Landskapet på Menorca är närmast pastoralt och hela ön är ett Unesco-klassat biosfärområde.
1 av 6: Landskapet på Menorca är närmast pastoralt och hela ön är ett Unesco-klassat biosfärområde. Foto: Lottie Knutson
Ren njutning och svävande båtar på Menorcas sydkust.
2 av 6: Ren njutning och svävande båtar på Menorcas sydkust. Foto: Lottie Knutson
Lottie Knutson.
3 av 6: Lottie Knutson. Foto: Lottie Knutson
Lunch under vinrankorna på Binifadet.
4 av 6: Lunch under vinrankorna på Binifadet. Foto: Lottie Knutson
Den gamla bondgården Torralbenc är numera Menorcas bästa hotell.
5 av 6: Den gamla bondgården Torralbenc är numera Menorcas bästa hotell. Foto: Lottie Knutson
Alla båtutflykter bjuder på svalkande dopp i vikarna.
6 av 6: Alla båtutflykter bjuder på svalkande dopp i vikarna. Foto: Lottie Knutson

Vandra runt ön Menorca – en vacker utmaning

Stora ö-rundturen får en ny innebörd på Menorca, där de gamla bevakningsstigarna numera bjuder på vandring runt hela ön. Lottie Knutson och Allt om Resor tipsar om svävande båtar, turkosa vikar och de bästa mat- och sovstoppen.

Menorca är Mallorcas lillasyster. Den vackra systern, som alltid gått sin egen väg. Mot exploatering och massturism och för småskalighet och egna traditioner. Åtminstone för den som undviker charterorterna runt Son Bou och Cala'n Bosch. Men inte ens de är alltför sönderbyggda; generellt har lokalbefolkningen lyckats väl i kampen för miljö och balans. Därför finns här fortfarande badvikar utan alltför mycket folk, ett levande jordbruk och böljande skogar.

Och så har menorcinerna återskapat en av de mest unika attraktionerna i världen: Cami de Cavalls. 20 mil av före detta bevakningsstigar för ryttare, nu vandringsleder runt hela ön.

– När jag var ung fick vi klättra på raserade stigar. Vi gick enorma omvägar där landägare blockerat vägen, berättar Luis Amellers, passionerad vandrare som är född och uppvuxen på Menorca Nu har vi tagit tillbaka den fria passagen runt ön; våra gemensamma ridstigar som skapades på 1300-talet för att kunna bevaka mot inkräktare.

LÄS MER: 80 oslagbara tips du inte får missa på Mallorca

Många pensionat och lantegendomar

Luis Amellers tillbringade stora delar av sin ungdom på Cami de Cavalls.

– Då hade vi med tält och medhavd mat. Numera går vi några mil, övernattar och äter gott på något hotell en bit in på ön.

Även om Cami de Cavalls löper utmed kusterna så ligger många pensionat och lantegendomar en bit in på ön. Det gäller till exempel de åtta rummen på Agriturismo Ca Na Xini. Den gula herrgården från 1915 ägs och drivs av familjen Casals, som också producerar röda viner och ostar. Allt finns att avnjuta på den egna restaurangen.

Närmare Mahon hyser herrgården Alcaufar Vell ofta bröllop. Förutom huvudbyggnaden har också stallarna renoverats till vackra rum med takbågar i sten och uteplats mot hästarnas tidigare vattenhoar.

Trenden att renovera privathus och hyra ut några rum har ökat kraftigt på Menorca. Flera mini-boutiquehotell har nyligen öppnat. Trots att de bara har några få rum och håller vettiga priser, bjuds riklig frukost och tapas. Till dessa hotell hör Ca s'Arader i Ciutadella, som slog upp portarna för något halvår sedan.

– Vår familj har bott här i huset i över 200 år, förklarar Pedro Pons Casasnovas när han visar det lilla hotellet.

– Vi ville vi göra någonting nytt, fräscht och i harmoni med vår vackra ö och historia.

I 200 år har failjen Pons Casanova bott i huset, där Ca s'Arader har öppnat fyra rum. Foto: Lottie Knutson

Ciutadella – en menorcinsk dröm

Så det blev ett hotell med fyra rum på en av de slingrande gatorna i staden Ciutadella. En klassisk menorcinsk grind i olivträ, s'arader, hänger på väggen vid entrén. Den är en påminnelse om familjen Pons Casasnovas hantverksbakgrund av grindar och andra redskap till jordbruken.

Pedro gör inte längre några grindar, annat än till husbehov. I stället försörjer han sig på det lilla hotellet och jobb som skoförsäljare. Hustrun Puri Pons Garcia Casasnovas har stått för inredningen.

Rummen är en menorcinsk dröm med synliga takbjälkar, ljus sandsten i murade väggar och vitkalkade ytor.

Gamla inredningsdetaljer från huset blandas med vitvaxade ekgolv och små personliga överraskningar som strandväskor och badhanddukar. Allt i harmoni och färgmatchning, förstås.

Ett av Ca s'Araders rum har en egen terrass. Utsikten bjuder på solnedgång och privatvy över katedralen. Övriga tre rum är luftiga och inbjudande. Alla kan nyttja s'Araders innergård. Kylen i köket intill är fylld med vatten och drycker till husbehov. Den som vill laga mat kan göra det. Men de flesta tar några steg ner till Ciutadellas hamn för att njuta solnedgångar och nyfångad fisk, helst på Café Baléar vid vattnet.

LÄS MER: Spaniens 10 mest spännande platser

Hotell – öns bästa heter tveklöst Torralbenc

Priset på 120 euro för en lågsäsongsnatt med frukost på Ca s'Arader känns rimligt.

Med liknande känsla har ett annat enfamiljshus i den sömniga och orörda byn Es Migjorn Gran, mitt på ön, gjorts om till mini-hotell. S'Estil.let heter det.

Konstnären Kinia Barber står för designen, inspirerad av närliggande byars skotillverkning. Vid vårt besök har de första gästerna inte ens hunnit komma. Kinia Barber ger en slutpuff på kuddarna i den gemensamma baren och receptionen.

Favoriten bland de fem rummen är det rosa, med balkong och utsikt över hustaken.

Den som vill unna sig dagar i total harmoni med natur och landskap tar in på öns bästa hotell: Torralbenc. Havet anas i horisonten från den gamla bondgården, ombyggd till hotell med 27 rum. Alla rum har egen uteplats med utsikt över oliv-, fikon- eller körsbärsträd. Inredningen är sakralt ljus i balanserade naturmaterial. Restaurangen är, förstås, en dröm med en rad lokalproducerade viner från granngårdarna. Cyklarna ner till stranden är gratis.

Frukosten på Torralbenc serveras på den egna terrassen – utan extra kostnad. Foto: Lottie Knutson

Plocka druvor ute i vinodlingarna

Missa inte Torralbencs örtagård - eller att palla ett solmoget fikon. Den som vill plocka en druva ute i vinodlingarna är också välkommen. Eller smit över till personalens länga och upptäck de tolv hönsen som förnöjt pickar eller värper morgondagens frukostägg.

Också vid vandringarna med Torralbenc som bas noterar den uppmärksamme skyltar med försäljning av ost, vin, honung och marmelader. Det går alltid att provsmaka. Bondens fru står inte sällan bakom disken.

Menorcas omfattande ostproduktion märks inte minst genom alla betande kor. Håll utkik efter ost med tillägget artisanal, handgjord. Den klassiska, opastöriserade, osten från Menorca känns igen på sin ojämna orange yta och mångfacetterade smak. Den kallas också för Mahon-ost, trots tillverkning över hela ön. Namnet föddes redan på 1300-talet då ostarna skeppades ut från naturhamnen i huvudstaden Mahon, för övrigt majonnäsens hemort.

Ett stenkast från Mahon ligger Menorcas bästa restaurang, Sa Pedrera d'es Pujol. Chefskocken Daniel Mora jobbar i köket, frun är hovmästare och sonen Sacha hjälper pappa vid grytorna så fort han får chansen.

LÄS MER: Här är vinterns nya direktflyg från Sverige

Vackra stränder och kristallklart vatten

Sa Pedrera d'es Pujol är lokalbornas favoritrestaurang när någonting ska firas.

Det unika med Daniel Mora är hans respekt för de lokala mattraditionerna, samtidigt som han skruvar till recepten till modern stjärnnivå.

Förutom vandringarna, de lokala mattraditionerna och allt familjeägt boende finns ytterligare ett fenomen som drar besökare till ön: Menorcas kristallklara vatten, med de till synes svävande båtarna.

I de skyddade vikarna uppstår vid bleke ett fenomen där vattenytan inte fångas av kameralinsen. Det enda som syns är båtens skugga mot sandbotten; farkosten tycks sväva fritt.

Utan att veta om det skapar den svettiga vandraren som just kastat sig i havet samma fenomen. Fota får någon annan göra. Det bjuder hon på, i en turkosa, menorcinsk badvik.

Alla rätter som serveras på Sa Pedrera har sina rötter i det lokala köket. Foto: Lottie Knutson

GUIDE: Menorca, Spanien

SE & GÖRA

1. Cami De Cavalls

De gamla bevakningsstigarna till häst, Cami de Cavalls, är numera upprustade och tillgängliga 20 mil runt ön. Gå antingen hela turen eller gör som merparten vandrare: Bo på någon plats och vandra därifrån.

Menorca.es

2. Hyr en båt

Många hyr båt för en dag eller följer med på några timmars båttur till de vackraste badvikarna. På så sätt kan Menorcas avlägsna stränder och vikar avnjutas.

Menorcaboats.com, Enmenorca.org

3. Cova De'n Xoroi

Menorcas läckraste solnedgångsbar är populär och turistig, men läckert designad och lockar både lokalbor och resenärer.

Covadenxoroi.com

ÄTA & DRICKA

4. Bar Imperi

Frukost på Bar Imperi är en klassiker i Ciutadella, ta en kaffe och en croissant eller en ensaimada. Eller lite Pomada av lokalproducerad gin och lemonad.

Placa des Born, Ciutadella.

5. Binifadet

Utflykten med en bit mat och vin i pergolan under vinrankorna är en klassiker. Självklart avnjuts och inhandlas Binifadets egna viner, särskilt de vita.

Binifadet.com

6. Sa Pedrera d'es Pujol

Daniel Mora är numera tv-kändis och hålls för att vara Menorcas bäste kock. Han har skapat en trevlig och högklassig krog som inte är alltför dyr med fokus på lokala råvaror och gamla recept med twist.

Sapedreradespujol.com

BO BRA

7. Torralbenc

Inga kryddor saknas i örtagården bakom köket. Rummen och de gemensamma utrymmena är utsökta i sin lyxiga enkelhet på öns bästa hotell. Från 1 800 kronor natten lågsäsong.

Torralbenc.com

8. Ca S'arader

De fyra rummen i det forna familjehemmet är vackert inredda, familjekänslan och läget perfekt. Missa inte frukosten på den trevliga innergården. Under lågsäsong kostar rummen från 1 200 kronor.

Hotelcasarader.com

9. Son Melia

Hotellet är mycket stort men topprenoverat på stranden i Cala Galdana. Ligger vid vandringslederna, varför många väljer Son Melia som bas. Den Italienska restaurangen bjuder på solnedgång. Rum från 1 800 kronor.

Melia.com

10. S'estil.let

Med ung känsla i historiska kvarter har ett enfamiljshus i den sömniga och orörda byn Es Migjorn Gran gjorts om till mini-hotell med rum från 980 kronor natten.

Carrer Major 54 i Es Migjorn Gran

Resfakta – Menorca

Resa hit: Det är bara en tidsfråga innan det introduceras direktflyg från Sverige, men i dagsläget är det enklast att välja SAS eller Norwegian till Mallorca, sedan kortflygning till Menorca.

Fritidsresor och Solresor har direktcharter och hotell i de större orterna.

Bästa tiden: För- och eftersäsong är absolut att rekommendera, det vill säga april till och med oktober med undantag för juli och augusti.

Restid: 3 timmar och 40 minuter med direktflyg, vilket just nu är charter. Ytterligare en stund med byte på Mallorca.

Språk: Spanska. Engelska och franska talas på många ställen.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Samma eller något lägre än i Sverige, särskilt för lokala delikatesser och handgjorda skor.

Ta dig runt: Hyrbil är ett bra sätt att upptäcka ön. Många bor på ett par olika hotell och gårdar under en vecka för strövtåg till fots, med cykel eller till häst.

Bra att veta: Under högsäsong måste boendet bokas långt i förväg.

Läs mer: Menorca.es

Aktuellt just nu