På La Graciosa finns cyklar och kajaker att hyra.
1 av 6: På La Graciosa finns cyklar och kajaker att hyra. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
På La Graciosa finns inga asfalterade vägar.
2 av 6: På La Graciosa finns inga asfalterade vägar. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
Ön är åtta kilometer lång och fyra kilometer bred.
3 av 6: Ön är åtta kilometer lång och fyra kilometer bred. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
La Graciosa blev formellt utsedd till den åttonde kanarieön sommaren 2018.
4 av 6: La Graciosa blev formellt utsedd till den åttonde kanarieön sommaren 2018. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
Den ligger omkring 30 minuter från Lanzarote.
5 av 6: Den ligger omkring 30 minuter från Lanzarote. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON
I hamnen serveras lokal mat med vin från grannön Lanzarote.
6 av 6: I hamnen serveras lokal mat med vin från grannön Lanzarote. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Upptäck Kanarieöarnas åttonde ö – La Graciosa

LA GRACIOSA, KANARIEÖARNA. Mitt i ett marint naturreservat utanför Lanzarote gömmer sig Kanarieöarnas nordligaste bebodda ö, nyligen formellt utsedd till den åttonde kanarieön. 

Här finns inga asfalterade vägar. Inga inkastare. Inga stora betongkomplex. Ingen stress. Däremot en ocean av lugn, ro och vackra vyer. 

Följ med författarna bakom guideboken Mitt Gran Canaria till hemliga La Graciosa – Kanarieöarna som de en gång var.

Marko T Wramén
Anna W Thorbjörnsson

Med knappt 700 bofasta och ett isolerat läge i stormande hav bortom branta klippor är La Graciosa (den behagliga) som gjord för sagor. Inte konstigt att det finns de som hävdar att den klassiska äventyrsboken Skattkammarön är baserad på en händelse som utspelade sig här på 1760-talet. På den tiden passerade många fartyg genom sundet mellan La Graciosa och Lanzarote på väg till Västindien. 

Ett av dem ska ha varit ett brittiskt fartyg lastat med plundrade skatter från ett sjöslag. Det kastade ankar i sundet men blev överraskat av pirater. Besättningen flydde i land med roddbåtar och tog skatten med sig, men piraterna följde efter och slog ihjäl dem. Endast en skeppspojke undkom. Skatten hittades aldrig. 

I Robert Louis Stevensons klassiska bok har skeppspojken blivit en enbent kock, Long John Silver. Senare har forskare hittat ett sjöslag som faktiskt ägde rum utanför Lanzarote på 1760-talet, så några korn sanning finns kanske i berättelsen.

Kort båttur från Lanzarote

Sant eller ej så är det detta historiska sund du korsar på väg till La Graciosa, resan hit är ett litet äventyr i sig. Du tar dig först till Lanzarote, därefter längst upp till öns nordligaste by Orzola. 

Det är en vacker tur. Här hoppar du på en liten färja som fortsätter norrut längs enorma lodräta klippor (håll utkik efter skärmflygare och hängflygare som njuter av uppvindarna) och rundar så Lanzarotes absoluta nordspets Punta Fariones. Nu dyker La Graciosa upp i blickfånget, tillsammans med flera andra öar i den naturskyddsklassade ögruppen Chinijo.

Det tar 30 minuter att åka från Lanzarote till lugna La Graciosa. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Efter 30 minuter kan du kliva av i Caleta del Sebo, den lilla lågmälda “huvudstaden” på La Graciosa. Här finns en hamn och några kaféer och restauranger samt en liten sandstrand. Det är också här du hittar uthyrning av cyklar och kajaker samt de som ordnar utflykt med jeep eller båt. 

Byn ligger på södra delen av ön (som är åtta kilometer lång och fyra kilometer bred). Här är det relativt platt, torrt och sandigt. Längre norrut reser sig flera berg, det högsta till 266 meter över havet. Det finns inget vatten på ön så man pumpar avsaltat havsvatten i rör från Lanzarote.

Det som först slår oss när vi kliver av är stillheten. Det är tyst. Lugnt. När vi vandrar i sanden mellan de låga husen för att hitta vårt boende får vi en tydlig känsla av att vara i en isolerad utpost. De enstaka bilar som står parkerade i sanden är nästan alla gamla land rovers (med specialtillstånd, ön är i grunden bilfri), vilket bidrar till Tintinkänslan.

Vi hittar vår lägenhet och tillbringar kvällen med att beundra den makalösa stjärnhimlen från terrassen – här finns nästan inga ljus som stör så vintergatan framträder i all sin prakt. Sedan följer dagar av total avkoppling och stillhet, uppblandat med vandringar och utflykter på mountainbike. På kvällarna går vi ner till hamnen och äter middag, enkel lokal mat med goda viner från grannön Lanzarote. Vi börjar snabbt känna igen varandra här på ön och hälsa.

Resa hit:

Tåg: Tåg till Cadiz i södra Spanien, färja Cadiz-Lanzarote cirka 31 timmar med www.trasmediterranea.es.

Flyg: Det går direktflyg med charter till Lanzarote från till exempel Malmö, Köpenhamn, Göteborg och Stockholm. Pris varierar kraftigt över säsong mellan cirka 650-4500 kronor tur/retur.

Restid: cirka 5:30 från Malmö och Göteborg, 5:50 från Stockholm.

Färja från Lanzarote: Sista biten tar du färja från Orzola på norra Lanzarote till La Graciosa. Resan tar cirka 30 minuter, du behöver inte boka i förväg. Mer info finns hos rederiet Líneas Romero, www.lineasromero.com

Bästa tiden: Spanjorerna åker hit på sommaren när det är varmare i vattnet och luften. Vi nordbor är ju oftast här på vintern då är det med lokala mått mycket svalare.

Tidsskillnad: -1 timme

Språk: Spanska och lite engelska.

Valuta: Euro. €1 = 10,91 SEK (4 december 2018)

Prisnivå: Billigare än i Sverige. En kopp kaffe eller en öl kostar cirka 10-20 kronor.

Ta dig runt: Du går till allt i byn, vandra, cykla eller jeep på resten av ön.

Bra att veta: Det här är Kanarieöarnas nordligaste ö. Det kan vara svalt och blåsigt emellanåt. Ta med tröja och vindjacka!

Boende: Det finns ett antal lägenheter att hyra. Boka i god tid till exempel via AirBnB, google eller booking.com

Läs mer: turismolanzarote.com/en/la-graciosa-island/

Vy över Atlanten från Playa de las Conchas

Vår favoritstrand, Playa de las Conchas, hittar vi längst upp i nordväst dit vi cyklat en dag. Vi är mestadels ensamma här tills ett annat par dyker upp. Sanden är mjuk, utanför dånar hela Atlanten in som kraftfulla undersköna vågor. Det är smått hypnotiserande att sitta och titta på dem, titta och höra. 

Till höger sticker flera obebodda klippöar upp längs horisonten, viskandes förföriskt om ännu mer äventyr och hemliga stränder. Närmast syns Montaña Clara, en liten ö som till största delen består av en 256 meter hög slocknad vulkan med en stor sjöfågelkoloni.

Dit ut får vi åka nästa gång tänker vi, allra helst med det lokala dykcentret. Dykningen här ska vara riktigt bra, vilket kan stämma bra, vi har dykt på flera platser på Kanarieöarna och handlar det om klippiga områden med fritt vatten är djurlivet oftast färgprunkande rikt.

För det blir en nästa gång. Har man väl tagit sig hit återvänder man gärna. För lugnet, för naturen och för den sällsamma känslan av att vara isolerad på en liten ö ute i Atlanten. Något vi fått bekräftat av många lokalbor runtom på Kanarieöarna som skiner upp när vi berättar att vi varit på La Graciosa. “Ah så fint – min favoritö!” brukar de säga.

På Playa de Las Conchas går det sällan att bada på grund av vågor och ström. Foto: MARKO WRAMÉN /ANNA W THORBJÖRNSSON

GUIDE TILL LA GRACIOSA

 1. Njut av lugnet

La Graciosas största tillgång är stillheten och det isolerade läget. Här kan du koppla av och koppla ner på riktigt om du vill. Sätt dig på någon av uteserveringarna nere vid hamnen och slappna av! I förgrunden glittrar solen i hav och båtar, i bakgrunden reser sig de mäktiga Famaraklipporna på Lanzarote.

2. Stillsamma stränder

Det finns en liten strand i hamnen, men bada helst inte här. Promenera söderut.. Först når du Playa del Salado. Fortsätter du 3 km från byn når du fina Playa la Francesa. Fem kilometer från byn ligger kända Playa La Cocina nedanför det gula berget Montaña Amarilla. Hit går båttaxi ibland.

I norr finns mycket vackra Playa de Las Conchas. Här går det sällan att bada på grund av vågor och ström.

3. Vandra med vackra vyer

Det storslagna landskapet med vyer över hav och berg passar bra till vandring. Och endast några enstaka jeepar kör på sandvägarna så du har lugn och ro. Vandra söderut till stränderna eller norrut till den andra pyttelilla byn Pedro Barba på ostkusten eller vackra Playa de Las Conchas i nordväst. Ta med vatten och något att äta.

4. Cykelutflykter på mountainbike

Avstånden på La Graciosa är perfekta för cykelutflykter och du kan hyra mountainbike på flera ställen. Det finns barnsadel och hjälm om du frågar. Alla vägar är grus eller sand så ta det försiktigt. Glöm inte vatten och lite picknick!

5. Kajak, surf, båtar och annan vattensport

Det går att hyra plastkajak, SUP och andra roliga vattengrejer att leka med i det klara vattnet. Det finns till och med små gummibåtar med motor att hyra. Som alltid på La Graciosa är det enklaste att gå ner till hamnen och fråga, de är inte så bra på det här med telefoner och internet. Men du kan alltid prova att kontakta La Graciosa Water Experience via Facebook eller ING boat Experience om du vill hyra motorbåt.

Graciosa Water Experience: Facebook: lagraciosawaterexperience 

ING boat Experience. ingboats.com

6. Snorkling och dykning

Tack vare sitt läge mitt ute i Atlanten och det skyddande naturreservatet finns det riktigt bra snorkling och dykning kring La Graciosa. Var försiktig med strömmar, tidvatten och vågor. I hamnen i finns dykcentret Buceo La Graciosa. Ta gärna kontakt innan du reser hit, det är inte alltid de är på plats. 

Adress: Buceo La Graciosa. Hamnen Caleta del Sebo. buceolagraciosa.com

 7. Utflykter till de obebodda öarna

La Graciosa är den enda bebodda ön i Parque Natural del Archipiélago Chinijo, ett naturreservat på  91,12 kvadratkilometer. Det finns ytterligare fyra öar; Montaña Clara, Alegranza, Roque del Este och Roque del Oeste. Ibland anordnas båtutflykter från Caleta del Sebo på La Graciosa eller från hamnen Orzola på Lanzarote. Håll utkik efter de stora sjöfågelkolonierna på klipporna och delfiner och flygfiskar i havet!

Hör dig för i hamnen på La Graciosa så får du hjälp.