Härligt folkliv i stadsdelen Isola.
1 av 4: Härligt folkliv i stadsdelen Isola. Foto: Åsa Johansson
Palazzo degli Atellani där Leonardo da Vincis vingård ligger.
2 av 4: Palazzo degli Atellani där Leonardo da Vincis vingård ligger. Foto: ÅSA JOHANSSON
Pietro Lehmann på vegetariska restaurangen Joia, som har en stjärna i Guide Michelin.
3 av 4: Pietro Lehmann på vegetariska restaurangen Joia, som har en stjärna i Guide Michelin. Foto: MASSIMILIANO RELLA MAXRELLA
Cavalli e Nastri är en favoritbutik med vintagekläder.
4 av 4: Cavalli e Nastri är en favoritbutik med vintagekläder. Foto: MASSIMILIANO RELLA MAXRELLA

Upptäck Milanos nya måsten efter förändringen

MILANO. Mycket har hänt i Italiens enda riktiga storstad de senaste åren. 

Prisad vegetarisk mat, eko-hotell och vintagemode – följ med till italienkännaren Åsa Johanssons nya och gamla favoriter.

Många söker sig till Milano för att ge karriären ett uppsving men lider samtidigt av Milanobornas stressade steg och den tuffa attityden. Men de senaste åren har mycket hänt. Speciellt i samband med världsutställningen Expo2015 piffade man upp sig. Trafiken är bättre. Cykelbanorna fler. Nya restauranger och barer har öppnat. Milanobornas snabba takt verkar ha saktat ner en aning och staden utstrålar framtidstro.

Det känner man speciellt när man går i stadsdelen Isola som kanske är det bästa exemplet på Milanos nystart. För inte så länge sedan var Isola en plats man försökte undvika.

ANNONS: Boka biljetter till Duomen och andra sevärdheter i Milano innan resan – gå förbi kön med Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Skräddarsytt i Isola

Nytt blandas med gammalt i en härlig atmosfär som faktiskt påminner om den i en traditionell italiensk småstad. Man kan utan problem tillbringa en eftermiddag och bara strosa runt och njuta av det varierande folklivet. Ett måste är dock ett stopp för en gin och tonic på The Botanical Garden. En nyöppnad restaurang och bar med en egen imponerande produktion av gin. 

Isola är även stadsdelen där man kan få allt skräddarsytt. Motorcyklar. Surfbrädor. Glasögonbågar. Kläder. Här ligger designade butiker intill klassiska barer och små italienska bottegor som säljer lite av varje. I Isola ligger även en av Europas mest välkända jazzklubbar, Blu Note. Här anordnar man fler än 350 konserter per år.

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Milano som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Nya hotell i Milano

Ett stenkast från stadsdelen Isola ligger Hotel La Gare i en av Milanos många nybyggda skyskrapor. Traditionen berättar att man förr i tiden inte ville att någon byggnad skulle vara högre än den guldklädda madonnastatyn på domkyrkans topp. Den tiden är förbi och strax intill tågstationen Garibaldi ligger skyskraporna på rad. På trettonde våningen på Hotel La Gare ligger hotellets fantastiska takterrass. Här kan man dricka drinkar medan man ser staden från ovan.

– Milanoborna kräver kvalitet och här blir man inte förlåten, säger Pietro Leemann ägare och kock på Joia. Italiens enda vegetariska restaurang med en stjärna i Guide Michelin som ligger tio minuter från Milanos centralstation. Han serverar vegetarisk mat som är så god att den till och med går hem hos inbitna köttätare.

Projekt från Expo2015

Ett annat lyckat projekt i samband med världsutställningen Expo2015 var att rusta upp den gamla hamnen i Darsena där kanalerna Naviglio Grande e Naviglio Pavese möts. Bara femton minuter från domkyrkan ligger ett i dag välbesökt område med matmarknad, barer och livligt folkliv.

Men man kan även göra andra saker i Milano än att äta och dricka gott. Till exempel kan man gå och titta på Leonardo da Vincis egen vingård, ett annat projekt i samband med Expo2015. Den ligger strax intill kyrkan Santa Maria delle Grazie där Leonardos Den Sista Måltiden finns.

Milano är inte längre vad det var. Det är mycket bättre! 

Bro över floden Naviglio Grande Canal. Foto: Shutterstock

GUIDE: 8 TIPS I MILANO

SE & GÖRA

1. Leonardo da Vincis vingård

La Casa degli Atellani är ett vackert palats som ligger på andra sidan gatan från kyrkan Santa Maria delle Grazie där Den Sista Måltiden finns. Från den stenbelagda och mycket trafikerade gatan kan man inte ana att det på andra sidan porten ligger en vacker trädgård med Leonardo da Vincis egen vingård. 

www.vignadileonardo.com

2. La Triennale 

Gå till La Triennale, Milanos designmuseum. Titta på de intressanta utställningarna och gå sedan upp på taket och ta ett glas vin eller ät middag på museets takterrass och restaurang. 

www.latriennale.org


ÄTA & DRICKA

3. Restaurang Joia

Joia är Italiens enda vegetariska restaurang med en stjärna i Guide Michelin. I köket står Pietro Leemann och lagar vegetarisk mat man inte trodde var möjlig. 

Via Panfilo Castaldi, 18 www.joia.it

4. La Langosteria Café

Nyöppnad fiskrestaurang strax bakom Milanos mäktiga domkyrka. Lyxig inredning och öppet från morgon till kväll med bra wifi. 

Galleria del Corso, 4 www.langosteria.com 

SHOPPING & NÖJEN

5. Eyeland

Massimiliano Brunello är optiker och ägare till butiken Eyeland i stadsdelen Isola där han säljer skräddarsydda glasögonbågar. Skapa din egna eller välj några av Massimilianos supermoderna bågar. 

Via Thaon di Revel, 4

6. Cavalli e Nastri

I Milano finns allt ifrån de stora kända modehusen till små vintagebutiker. Cavalli e Nastri är en favoritbutik med vintagekläder. Om du tycker om mode så fyll på kreditkortet innan du åker till Milano. 

www.cavallienastri.com 

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Milano som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

BO BRA

7. Echo Hotel

På Echo Hotel är ledordet inte helt oväntat ekologisk. Med orden ljus, designad och miljömedveten skulle man kunna sammanfatta hotellet. Gymmet med utsikt över Milano gör att man orkar mer än vanligt. Bra läge strax intill Milanos centralstation. 

Viale Andrea Doria, 4 www.starhotels.com 

8. Magna Pars Suites Milano

Ett femstjärnigt hotel i området kring Navigli byggt i en före detta parfymfabrik. Varje rum har sin egen doft och att bo på Magna Pars Suite är tänkt att vara en upplevelse för alla de fem sinnena. Man har trettionio sviter, en restaurang (Da Noi In) med en mysig trädgård och en Spa-avdelning.

Via Forcella 6, www.magnapars-suitesmilano.it

 

LÄS MER:

 

Av Åsa Johansson

Resfakta: Milano

Resa hit: Direktflyg med SAS till Milano. 

Bästa tiden: Året runt.

Restid: Cirka två och en halv timmes flyg.

Språk: Italienska. De flesta pratar engelska.

Valuta: Euro, 1 euro = cirka 9:50 kronor.

Prisnivå: Ungefär samma priser som i Sverige. 

Ta dig runt: Buss, spårvagn, tunnelbana. Finns även bike sharing som heter BikeMI. www.bikemi.it

Bra att veta: Med MilanoCard åker du gratis på tunnelbana, buss och spårvagn. Man får även rabatt på museer och restauranger. Pris från 13 euro. 

För att veta mer: www.aboutmilan.com och www.turismo.milano.it

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande