Rum med utsikt över berg och dalar.
1 av 5: Rum med utsikt över berg och dalar. Foto: Lottie Knutson
Utsikt från ett fönster på Belmond la residencia.
2 av 5: Utsikt från ett fönster på Belmond la residencia. Foto: Lottie Knutson
Den populära stranden Es Trenc.
3 av 5: Den populära stranden Es Trenc. Foto: Lottie Knutson
Es raco d'es deix i Dela är en utmärkt belöning efter dagens vandring.
4 av 5: Es raco d'es deix i Dela är en utmärkt belöning efter dagens vandring. Foto: Lottie Knutson
NJut av att vandra genom mandel- och olivlunder.
5 av 5: NJut av att vandra genom mandel- och olivlunder. Foto: Lottie Knutson

Vandra på Mallorca – Lottie Knutsons ger sina bästa tips

Allt fler upptäcker Mallorca bortom stränderna. Först ut var golfarna och cyklisterna. Nu är det vandrarnas tur att hitta skönheten i blomstrande dalar och lantliga hotell.

Castell Son Claret, Mallorca. Dalens husfalk svävar över mig och övriga i gruppen. Vi är på yoga-vandring. Luften är klar. Det är i början av april, 500 meter över havet. Solen har just stigit över Tramuntanabergens toppar. 

Urgamla oliv- och mandelträd sveps i gyllene ljus. Himlen är klarblå. Överallt prästkragar, rosa liljor och vallmo i färskt gräs. Det är nästan onaturligt vackert.

Vår yoga- och vandringsledare Sonja Thiele skrattar åt vår hänförelse. Efter ett tag meddelar hon att de planerade vara-i-nuet-övningarna under vandringen är överflödiga.

– Ni är redan absorberade av Mallorcas skönhet. Några mindfulness-övningar behövs inte. Ön har gjort jobbet, konstaterar hon.

LÄS MER: Mallorca – 12 måsten du inte vill missa 

Naturupplevelse i behagligt klimat

Så vi fortsätter att njuta av promenaden: av stenmurar med mönster som vittnar om forna tiders lantarbetares känsla för funktion och skönhet. Av personligheten i varje hundraårigt olivträd. Av den blåskimrande horisonten där himlen möter havet, då vi passerat Puigpunyents krön.

Det var för naturupplevelserna och klimatet som Sonja Thiele valde att flytta till Mallorca med sin dotter. Och hon är inte ensam. Tone Adserö är hotellchef på boutiquehotellet Hotel Cort i Palma – och vandringsfantast. Hon ser antalet vandrare öka för varje år.

– Sammanlagt har jag gått ett otal varv runt ön, berättar Tone Adserö.

– Det går utmärkt att ta sig ut från Palma till fots, ta lokalbuss eller bil och sedan kroka i någon led. Annars är mina favoritplatser Galatzo, Tossal Verts och nordsidans Ermita de Betlem till Bec de Ferrutx.

Castell Son Claret, Mallorca. Foto: Lottie Knutson

Många soltimmar året runt

Mallorca bjuder på många soltimmar året runt. Upprustade och välskyltade pilgrimsleder och uråldriga smuggel- och handelsvägar kantas av olivlunder och hav. Dessutom är variationen stor; från mjuka promenader i dalarna till Traumuntanabergens utmanande toppar.

Det finns varken farliga insekter eller reptiler på Mallorca. Vid stukningar eller uttorkning är hjälpen nära, eftersom det finns full mobiltäckning över hela ön. Det är för övrigt uttorkning och solsting som är den största faran under högsommaren. Värmen gör att de flesta undviker att vandra under juli och augusti. Övriga året är det fritt fram för livsnjutare, flanörer och vandrare. Priserna är lägre under lågsäsong, men kolla vilka restauranger och landsbygdshotell som stänger i december till februari.

– Egentligen kan jag varmt rekommendera januari och februari, då mandelträden blommar och luften är krispigt klar och fin, säger Tone Adserö.

– Palma har öppet året runt och man tar sig lätt över ön för utflykter och vandringar.

Marie Bareksten på en av sina många promenader. Foto: Lottie Knutson

Vandra på Sierra de Tramuntana

På den norra och nordvästra delen av ön finns leder som kretsar runt havet och Tramuntanabergen, Sierra de Tramuntana. Här lockar bland annat den berömda niodagars så kallade "Dry Stone Route" GR221 och GR222, som fortsätter österut ända till Arta. 

På den förstnämnda ryms den mytomspunna vandringen mellan Sóller och Deia, liksom turen Valdemossa-Deia. Men det finns numera promenadvägar över hela ön: de mer blygsamma bergen Sierra de Llevant lockar till exempel med flera rutter runt staden Arta. Kilometerlånga stränder som Es Trenc, Port de Pollença och Alcudiabukten passar också vandrare under lågsäsong.

Samtidigt som vandringslederna har fixats, renoveras en rad herresäten och lantegendomar. Dessa fincor huserar gäster i genuin mallorcinsk miljö, ofta med en eller två bra restauranger. Ett flertal av dessa klassas som agriturismos och serverar lokalt kök baserat på råvaror från trakten. 

Zaranda – två stjärnor i Michelinguiden

I Es Captellà-dalen finns Mallorcas enda tvåstjärniga Michelinrestaurang Zaranda, med rätter som är mer konst än mat. I Deia kan vandrare och naturdyrkare njuta enstjärnigt och lokalproducerat på Es Raco des Teix, med utsikt över konstnärsstadens stenhus och enkupiga tegeltak.

Merparten fincor fungerar utmärkt som bas för besök hos apelsin-, vin- och oljeproducenter. Det vimlar också av tillverkare av ost och korv samt lokala matmarknader. Därmed blir hotellen nav för kortare gourmet-promenader såväl som heldagsvandringar. Ofta finns cyklar att låna för turer i trakten.

Den som vandrar med Hotel Fontsanta som bas kan till exempel låna cykel och besöka salttillverkningen och Es Trenc-stranden intill. För den som vill höja sinnena med konst finns här, liksom på systerhotellet Can Simoneta, imponerande samlingar modern konst och installationer i både byggnader och trädgårdar.

På de tjusigare landsbygdshotellen finns ofta utmärkta spa:n, för den som inte bara vill insupa yttre skönhet i naturen. På den renoverade olivoljegården Belmond La Residencia skrubbas vandringströtta kroppar mjuka och lena med olja och finkornigt mandelkross från de egna odlingarna. Därefter sker tvagningen med tvål på apelsin och olivolja, likaledes från den egna gården.

LÄS MER: 10 insidertips på Mallorca 

Slappna av på Belmond La Residencia

Besökare på Castell Son Claret lite längre bort i bergen kan njuta 7,5 kilometer stig genom egna mandelodlingar och blomsterängar. Hotellet ansluter till lederna i Tramuntanabergen. Efter avslutad vandring lockar spa:t med skönhetsbehandlingar baserade på Castell Son Clarets örtagård: mandel på våren, oliver på sommaren och lavendel på hösten. 

Naturromantiska par kan få sin behandling ute på fälten, i skuggan av en träddunge med fågelkvitter i stället för vanlig spamusik. Massagen avslutas med ett glas champagne och lunch i det gröna, signerad husets kock Fernando Arellano.

Därmed, förmodar man, har alla sinnen fått sitt. Besökaren tar förhoppningsvis med sig något av Mallorcas skönhet med hem. Om inget annat i form av en lite olja eller lavendelsmul i något kroppsligt skrymsle.

GUIDE: Mallorca

SE & GÖRA

Serra de Na Burguesa

Hotel Corts manager och vandringsexpert rekommenderar Serra de Na Burguesa för den som vill vandra nära Palma. Tar bara 15 minuter med lokalbuss 3 eller buss 46 från Palma. 

Sóller, Deia och Valdemossa

Vandringen börjar i Port de Sóller, utmed bergskanterna mot havet i sydväst och konstnärsbyn Deia. De hurtiga gör en avstickare till Cala de Deia för bad och lunch. Stigen mellan Valdemossa och Deia är en likaledes klassisk led.

Yogawaves

Hatha yoga och vandring med insprängd yoga i dalarna och Tramuntanabergen ordnas för mindre grupper av Sonja Thiele, som bor på Mallorca med sin dotter sedan många år.

Flor de sal d’es Trenc

Salta och naturligt varma källor samt gratis cykelutlåning till den världsberömda saltutvinningen vid Flor de sal d’es Trenc och till Es Trenc-stranden. Det är skäl nog för en natt eller två med Hotel Fontsanta som vandringsbas. www.signaturresor.se 

ÄTA & DRICKA

Es Verger

Med prisbelönt ekologisk kallpressad jungfruolja och viner är familjen Fullanas produktion välkänd bland kökscheferna. Boka tid för gårdsförsäljning i bergen ovanför byn Esporles i Tramuntanabergen. 

Es Raco d’Es Teix

I Deià finns Michelinstjärniga Es Raco d’Es Teix, där mästerkocken Josef Sauerschell sätter en ära i att servera mat med fokus på råvaror från lokala leverantörer. Boka lunch och njut utsikten över Deia och bergen. 

BO BRA

Hotel Cort

Med Placa Cort och det 600 år gamla olivträdet som bas fungerar Hotel Cort utmärkt för den som vill njuta stad och utflykter till landet. Pris från 1 800 kronor natten lågsäsong.

Från den blommande dalen kan vandraren ansluta till GR221 eller promenera på hotellets ägor. Tag tapas på utomhusrestaurangen Olivera. Kvällstid är mixologen Robertos blomsterprydda drink Tramuntana ett måste. Pris från 2 950 kronor. 

Belmond La Residencia

Belmond La Residencia i Deià är en topprenoverade bondgård och olivoljepress från 1500-talet med utsikt mot vandringsleder, Deià och havet. Från 2 900 kronor natten lågsäsong. 

RESFAKTA: Mallorca

Allmänna fakta: Mallorca hör till ögruppen Balearerna som består av Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera. 

Land: Spanien

Restid: Cirka 3.40 timmar från Stockholm. 

Språk: Spanska

Valuta: Euro

Tidsskillnad: Ingen 

Klimat: Mallorca har ett subtropiskt klimat där somrarna är varma och vintrarna milda. Ön passar utmärkt för vandring, förutom högsommarmånaderna juli och augusti.

Folkmängd: Cirka 900 000 

Bra att veta: Mobilen har täckning över ön, så det går att ringa 112 vid skador under vandring. Glöm inte rejält med vatten, den största risken vid vandring är uttorkning. 

Aktuellt just nu