Ticinodalen spärrades från inkräktare på 1500-talet av stadens berömda medeltidsborgar och gigantiska bastioner, men lyckades ändå erövrades från milanesarna av det schweiziska edsförbundet. Ticino blev först ett lydområde och självständigt först 1803 då det inlemmades i förbundet först efter Wienkongressen 1814-15.
1 av 3: Ticinodalen spärrades från inkräktare på 1500-talet av stadens berömda medeltidsborgar och gigantiska bastioner, men lyckades ändå erövrades från milanesarna av det schweiziska edsförbundet. Ticino blev först ett lydområde och självständigt först 1803 då det inlemmades i förbundet först efter Wienkongressen 1814-15. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Att åka tåg i Schweiz är att sjunga långsamhetens lov. Det är att förflytta sig till barndomens tågresor och de fantasieggande modelljärnvägar som fick Märklintågen att rusa genom tunnlar av papier-maché. Även på sommaren kan man överraskas av snö i passen på hög höjd.
2 av 3: Att åka tåg i Schweiz är att sjunga långsamhetens lov. Det är att förflytta sig till barndomens tågresor och de fantasieggande modelljärnvägar som fick Märklintågen att rusa genom tunnlar av papier-maché. Även på sommaren kan man överraskas av snö i passen på hög höjd. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD
Tågresan söderut mot kantonen Ticino startar i Zürich och den hippa stadsdelen Westend med alla sina barer och restauranger.
3 av 3: Tågresan söderut mot kantonen Ticino startar i Zürich och den hippa stadsdelen Westend med alla sina barer och restauranger. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Upptäck mysiga Ticino – Schweiz tropiska Riviera

Ticino är schweizarnas tropiska Riviera utan hav, men med stora sjöar som Lago Maggiore och Luganosjön. 

Denna sydliga kanton är ett naturskönt område. Här känns Italien nära, men det råder ordning och reda efter germanskt snitt. 

Jörgen Ulvsgärd

Vi är på väg söderut med Wilhelm Tell Express från den tysktalande delen i Götschenen till den italienskspråkiga kantonen Ticino. Vill man göra en svensk parallell är Ticino schweizarnas Gotland. Hit drar storstadsfolket för att möta våren i den solsäkraste delen av landet. Ticino är Schweiz viktigaste finanscentrum efter Zürich och Genève. Hit har alltid folk med gott om pengar sökt sig, men också kultureliten. Kända musiker, författare och konstnärer har under alla tider dragits till det behagliga medelhavsklimatet i denna sydligaste kanton. Författaren och Nobelpristagaren Herman Hesse är bara en i raden.

Sant Gotthardstunnelns mörker är långt. När det ljusnar på andra sidan bergskedjan har vi gått från en region där schwyzerdütsch regerar och där man äter sauerkraut till söderns skönhet där den italienska matkulturen råder. Vi har bildlikt talat förflyttat oss från Tyskland till Italien fast vi fortfarande befinner oss i Schweiz. Stationsnamnen har nu fått italienska namn som Airolo, Piotta, Quinto och Primadengo. Landskapet har förvandlats från högalpint till ett grönskande medelhavslandskap med den skimrande Luganosjön framför ögonen kantade av berg som likt de norska fjordarna stupar rakt ner i det stora blå.

Förr isolerades kantonen Ticino om vintrarna när passen blev oframkomliga, men när Sankt Gotthardtunneln öppnades 1882 förvandlade regionens ekonomi. I år tas en ny tunnel i drift, hela 56 kilometer lång, vilket år en minst lika stor teknisk framgång som när den första byggdes. Bygget har pågått i 20 år.

LÄS MER: Här är världens vackraste tågresor

Tågresa genom Ticino

Den schweiziska varianten av demokrati råder också i Ticino, med folkomröstningar och visst självstyre. Schweiz är ett decentraliserat land. I över hälften av Ticinos 245 kommuner finns färre än fem hundra invånare, men de har ändå ett betydande självbestämmande. Makten är med andra ord lokal. Schweizaren eftersträvar stabilitet i varje situation och är för det mesta mot förändringar.

”Självbilden säger att vi är hederliga, hårt arbetande och välorganiserade. Vi tycker oss ha förtjänat vår rikedom. Stabiliteten lockar, kommenterade författaren Irena Brezna i en intervju i Dagens Nyheter.

När dalgången Valle Leventina smalnar av stannar tåget i Bellinzona kantonens huvudstad. Staden må vara regionens huvudstad, men det är Lugano som är Ticinos metropol. Bellinzona är med andra ord inte regionens största stad, men däremot den med det bästa strategiska läget mellan Alperna och Lombardiet, där vägarna mellan de olika bergspassen löper samman. Ur säkerhetssynpunkt var det den viktigaste staden under århundraden som skydd mot inkräktare av alla slag. Här byggdes redan på 1100-talet gigantiska borgar och bastioner, som än i dag är stora sevärdheter, inte minst världsarvet, medeltidsborgen Castelgrande i Bellinzona. 

Det är lätt förförd av söderns skönhet när man passerat Sankt Gotthardstunneln där stationsnamnen ropas ut på italienska, med namn som Piotta, Quinto och Primadengo. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

LÄS MER: Upplev det äkta Italien i den dolda pärlan Genua 

Castelgrande i Bellinzona

Vi väljer det enkla alternativet att nå denna magnifika borg med hissen upp från torget nedanför. Ett betydligt mer spännande sätt att närma sig den är att ta stigen mellan bergskullarna genom vinfälten. Häruppifrån är utsikten magnifik med de två andra systerborgarna Castello di Montebello och Castello di Sasso Corbaro är inom synhåll. 

Ticino blev självständigt 1803 och inlemmat i förbundet först efter Wienkongressen 1814–15. Då hade Schweiz århundraden av krig och femton år som fransk lydstat bakom sig. Under sommarhalvåret hålls här regelbundet konserter av olika slag på borggården. Scenen är magnifik och akustiken likaså.

Innanför Bellinzonas gamla stadsmurar är det lätt att i fantasin återkalla medeltiden. Piazza Nosetto är omgärdad av fasader med inmurade byster av Petrarca, Dante och Galileo. Vi vandrar längs gator kantade av vackra patricierhus med smidda balkonger till torget Piazza Collegiata, ett typiskt italienskt torg, mysigt och fullt av caféer och restauranger. Annars är Bellinzona inte så insmickrande och glamorös som grannstäderna Lugano, Locarno och Ascona som alla ligger nära varandra.

Båttur på Luganosjön

Lite senare på via Pessina i Lugano slår vi oss ner på det klassiska Grand Café Al Porto bland alla andra som vill sola sig i glansen. Det har man gjort i över två sekel. Så är också kaféet det enda i Schweiz som fått vara med i den klassiska italienska krog- och kaféguiden Locali storici D Italia. Luganos vardagsrum är annars Piazza della Riforma, delvis öppet mot sjön och bergen, och med de stora kaféerna Vanini och Olimpia mittemot varandra.

En båttur på Luganosjön är närmast ett måste för de som besöker Ticino. Vi hinner med en tur till Capolago och tar den branta kuggstångsbanan upp till Monte Generosos topp på 1 704 meter som anses vara den bästa utsikten i Ticino. I klart väder ser vi såväl Apenninerna som Alperna med bergstopparna Eiger, Jungfrau, Monte Rosa och Matterhorn.

Nedanför oss i dalen ligger byn Melide vars främsta sevärdhet är ett modellandskap av Schweiz i miniatyr. På Luganosjön kan man också ta turen till Morcote en liten slumrande medeltidsby som klamrar sig fast på bergssluttningen utmed sjön. Sedan 900-talet har den varit centrum för fiskare och annan handel på sjön. För den som vill nå byn med större ansträngning går det att gå till fots efter att först också där tagit bergbanan upp för berget San Salvatore och sedan vandrat i en cirkel runt berget genom konstnärsbyn Carona till Morcote. 

LÄS MER: Carl Bildts 10 guldkorn i Italien  

En utflykt på den blå Luganosjön gör själen gott. Båten passerar Campione d´Italia, ett tätbebyggt stycke Italien som tillhör provinsen Como men har schweizisk valuta, ett kasino och mycket blygsamma skatter. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Grotto Circolo Sociale utanför Lugano

På kvällen blir det ett klassiskt besök i en grotto. Det finns hundratals grotto i Ticino, enkla restauranger ute i naturen där mat och förnödenheter förvarades förr i världen för att hålla varorna kylda, som än i dag serverar rustik och enkel mat. En klassiker är Grotto Circolo Sociale utanför Lugano, ett ställe som författaren Hermann Hesse ofta besökte på sina vandringar utmed Luganosjön och som han beskrev så här:

"Det nakna stenbordet och stenbänken under körsbärsträdet, lagerblad eller buxbom, en lerkanna full av rött vin i kastanjens skugga, lite bröd och getost - det är allt man behöver”, skriver Hesse.

Hans stamställe var annars Grotto Cavicc vid berget Collina d’Oros fot. Hit kom han nästan dagligen för att samtala med vänner, dricka vin och spela boccia. Han älskade sitt Ticino dit han flydde efter första världskriget och där han stannade till sin död 1966. I år firas 70 år sedan han fick Nobelpriset och 50 år sedan han dog. Här levde Hesse ett anspråkslöst liv och ingen schweizare förstod egentligen vem han var förrän han till lokalbefolknings stora förvåning fick Nobelpriset. Böcker som Stäppvargen, Glaspärlespelet och Siddharta har bland annat blivit till här. 

Isla Brissago i Lago Maggioresjön

På Lago Maggiores norra strand ligger de soliga systerstäderna Locarno och Ascona, bara tre kilometer från varandra, inbäddade i palmer och magnolia. I Locarno är alla skyltar på italienska. Gränden Via Panigari var bagarnas gata och finns omnämnd redan på 1300-talet. Den vackra strandpromenaden, de slingrande gränderna och de romantiska små restaurangerna är Asconas kännemärke tillsammans med kyrkan Santa Maria della Misericordia med de berömda freskerna. Konstnärer och författare har gärna dragits till Ascona, och naturisterna kom hit redan vid förra sekelskiftet.

Som slutpunkt för resan genom Ticino tar vi båten till Isla Brissago, en liten hemlig pärla i Lago Maggioresjön, som rymmer en romantisk botanisk trädgård. På det ljuva tjugotalet var det magnifika huset på ön en samlingspunkt för den intellektuella europeiska eliten. Idag är kändisfaktorn inte stor, men en liten glimt hur det en gång i tiden begavs sig vittnar de gamla svartvita bilderna som hänger på väggarna i det som i dag rymmer en restaurang.

Ticino visar här upp sitt rätta ansikte, frodigt, sinnligt och vackert.

LÄS MER: Stockholm får ny direktlinje till Italien 

Kantonen Ticino, med sjöar som Lago Maggiore och Luganosjön, är Schweiz soliga söder ett semesterland där 88 procent av befolkningen talar italienska. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Resa dit

En rad flygbolag flyger till Zürich. Swiss, SAS och Air France flyger regelbundet för varierande priser mellan 1 500-2 500 kronor beroende på säsong och veckodagar. Därifrån tar du tåget till Ticino via Luzern genom Sankt Gotthardtunneln till Bellinzona och Lugano. Sträckan tar cirka tre timmar.

Valuta: Schweizer Franken, ChF, 1 ChF är cirka 9 SEK

Att ta sig runt med tåg: Tågnätet är imponerande vidsträckt i Schweiz. Det finns nästan inte en dalgång som inte täcks av någon tåglinje. Det bästa och billigaste sättet att resa med tåg i Schweiz är att köpa ett Swiss Flexi Pass för tre till åtta dygns fritt resande inom en månad. Biljetten måste dock köpas i Sverige innan resan.

The Grand Train Tour: The Grand Train Tour i Schweiz omfattar åtta olika järnvägslinjer genom olika delar av landet, totalt 130 mil. Du kan börja resan var som helst och resa vilket håll som passar bäst. Zürich är den mest populära utgångspunkten och/eller slutstationen. Att utforska Schweiz har aldrig varit så enkelt som med, Travel Pass, allt-i-ett biljett. För passagerare som vill kombinera Grand Train Tour i Schweiz med utflykter finns en rad val att välja på. De tre utvalda resvägarna på fyra dagar vardera är följande:

Färdväg 1 går från Luzern - Interlaken - Montreux - Martigny - Zermatt - St Moritz- Lugano och tillbaka till Luzern.

Färdväg 2 går från Zürich - Schaffhausen - St Gallen - Lucerne - Interlaken - Montreux - Martigny - Zermatt - Bern och tillbaka till Zürich.

Färdväg 3 går från Lugano - Lucerne - Zürich - Schaffhausen - St Gallen - Lucerne - Interlaken - Montreux - Brig - Domodossola och tillbaka till Lugano.

Färdväg 4 går från Zürich - Schaffhausen - St Gallen - Rapperswil - Lucerne - Interlaken - Montreux - Martigny - Zermatt - St Moritz - Lugano - Lucerne och tillbaka till Zürich.

Läs mer här.

Google Map-länk

Bo

Villa Sassa Hotel & Spa

Hotellet ligger på en kulle med utsikt över Lugano och Luganosjön och är i grunden en pampig villa från början av 1900-talet. Hotellet har restaurang, Al Giardini di Sassa, inomhus och utomhuspool. Pris cirka 2000 kronor.

Adress: Via Tesserete 10 Lugano

villasassa.ch

Hotel Remorino

Charmigt hotell inte långt från byn Minusio vid Lago Maggiore med vacker trädgård och utomhuspool. Pris cirka 2000 kr natten.

Adress: via Verbano 29, Minucio-Locarno

remorino.ch

Hotel du Lac

Ett trestjärnigt omtyckt hotell centralt i stan nära järnvägsstationen. Flera av rummen har utsikt mot Luganosjön. Pris cirka 1300 per natt.

Adress: Via alla Ramogna 3 Locarno

du-lac-locarno.ch

Vi handlar frukt och flyter med strömmen genom gränderna i den gamla stadsdelen. Luganos vardagsrum är Piazza della Riforma, delvis öppet mot sjön och bergen. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Äta / dricka

Ristorante sensi muralto locarno

En modern och trevlig restaurang centralt i stan med god italiensk mat och suverän utsikt. 

Adress: Viale Verbano 9, Muralto Locarno

ristoranti-ff.ch/sensi.htm

Ristorante da Gina

Mysig grillrestaurang med specialitet på kött och fisk men här finns också ett bra utbud för vegetarianer. Trädgården är liten oas i stan. Bemötandet vänligt.

Adress: Viale Monte Verita 19 Ascona

dagina.ch

Grotto America

Detta är en mycket gammal grotti vid i 1800-talsbyn Ponte Brolla några kilometer utanför Locarno. Restaurangen har en stor terrass med utsikt över floden Maggia. Grottin rymmer en vin- och ostkällare.

Adress: Via ai Grotti 71 Ponte Brolla

grottoamerica.ch

Ristorante della Torre

Restaurangen ligger på strandkajen intill båtbryggan och har en underbar terrass med utsikt över Lago Maggiore. Maten är schweizisk husmanskost med inspiration av Medelhavsköket.

Adress: Riveta da la Tor 1 Morcote

ristorantetorre.ch

Grand Café Al Porto

Kaféet är det enda i Schweiz som fått vara med i den klassiska italienska krog- och kaféguiden "Locali storici d'Italia" och i hög grad värd ett besök.

Adress: Via Pessina 3 Lugano,

grand-cafe-lugano.ch

Fisk och skaldjur levereras färska från Medelhavet och från floderna och sjöarna uppe i Alperna. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Sevärt

Castel Grande

Medeltidsborgen Castelgrande ligger på en kulle ovanför staden Bellinzona och grundades på 1100- talet. Där uppifrån ser man också det ståtliga Castello di Montebello och Castello di Sasso Corbaro på bergssluttningen. Alla tre borgarna är Unecoskyddade.

Borgen nås med hiss från stora torget i Bellinzona om man vill göra det enkelt för sig. Det går också att promenera dit.

Grotto

Det finns hundratals grotto i Ticino, enkla restauranger ute i naturen där mat och förnödenheter förvarades förr i världen för att hålla varorna kylda, som än idag serverar rustik och enkel mat. Ett par exempel, som också Herman Hesse ofta besökte är Grotto Cavicc och Grotto Circolo Sociale.

Isla Brissago 

Detta är en liten hemlig pärla i Lago Maggioresjön, som rymmer en romantisk botanisk trädgård med mer än 1600 växtarter. På det ljuva tjugotalet var det magnifika huset på ön en samlingspunkt för den intellektuella europeiska eliten. Idag är kändisfaktorn inte stor, men en liten glimt hur det en gång i tiden begavs sig vittnar de gamla svartvita bilderna som hänger på väggarna i det som i dag rymmer en restaurang, Ristorante Isole di Brissago.

Adress: Isla Brissago nås med en kort båtur från Ascona

isolebrissago.ch

Monte Tamaro 

Ticinoarkitekten Mario Botta har ritat kapellet Santa Maria degli Angeli på Alpe Foppa, en bergstopp på 1500 meter utanför Lugano med vidunderlig utsikt över Sydalperna. Kyrkan hänger bildlikt talat ut över ett stup på 1 300 meters höjd. Läget, den speciella arkitektoniska formen och ljuset i kyrkorummet är en stark, ja nästan religiös upplevelse. För att nå kyrkan tar du linbanan från byn Rivera utanför Lugano. Det finns en tågstation vid Rivera-Bironic. Monte Tamaro har även en äventyrspark.

Adress: Via Campagnole, 6802 Rivera

montetamaro.ch

Monte San Salvatore

Berget som ligger på drygt 900 meter nås med kuggstångståg, funiculare, från via delle scuole 7 i Lugano. Bergbanan har drygt 125 år på nacken. Sista biten till toppen gör man till fots. Därifrån kan man sedan vandra 9 kilometer runt berget ner till sjön och byn Morcote. På vägen ner passeras konstnärsbyn Carona där Herman Hesse ofta höll till. En grottorestaurang, Alpe Vicania ligger också utmed vandringsleden.

Adress: Via delle scuole 7 i Lugano

montesansalvatore.ch

Swiss miniatur in Melide

Vill du uppleva Schweiz i miniformat är ett besök i Melide utanför Lugano vid stranden av Luganosjön. Det är en upplevelse både för barn och vuxna att vandra runt bland de hundratals skalenliga modeller 1:25 av hus, slott och kyrkor och så förstås båtar som åker runt på de stora sjöarna. Modelljärnvägen slingrar sig genom hela parken. Det är som att förflytta sig till barndomens tågresor och de fantasieggande modelljärnvägar som fick Märklintågen att rusa genom tunnlar av papier-maché, växla spår, fälla bommar och stanna vid en liten alpstation med florsockerpudrade snötoppar i fonden.

Adress: Via Cantonale 3 Meliden 

swissminiatur.ch

En bit utanför Lugano ligger byn Melide vars främsta sevärdhet är ett Schweiz i miniatyr där tåg byar, hus ja allt är byggt i skala 1:25. Foto: JÖRGEN ULVSGÄRD

Shopping

Shoppinggatan nummer ett i Lugano är Via Nassa.

LÄS MER: Italien – 12 härliga städer från norr till söder