Inbäddad i skuggande grönska väntar Safari Bar, ett skönt avslappnat lunchställe på Kamenjakhalvön.
Utsiktstornet vid Safari Bar.
På ön Fenoliga är fotspåren flera decimeter stora. De kommer från en långhalsad dinosaurie som passerade platsen för mer än 90 miljoner år sedan.
Kamenjakbukten.
1 AV 4
Inbäddad i skuggande grönska väntar Safari Bar, ett skönt avslappnat lunchställe på Kamenjakhalvön.
Foto: LENA BJÖRK BLIX
2 AV 4
Utsiktstornet vid Safari Bar.
Foto: LENA BJÖRK BLIX
3 AV 4
På ön Fenoliga är fotspåren flera decimeter stora. De kommer från en långhalsad dinosaurie som passerade platsen för mer än 90 miljoner år sedan.
Foto: LENA BJÖRK BLIX
4 AV 4
Kamenjakbukten.
Foto: Shutterstock

Upptäck "Jurassic Park" – halvön Kamenjak i Kroatien

Gillar du dinosaurier? Bege dig till Pula i nordvästra Kroatien för här finns äkta dinosauriefotspår! 

Jakten efter jättarnas forntida promenader tar dig ut på Kamenjakhalvön med sina stränder - och till en obebodd ö utan brygga. 

Här får du helt enkelt hoppa i det kristallklara vattnet och simma i land.

TEXT: LENA BJÖRK BLIX

Allt om Resor

Redan efter några minuters vandring längs Dinosaur Path rinner svetten längs ryggen. Det är 30 grader i skuggan och cikadornas envisa filande fyller den stillastående luften. Men trots värmen är motivationen hög. Detta tack vare ett antal stora modeller av urtida varelser, med tillhörande informationsskyltar, som är utplacerade längs stigen. Dinosaur Path är både en pedagogisk och familjevänlig upplevelse. Och så vet vi att det ska finnas alldeles äkta dinosauriefotspår vid slutet av den 600 meter långa promenaden. 

Plötsligt uppenbarar sig en gigantisk ammonit intill stigen. Ammoniter var bläckfiskar som levde i spiralformade skal i havet samtidigt som dinosaurierna. Lite längre fram längs stigen dyker till allas förtjusning ett par olika dinosaurier upp bland buskarna. 

Pula i nordvästra Kroatien

Snart är det dags att hitta klipphällen med de riktiga dinosauriefotspåren. Det är lätt att gå fel då stigen delar sig precis efter den största dinosauriemodellen, skyltningen är en smula missvisande. 

Avstånden är korta, och efter några minuter får vi syn på de inringade fotspåren på en klipphäll intill det turkosfärgade Medelhavet. Sittandes på huk på klipphällen kan man låta fingrarna stryka över de mångmiljonåriga fotavtrycken. Man kan skönja hälen och de tre tårna som pekar framåt. 

Avtrycken vittnar om att det är en tvåbent dinosaurie som har passerat platsen. För ett hastigt ögonblick tycks dåtid och nutid sammansmälta. Just här traskade ju faktiskt den livs levande urtida reptilen - det var samma sol som värmde oss då som nu. Samma plats, samma himmel. 

LÄS MER: Kroatien på egen hand – reseguide med 6 måsten 

Strand intill Dinosaur Path. Foto: LENA BJÖRK BLIX

Kamenjakhalvöns vackra strand

Den som är nöjd med tidsresandet och filosoferandet kan strosa ner till den intilliggande stranden och ta ett svalkande dopp. Eller så vill man kanske hellre ha en rejälare dos av ännu fler och ännu större dinosauriefotspår. Då ger man sig i kast med sökandet efter en båt som kan ta en till närliggande Fenoliga Island. 

Fenoliga Island är en liten, flack ö sydväst om Kamenjakhalvön, enbart 200 meter utanför kusten. Det är så nära till ön att man frestas att simma över, men det kan vara riktigt dumdristigt. 

- Ja, det är mycket farligt! Strömmarna runt just Fenoliga är väldigt starka, säger Borko Çakiç som senare samma dag kör oss ut till ön med en av båtarna från Scuba Libres dykcenter. 

Borko Çakiç förklarar att tidvattnets krafter, det trånga sundet och den branta havsbottnen runt ön skapar de förrädiska strömmarna. Men på sydsidan av ön svänger strandlinjen in i en liten skyddad vik, och där kan vi tryggt hoppa i det kristallklara vattnet. Det finns ingen brygga på ön så vi simmar några få meter för att ta oss i land. 

Glädjen över att äntligen få kliva upp på Fenoligas klippstrand suddar snabbt ut de senaste timmarnas slit med att hitta ett sätt att nå ön. Informationen om hur man tar sig till Fenoliga är nämligen väldigt bristfällig. 

Till den lilla ön Fenoliga går inga taxibåtturer. Men man kan hyra en egen båt för att ta sig dit. Foto: LENA BJÖRK BLIX

Fenoliga Islands klipphällar

Safari Bar visade sig vara ett mysigt lunchställe inbäddat i bambu och frodig grönska, väl värt ett besök, men någon båt fanns inte där heller. Men skam den som ger sig. På Safari Bar fick vi tips om att man kunde hyra båt på ett dykcenter i Premantura, så vi bestämde oss för att ge äventyret en sista chans och styrde kosan tillbaka norrut. Det var så vi till slut stötte på Borko Çakiç. 

Nu står vi alltså lyckliga på Fenoligas klipphällar, med fötterna alldeles bredvid de flera decimeter stora fossila fotspåren av en fyrbent sauropod, en växtätande dinosaurie som bedöms ha varit tre meter hög och elva meter lång. Till skillnad från det tvåbenta dinosauriernas fotspår ser man inga tydliga tår i dessa avtryck, som är runda, mer elefantlika, i sin form. 

De många fotavtrycken bildar en lång, imponerande stig över klipphällen och visar exakt var dinosaurien promenerade när den passerade platsen för mer än 90 miljoner år sedan. Det är en svindlande tanke att några minuters händelse från dinosauriernas tidevarv har låtit sig bevaras under alla dessa år. 

Vid slutet av promenadstigen Dinosaur Path belönas man med äkta dinosauriefotspår bevarade i klipphällen. Foto: LENA BJÖRK BLIX

LÄS MER: 15 favoriter i älskade Kroatien 

Resfakta

Resa hit: Man kan flyga reguljärt till Pula med SAS. Det finns även andra flybolag men då får man vara beredd på att mellanlanda. Det går också att flyga till Pula med charterbolag, till exempel Apollo och Solresor. Därefter hyrbil eller buss från Pulas busstation till Premantura, busslinje 26 eller 28. Bussresan tar 30 minuter. 

Bästa tiden: Juni till september men undvik gärna augusti då det kan bli riktigt trångt. Mycket populärt bland sydeuropeer som har semester då. 

Språk: Kroatiska, men många talar även tyska, italienska och engelska, 

Valuta: Kuna. 

Prisnivå: Tvårättersmiddag med vin cirka 300 kronor, lunch med öl cirka 130 kronor. Halvliter öl 22-42 kronor. 

Bra att veta: Överallt finns privata rum och lägenheter att hyra. Bokas direkt hos ägaren eller på bokningssajterna. 

Ta dig runt: Hyrbil från cirka 400 kronor/dygn. Buss mellan olika städer cirka 100 kronor beroende på sträcka. Färja cirka 25 kronor/passagerare, 160 kronor/bil.

GUIDE: Kamenjak i Kroatien 

Se & göra 

1. Sportaktiviteter, Kamenjak

Kamenjak inbjuder till en aktiv semester. Det finns möjligheter till såväl vindsurfingkurser som att hyra kajak, paddleboard och mountainbikes på vissa sportcenter på halvöns östkust. 

Mer info: windsurfing.hr, www.windsurfstation.com 

Äta & dricka 

2. Mysig strandbar, Safari bar 

Ett besök på den väldigt udda och mysiga strandrestaurangen Safari Bar är ett måste när du besöker Kamenjakhalvön 

Mer info: premantura.net 

Bo bra 

3. Bo precis vid havet, Kamenjak 

Den som vill bo extremt omgärdad av havet väljer att boka lägenhet i fyren på ön Porer strax utanför Kamenjaks sydvästra hörn. Pris per natt under högsäsong cirka 1 300 kronor för en tvårumslägenhet. 

Mer info: lighthouses-croatia.com/ lighthousesporer 

LÄS MER: Upptäck nya "Mamma Mia"-ön Vis i Kroatien 

Fakta: Kamenjak

Kamenjak är en långsmal halvö med mängder av stenstränder, kristallklart vatten och fina dykmöjligheter. Men halvön bjuder också på mer udda upplevelser tack vare de dinosaurier som levde i trakten för många miljoner år sedan. Halvön ligger lättillgänglig en mil söder om Pula och är ett naturskyddat område fritt från bebyggelse och asfalterade vägar. Det finns ett antal grusvägar som gör det möjligt att utforska halvön med hjälp av bil. 

Ta sig runt: Den som vill kan också ta sig runt med cykel, men bör då förbereda sig på en dammig upplevelse med tanke på all krita som yr upp i luften från den kalkrika berggrunden. Man kan också utforska halvön genom att hyra en liten båt i orten Premantura, som ligger alldeles norr om infarten till Kamenjak. 

Pris: Inträdesbiljett för en bil inklusive passagerare till Kamenjakhalvön kostar 40 kuna, vilket motsvarar drygt 50 kronor. 

En dags båthyra kostar drygt 700 kronor. Då kan man även besöka flera småöar i skärgården vid Kamenjak. På flera av öarna finns strandrestauranger. 

Bra att veta: Fossila dinosauriefotspår finns att beskåda på en slät klipphäll nära Penižulebukten på halvöns västkust. För att ta sig dit väljer man lämpligast en stig som heter Dinosaur Path. Stigen börjar vid en de första parkeringsplatserna som man når inne i det naturskyddade området. Fakta: Fenoliga

Den lilla ön Fenoliga ruvar på en uråldrig skatt. Ett stort antal dinosauriefotspår breder ut sig i berggrunden. Nära vattenbrynet på öns sydsida bildar ett antal av spåren en påtaglig stig som avslöjar dinosauriernas framfart. Sammanlagt har forskarna hittat 146 fotspår på ön, från såväl fyrbenta som tvåbenta dinosaurier. 

Ta sig runt: Fenoliga går inte att nå med taxibåt utan i stället kan man hyra egen båt i Premantura. Alternativt kan man fråga på dykcentret Scuba Libre om de kan köra ut en till ön för ett kortare stopp, om man inte vill köra båt själv eller om man har begränsat med tid. 

Pris: Räkna med att den senare lösningen kostar cirka 500 kronor.