Den tjeckiska huvudstaden har blivit en favorit för många matintresserade.
Den tjeckiska huvudstaden har blivit en favorit för många matintresserade. Foto: Shutterstock

Upptäck Karlín – läckraste stadsdelen i Prag

Tjeckiens pampiga huvudstad har blivit en favorit med sitt rika utbud av kultur, god mat och världsberömt öl. Vid sidan om centrala Prag utvecklas nya intressanta områden, väl värda att upptäcka. Ett av dem är gastronomitäta stadsdelen Karlín. 

Bara en halvtimmes promenad från den historiska och turisttäta stadskärnan, bort mot floden Vltava, blir tempot genast lugnare. Här ligger stadsdelen Karlín, som blev svårt skadad i den stora översvämningen 2002, men som numera är restaurerad och renoverad. Modern arkitektur samsas med äldre vackert renoverade byggnader. Här bor unga både med och utan småbarn, restauranger och fik finns i varje gathörn och folklivet har en avslappnad kvarterskänsla. 

Efter incheckning på snitsiga Pentahotel börjar kvällen på Veltlin, en intim vinbar med några få träbord och mjuk belysning. På väggen sitter en karta över Tjeckien, Ungern, Slovakien, Slovenien, Polen och Österrike – de vinländer man inriktar sig på. Tjeckiska viner är inte många, men det finns flera bra, om än inte lika kända som de ungerska. Baren är också vinbutik, så då och då kommer kunder in för att köpa med sig en flaska hem, givetvis efter rådgivning om vad som passar bäst till den tänkta middagen. Bardisken är för övrigt en plexiglaslåda fylld med jord, terroir, från en känd vinmakare – allt på Veltlin genomsyras av kvalitet och god kunskap om vin. 

Veltlin är en intim vinbar med några få träbord och mjuk belysning. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

LÄS MER: Här är de 9 coolaste stadsdelarna i världen

Franskinspirerat med tjeckisk touch

Till middag blir det franskinspirerat med tjeckisk touch på Krystal Bistro. Vi beställer ankbröst med pumpa, fetaost och kantareller med tryffel på grönkålsbädd. Smaken är minnesvärd, och det är heller inget knussel med portionsstorleken, den är väl tilltagen. Egentligen mätta blir vi övertalade till att beställa efterrätt och rekommenderas en dumpling med plommonsås toppad med vallmofrö. Vi säger till servitören att vi kanske inte äter hela. ”Visst, visst”, svarar han och lämnar oss i fred med ätandet. När sista tuggan slinker ner studsar han självsäkert förbi och säger: ”So, how is it going?” Han vet att efterrätten brukar gå hem hos gästerna, och han har rätt. 

Karlín har många kaféer som serverar både frukost och fika hela dagen, det är bara att välja och vraka när det är dags för morgonkaffe. Mest känt är hipsterstället Můj šálek kávy (”Min kopp kaffe”), men vi gillar också snyggt designade Bistro Proti Proudu. Till sist blir det frukost på trendiga Eska. Detta är restaurangen som drar folk från hela staden och som har satt Karlín på kartan som Prags nya gourmetdistrikt. Inredd i en öppen fabrikslokal i två plan med råa väggar och ventilationen synlig ger man också konceptet öppet kök en ny dimension. Ställ dig på trappan till andra våningen så ser du samtliga steg i matlagningen. Menyn är tjeckisk i modern tappning, och även om det är dyrare än en genomsnittlig restaurang i Prag är det ändå bra mycket billigare än hemma. Servicen är utmärkt, och det serveras frukost, lunch och middag, allt ackompanjerat av bröd från eget bageri.

Efter frukost tar vi en tur upp till Vitkovparken. Den ligger på ett mindre berg och det bär ganska brant uppåt, men utsikten är en av Prags bästa. På vägen ner pausar vi på ett gammaldags ölhak, U Slovanské Lipy. Inredningen går i mörkt trä, matsalen är dekorerad med torkad humle och ölkranarna blankputsade. Känslan är att det här stället under lång tid har bjudit på vänskaplig stämning och plats för vem som helst som råkar kliva in. 

U Slovanské Lipy är ett gammaldags ölhak. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

Ta färjan till Holešovice

Karlín ligger också nära andra intressanta stadsdelar. Ett annat favoritområde är Holešovice på andra sidan floden. Det visar sig efter lite diskussion om lokaltrafiken i hotellets reception att det faktiskt går en liten färja över till andra sidan. Perfekt för en utflykt till kända konstmuseet Dox. Eller ja, färja och färja – en liten motorbåt som har plats för kanske tio personer som lägger till vid en liten trappa alltmedan dess kapten spelar techno på maximal volym. 

Fem minuter senare har vi korsat floden och kan efter en kort promenad kliva in på Dox. Här finns alltid något spännande eller provokativt att se, och dessutom lockar museets butik med många roliga och udda prylar. Efter konstrundan blir det en sista sväng i Karlín för att spana in den kända parken Lyčkovo náměstí. Mitt i parken ligger vad som kanske är en av världens vackraste skolor byggd i art nouveau-stil. Lite som ett mindre slott omgivet av en välskött trädgård. Över en kaffe på närliggande kaféet Můj šálek kávy känner vi av stämningen och låter alla intryck sjunka in. Karlín är verkligen inte så dumt – det platsar nog på listan över våra favoritstadsdelar i Europa. 

Till stadsdelen Holešovice går en motorbåt över floden. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

RESA HIT: PRAG

Resa hit: Tåg från Stockholm med byte i Köpenhamn och Hamburg, eller flyg med SAS, Czech Airlines och Norwegian från Stockholm och Köpenhamn. Norwegian flyger också direkt från Göteborg. 

Bästa tiden: Året om, men sen vår och tidig höst är klimatet perfekt.

Tidsskillnad: Ingen.

Valuta: Tjeckisk koruna (CZK).

Språk: Tjeckiska.

Prisnivå: Mycket lägre än i Sverige. 53 på Forex storstadsindex (Stockholm har 100).

Ta dig runt: Spårvagn eller tunnelbana, i vissa fall färja. Det går också bra att promenera. 

Bra att veta: På andra sidan floden fortsätter Holešovice med roliga barer, konst och kul klubbar. Ta spårvagn eller färja dit för en spottstyver men köp biljett först i en kiosk eller tobaksaffär.

Läs mer: czechtourism.com/a/prague

LÄS MER: Tove Alsterdals 11 tips till Prag och Böhmen 

GUIDE: PRAG

SE & GÖRA

1. Lyčkovo náměstí

Besök vackra parken Lyčkovo náměstí och se vad som kanske är en av världens vackraste skolor, byggd i art nouveau-stil.

Adress: Lyčkovo náměstí 6

Vackra parken Lyčkovo náměstí. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Nationalmonumentet i Vitkov

Uppe på nationalmonumentet i Vitkovparken finns en av Prags bästa utsiktsplatser. Följ Thámova mot berget, ta tunneln igenom och gå upp på andra sidan.

Nationalmonumentet i Vitkovparken. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

3. Dox

Bara ett par minuter över floden med en liten färja ligger snygga konstmuseet Dox, museet för modern konst. I en vacker, modern byggnad pågår flera utställningar parallellt. Linje P7 från färjeterminalen Rohanský Ostrov.

dox.cz/en 

Skulptur vid Dox, museet för modern konst. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

ÄTA & DRICKA 

4. Můj šálek kávy, Bistro Proti Proudu

Karlín har massor av kaffehak, sitt mysigt ute eller inne på Můj šálek kávy eller ät frukost på snygga Bistro Proti Proudu.

Můj šálek kávy

Adress: Křižíkova 105, mujsalekkavy.cz

Bistro Proti Proudu

Adress: Březinova 471/22, bistroprotiproudu.cz

Snygga kaféet Bistro Proti Proudu. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

5. U Slovanské Lípy, Pivovarský klub

Svalka dig med en kall öl på fina U Slovanské Lipy eller besök mer kända Pivovarsky klub som enligt dem själva har Tjeckiens bredaste ölsortiment. 

U Slovanské Lípy

Adress: Tachovské náměstí 288/6, uslovanskelipy.cz

Pivovarský klub

Adress: Křižíkova 17, pivovarskyklub.com

Pivovarsky klub har Tjeckiens bredaste ölsortiment. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

6. Veltlin

Mysiga vinbaren Veltlin har ett brett utbud av viner från Tjeckien och angränsande länder. 

Adress: Křižíkova 488/115, veltlin.cz

Vinbaren Veltlin. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

7. Eska

Eska drar gäster från hela Prag med sin moderna gastronomi. Prova avsmakningsmenyn på kvällen, ät finlunch eller kom på frukost. 

Adress: Pernorova 49, eska.ambi.cz

Eska satsar på modern gastronomi. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

8. Krystal Bistro

Franskinspirerat med tjeckisk touch, generösa portioner och fantastiska efterrätter.  

Adress: Sokolovská 101/99, krystal-bistro.cz

Prag möter Paris på Krystal. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

SHOPPING & NÖJEN

9. Naty Šaty

Natalia öppnade sin butik för tre år sedan och blandar friskt mellan allt från balklänningar och latex till mer eleganta klädesplagg och kul accessoarer. 

Adress: Sokolovská 467/114, facebook.com/natalky.saty

Hitta spännande kläder hos Naty Šaty. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

BO BRA 

10. Pentahotel Prague

Snygg industriell inredning med bra läge och stor bar i bottenvåningen med många lokala gäster. 

Adress: Sokolovská 112

ANNONS: Läs mer och boka Pentahotel Prague här [extern länk]

Pentahotel Prague – bra läge och bar i bottenvåningen. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON

LÄS MER: Prags okända pärlor – hitta bortom turistfällorna 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande