ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Allt om resor>Resmål>Europa

Publicerad 11 sep 2006 09.59

Uppdaterad 12 sep 2006 09.01

Världens minst sevärda plats

Hmm, vill man verkligen turista i Paldiski?

Hmm, vill man verkligen turista i Paldiski?

PALDISKI, Estland. "Welcome to hell" står det sprejat på väggen till en bortom räddning förfallen armébarack.
Välkommen till estländska Paldiski - topphemlig och kärnvapenbestyckad ubåts-bas under Sovjettiden.
Det kunde vara Gotland med brutna kalkstensklippor, gulnat gräs, vindpinade träd och fin Östersjökust. Men det är inte det som lockar besökare från Tallinns gamla stadsdel bara fyra mil bort. Hit kommer man för att se resterna av ett sovjetiskt samhälle i förfall. Här lär uttrycket chockturism ha myntats och det är ingen slump att både Killinggänget och Lukas Moodysson valde Paldiski när "Torsk på Tallinn" och "Lilja 4-ever" spelades in. Som ännu en spik i kistan hamnade Paldiski på en internationell topplista över världens minst sevärda platser. Nu råder nya tider. Den forna flottbasen håller sakta på att resa sig. När jag besöker staden en dag i slutet av juli renoveras flera av de fula hyreskasernerna och målas i mjuka pastellfärger. Det kryllar av barnvagnar, ett nytt hotell har öppnat och de två hamnarna ger jobb åt många.

Rostigt och trasigt...

Men spåren finns kvar. Strax bortom järnvägsstationen ligger "Pentagon" - en lika hemlig som gigantisk anläggning som användes för att träna ubåtsbesättningar från stora delar av Sovjetunionen. Inuti ska det ha funnits en fullskalemodell av en atomubåt. Jag möts av rostig taggtråd, varningsskyltar, betande kor och trasiga fönster. På andra sidan byggnaden är staketet borta och en dörr står på glänt. Trappor leder uppåt och jag faller för frestelsen att gå in. För att sedan hejda mig - att bli hittad av säkerhetsvakter här med kameran i högsta hugg vore ingen höjdare. Dessutom verkar rasrisken stor.

...men naturen är vacker

I stället vandrar jag ut på Pakrihalvön och möts av raserade armébaracker och bunkrar, krigsskrot, rostiga balkar - och framför allt skön natur. Under sovjettiden fanns här två militära kärnreaktorer för träningsbruk. För att inte tala om atomvapenbestyckade missiler som med lätthet kunde riktas mot Sverige 40 mil bort. Ändå blir jag på gott humör. På platsen snurrar nu åtta stycken 80 meter höga och stolta vindkraftverk.

ELISABETH MONTGOMERY