Maneten som Apollo varnar för är egentligen ingen manet, utan ett manetliknande nässeldjur som kallas för Portugisisk Örlogsman.
1 av 3: Maneten som Apollo varnar för är egentligen ingen manet, utan ett manetliknande nässeldjur som kallas för Portugisisk Örlogsman. Foto: SHUTTERSTOCK
Varningen riktar sig till resenärer på Kanarieöarna.
2 av 3: Varningen riktar sig till resenärer på Kanarieöarna. Foto: SHUTTERSTOCK
 Per Granhällen räknade till ett 25-tal strandade maneter på min promenad.
3 av 3: Per Granhällen räknade till ett 25-tal strandade maneter på min promenad. Foto: Per Granhällen

Varning för giftiga maneter i svenskarnas solparadis

Se upp för farliga maneter på Kanarieöarna och Costa Del Sol.

Det stora ovädret i förra veckan har blåst in de otäcka djuren mot stränderna. 

Den gånga veckans oväder "Emma" har blåst in de farliga maneterna till stränderna på Kanarieöarna, Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical och i Portugal, rapporterar Svenska Magasinet Costa Del Sol.  

Det rör sig om blåsmaneter, även kända under namnet Portugisisk örlogsman (physalia physalis). Den är egentligen ingen manet, utan ett kluster eller koloni av fyra olika organismer med samma genetiska ursprung, så kallade zooider. Manetens gift är starkt nog att döda mindre fiskar.

LÄS MER: Miljardären söker en assistent – som vill bo på paradisö

Giftet orsakar väldiga smärtor

Även om giftet inte dödar människor orsakar det väldiga smärtor och det har hänt att drabbade fått en chock av giftet som lett till paralysering och drunkning. Giftet har också utlöst hjärtattacker hos människor. Äldre, barn och sjuka bör se nog upp.

Maneten är förrädisk då den kan utsöndra sitt gift också när den ligger på land. På marken är den lätt att upptäcka via sin blåa färg, men i vattnet är den betydligt svårare att se. Dess tentakler kan bli upp till femtio meter långa.

Giftet från Portugisisk Örlogsman, eller "blåsmanet" som den heter i folkmun, kan orsaka hjärtstillestånd. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Varning för farliga maneter på Gran Canaria 

Blåsmaneten lever i grupp och förflyttar sig med vindarna och havsströmmarna. Det är vid pålandsvind som de ofta dyker upp på stränder på Kanarieöarna.

I fjol var mängden maneter så många reseföretaget Apollo uppmanade sina gäster på plats om att man "bör inte gå ner i vattnet". 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande