till en charmerande och förvånansvärt stor kvarterskrog. Bra öl från Belgien och Nederländerna i den snygga baren. Liten uteservering nära kanalen.

Adress: Sloterkade 96/97, stadscafevanmechelen.nl

27. Five Brothers Fat West

Den här champagnerian fungerar på det spanska sättet – olika sorters cava på glas eller flaska med tilltugg därtill. Mycket populär på helgerna, boka bord om du vill sitta! Ligger också i trevliga stadsdelen West.

Adress: De Clercqstraat 56, fivebrothersfat.nl/west

28. Hangar

Stadsdelen Noord ligger på andra sidan vattnet i förhållande till centrala Amsterdam. Här händer det massor med skoj i de gamla industriområdena. Som restaurangen Hangar i, ja just det, en liten hangar. Gigantisak uteservering mot vattnet har de med. Boka gärna bord.

Adress: Aambeeldstraat 36, hangar.amsterdam

29. Blauw 

Att äta indonesiskt i Amsterdam är som att äta indiskt i London eller falafel i Malmö, det är helt enkelt det lokala käket, exotismen till trots.

En gång i tiden var Indonesien en holländsk koloni och maten följde med många människor tillbaka till Amsterdam. Helst ska du beställa rijsttafel (risbord), så du får prova massor med olika rätter ur detta smakrika kök. Och bäst gör du det på klassikern Blauw som genom åren fortsätter att hålla mycket hög kvalitet på sin mat. Miljön är dessutom fin. Kom hungrig!

Adress: Amstelveenseweg 158, restaurantblauw.nl

BO BRA

30. Amsterdam American Hotel

Läget är perfekt i södra änden av den långa gågatan genom stadens centrum. Här, vid torget Leidseplein är det nära till såväl de berömda museerna som till Vondelpark och rader av kul nöjesställen. Dessutom är hotellet vackert med en underbar krog/bar som är en mötesplats för många av stans hel- och halvkända. (Måns Ivarsson)

Adress: Leidsekade 97

ANNONS: Läs mer och boka Amsterdam America Hotel här [extern länk]

31. Mauro Mansion

Ett av Amsterdams trevligaste och mest uppskattade hotell med läge nära Järnvägsstationen. Mauros har bästa hotellservicen i staden enligt Travellers Choice som nyligen kallade stället ”ett fynd”. Fina rum, trevlig personal, fin frukost med mera. (Måns Ivarsson)

Adress: Geldersekade 16

ANNONS: Läs mer och boka Mauro Mansion här [extern länk]

32. Parkzijde Bed & Breakfast

Ett bra alternativ för den som söker ett något lite billigare boende. Amsterdam har många bed & breakfast varav detta är det billigaste av topp­alternativen. Vackra rum och rejäla frukostar. (Måns Ivarsson)

Adress: Oosterpark 53, parkzijde.nl

33. Pulitzer Amsterdam

En av få nackdelar med Amsterdam är att det är svårt att hitta bra och billigt boende på grund av populariteten och stadskärnan från 1600-talet. Därför kan det vara lika bra att lyxa till det, om du ändå tvingas betala mycket för ett hotellrum. Hotel Pulitzer är ett av stadens klassiska lyxhotell som nyligen öppnat igen efter en omfattande renovering. Rummen är utspridda i 25 kanalhus av varierande ålder, vårt rum fanns i ett hus från 1664 med utsikt mot Prinzengracht (Prinskanalen). Hotellet har en bra bar också! 

Adress: Prinsengracht 323

ANNONS: Läs mer och boka Pulitzer Amsterdam här [extern länk]

En kul grej är att bo på husbåt i Amsterdam. Du hittar dem via olika webbsidor, till exempel houseboatrental.amsterdam. 

34. Westerdok 69

Vakna utvilad i en stor hytt längst fram i en husbåt, kanske en ombyggd pråm. Det är helt stilla och mycket romantiskt. Strax bjuds frukost i styrhytten. Bästa sättet att bo i Amsterdam!  houseboatrental.amsterdam/westerdok-69

LÄS MER: 10 bästa hotellen i Amsterdam 

GUIDE: 24 timmar i Amsterdam 

– med Marko T Wramén och Anna W Thorbjörnsson

1. Shopping: Loppis i IJ-Hallen

En helg i månaden hålls Europas kanske största loppis i ett par gamla varvshallar. Här finns ofta fynd så det är värt inträdet, ca 50 kronor. Ta med hyrcykeln på gratisfärjan bakom stationen. Inte rätt helg? Cykla till Neef Louis Design.

Adress: T.T. Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam-Noord, ijhallen.nl, neeflouis.nl

2. Lunch:  Noorderlicht Café

Amsterdam Noord är ett roligt område. Där varvet en gång låg blommar kreativa företag, konstnärskolonier och uteliv. Som fina Noorderlicht, lika gulligt inne på vintern som ute på sommaren. Funkar fint för lunch, fika eller fest. 

Adress: NDSM Plein 102, 1033 WB Amsterdam, noorderlichtcafe.nl

Ät lunch på Amsterdam Noord. Foto: MARKO T WRAMÉN OCH ANNA W THORBJÖRNSSON

3. Sightseeing: Hyr en cykel

Vi älskar att cykla runt längs kanalerna och hänföras av de vackra husen, de gulliga broarna och de åtråvärda husbåtarna. Rulla till exempel längs Brouwestgracht och sedan ut till lilla Prinseneiland och dess grannöar. macbike.nl

4. Kaffepaus: Monks Coffee Roasters

Gott kaffe på bönor rostade på eget sätt med smarriga kakor (och nyttigare saker med). Cykla till Monks i stadsdelen West för fikat och upptäck områdets butiker och barer.

Adress: Bilderdijkstraat 46, 1052 NB Amsterdam, monkscoffee.nl

5. Middag: Restaurant Blauw

Att äta indonesiskt i Amsterdam är som att äta indiskt i London. Det är smakrikt, spännande och det hänger ihop med landets koloniala förflutna. Blauw är vår favorit, beställ rijsttafel och njut av 15 vackert serverade små rätter.

Adress: Amstelveenseweg 158-160 1075 XN AMSTERDAM, restaurantblauw.nl

6. Ölpaus: Café Scharrebier 

Lilla torget Rapenburgerplein ligger vid en kanalsluss tillsammans med två favoritbarer – Café Scharrebier och Café Proeflokaal de Druif. Hit hittar inte många turister, men desto fler lokalbor. 

Adress: Rapenburgerplein 1, 1011 VA Amsterdam, scharrebier.nl

7. Cocktails: Hiding in Plain Sight

Det räcker med namnet för att vi ska vilja gå hit – Hiding in Plain Sight. Att de också hyllas gång på gång för att vara en av Amsterdams bästa cocktailbarer gör det inte sämre. Och de håller vad de lovar.

Adress: Rapenburg 18, 1011 TX, Amsterdam, hpsamsterdam.com