Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Costa Verde bjuder på vackra vyer.
Costa Verde bjuder på vackra vyer.
Costa Verde bjuder på vackra vyer.
Medeltida staden Bosa som är rankad som en av Italiens vackraste småstäder.
Medeltida staden Bosa som är rankad som en av Italiens vackraste småstäder.
Medeltida staden Bosa som är rankad som en av Italiens vackraste småstäder.
Längst ut på udden vid Santa Teresa di Gallura ligger Capo Testa och den gamla fyren.
Längst ut på udden vid Santa Teresa di Gallura ligger Capo Testa och den gamla fyren.
Längst ut på udden vid Santa Teresa di Gallura ligger Capo Testa och den gamla fyren.
1 AV 3
Costa Verde bjuder på vackra vyer.
Foto: ORLANDO G BOSTRÖM
2 AV 3
Medeltida staden Bosa som är rankad som en av Italiens vackraste småstäder.
Foto: ORLANDO G BOSTRÖM
3 AV 3
Längst ut på udden vid Santa Teresa di Gallura ligger Capo Testa och den gamla fyren.
Foto: ORLANDO G BOSTRÖM

Upptäck Sardiniens vackra turkosblå kust

På Sardinien är havet turkosblått, sandstränderna vita, fiskebyarna charmiga, bergen dramatiska och vägarna mycket krokiga. Medelhavets näst största ö har en egen matkultur, en förhistorisk civilisation och även ett helt eget språk.

Det är sent på kvällen och vi sätter oss ner på en liten piazza för att äta middag under gatlyktornas milda sken i Olbia, porten till den vackra kuststräckan Costa Smeralda med sina fina sandstränder. Efter middagen vandrar vi runt på stadens gator med dofter av bröd, kryddor och mat från alla restauranger, glassbarer, kaféer och butiker på shoppinggatan Corso Umberto som är stadens hjärta. Här ligger också ett arkeologiskt museum och den medeltida basilikan San Simplicio med ett vackert klocktorn. Olbia är en levande småstad och en utmärkt utgångspunkt för resor runt hela Sardinien. Härifrån går också båtfärjor över till städerna Livorno, Genova och Civitavecchia på det italienska fastlandet, samt tåg till huvudorten Cagliari i södra Sardinien.

Trendiga Porto Cervo på Smaragdkusten

Nästa dag kör vi norrut till stränderna vid Costa Smeralda - Smaragdkusten. Huvudorten är Porto Cervo med sina trendiga restauranger, eleganta butiker, juvelerare, lyxiga hotell, flotta villor och ett spännande nattliv. På 1950-talet köpte fursten Aga Khan upp området längs kusten, och här flockas det internationella jetsetfolket och kändisarna nere i marinan med sina stora lyxyachter för en exklusiv semester. I närheten ligger vita sandstränder och ett turkosfärgat hav som är omöjligt att motstå. 

Slingriga vägar leder vidare norrut till Santa Teresa di Gallura med vackra pastellfärgade hus vid torget. Staden grundades för att stoppa smugglingen mellan Sardinien och Korsika som ligger nära, och känns mer som en liten charmig småstad än en turistort. På torget står en rad lådbilar uppradade redo för start med ett gäng mycket koncentrerade förare bakom rattarna. De ska tackla den backiga banan ner mot havet kantad av däck. Fortsätter man längst ut på udden ligger Capo Testa som har ett mycket speciellt landskap med sandstränder, en vit fyr och säregna klippformationer av stora runda stenar som liknar konstnärliga stenskulpturer. Det är dags för lunch, men klockan är över 14.00 och de flesta restauranger har redan stängt på Sardinien, så det gäller att ha koll på tiden. Vi har hört talas om att det är en höstfestival på gång i den lilla bergsbyn Onani med dans och musik och siktar på att hitta lite lokal mat. Väl framme i byn går vi runt bland alla matstånd som är fyllda med lokala ostar, korvar, specialiteter och hantverk.

Njut av turkost hav och vita sandstränder på Sardinien. Foto: ORLANDO G BOSTRÖM

Nästa morgon beger vi oss av till Cagliari, Sardiniens huvudort och öns största stad. I staden finns en fenicisk gravplats, en romersk amfiteater samt spår från medeltiden och spanska influenser. Guiden Anna Mantega visar oss runt i sin egen hemstad som har fyra historiska distrikt med många byggnader som byggdes på 1200-talet. Vi börjar med ett besök på San Benedetto-marknaden, en av Europas största inomhusmarknader med runt 200 marknadsstånd. Här finns allt från frukt, grönsaker, bröd, pajer, kött, korvar, fisk, skaldjur och sniglar till den välkända lagrade fårosten Pecorino Sardo samt många andra ostar från trakten.

- Många familjer har en bit land och säljer sina egna ekologiskt hemodlade frukter och grönsaker på marknaden, berättar Anna Mantega.

Vid Bruna Troias stånd stannar vi till och får prova råa musslor och bottarga, saltad och torkad fiskrom från bland annat multe och tonfisk, vilket passar alldeles utmärkt till pasta med mozzarella och ricotta. Till efterrätt köper vi sebadas och pardulas, typiska sardiska desserter med ricotta, stekt ost och honung.

Finaste vita sanden på Spiaggia di Chia

På eftermiddagen gör vi en utflykt och tar kustvägen västerut och stannar till för att äta lunch vid Nora som en gång i tiden var en av de viktigaste byarna på Sardinien. Den grundades av fenicierna för 3 000 år sedan. Här finns antika ruiner med tempel, teater, forum och romerska bad. Inte så långt härifrån ligger stranden Spiaggia di Chia som är mycket populär bland kitesurfare och som har den allra finaste vita sanden. Efter Chia är kustvägen väldigt vacker på väg till San Giovanni Suérgiu. På vägen tillbaka kör vi upp i bergen på de smala bergsvägarna som slingrar sig fram i inlandet genom en karg natur och små byar med hus i ljusa jordnära toner. På kvällen tar vi en promenad i Cagliari bland små gränder och torg som har en speciell stämning när lugnet infinner sig på kvällen. Vi kommer så småningom in på en shoppinggata som leder till trapporna upp mot kastellet som har en stor terrass med utsikt över stadens alla ljus.

Santa Teresa di Gallura med vackra pastellfärgade hus vid torget. Foto: ORLANDO G BOSTRÖM

Nästa dag kör vi norrut längs den gröna kusten. Branta klippor med det klarblå havet i bakgrunden syns på avstånd vid Costa Verde som är den grönaste delen av Sardinien. Vid en utsiktspunkt stannar vi till och har en liten picknick med olika pajer från marknaden. Sedan kör vi vidare vi upp i bergen och fortsätter ut på slätten till Horsecountry Resort & Spa som ligger på landsbygden i närheten av Arborea. Det är ett stort hotell med 300 rum, stall och en fin vit sandstrand, samt möjlighet till ridning och cykling. Vi kommer fram lagom till middagen och träffar Betty Harmsen som har bott 40 år på Sardinien.

- På Sardinien bjuder man gärna in alla människor, och det är lätt att få nya vänner. Här får man vara som man är, säger Betty Harmsen och bjuder oss på den traditionella likören Mirto, gjord på bären och bladen från myrten.

Bosa – en av Italiens vackraste småstäder

Vi vaknar upp ute på landsbygden bland kor och hästar och äter frukost i solen. På småvägar kör vi norrut till Tinnura som är känd för sina fina målningar som fyller byns väggar och murar med motiv från gamla tider. Vi åker vidare mot den medeltida staden Bosa som är rankad som en av Italiens vackraste småstäder. På avstånd syns stadens vackra pastellfärgade hus, och en bro leder över floden Temo in till staden som ligger på en kulle. Bosa blir vår favoritstad på Sardinien med sina livliga torg, sin medeltida katedral och små restauranger som serverar nygrillad fisk och skaldjur i kullerstensgränderna. På shoppinggatan Corso Vittorio Emanuele ligger små butiker, gallerier, hantverksverkstäder, barer och kaféer. Längs kajerna kan man flanera bland fiskebåtarna, och högt ovanför staden ligger den medeltida borgen Castello di Malaspina med utsikt över hela trakten. Från Bosa är det bara en timmes resa norrut på slingriga bergsvägar längs havet till badstränderna vid Alghero som lockar många turister.

Bosa har gott om små restauranger som serverar nygrillad fisk och skaldjur. Foto: ORLANDO G BOSTRÖM

Nästa dag åker vi mot Oristano och den populära stranden Spiaggia di Is Arutas som består av små kvartsstenar i stället för sand, vilket gör att stranden glittrar och lyser vitt i kontrast till havets gröna och klarblå nyanser. Här i närheten ligger också den öde byn San Salvatore, där Clint Eastwood spela in flera av sina mest berömda spaghettivästernfilmer på 1960-talet. Vi åker vidare till Tharros som är en arkeologisk utgrävningsplats med 2 000 år av historia från den nuragiska civilisationen till feniciska bosättningar. På en kulle vid havet ligger det gamla vakttornet Torre di San Giovanni som byggdes i försvar mot nordafrikanska pirater. Härifrån kan man se ut över den populära stranden Spiaggia di San Giovanni di Sinis och de spikraka höga romerska pelarna som står nära havet.

På krokiga vägar är vi på väg genom bergen mot den andra sidan kusten när jag plötsligt ser skylten till Barumini, som guiden Anna berättade är den viktigaste nuragiska bosättningen på Sardinien. Solen håller på att gå ner och vi hinner precis till dagens sista guidade visning. De nuragiska stentornen är 20-30 meter höga och mycket imponerande med staplade stenar, byggda helt utan cement.

- Stentrapporna leder till utrymmen som användes vid rituella ceremonier och symboliserade makt. Där uppe i försvarstornen stod vakterna och spanade efter fienden, säger guiden som är utbildad arkeolog och pekar med fingret.

Romantiska hotellet Su Gologone underbart inrett

Det är vackert i solnedgången och en mycket intressant gammal kultur, men timmen är sen och vi har en bra bit kvar på de smala krokiga vägarna till den lilla bergsbyn Oliena. Där ska vi bo på hotellet Su Gologone som är en gammal släktgård. Vi går direkt in till restaurangen som serverar resans godaste mat med vild sparris, hemgjord ravioli och till det traktens lokala rödvin Cannonau. Det här är ett helt underbart hotell inrett med mängder av färger, växter, tyger, fina utemöbler och hantverk som hänger på väggarna i vartenda prång. Här har kändisar som Madonna och Richard Gere bott, och man förstår verkligen varför. Jag älskar detta romantiska hotell och mitt rum är helt bedårande fint med en sänghimmel, gamla möbler och blått kakel med fjärilar i badrummet. På uteplatsen faller höstlöven bland soffor med färgstarka tyger, kuddar och ett badkar. Jag kan bara inte motstå att testa ett varmt nattbad omringad av ljuslyktor i den svala höstluften. En härlig vecka på Sardinien kunde inte ha avslutats på ett bättre sätt. Det känns som om det finns så mycket mer att utforska på Medelhavets näst största ö. 

LÄS MER: Bästa guiden till Sicilien – Medelhavets största ö 

RESFAKTA: SARDINIEN

Resa hit: SAS, KLM och Air France flyger till Sardinien, och flera charterbolag har resor hit. Från Santa Teresa di Gallura på norra Sardinien kan man ta färjan över till Bonifacio på Korsika.

Bästa tiden: Vår och höst är klimatet behagligast, men på sommaren är flera hotell och restauranger öppna.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Italienska, engelska och sardiska – ett romanskt språk som ligger nära latinet.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Mat är lite billigare än i Sverige, och dryck är mycket billigare. Ett glas vin kostar mellan 20 och 40 kronor.

Ta dig runt: Med hyrbil har man mer flexibilitet att stanna till vid en fin strand eller en mysig by uppe i bergen. Autoeurope har uthyrning av hyrbilar direkt på flygplatsen i Olbia. Det finns även tåg och bussar som går mellan de större städerna.

Bra att veta: Se till att alltid äta lunch före klockan 14.00, annars är risken stor att du får gå hungrig ända till kvällen när restaurangerna öppnar igen.

 GUIDE: 11 TIPS TILL SARDINIEN

 SE & GÖRA

 1. Guidade ridturer

På Horse Country Resort utanför Arborea kan man följa med på guidade ridturer längs vita sandstränder, genom skogar och bada med hästarna. Här kan man också hyra cyklar. 

2. Sea Kayak Sardinia

Att sakta glida fram genom ett turkost vatten är ett utmärkt sätt att utforska Sardinien på. Sea Kayak Sardinia hyr ut kajaker och arrangerar guidade kajakturer runt hela Sardinien.…

3. Vandra längs kusten

Det finns gott om vandringsleder längs den dramatiska kusten, över böljande kullar och upp på 1 800 meter höga berg. Prima Travel och Mitt i Medelhavet arrangerar guidade vandringsresor på Sardinien. 

4. Barumini…

Ett mycket intressant arkeologiskt världsarv med ett imponerande stentorn som var en viktig nuragisk bosättning på Sardinien under bronsåldern fram till romersk tid. 

ÄTA OCH DRICKA

5. Su Gologone 

På ett charmigt hotell utanför byn Oliena serveras mycket god närproducerad mat av högsta klass framför en hundraårig eldstad. 

Adress: Localita Su Gologone, Oliena

6. Art Academy

En mycket populär restaurang och cocktailbar i Olbia som serverar Medelhavsinspirerad mat och sardiska specialiteter med en internationell touch.

Adress: Via delle Terme, 1, Olbia

7. Su Sazzagoni

En enkel restaurang i Elmas där man kan köpa sin lunch vid en delikatessdisk, få den uppvärmd och köpa ett glas vin på samma gång. 

Adress: Via Sulcitana, 44, Elmas

8. Civicouno

Ligger i en smal gränd i Bosa och serverar utmärkt pizza, fisk och skaldjur. ………

Adress: Corso Vittorio Emanuele II, Bosa

BO BRA

9. Su Gologone Experience Hotel

I den lilla bergsbyn Oliena ligger detta otroligt charmiga och helt underbart romantiska hotell bland vingårdar och olivlundar. Dubbelrum från 2 000 kronor.

10. Hotel Italia

Ett utmärkt hotell från 1928 med trevlig personal som ligger centralt i Cagliari. Dubbelrum från 750 kronor.

11. Horse Country Resort & Spa

Ligger precis vid havet en bit utanför Arborea och har 300 rum, flera restauranger, pool och ett 40-tal hästar. Dubbelrum från 900 kronor.

Poolområdet på Horse Country Resort. Foto: ORLANDO G BOSTRÖM

LÄS MER: Vandra på Korsika: upplev öns dramatiska natur