Upptäck Gran Canaria – 15 härliga tips på resan

GRAN CANARIA, KANARIEÖARNA. Kanarieöarnas tredje största ö har massor att erbjuda förutom sol och strand. Här ger författarna till guideboken "Mitt Gran Canaria" sina 15 favorittips – häng med!

Vid El Roque dånar vågorna in mot Gran Canarias nordkust. Foto: Marko Wramén

1. Luncha på Locanda El Roque, Moya

Ät lunch med vidunderlig havsutsikt.

Vid El Roque dånar vågorna in mot Gran Canarias nordkust. På en klippa som sträcker sig ut i havet klamrar sig en färgglad liten by fast och allra längst ut på spetsen ligger restaurangen Locanda El Roque. En del av upplevelsen är att passera byns trånga saltstänkta gränder och smala passager fram till den smått magiska uteserveringen. Här sitter du med fantastisk utsikt tillsammans med eleganta lokala långlunchare. Uteterrassen är att föredra dagtid för den sagolika utsikten över kusten, de vågade surfarna en bit ut och så klart för det mäktiga ljudet av havet. Men det finns också ett par bord inomhus. Maten då? Italiensk pasta av bästa klass, färsk fisk direkt från grillen och fräscha grönsaker. Sist men inte minst fick vi vårt livs bästa Cuba Libre här, så lämna bilen hemma och ta en av de många bussarna som går längs nordkusten mellan Las Palmas och Agaete.

Adress: Calle el Roque 58, Moya

Cocktails under bar himmel på takterass i Las Palmas. Foto: Marko Wramén

2. Ta en drink på La Azotea de Benito, Las Palmas

Snygga cocktails på elegant takterrass.

Bästa stället för en tjusig cocktailbar är en takterrass. Vackert placerad mellan några av de pampigaste byggnaderna i Las Palmas hittar vi läckra La Azotea de Benito vilket betyder “Benitos tak". Namnet kommer från den i Spaninen kände författaren Benito Pérez Galdós och den ståtliga teatern sidan om som också bär hans namn. Högklackade och glittrande flockas stadens vackra här vid midnatt för cocktails serverade av trimmade servitörer i småprickiga skjortor, hängslen och fluga. Det skakas, eldas, droppas och vispas som sig bör när det gäller drycker i den högre skolan. Resultatet är också både gott och snyggt. Man anordnar även provningar för den seriöst spritintresserade av framför allt rom och gin. För att komma upp till takbaren går du in i det mindre fashionabla biograf- och butikskomplexet Monopol och tar hissen allra högst upp. Kom tidigt om du vill ha ett bra bord och klä gärna upp dig lite extra.

Adress: La Azotea de Benito, Centro Comercial Monopol, 2:a våningen

Adress: Plaza Hurtado de Mendoza 1, Las Palmas

Läs mer: facebook.com/LazoteadeBenito/

Unika Queso de Flor där man använder ett växtämne i stället för den vanliga löpen från kalvmage. Foto: Marko Wramén

3. Gå på marknad, Guía

Härlig kanarisk ost och saftig kaktus.

Pyttelilla staden Guía är ett av ställena där det görs kanarisk ost. Just här är det den unika queso de flor där man använder ett växtämne i stället för den vanliga löpen från kalvmage. Osten smakar friskt, annorlunda och nästan blommigt i smaken. På torget framför kyrkan slår man upp marknadsstånd varje söndag klockan 7-14 med ekologiska grönsaker och frukter, bröd, kakor och så klart osten. Se till att provsmaka, det går för det mesta bra. Vi beblandar oss med söndagsfina Guía-bor som har pressvecken på rätt ställe, skvallrandes om veckans händelser. Vi provar även pressad djupröd kaktusfruktjuice, det smakar lite som svart vinbär fast syrligare. Om du som vi undrat hur kaktusfrukten smakar efter ett oändligt antal visningar av Baloo och Mowgli på julafton så går det även att köpa frukten färsk. Efter marknadsbesöket tar vi en kaffe med mandelkaka på kaféet La Tacita runt hörnan från marknaden.

Adress: Plaza Grande, Guía

Utanför byn Sardina del Norte. Foto: Marko Wramén

4. Simma intill hajar, Sardina del norte

Upptäck marinlivet vid charmig by.

Längst uppe i nordväst ligger den sömniga byn Sardina del Norte. Förutom den fina stranden är det här en plats dit dykare från hela ön vallfärdar. Man dyker direkt från land från en av flera pirar. Och pirarna är också en del av attraktionen, en av dem är gjord av enorma stenblock. Klippbottnen och stenblocken blir tillsammans en oemotståndlig miljö för undervattenslivet. Här skimrar stora stim av sardiner såväl som större fiskar, bevakade av cirklande barracudor. I prången mellan stenblocken står stora havsabborrar på lur och längre in i dunklet trivs de rödglänsande fiskar som på engelska kallas big eye. Både vanlig bläckfisk och de mer kompakta sepiorna möter vi också, precis som de lustiga kornettfiskarna. Har du tur stöter du på ängel-hajen, en platt rockliknande fisk som gräver ner sig i sanden så att bara ögonen och ibland en vag kontur av kroppen syns. Vi får se både en som ligger gömd och en som kommer simmandes längs bottnen. Vackert! Och just det - en liten sjöhäst mötte vi också!

Adress: Buceo Norte - Avenida Alcalde Antonio Rosas 46, Playa Sardina del Norte

Läs mer: buceonorte.com

Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso Carretera de Arucas a Banaderos. Foto: Marko Wramén

5. Bo på bananplantage, Arucas

Sov i en anrik hacienda på landet.

Den gamla haciendan ligger mitt i en bananplantage och bara några meter in känns det som att vi är på landet. Här bor du lugnt och stilla men framför allt riktigt vackert.

I rummen är stenväggarna rena och ovanför himmelssängen fäster flera kristallkronor i mörka träbjälkar. Att det porlar från en stenfontän utanför fönstret är inte heller till någon nackdel. Det finns gott om avkopplande loungeområden att slappa i om du inte väljer att hänga vid den snygga och palmbladsskuggade poolen.

Ett fantastiskt och historiskt boende med unik atmosfär som vi verkligen gillar och som får oss att varva ner. Restaurangen fungerar bra för frukost, men resten av målen äter du bättre inne i fina lilla staden Arucas i närheten.

I Arucas produceras för övrigt också den lokala romen Arehucas, väl värd att prova i en rom och cola.

Adress: Hotel Rural Hacienda del Buen Suceso Carretera de Arucas a Banaderos, Arucas

Läs mer: haciendabuensuceso.com

Njut av landskapets storslagenhet och ge dig ut på lederna. Foto: Marko Wramén

6. Ta en guidad tur i bergen, Cruz de tejeda till Artenara

Njut av vandring högt upp i bergen.

Det kanske finaste sättet att njuta av landskapets storslagenhet är att snöra på sig vandringsskorna och ge sig ut på någon av de många lederna. Inlandet är genomkorsat av vandringsleder men tyvärr är en del dåligt skyltade och inte heller finns det bra kartor. Därför kan vandring med guide ibland vara ett alternativ, något som kostar €25-60 per person beroende på upplägg och hur många man är. Vi provar en tur från Cruz de Tejeda till Artenara. På vägen går vi längs kanten på vad som troligen är en enorm vulkankrater med vassa spetsar på andra sidan den runda dalen och Teides mäktiga bergstopp långt borta vid horisonten (Teide ligger på Teneriffa men syns tydligt klara dagar). Vackert som en saga och storslaget som en äventyrsfilm.

Totalt vandrar vi drygt sju kilometer vilket ofta tar tre timmar i den här terrängen. På vägen ser vi rovfåglar segla både under och över oss, hälsar på åsnor, hundar och halvvilda hästar och kikar in i grottor där ursprungsbefolkningen en gång i tiden bott. Vi blir omcyklade av ett par mountainbikes och mötta av svettigt springande orienterare som deltar i en tävling. Framme i Artenara har väl aldrig en kall öl smakat så gott! Det finns flera arrangörer av guidade vandringar, Rocky Adventures har svensk personal.

Läs mer: rockyadventure.com

Piscinas Naturales Del Agujero. Foto: Marko Wramén

7. Bada i naturpool, El Agujero

Naturliga klipp-pooler.

Att njuta av ett bad i Atlanten går så klart att göra från en av de många sandiga stränderna. Vill du ha lite mer äventyrskänsla på badet och komma bort från sololjestekandet rekommenderar vi någon av klipp-poolerna. Salt och klart vatten översvämmar de svarta lavastenspoolerna vid högvatten och ger kontinuerligt färskt vattenutbyte. Här simmar man i lugnt vatten med vågorna dånande utanför. Det ideala stället både för att simma längder utan klor och för en annorlunda och frisk badupplevelse. Allt är i grunden naturligt skapat, men för att underlätta har man byggt trappsteg och räcken för att ta sig i och ur och ibland en barriär som håller kvar vattnet vid lågvatten. En favorit är poolerna i El Agujero på nordkusten, bara en halvtimmes bilfärd från Las Palmas. Innan du reser, undersök först tiderna för högvatten och lågvatten. Är det högvatten tränger sig havet på och badet kan bli väl utmanande, om man inte är ute efter en hardcore bubbelpool med lavastenspeeling. Glöm inte simglasögon eller cyklop, sist vi simmade här räknade vi till minst åtta fiskarter!

Adress: Piscinas Naturales Del Agujero, El Agujero

På Casa Montesdeoca får man en känsla av att tiden har stannat. Foto: Marko Wramén

8. Bo på Casa Montesdeoca, Las Palmas

Bo som en prinsessa.

Som tagen ur sagornas värld är den vackra innergården på Casa Montesdeoca. Dessutom lite hemligt placerad i en smal gränd bort från bargatornas stim i Las Palmas gamla stadsdel Vegueta. Det gamla 1500-talshusets mörka träbalkonger inramar innergården tillsammans med lätt prasslande palmer. I lägenheterna (det finns två att hyra) är det lika stämningsfullt. Omsorgsfullt inrett med gamla möbler och med väl utvald konst på väggarna får vi en känsla av att tiden har stannat, eller i alla fall går lite långsammare här. Luften får cirkulera fritt mellan de öppna träluckorna som finns i varje fönster och det svalkar skönt efter en varm dag på stranden. Med ett välutrustad modernt kök och badrum är det inget som saknas när det gäller bekvämlighet. Ett utmärkt ställe att både fria och fira lite extra på. Eller att njuta känslan av att hänga på vad som skulle kunna vara tv-serien Game of Thrones favoritetablissemang.

Adress: Casa Montesdeoca, Calle Montesdeoca 10, Las Palmas

Läs mer: theboutiquerooms.com

I det vulkaniska landskapet ligger Anfi Tauro Golf. Foto: Marko Wramén

9. Golfa i Maspalomas, Mogán, Meloneras eller Sta Brígida

Golfa i toppklass i dramatiskt landskap på flera platser.

För den som vill ut och svinga är detta rena himmelriket. Det finns åtta banor som är välskötta och med varierande grad av utmaning från medelsvår till svår.

Det vackra vulkaniska landskapet kommer väl till sin rätt på Anfi Tauro Golf med fairways som är kurviga åt alla tänkbara håll. En av de mer spektakulära greenerna är ett par 3-hål placerad i en rund djup vulkanisk krater med en öppning på ena sidan mot tee.

Lopesan Meloneras Golf har den pampigaste utsikten med 9 av sina 18 hål längs en klippig kust. Ett riktigt blåshål men i övrigt brett och betydligt mer lättspelat än Anfi-banan.

Mest populärt är Maspalomas Golf som ligger i anslutning till dynerna och var en av de första banorna på sydkusten. Här spelar många skandinaver eftersom det är enda banan där man kan ta sig runt utan golfbil. Vill du spela riktigt klassiskt på en av Spaniens äldsta golfbanor skall du ge bege dig till Bandama och Real Club de Golf de Las Palmas. Greenfeen för en enstaka runda ligger från drygt 100 euro och uppåt men det finns en rad fördelaktiga paket att köpa.

Maspalomas Golf

Adress: Av. Touroperador Neckermann, Maspalomas

Läs mer: maspalomasgolf.net

Anfi Tauro Golf

Adress: Valle de Tauro Barranco del Lechugal, Mogán

Läs mer: anfi.com/es/anfi-resorts-golf/golf/

Salobre Golf

Adress: Urbanización Salobre Golf Calle Swing, Maspalomas

Läs mer: salobregolfresort.com

Lopesan Meloneras Golf

Adress: GC-500, Meloneras

Läs mer: lopesan.com/es/golf/lopesanmeloneras

Real Club de Golf de Las Palmas Ctra

Adress: Bandama, Sta Brígida

Roque Nublo, ett 80 meter högt klipptorn som når 1 813 meter över havet. Foto: Marko Wramén

10. Ta in vyn från klipptornet Roque Nublo, Ayacata

Andas frisk luft i bergen.

Ett av de vackraste landmärkena i inlandet är Roque Nublo, ett 80 meter högt klipptorn som når 1 813 meter över havet (näst högsta punkten på ön). Hit kan man vandra eller så stannar man bara på en av många utsiktspunkter och njuter av vyn - eftersom klippan är så hög syns den vida omkring, till exempel från byn Artenara. Det går att vandra eller cykla hela vägen upp, men enklast är att ta bilen rakt norrut från Arguineguín. När vägen klättrar uppåt blir luften friskare och grönskan rikare, samtidigt som vi passerar kaktusbeströdda raviner och vajande höga palmer. Alla vegetationstyper finns samlade här och det är lugnt, tyst och avkopplande. Nedanför Roque Nublo där två vägar möts ligger Bar Casa Melo alldeles förträffligt fint beläget. Här kan man stanna för en kopp kaffe, en bit jamon och lite ost eller för att sova över. Uteserveringen har vyer som är svåra att slå, när vi kom förbi en decemberdag stod dalen i blom som vore det körsbärsdalen i Nangijala. Börja resan vid Arguineguín på väg GC-505 som sedan övergår i GC-605 och sista biten G-600.Vid Roque Nublo finns också vandringsleder, så ett alternativ är att ta bilen upp och vandra här.

Adress: Bar Casa Melo, Lugar Ayacata, 34, Ayacata

På en takterrass ligger restauranten Samsara. Foto: Marko Wramén

11. Boka bord på Samsara, Maspalomas

Ät middag i en hemlig tropisk takträdgård.

En smal trappa leder upp till takterrassen ovanpå en ganska ful minigalleria och det finns inget där nere som röjer allt det vackra som finns ovanpå. Väl uppe börjar det med en bastant indisk snidad trädörr och ett steg vidare är vi plötsligt statister i en Bond-rulle med österländskt tema. Den svartklädde servitören med långt pärlhalsband hälsar välkommen med dämpad röst. Vi leds vidare in i en tropisk trädgård där höga bananplantor samsas med porlande fontäner, indiska träfigurer, kristallkronor, tända ljuslyktor, himmelssängar och vackra textilier. Varje bord är som en egen berså inbäddad i den rika växtligheten. Över det hela tronar en enorm gyllene Buddha vilket är både överraskande och fridfullt. Samsara drivs sedan 2007 av inte mindre än två stycken Juan Hernandez, varav den ene är ansvarig för köket. Menyn är internationell med viss övervikt åt det asiatiska hållet. Maten är verkligen riktigt bra - krispig anka med perfekt sötstark mangochutney avlöser honung- och mandeltoppad ljum getost. Här är det fullbokat en vecka i förväg, ring innan för att säkert få bord.

Adress: Samsara - Centro Comercial La Charca Calle Oceanía s/n, Maspalomas

Läs mer: samsara-gc.com

Bar Careta är en enkel bar där Manolo stått bakom disken i 28 år. Foto: Marko Wramén

12. Beställ tapas på Bar Careta, Arguineguín

Häng med lokala i anrik pärla till bar.

De trånga hamnkvarteren ovanför södra änden av stranden i Arguineguín är tillsammans med den aktiva fiskehamnen och den fina stranden det som gör staden till en favorit på sydkusten. Här finns en skärva kvar av det riktiga Kanarieöarna, innan massturismen tog över helt. Bar Careta är ett fantastiskt exempel, en enkel bar där Manolo stått bakom disken i 28 år (och hans far Careta före det) medan frun lagar till fina tapas. I taket hänger en skaldjurstina och på väggarna bilder på fiskare. Det är enkelt, bullrigt, lokalt och hjärtligt och en riktig pärla, något som är sällsynt längs den hårt exploaterade sydkusten.

Adress: Bar Careta - Hörnet Calle Manuel Pérez La Barera/Calle Fernando Arencibia, Arguineguín

På La Cucina bjuds smaklökarna på riktig fest. Foto: Marko Wramén

13. Ät italienskt på La Cucina, Puerto de Mogán

Mys på italienska i vindlande gränd.

En smal gränd vindlar sig uppför backen mot de äldsta husen i Mogán och bort från turistströmmarna. Plötsligt stöter vi på några gatubord i en liten klunga, placerade mitt i en backe. Skön italiensk smörsång ljuder inifrån köket ackompanjerat av både kockens sköna stämma och dofter som får det att vattnas i munnen. La Cucina drivs av italienarna Antonio och Sofia och vid bordet serverar Francesco perfekt pasta som bjuder smaklökarna på riktig fest. Pizzorna håller samma höga klass och vi blir än en gång påminda om varför det italienska köket är ett av världens mest älskade när en sammetslen tiramisù rundar av måltiden. De lokala passerar förbi uppför den smala gränden på sin väg hem och vi får känslan av varm vänlig kvarterskrog även om de flesta gästerna bara bor i kvarteret under sin semestervecka. Får du inte nog av det Italien efter detta, ta en promenad ner mot hamnen till Bacio Pastifrulligelleria och ta en utmärkt italiensk glass som andra dessert.

Adress: La Cucina, Calle Corriente 8, Bacio Pastifrulligelleria, Urb. Puerto Mogán

Tapasbaren Tasca 7Viejas har ett brett vinsortiment och många goda små rätter. Foto: Marko Wramén

14. Ät och drick gott på Tasca 7 Viejas, Las Palmas

Njut av tapas och viner i toppklass.

Detta är tapasbaren jag önskar fanns på min egen hörna. Ett brett vinsortiment, vänligt och trevligt bemötande och fantastiska smaker från hela spanska köket. Den medelålders tjusiga ägarinnan tar plats bakom baren i stilsäkert svart, ett vågat guldsmycke och med en fläkt av Buenos Aires. När det närmar sig öppningsdags klapprar välklädda lokala damer fram på halsbrytande höga klackar fram till Tasca 7 Viejas, tillsammans med vältrimmade skäggiga män. Trots detta blir det aldrig stelt eller stramt, publiken är blandad med många studenter från det närliggande universitetet. Här lyckas man skapa den ideala stämningen av elegant avslappnat och få är turisterna i shorts och ryggsäck. Ett perfekt ställe att ta ett glas och en bit både före och efter föreställningen på Teatro Guiniguada som ligger uppför gatan. Kommer du under tapas-torsdagen som är varje vecka har man specialerbjudanden på både tapas och dryck.

Adress: Tasca 7Viejas, Calle La Pelota 6, Las Palmas

Läs mer: facebook.com/7viejas ård

På Allende har maten sin grund i det moderna spanska köket. Foto: Marko Wramén

15. Häng på krogen Allende Triana, Las Palmas

Smaka på det spanska köket.

På Allende får kockarna verkligen briljera. Med grund i det spanska moderna köket och med hjälp av pinfärska råvaror är Allende en favorit vi ständigt återvänder till. Här finns det perfekta upplägget för helkväll eller lång söndagslunch där rätterna avlöser varandra och alla i sällskapet smakar och delar på läckerheterna. Vi tilltalas också av den vänliga och engagerade serveringen som tar hand om både par och familjer med små barn. Det är många som vill äta här så boka gärna bord i förväg om du vill vara säker på att få plats.

Allende har tre krogar i Las Palmas, den mest besökta är Allende Triana medan vår lite lugnare favorit är Allende Puerto. Vill du spana in marinan hittar du den tredje krogen i marinan (Muelle). Se till att prova deras magiskt goda Salmorejo de Cordoba – sammetslen, kall och krämig tomatsoppa. Och just det, prisvärt är det också!

Allende Triana

Adress: Calle Domingo J Navarro 16, Las Palmas

Läs mer: allendetriana.com

Allende Muelle

Adress: CC Sotavento Avenida Maritíma 2, Las Palmas

Läs mer: allendemuelle.com

Allende Puerto

Adress: Hörnet Calle Joaquín Costa/Calle Isla De Cuba, Las Palmas

Läs mer: allendepuerto.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande