Upptäck Greklands vilda och vackra ö Ikaria

En taverna vid stranden i Armenistis.

Foto: Shutterstock

1 av 5: En taverna vid stranden i Armenistis.

Hamnen i Agios Kirikos.

Foto: Shutterstock

2 av 5: Hamnen i Agios Kirikos.

Ikaria har ett makligt tempo men havet kan vara strömt, det gäller att hitta de lugna vikarna.

Foto: Shutterstock

3 av 5: Ikaria har ett makligt tempo men havet kan vara strömt, det gäller att hitta de lugna vikarna.

Byn Therma, där man kan bada i varma källor.

Foto: Shutterstock

4 av 5: Byn Therma, där man kan bada i varma källor.

De flesta husen på Ikaria är inte vitmålade med blå fönsterluckor, men de omålade stenhusen är minst lika vackra.

Foto: Shutterstock

5 av 5: De flesta husen på Ikaria är inte vitmålade med blå fönsterluckor, men de omålade stenhusen är minst lika vackra.

Om all inclusive och barnklubbar är drömsemestern är Ikaria inte rätt ö. Här väntar höga berg, djupa, gröna dalar, vattenfall, bergsgetter och en öronbedövande tystnad. 

Ikaria är en av Greklands mest säregna öar.

Andra har också läst

Här vilar en alldeles särskild stämning. Doften av timjan, salvia och lavendel ligger tung och cikadorna skriker sig hesa.

Tempot är lugnt, för att inte säga makligt.

Invånarna i flera byar, främst Christos Raches, gör som de själva vill och vänder på dygnet. På dagarna finns inte en katt ute, alla sover. Men efter klockan 18 öppnas dörrarna, stolar bärs ut, tanter och farbröder, kvinnor, män och barn strömmar ut på gatorna och musik hörs från tavernorna.

Till långt efter midnatt håller butiker, restauranger, ja till och med biblioteket öppet.

Egenproducerad mat och dricka

Det mesta man äter och dricker produceras på ön. Grönsaker, frukt och fisk och en och annan vildget, "rasko", ingår i den dagliga dieten, liksom olivolja och vin. Inte konstigt att människor lever i snitt tio år längre här än i Västeuropa och USA. En av tre Ikariabor blir 90 år eller äldre. Det finns gott om pigga 100-åringar som spelar backgammon på kaféerna.

Stressrelaterade åkommor är mer eller mindre okänt. Detsamma gäller demens, depression och allergier. Ikaria är, tillsammans med några bergsbyar på Sardinien, japanska Okinawa, central-amerikanska Nicoyahalvön och kaliforniska Loma Lind en så kallad "blå zon", ett område där människor lever mätbart längre. Den blå zonen till trots är ön sedan gammalt ett rött fäste. Längs landsvägarnas klippor ser man överallt ditmålade hammaren och skäran. Det grekiska kommunistpartiet KKE brukar få runt 40 procent av rösterna här. Det fanns en tid då Ikaria var känt som "the red rock". På 1960- och 1970-talen skeppade militärjuntan fackföreningsfolk och vänstermänniskor i exil till Ikaria för att dessa "orosmoment" skulle glömmas bort av omvärlden.

Foto: Shutterstock

Vad är väl godare än en grekisk sallad i skuggan från den heta solen?

Avslappnade öbor välkomnar turister

Effekten blev dock inte vad man tänkt sig. De frisinnade och rebelliska öborna tog emot nykomlingarna med öppna armar. Bland skaran fanns läkare, advokater, lärare och musikern Mikis Theodorakis. Många av dem gifte sig med folk från ön och stannade kvar. Deras barn och barnbarn bor fortfarande här. Den något anarkistiska andan finns därmed också kvar.

Ikaria har fått sitt namn efter den tragiske mytologiske hjälten Ikaros som fängslades efter att ha fallit i onåd hos Kung Minos på Kreta. Ikaros far, uppfinnaren Daidalos, tillverkade då vingar av vax och fjädrar till sin son så att han skulle kunna rymma. Men han fick inte flyga för nära solen för då skulle vaxet smälta. Ikaros lyssnade inte på sin far, flög för nära solen och vingarna smälte. På sin flykt bort från ett liv i fängelse, störtade han mot sin död och landade på ön Ikaria. Kanske är det inte så konstigt att ön än i dag präglas av sin frihetslängtan och upproriskhet.

De starka åsikterna till trots är öborna avslappnade och tar glatt emot turisterna som ökar i antal för varje år. Fler och fler har börjat upptäcka denna hittills ganska okända ö inte långt från Turkiets kust.

De flesta som reser till Ikaria väljer att bo i Armenistis på den norra sidan. Här finns gott om hotell och pensionat att välja mellan och stranden är fin, men som överallt på Ikaria är vågorna ofta höga och ibland är det strömt. Andra väljer hamnstaden Evdilos och åker på dagsutflykter med moppe eller bil därifrån. Båda erbjuder ett rikt utbud av restauranger och barer. Nattklubbar och flotta shoppingbutiker finns det dock inte mycket av.

LÄS MER: Greklands 19 bästa öar – från Samos till Santorini

En av öns häftigaste stränder

En strand man måste uppleva hittar man i byn Nas på öns nordvästra sida, några kilometer från Armenistis. Byn befolkas av ett 50-tal invånare och är byggd längs terrasser ovanför havet. En brant, slingrande trappa tar dig ner till stranden där vågorna slår höga mot stranden. Men det kan vara strömt och det går inte att simma ut alla dagar, då får man hålla sig på stranden och nöja sig med att blöta fötterna.

Som överallt på Ikaria krävs det starka ben och någorlunda god kondition för att ta sig upp och ner till en annan gömd pärla-River Beach. Följer man skylten som pekar inåt land från Artemistemplet och tar stigen uppströms genom Halariskanjonen kommer man efter en stund till ett litet vattenfall som bildar en naturlig pool. Bada naken här och vinka till bergsgetterna som vigt skuttar omkring ovanför ditt huvud. En annan än mer enslig strand hittar man vid Lefkada på den sydöstra sidan. Bäst är att åka moped dit på de smala serpentinvägarna. Ta med en picknick för det finns inga restauranger vid stranden. Efter en stunds klättring på en stenig stig som löper över berget kommer man ner till en oftast öde strand med runda vita stenar och några träd som skänker skugga. Eftersom stenarna ute i vattnet också är vita lyser de upp havet som nästan blir fluorescerande turkost.

Foto: Shutterstock

Många stränder på Ikaria är svåra att ta sig till, de kräver ofta vandringskängor och starka ben. Men till vissa stränder går det badbåtar.

Underbara stränder på Ikarios

Det är lätt att använda för många superlativer när man beskriver hur vackert det är på Ikaria, men den här stranden är faktiskt alldeles, alldeles underbar.

Vill man uppleva annat än stränder kan man bege sig till klostret Theoskepasti i närheten av bergsbyn Pigi, mitt på ön. Man kan enbart ta sig hit från Ikarias norra sida. Klostret, med anor från 1300-talet, och den lilla, märkliga kyrkan ligger rofyllt högt uppe på berget med lummiga träd runt omkring. Tystnaden är nästan total och märkligt nog därmed öronbedövande. 

Ett annat utflyktsmål är hamnstaden Evdilos på nordkusten. I byn bor det cirka 450 invånare och till skillnad från huvudorten Agios Kirikos är Evdilos lite mer välpolerad och därmed mer turistig. Evdilos är ett fint samhälle med bebyggelse från sluttningarna ner till vattnet i den hästskoformade bukten. Runt hamnen ligger tavernorna på rad och borden står dukade ända ner till vattenbrynet.

LÄS MER: Här är Greklands 10 allra vackraste öar

Fina vandringsleder på grekiska ön

När man är på Ikaria måste man också snöra på sig kängorna och vandra. De flesta vandrare håller sig i Rahesområdet på Ikarias västra del. Det är en platå med frodiga skogar och några vandringsleder och stigar mellan kusten och bergsbyarna. En förening på ön har tagit fram en vandringskarta. Köp den, den säljs nästan överallt. I och med det stöder man också föreningens arbete med att hålla lederna i gott skick. 

Ett annat måste på Ikaria är ett besök på någon av de många byfesterna "panygiria" som hålls mellan maj och oktober. Varje vecka är det en eller flera byar som arrangerar fest. Dessa fester hålls dels för att det är ett sätt att träffas och trivas, men också för att varje bys skyddshelgon och andra religiösa figurer, som till exempel Jungfru Maria. Det dansas armkrog nätterna igenom och dricks stora mängder av det starka lokala röda vinet (16 procent) och äts helstekt, örtmarinerad get. 

Foto: Shutterstock

Ikaria är berömt för sina byfester. Man firar sina helgon, dansar armkrok, äter helstekt get och dricker lokalt vin.

Ikarios ger själen och anden ro

Som nämnts förut är Ikaria inte en ö man åker till om man vill ha breda, asfalterade vägar, gropfria trottoarer, lyxiga hotell, bekvämligheter och en massa shopping. Ikaria är en ö som drar till sig människor som söker det enkla livet, som älskar den otämjda naturen, den robusta och ekologiska maten, de svåråtkomliga men ljuvliga stränderna och som vill ha hjärtliga samtal med lokalbefolkningen om allt från väder och vind till politik och det eventuella livet efter detta. 

Eller helt enkelt bara vara i fred och filosofera under ett gigantiskt plantanträd. Här finns inga krattade sandstränder och inga bamseklubbar för de små...

Men det finns något annat, något som ger själen och anden ro. 

GUIDE: 11 TIPS PÅ IKARIA

SE & GÖRA

1. Strandskönhet 

SEYCHELLES BEACH

Snör på dig kängorna, sätt en keps på huvudet och klättra ner till Ikarias vackraste strand med små runda vita stenar. Tar cirka 15 minuter, sista biten är brant!

2 km öster om byn Manganitis. 

2. Ett trekkingmåste 

RACHES

"The Round of Raches On Foot" heter en karta med vandringsleder. Kartan säljs överallt och är framtagen av en lokal trekkingförening. Vandra genom tallskogar, raviner och över berg.

4 km söder om Armenistis.

3. Varma källor

THERMA VILLAGE

Berömd för sina varma och mineralrika källor. Det finns ett organiserat bad till höger om stranden om du står med ryggen mot land. Besökare kommer för att kurera sig här.

2 km nordost om Agios Kirykos.

4. Nakenbada

STRANDEN I NAS

Du måste ha starka ben för att ta dig ner till stranden, men det är värt besväret, trots att det är många trappsteg. Stranden är bedå-rande och nakenbad tillåtet.

Nas, 3 km väster om Armenistis.

 

ÄTA & DRICKA

 5. Ljuvlig stämning

RESTAURANG ARTEMIS

Kostas och Afrodite serverar auberginegryta, "tirokafteri" (ugnsbakad peperoni, tomat och fetaost) och "gastra" (ugnsbakad get i keramikgryta) medan solen går ner.

Nas, 3 km väster om Armenistis.

6. Magisk vi

RESTAURANG STO GIALO KANEI FOURTOUNA

Superromantisk restaurang med utsikt över den pittoreska hamnen och dess små fiskebåtar. När det är fullmåne arrangeras fullmoon-parties som pågår natten lång.

Manganitis, ca 2 km väster om Seychelles beach.

7. Hemlig restaurang

"BONDEN ANTONIS STÄLLE"

Det finns bara ett sätt att hitta hit - fråga efter Antonis restaurang. Allt som serveras kommer från bondens gård. Även vinet.

Gialiskari, ca 3 km öster om Armenistis.

8. 50-tals charm

TAVERNA I TRAPALO

I byn finns sex hus, varav ett är en taverna i gammaldags stil som drivs av ett rart äldre par som inte kan engelska. Enkelt, robust och lokalt producerat.

Trapalo, på öns sydvästra sida.

 

SHOPPING & NÖJEN

9. Besök huvudorten

AGIOS KIRIKOS

En typisk grekisk hamnstad full av liv. På bakgatorna finns fler tavernor, småaffärer, resebyråer och bankomat.

BO BRA

10. Rum med utsikt

ARTEMIS STUDIO I NAS

Från fönstren har du "The most beautiful view in the world", säger ägaren Kostas.

Mellan 400 och 600 kronor för ett dubbelrum beroende på säsong. www.artemis-studio-ikaria.blogspot.se

11. Gaudí-arkitektur

Strax utanför Armenistis ligger charmiga Villa Dimitris med en del inspiration från arkitekten Antoni Gaudí. Pris mellan 500 och 700 kronor för ett dubbelrum. www.villa-dimitri.eu

RESFAKTA: IKARIA

Resa hit: Reguljärflyg Stockholm- Aten. Dagliga avgångar med SAS och Aegean. Även KLM, Lufthansa, Swiss med flera flyger från Stockholm eller Köpenhamn - Aten. Färja från Atens hamnstad Pireus till Ikaria.

Info: www.hellenicseaways.gr.

Färja från Samos, Fourni, Lesbos och Kavala. Info: www.openseas.gr.

Inrikesflyg från Aten, dagliga avgångar.

Info: www.olympicair.com.

Bästa tiden: Maj till september.

Restid: Med flyg till Aten och inrikesflyg till Ikaria cirka 5-6 timmar.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Språk: Grekiska, men de flesta yngre pratar engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Prisnivån på Ikaria är lägre jämfört med andra grekiska öar.

Grekland har index 65 mot Sveriges 100 i Forex semesterindex.

Ta dig runt: Hyrbil eller moped.

Bra att veta: Inget för familjer med små barn, höjdrädda eller de med stora krav på komfort.

Läs mer: www.island-ikaria.com, www.ikaria.gr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande