Häng med London runt i Bridget Jones fotspår!
Häng med London runt i Bridget Jones fotspår!

Upptäck London i Bridget Jones fotspår

Bridget Jones älskas av en hel värld singlar för sina misslyckade kärlekshistorier, extrakilon och fumlighet. Här följer vi i Bridget Jones fotspår genom London och engelska landsbygden.

Charlotta Rönn

Upptäck Bridgets kvarter i London och följ i hennes spår ut på den engelska landsbygden.

1. Bedale Street 8 – här bor Bridget

Huset rymmer förstås inte lägenheter utan krogen The Globe Tavern. Det vore till och med logiskt då Bridget ju gärna tar två eller fler glas för mycket… The Globe Tavern är en traditionell brittisk gastropub som serverar brittisk husmanskost. Här finns också gott om olika sorters öl, ale, porter, stout med mera att prova, inte minst från lokala mikrobryggerier.

Bridget Jones lägenhet ligger rakt under järnvägsspåren vid London Bridge, Bedale Street 8.

LÄS MER: Stor Londonguide med allt du inte ska missa 

2. Bedales Wine Bar – första fighten

Den grekiska restaurangen existerar inte. Scenen spelades in på Bedales Wine Bar som ligger mittemot The Globe Tavern. Baren figurerar inte i den nya filmen däremot användes källaren som omklädningsrum av huvudrollsinnehavarna under inspelningen och Renée Zellweger sågs sippa vin här mellan tagningarna. Den trivsamma baren har ett bra urval av viner. Vila fötterna på uteserveringen och kolla in folklivet på Borough Market.
Adress: 5 Bedale St

Det berömda slagsmålet mellan Hugh Grant och Colin Frith i den första filmen äger rum på den grekiska restaurangen Bedales Wine Bar.

3. Borough Market

Gå hit vid lunchtid torsdag till lördag och frossa i fantastisk take away – allt från indiska curryrätter till färskpressade juicer bjuds ut. Boat to Borough säljer pinfärska och nygrillade pilgrimsmusslor som handplockats av dykare. Jamie Oliver är bara en av de som shoppar chutneys och marmelader av Rosebud Preserves. Marknaden förekommer i alla filmerna då Bridget bokstavligen bor på marknaden.

Marknaden vid London Bridge har funnits i tusen år, på riktit! I dag drivs verksamheten med höga krav på att det som säljs måste vara hantverksmässigt gjort och får inte ägas av stora kedjor.

4. The Royal Courts of Justice, RJC

Den palatsliknande byggnaden ligger på The Strand och rymmer bland annat Högsta domstolen och hovrätten. 450 hus revs för att ge plats för RCJ som invigdes 1882 av drottning Victoria. Det är gratis inträde och intill säkerhetskontrollen finns en reception. Ta en broschyr med en guiderutt och strosa runt. Byggnaden är majestätisk och liknar mer en kyrka än en domstol. Det är en alldeles speciell känsla att gå runt i lagens högborg och kika in i de olika rummen där domstolsförhandlingar pågår.
Adress: Strand, Holborn

Som nybliven reporter i ”Sit up Britain” i den första filmen ska Bridget göra en intervju framför The Royal Courts of Justice. Foto: COLOURBOX

5. Institute of Contemporary Arts – Bridget håller tal

Scenen spelades in på ICA, Institute of Contemporary Arts. På ICA ges avantgardistisk konst plats i utställningar, debatter och event. ICA har under sommaren haft en utställning med modestylisten Judy Blame som bland annat samarbetat med John Galliano och varit konsult för Björk och Kylie Minogue. Här finns även ett kafé och en bokhandel. Inträdet kostar endast ett pund. Det är gratis på tisdagar.
Adress: The Mall, St. James's

Bridget gör ett klumpigt framträdande inför bland annat författaren Salman Rushdie vid en boklansering.

6. Momo – Bridget får råd inför dejten

Inredningen är romantisk och här serveras couscous, tagine och andra nordafrikanska specialiteter. Om det finns ett födelsedagsbarn bland gästerna så bjuder servitörerna på dans till arabisk pop när ”tårtan” bärs fram. Den exotiska restaurangen har en uteservering där man kan röka vattenpipa. Husväggen intill figurerar på omslaget till David Bowies album Ziggy Stardust. I dag är den lilla gågatan Heddon Street (bakom Regent Street) fylld av restauranger och Gordon Ramsays Heddon Street Kitchen ligger också här.
Adress: 25 Heddon St, Mayfair

Inför första dejten med Daniel (Hugh Grant) får Bridget råd av sina vänner under ett restaurangbesök på Momo. Foto: CHARLOTTA RÖNN

LÄS MER: 10 bästa hotellen i London 

7. Cantina del Ponte – dejten med Daniel

 Inspelningen gjordes på Cantina del Ponte som förut var en Terence Conran restaurang. I dag serveras italiensk mat här. Den sista fredagen varje månad bjuds det på opera till middagen. Restaurangen ordnar också kurser så den som är nyfiken på att göra cocktails, lära sig göra svärdfisk carpaccio med mera kan tajma en aktivitet vid sitt besök.
Adress: 36c Shad Thames

Bridget Jones har en dejt med Daniel på en restaurang vid Butler's Wharf i den första filmen. Härifrån är utsikten med Tower Bridge i bakgrunden magnifik så flera restauranger ligger på rad. Foto: CHARLOTTA RÖNN

8. Shad Thames – kyssen

Under den viktorianska eran fanns här de stora hamnmagasinen för kaffe, kryddor och te. Det sista magasinet stängdes 1972. En del av dem har förvandlats till lägenheter men stadsdelen har också fått många nya hus med dyra lägenheter. Kvarteret har gott om restauranger och barer. Gatan ingår i promenadstråket som går utmed hela södra sidan av floden Themsen.

Efter middagen vid Butler's Wharf kysser Bridget och Daniel varandra på Shad Thames, en smal gata med broar ovan. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Vandra över Londons broar

Hon gör precis som många andra londonbor som vill vinna tid eller snabbare nå vissa tunnelbanestationer i alla fall om de ska vidare norrut. Det finns ett 30-tal broar över Themsen. I den nya filmen figurerar Southwark Bridge men också Albert Bridge. London Bridge ligger närmast Borough Market där Bridgets lägenhet finns.

Bridget Jones bor på den hippa södra sidan om Themsen, men ses ofta korsa Londons broar. Foto: COLOURBOX

10. Serpentine Gallery – där bråket börjar

Det är i dag galleri. Man Ray, Henry Moore, Damien Hirst, Jeff Koons med flera hör till de kända konstnärer vars verk visats här. Strosa vidare härifrån till nästa berömda inspelningsplats i parken och chansen är stor att du får se slagsmål mellan papegojor. London har 25 000 vilda papegojor och många matar dem med äpplen eller solrosfrön vid eken intill stigen nära Serpentine-sjön.

Den forna tepaviljongen Serpentine Gallery i Kensington Gardens utför inledningsvis bakgrundsscen till det berömda fontänslagsmålet i den andra Bridget Jones-filmen.

11. Kensington Garden – slagsmålet i fontänen

De slåss om Bridget Jones och det slutar med att de ramlar i den mittersta fontänen vid Italian Gardens. Den var vid inspelningstillfället vadderad och försedd med räcke. Den 150 år gamla fontänträdgården var en gåva från prins Albert till sin älskade gemål, drottning Victoria. Fontänerna är omgivna av blomrabatter, vackra urnor, statyer men också parkbänkar. Trädgården förekommer också i filmen Wimbledon med Kirsten Dunst.

I norra delen av Kensington Gardens når slagsmålet mellan Hugh Grant och Colin Firth sitt crescendo!

12. St Marys kyrka i Oxfordshire

De mest kända var författaren Nancy, Unity som hade en affär med Hitler och Deborah som drev herrgården Chatsworth. Den var filmens Pemberley i "Stolthet och fördom" där den "riktiga" Mr Darcy bodde men det var också förebilden för Pemberley när Jane Austen när hon skrev romanen.  Gör som förra premiärministern David Cameron och Frankrikes president François Hollande ta en öl på bypuben The Swan eller sov över i stallet. Besök även kyrkan i Asthall som förekommer i Downton Abbey.

I den lilla byn Swinbrook i Oxfordshire finns dopkyrkan i ”Bridget Jones Baby”. Kyrkan är från 1200-talet och på kyrkogården vilar fyra av Mitfordsystrarna. Foto: CHARLOTTA RÖNN

13. Snowshill – hos Bridget Jones föräldrar

Den valdes inte på grund av sin snörikedom (scenen filmades med fejksnö) utan för att den är en typisk pittoresk Cotswoldby. Här är husen byggda av den honungsfärgade Cotswoldstenen och idyllen är total… Byn har en känd herrgård Snowshill Manor där bland annat författarna Graham Greene och Virgina Woolf varit gäster. 

Vinterscenen när Bridget besöker sina föräldrar i första filmen är inspelad intill kyrkan i byn Snowshill som ligger nära byn Brodway i Gloucestershire. Foto: COLOURBOX

14. Greenwich Park 

Danska vikingar gav trakten namnet Greenwich som i dag finns på Unescos världsarvslista. Överst i parken tronar Observatoriet som var normgivare för tidsangivelse (GMT) då nollmeridianen går rakt genom Observatoriet. I Greenwich finns det berömda klipperskeppet Cutty Sark, Queens House och det Maritima museet. Gratis guideturer utgår från turistbyrån.

I den nya filmen ses Bridget diskutera med sin väninna Shazza på en parkbänk med en himmelsvid utsikt över London. De befinner sig i Greenwich Park. Foto: GILES KEYTE / © UNIVERSAL PICTURES

15. Stoke Park – för en romantisk weekend

Det är synd. I Stoke Park utanför Stoke Poges vill man njuta länge av lyxen. Här finns golfbana, spa, tennisbanor och ofta kändisar då Pinewood Studios ligger i närheten. I rum 112 bodde Daniel Craig under inspelningen av Bondfilmen. Pennsylvania Suite användes i Bridget Jones filmen. Djokovic spelade här innan Wimbledon och skådespelaren Martin Freeman var där under mitt besök. Angelina Jolie och Brad Pitt har bott här. Sean Connery lärde sig spela golf här då filmen Goldfinger delvis spelats in här. Hugh Grant hänger här och var förut medlem i golfklubben. Stället har klass. Dessutom är maten himmelsk! 

Bridget och Daniel planerar för en het helg utanför stan efter att de börjat dejta i den första filmen. Det slutar oromantiskt – Mr Darcy befinner sig där med en annan kvinna , roddturen misslyckas och Daniel smiter iväg till ett ”affärsmöte”...

16. Granary Square, King’s Cross

Här kan man äta allt från brittiskt till etiopiskt kök. Självklart hänger även Bridget här i den nya filmen. Precis som många andra så bänkar hon sig vid Granary squares berömda fontän. Den utgörs av mer än 1 000 små fontäner som tillsammans bildar spektakulära vattenkaskader, inte minst på kvällen då de är belysta i olika färger.

King's Cross hjärta är Granary Square. Här finns många coola butiker, matställen, barer och klubbar. Foto: SHUTTERSTOCK

17. Glastonbury Festival i leran

Festivalen är känd för att bli en riktig lervälling men också för kända artistframträdanden. I år var Coldplay, Adele och Muse de stora affischnamnen. 

Ed Sheeran har en roll under Glastonbury Festivalen som figurerar i ”Bridget Jones Baby”. Foto: GILES KEYTE / © UNIVERSAL PICTURES

18. Windsor Great Park – egentliga inspelningsplatsen

Den stora parken sträcker sig ända fram till Windsor Castle, som nås längs Long Walk. Windsor är ett av drottning Elizabeths favoritslott. En stor del av parken är öppen för allmänheten och lockar till vandringar, ridturer med mera men utgjorde i flera århundraden slottets privata jaktmark. I Hjortparken finns ännu hjortar.

Scenen från Glastonbury Festivalen till ”Bridget Jones Baby” spelades in i Windsor Great park. Foto: PAWEL LIBERA

19. Shopping på L.K. Bennett

Vill du bära L.K. Bennetts kläder eller skor utan att det gräver ett för stort hål i kassan? Fynda på L.K Bennetts Clearanceshop på Kings Road 239. I outletbutiken säljs kläder och skor till halva priset eller till två tredjedelar av varornas ordinarie pris. Det som kallas new arrival i höst såldes året innan i L.K. Bennetts vanliga, dyra butiker (en sådan finns också på Kings Road).

I den nya filmen har Bridget gjort karriär. Som 40-plussare har hon också bytt till en mer klassisk klädstil och använder lyxmärken som Diane von Furstenberg, L.K. Bennet och Current Elliott.

LÄS MER: 10 saker du inte ska missa i hippa Shoreditch