Vy över staden Porto och floden Douro.
Portos vackra fasader i blått kakel, så kallade azulejo.
1 AV 3
Vy över staden Porto och floden Douro.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Portos vackra fasader i blått kakel, så kallade azulejo.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3

Upptäck Portugals kust – Porto och Dourodalen

Porto har under de senaste 15 åren genomgått en metamorfos, från en ganska nedsliten stad till en av de klarast lysande stjärnorna på den europeiska turisthimmeln. Skimrande vacker, med gastronomi av världsklass och sprängfylld av historia är den språngbrädan in i Dourodalen.

Jörgen Ulvsgärd

Doften av dagens hetta dröjer sig kvar i skuggan under ett grönskande tak av Bougainville. Från de tjocka vingårdsväggarna av sten strålar den lagrade värmen mot oss. 

Douroflodens vatten är svart med silverstråk av den reflekterande solen som gått ner bakom bergen. Vattenytan är stilla och grusas bara av en långsamt framglidande rabelo, den klassiska träbåten som under flera hundra år fraktat portvinsfat ner till lagringshusen i Porto. 

I dag fraktar den bara turister. Hade vi suttit här ett par timmar tidigare hade det nu mörka vattnet i stället gett skäl för namnet Douro, guldfloden. 

Båttur på Dourofloden till byn Pinhão

Vi slår oss ned på The Vintage House veranda i byn Pinhão i Cima Corgo där Dourofloden gör en skarp sväng. Hotellet med vingården Quinta da Roêda ägs av vinhuset Croft, som är Portugals äldsta portvinshus. 

Sedan 1588 har det producerats portvin innanför dessa vitkalkade huskroppar. I dag är det viner av förnämsta klass, så kallad Vintage Port, som lämnar husen på sin väg till Porto för vidare lagring. 

Under flera hundra år har det fraktats vinfat på Dourofloden, i den klassiska träbåtstypen rabelo, ner till lagringshusen i Porto. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Den portugisiska poeten Veja Cabral skriver så här om platsen: "Om Dourofloden var en ring av guld skulle Roêda vara diamanten." 

Från verandans musikanläggning hör jag tonerna från en vemodig kvinnoröst klinga ut. Det är fadosångerskan Amália Rodrigues som kanske bäst av alla förmedlar det som portugiserna kallar, saudade, en längtan efter något som gått förlorat. 

– Vi skulle nog utan omsvep kunna erkänna att vi är mer pessimistiska och sorgmodiga än spanjorerna, å andra sidan är vi mer ödmjuka och öppna gentemot andra människor och nationaliteter, säger vinkännaren och portobon Miguel Campos och tillägger: 

– "Mi casa es su casa" är visserligen ett spanskt uttryck, men om jag sticker ut hakan lite så är det snarare ett portugisiskt förhållningssätt till livet och människorna vi möter.

LÄS MER: 12 tips till Portugals fantastiska vinparadis  

I de gamla vinhusen går guidade turer och vingården Quinta da Pascal har även en liten restaurang. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Smakupplevelser i Dourodalen

På restaurang Rabelos veranda serveras vi små sardiner, som förrätt och grillad havsabborre till huvudrätt. I Portugal är mat ett lika viktigt samtalsämne som fotboll. 

– Ärligt talat, fotbollen går upp och ner, men maten den består. Det rustika portugisiska köket har blivit mer sofisti-kerat och kvaliteten högre för varje år. Tidigare var det berömt bara hos oss portugiser, i dag är det annorlunda, säger Miguel. 

Tidigare på dagen har han tagit oss med till charkuteriaffären i Pinhão dit gourmander från hela världen kommer. Svartrökta korvar, revbensspjäll och skinkor hänger längs väggarna i den vitkaklade trånga butiken på byns huvudgata. Den portugisiska blodkorven, morcela, som luktar spiskummin och nejlika lång väg finns också där. 

Allt är lokalproducerat och hemgjort. Själv botaniserar jag bland ostarna som alla kommer från trakterna runt Dourodalen. 

Det var hemmasonen och världsberömda kocken Rui Paula som satte Porto och den norra delen av landet på den internationella kartan med sina prisade krogar DOC och DOP. 

Att portugiserna hämtar sin bästa mat från havet har vi tidigare fått bevisat på den lilla fiskrestaurangen Fish Fixe i den gamla stadsdelen Ribeira, och Taberna dos Mercadores lite högre upp i en av alla dessa smala gränder som stupar ner mot floden. 

Här är småskalighet och hög kvalitet ett signum. Smakupplevelsen blir heller inte sämre av utsikten över Dourofloden, med Gustave Eifels vackra järnbro Luís I, ritad av en av hans lärjungar på 1880-talet, i blickfånget. 

På andra sidan floden ligger tvillingstaden Vila Nova de Gaia med alla sina långa och låga lagerhus för portvin. Under deras terrakottatak ryms bland andra de välkända varumärkena: Croft, Graham's, Sandeman och Taylor's. 

Besök på vingården Quinta da Roêda

På vår resa genom norra Portugal och Dourodalen har vi botaniserat genom hela färgskalan av viner: Från det "gröna", lätt spritsiga kvalitetsvinet vinho verde, som ska drickas ungt, då det fortfarande är friskt och fullt av energi, till Dourodalens röda viner, samt de vita Alvarinho-vinerna och naturligtvis de rödbruna portvinerna. 

Tillbaka på vingården Quinta da Roêda i Pinhão har vi i brännande sol fått följa vinplockarna som för hand skördar druvorna på de branta sluttningarna ner mot floden. 

– Det har blivit en tradition för mig att komma hit, säger Soraia och hivar upp en tung låda sprängfylld av druvklasar. För mig är det ett sätt att tjäna lite extra pengar, samtidigt som vi har väldigt kul tillsammans. 

Längs Dourofloden kan hela färgskalan av viner studeras. Från det lätt spritsiga vinho verde till de rödbruna portvinerna. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Lite senare på kvällen möter vi dem igen, men då inne i de svala vinhusen. På flera hundra meters avstånd hörs de korthuggna, taktfasta ropen som om en militärövning var på gång. Ett-två, ett-två. 

När vi stiger in över tröskeln ser vi ett fyrtiotal personer på led, barbenta och barfota trampa takten i jättekar av betong fyllda med vindruvor. Det är en smått absurd scen. 

– I snart två timmar har de hållit på så här, säger guiden Filipe Carvalho. Nu är det snart paus innan ytterligare två timmar tar vid men då efter ett friare rörelsemönster. 

Plötsligt tystnar ropen och applåderna ekar mellan väggarna. Leden löses upp och en man i gruppen slår an tonen till en portugisisk folksång och snart är dansen i gång, men inte på golven utan i vinkaren. 

– Det är ett tufft jobb, ett grymt gympass, men vi har så jäkla kul. Jag börjar längta hit redan efter nyår, säger en andfådd vinplockare, Cristiana. 

Efter denna uppvisning är det lätt att förstå att portvin sitter djupt förankrad i den portugisiska folksjälen. 

På vingården i Pinhão skördas druvorna för hand. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Harry Potter-fans på bokhandeln Lello i Porto

Nästa dag tar vi tåget tillbaka till Porto. Det slingrar sig långsamt fram och följer flodens alla vindlingar, passerar byar som Convelinhas, Régua, Ermida och Livraçâo innan det efter ett par timmar når den vackra stationen i stadsdelen Campanhã i Porto.

En ännu vackrare station är annars den hundra år gamla järnvägsstationen São Bento med sin katedralliknande vänthall smyckad med tiotusental blåskimrande keramikbilder i jätteformat som sammanfattar hela Portugals historia. 

Vi gör en vandring genom de centrala delarna av Porto från Ribeiras trånga branta gränder till stadsdelarna högre upp i staden. 

När jag för 25 år sedan besökte denna stadsdel första gången var den ruffig och ordentligt nedsliten. Staden hade ännu inte genomgått sin förvandling. I dag är den en av de trendigaste och coolaste städerna i Europa och inbjudande på alla sätt. 

Kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas i Porto, med sina fasader i blått kakel, så kallade azulejo. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Husen och fasaderna är upprustade, men har fortfarande kvar sin genuina karaktär. Vi passerar kyrkan Igreja dos Extintos Carmelitas med otrolig fasad i blått kakel uppe på höjden vid universitetet. Framåt natten är det stråken runt Torre dos Clérigos, Galeria de Paris, Cândido dos Reis och Conde de Vizela det bästa nattlivet äger rum. 

Vid Rua das Carmelitas ser jag kön ringla sig långt ut på gatan. Det är alla hitresande Harry Potter-fans som ska in i bokhandeln Lello för att studera den svängda trätrappan, som var förlaga för trappan på Hogwarts trollskola i J.K Rowlings berömda boksvit. 

Själv satt hon ofta på Majestic café på populära affärsgatan Rua de Santa Catarina och skrev på sina böcker. Lello måste vara världens vackraste bokhandel. För att inte gå i konkurs av alla tillströmmande Potternördar som stör affärerna har ägaren tvingats ta inträde, vilket visat sig vara en lukrativ affärsidé. 

– Omsättningen är betydligt större i dag så mycket vågar jag säga, viskar ett av butiksbiträdena. 

Äter den berömda rätten Cozido à Portuguesa

Innan jag lämnar Porto får jag tillfälle att prova maten från en av Portugals mest framstående kockar, den unge Ricardo Costa. 

Under lång tid var han den enda kocken med en Michelinstjärna i Porto. Sedan dess har han fått många internationella priser och huserar nu, som enda tvåstjärnige Michelin-kock i Porto, på lyxhotellet The Yeatman. 

– Jag blir inspirerad av små saker i den dagliga rutinen, smaker och dess kombinationer. Jag använder mig alltid av lokala portugisiska ingredienser och försöker återskapa traditionella rätter i en modern tappning, säger Ricardo Costa och serverar oss en fiskversion av den berömda portugisiska rätten Cozido à Portuguesa. 

Innan vi lämnar Porto ger han oss ett tips att besöka sin hemstad Aveiro, Portugals svar på Venedig, som ligger fyra mil söderut, men det får vänta till en annan gång. 

Nu kliver vi i stället ner i en lite större, men smäcker rabelo, för att möta staden och uppleva Dourofloden på det mest naturliga sättet, nämligen sjövägen. 

LÄS MER: Guide till Lissabon: Bästa tipsen i den vackra staden

Dourofloden gör en skarp krök vid byn Pinhâo. I dag är det mest turbåtar som trafikerar floden. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

RESFAKTA: DURODALEN

Resa hit: Flyg till Lissabon och sedan vidare med flyg från Lissabon till Porto.  

Restid: Runt 4 timmar med flyg. 

Bästa tiden: Hela året. För bad och sol är det maj-juli och september. 

Språk: Portugisiska, de flesta i turistindustrin kan lite engelska. 

Valuta: Euro. 

Prisnivå: 75 enligt Forex semesterindex, 2019, (Sverige 100) 

Resa runt: Hyr en bil eller ta tåget in till vindistriktet i Dourodalen, en vackrare järnväg är svårt att hitta. Det går också att åka båt uppför Dourofloden med slussning vid några ställen. Ta gärna en övernattning på det lyxiga The Vintage House. Vingården Quinta Roêda och byn Pinhão är värd en resa i sig. Att ta tåget från Porto som slingrar sig längs floden är ett perfekt sätt att närma sig hjärtat av Dourodalen. 

Läs mer: visitportoandnorth.travel / visitportugal.com

GUIDE: 8 TIPS I PORTO

SE & GÖRA 

1. Quinta do Panascal 

Quinta do Panascal var Dourodalens första vingård som öppnade upp för turister. Vingården tillhör vinhuset Fonseca. Vingården har restaurang och gör guidade turer för vinintresserade. Utsikten från terrassen är magnifik. fonseca.pt 

Vitt portvin med tilltugg serveras på vingården Quinta da Pascal. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

2. VQuinta da Roêda  

Vingården ägs av vinhuset Croft i Pinhão. Nära inpå ligger både ett nyrenoverat vackert hotell, The Vintage House Hotel och en mycket bra restaurang, Rabelo, med terrass ut mot floden Douro. Här finns guidade turer som utgår från det gamla stallet renoverat i klassisk Dourostil. croftport.com

ÄTA & DRICKA

3. Café Majestic  

Detta kafé är en stadsikon och ett måste att besöka, inte bara för att J.K Rowling satt här och skrev på sina Harry Potter-böcker, utan framför allt för att det är ett så sagolikt vackert gammalt kafé i klassisk belle époque-stil. Om några år firar det hundraårsjubileum. 

Adress: Rua Santa Catarina 112, Porto, cafemajestic.com 

Café Majestic. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

4. Fish Fixe 

Liten fiskrestaurang väl värd ett besök. Ett coolt och avspänt ställe med uteservering direkt på flodkajen i den gamla stadsdelen Ribeira. Lokala rätter med fokus på fisk och skaldjur av hög kvalitet. 

Adress: Cais da Ribeira 9, Porto 

SHOPPING & NÖJEN

5. Unik bokhandel, Lello i Porto

Missa inte den sagolikt vackra bokhandeln Lello, hyllad över hela världen inte minst av Harry Potterfans som vill in och ta en selfie i den svängda snidade trappan. En sanslöst häftig butik är också delikatess-butiken, A Perola do Bolhão, som ligger mittemot stora marknaden på Rua Formosa 279. 

Adress: Rua das Carmelitas, Porto, livrarialello.pt 

6. Lokala produkter, Charkuteri Qualifer i Dourodalen 

Ost och charkuteributiken i byn Pinhão i Dourodalen är en upplevelse för alla som älskar lokala produkter gjorda på råvaror av hög kvalitet. Smaka gärna på den lufttorkade skinkan porco preto, portugisernas svar på grannen i östers, pata negra. 

BO BRA

7. The Yeatman 

Detta ställe är det bästa hotellet i Porto, ett palatsliknande kolonialt lyxhotell ovanför Dourofloden. Manager är svensken Jan Ringertz som tidigare basade för det femstjärniga hotellet The Cliff Bay på Madeira. Alla 83 rum har utsikt över Dourofloden och den vackra järnbron a la Eifel. Två restauranger varav en har två Michelinstjärnor. 

Adress: Rua do Choupelo, Nova de Gaia 

ANNONS: Läs mer och boka The Yeatman här [extern länk]

The Yeatman. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

8. The Vintage House - Douro

Nyrenoverat vingårdshotell i byn Pinhão med restaurang och terrass ut mot floden. 

Adress: Rua António Manuel Saraiva, Pinhão 

ANNONS: Läs mer och boka The Vintage House - Douro här [extern länk]

LÄS MER: Guide till Algarve – sevärdheter och stränder