"Mamma Mia! Here we go agian" spelades in på ön Vis i Kroatien.
En ung Donna Sheridan i "Mamma Mia! Here we go agian" anländer till ön.
Komiza är ett charmigt gammalt samhälle.
Uppföljaren utspelar sig fortfarande i Grekland – men spelades in i Kroatien.
Musikalartisten Gunilla Backman har själv uppträtt i musikalen "Mamma Mia!".
1 AV 5
"Mamma Mia! Here we go agian" spelades in på ön Vis i Kroatien.
Foto: Shutterstock
2 AV 5
En ung Donna Sheridan i "Mamma Mia! Here we go agian" anländer till ön.
Foto: JONATHAN PRIME / UNIVERSAL PICTURES
3 AV 5
Komiza är ett charmigt gammalt samhälle.
Foto: Shutterstock
4 AV 5
Uppföljaren utspelar sig fortfarande i Grekland – men spelades in i Kroatien.
Foto: JONATHAN PRIME / UNIVERSAL STUDIOS
5 AV 5
Musikalartisten Gunilla Backman har själv uppträtt i musikalen "Mamma Mia!".
Foto: Privat

Upptäck nya "Mamma Mia"-ön Vis i Kroatien

VIS, KROATIEN. Gunilla Backman gjorde succé i musikalen "Mama Mia!" Inför premiären av filmens uppföljare "Mama Mia! Here we go again" åkte Gunilla till den kroatiska ön Vis där hon bland annat tog en guidad tur för att kolla in inspelningsplatserna. 

– Jag kan förstå att de valde att spela in här för det är otroligt vackert, säger Gunilla till Allt om resor.

Musikalfilmen "Mamma Mia!" är tillbaka med uppföljaren "Mamma Mia! Here we go again". Handlingen utspelar sig fortfarande i Grekland. Men till skillnad från den första filmen, som spelades in på Skopelos, skedde inspelningarna av den andra filmen på ön Vis i Kroatien. Här är musikalartisten Gunilla Backmans bästa tips för dig som vill besöka de gamla husen från inspelningsplatserna och bada i samma turkosa vatten. 

LÄS MER: "Mamma Mia!" byter land inför nya filmen 

1. Hotel San Giorgio

När jag var på Vis bodde jag på Hotel San Giorgio som ligger i ett litet hus i en gammal gränd mitt i stan. 

Staden heter Vis precis som ön. Eftersom hotellet ligger i en gränd är det ganska mycket trappor så är man äldre eller reser med barn är det kanske inte att rekommendera. Men det är jättemysigt och kändes väldigt personligt. Paret som äger hotellet har själva inrett det. Jag skulle kalla det för boutiquehotell. Från mitt rum hade jag utsikt över takåsarna och vattnet. Restaurangen på hotellet har en mysig uteservering på innergården. 

hotelsangiorgiovis.com 

Bo personligt på boutiquehotellet San Giorgio. Foto: KARIN TORNBLOM

2. Taverna Vatrica

Första dagen åt vi lunch i hamnen på en restaurang som heter Tavern Vatrica. Det var så mysigt för båtarna ligger med sina aktrar nära kajen. Vattnet var väldigt högt just den dagen. Vi åt färsk fisk med grillade grönsaker och drack vitt vin från ön. Restaurangen passar för både par och barnfamiljer. Det funkar att barn springer runt där. På menyn är det mest fisk och skaldjur och priserna är väldigt bra. Kroatien är ju ett land där du kan äta både gott och billigt. Och man måste så klart äta fisk och skaldjur när man åker dit. 

Facebook.com/konobavatrica 

Ta med familjen på restaurang. Taverna Vatrica är gott och billigt. Foto: KARIN TORNBLOM

3. Villa Kaliopa

En kväll åt vi middag på en restaurang som heter Villa Kaliopa och det var verkligen så himla gott. Vi fick färsk fisk, grillad tonfisk, deras hemgjorda pommes frites och grillade grönsaker med vitlök. Restaurangen ligger i den gamla delen av stan, nära vattnet och med en underbar trädgård. Man passerar genom en öppning i en mur som leder till den fantastiska trädgården. Vi satt inne eftersom det var lite blåsigt just denna kväll men inomhus hade de tänt en brasa. Jag rekommenderar verkligen den här restaurangen. Både god mat och mysig atmosfär. 

villa-kaliopa.business.site 

Frossa i fisk och skaldjur på Villa Kaliopa. Foto: KARIN TORNBLOM

4. Besök "Mamma Mia"-inspelningsplatserna 

Det var jättekul att se de inspelningsplatser vi hann besöka. De har filmat runt hela ön och anledningen till att inspelningarna skedde i Kroatien i stället för Grekland, som det ska föreställa, var förmodligen en budgetfråga. 

Grekerna är inte så glada över det. Men det är väldigt fint och många av de gamla husen är byggda i ljus sten som gör det så vackert. Man kan förstå varför de valde just Vis att spela in på. Detta kommer att bli en turistattraktion som drar folk men vår guide var lite bekymrad över hur kapaciteten på ön ska klara ännu fler turister. 

LÄS MER: Kroatiens 10 bästa badorter 

Ur filmen "Mamma Mia! Here we go again". Foto: JONATHAN PRIME / UNIVERSAL STUDIOS

5. Ta en guidad tur 

Det finns mycket historia på ön så jag rekommenderar en rundtur med guide. Det gjorde vi, och fick bland annat se hamnen där båtarna kommer in, en gammal amfiteater, en kyrka och ett kloster. Det finns fantastiska gamla vackra byggnader. Vår guide var jättebra på engelska och hans familj hade bott på ön i många generationer så han hade koll på allting. Staden Vis är väldigt liten och omger en stor vik, så det går ganska snabbt att gå runt. Man lär sig verkligen mycket på en sådan här tur. 

"Mamma Mia! Here we go again"

"Mamma Mia! Here we go again" har svensk biopremiär 18 juli 2018.

Den första filmen, "Mamma Mia!" hade premiär 2008. Filmen spelades in på den grekiska ön Skopelos. Årets film spelades in i Kroatien, på ön Vis, men handlingen utspelar sig fortfarande i Grekland. 

6. Komiza

Sista dagen åkte vi till staden bredvid som heter Komiza, ett litet fiskarsamhälle. Ön är liten så det tog max en kvart med bil från vårt hotell. 

Komiza är ett charmigt gammalt samhälle som enligt guiden var besökt av pirater förr i tiden. 

I staden ligger en speciell hummerrestaurang där de spelade in en scen i filmen “Mama Mia! Here we go again". Där finns humrar i burar i vattnet men eftersom vi var där vid lunchtid hade restaurangen, Kanoba Jastozera, inte öppnat än. 

jastozera.eu 

Besök den kända hummerrestaurangen Komiza. Foto: KARIN TORNBLOM

7. Stoncica

Vi blev avsläppta vid en vik och därifrån fick vi gå en liten bit till fots tills vi kom fram till vattnet. Där grillade man färsk fisk och det var så läckert. Vi satt där vid strandkanten och åt god mat. Stranden heter Stoncica och ligger på norra delen av ön. Kroatien är ju annars känt för sina klippiga och steniga stränder men det här är en sandstrand. Och den är väldigt långgrund så den är perfekt för barnfamiljer. Den turkosa färgen på vattnet i Kroatien är helt fantastisk också. 

beachrex.com/en/croatia/dalmatia/vis-beaches/beach-stoncica 

Bada i turkost vatten på sandstranden Stoncica. Foto: ADOBE STOCK

8. Ta en båttur mellan Split och Vis 

När man åker till Vis flyger man först till staden Split och därifrån tar man en båt ut till Vis. Den långsamma båten tar cirka två och en halv timme men det finns snabbare båtar som tar mindre än en timme. Vi tog den långsamma båten dit och den snabba tillbaka. Det var härligt att sitta på båten, då kunde man njuta av de vackra vyerna. Det största rederiet i Kroatien heter Jadrolinija och de har färjor som går i hela den kroatiska skärgården men också till bland annat Italien. Att ta sig runt via båt är smidigt och ett vackert sätt att se Kroatien på. 

jadrolinija.hr 

LÄS MER: Guide med 11 tips till Split 

Utsikt över Split, där du kan ta båten ut till Vis. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Drick inhemskt vin 

Det odlas också oliver på Vis eftersom det är en av de få öarna i Kroatien som har eget källvatten, vilket gör jorden bördig och ön otroligt vacker. Det gör också att den passar att odla vin på. En av våra guiders familj driver en egen vinodling och han hade en liten vinprovning med oss. Den röda jorden på Vis gör något speciellt med vinet. 

Den röda jorden på Vis ger öns vin en unik smak.

LÄS MER: 15 favoriter i älskade Kroatien