Foto: SHUTTERSTOCK

Upptäck Valle d'Aosta – där tre länder möts

VALLE D'AOSTA, ITALIEN. Svindlande vyer, medeltida slott och ostar som behandlas med vördnad. Valle d'Aosta är absolut skidåkning – men inte enbart. 

Följ med till den lilla och stolta regionen i nordvästra Italien.

Dolomiterna är för tama och Schweiz för snobbigt, hör jag en av skidåkarna säga. 

Vi befinner oss i en av kabinerna på linbanan som tar oss upp till 3 448 meters höjd, till Punta Helbronner på Monte Bianco (Mont Blanc). Färden som startar i byn Courmayeur är svindlande vacker men inget för den höjdrädda. Vi är en blandad skara, våghalsiga skidåkare med den senaste utrustningen som har köpt enkel biljett upp till toppen. De åker sedan ner i det som jag själv tycker ser ut som ett livsfarligt stup. De blandas med mindre sportiga turister i mockastövlar och moderiktiga mössor med mobiltelefonen tryggt i handen. Ju högre upp vi kommer desto tystare blir sällskapet. Naturen slår till med all sin styrka. Man känner sig väldigt liten där man står i den dinglande kabinen medan Monte Bianco tillsammans med oräkneliga andra alptoppar sträcker sig upp mot himlen. 

Linbanan slog upp portarna sommaren 2015 och är att rekommendera när man är i Valle d'Aosta. Under färden vrider sig kabinerna 360 grader så alla får chans att säkra instagrambilderna. I anläggningen ligger dessutom tre restauranger, mötessalar och bar med uteservering där ordet utsikt får en ny betydelse. En barfavorit är Bistrot des Glaciers, här man kan man bland annat ta ett glas vin från producenten la Cave Mont Blanc som har några av Europas högst belägna vingårdar, på upp till 1 200 meter höjd.  

Svindlande topptur, med eller utan skidor upp på Monte Blanco. Väl uppe med linbanan kan man ta skidorna ner eller nöja sig med en lunch på toppstationen. Foto: ENRICO ROMANZI

Har man inte fått nog efter åkturen och vill ha extra pirr i magen kan man gå ut på den genomskinliga trappan som till synes tyngdlöst hänger ut från berget. Till och med den tuffaste blir skakig i benen här. Vill man möta naturen på närmare håll är det också möjligt att ta en tur med snöskor, som man kan hyra till en liten penning om man inte vill försvinna i den djupa snön.

Valle d'Aostas franska drag

Valle d'Aosta är en liten region i nordvästra Italien. De drygt 130 000 invånarna är trespråkiga, italienska och franska är de officiella språken medan den lokala dialekten Valdostain är en blandning av de två. 

– Vi är närmare Paris än Rom, är ett uttryck man ofta får höra när man pratar med bofasta i området. Trentino vill tillhöra Österrike men vi vill bara tillhöra oss själva, säger en äldre man som sitter och dricker en öl vid bordet bredvid mitt. 

Regionens historia är en dragkamp mellan Frankrike och Italien om det lilla men viktiga landområdet i Italiens nordvästra hörn. Vid Italiens enande 1861 blev Valle d'Aosta en del av Italien medan Nice och Savojen blev franska. Efter andra världskriget, och Mussolinis förtryck av allt det franskinspirerade i regionen, bestämde sig den italienska staten att tillåta att området fick en regional autonomi. Man sköter alltså till stor del det mesta själva. Det märks även på befolkningen som vid ett första möte kan tyckas en aning kantig och misstänksam. Speciellt om man ställer för många frågor på en och samma gång. När man väl får kontakt förändras det och man får veta både skvaller och historier om personer i de olika byarna – för här verkar alla känna alla.

Den romerska teatern i Aosta. Staden har flera historiska lämningar så som en triumfbåge och den medeltida kyrkan Sant'Orso. Foto: ENRICO ROMANZI

Vikten av områdets strategiska position där Schweiz, Frankrike och Italien möts bland de höga bergen förstod man redan för tusentals år sedan. Romarna och kejsaren Augustus tog makten i regionen år 25 f.Kr. och som alltid så lämnade de spår efter sig. Inte bara namnet Aosta härstammar från Augustus, men så även den 22 meter höga romerska teatern och triumfbågen inne i själva staden Aosta där allt ser precis ut som på vykorten som säljs i tobaksaffären. Har man tur (eller otur om man är folkskygg) så lyckas man pricka in den medeltida marknaden Sant' Orsola där lokala hantverkare fyller gator och torg med egenproducerade verk. 

Trots att området mest är känd för skidåkning vintertid så finns det mer att upptäcka. Speciellt om mat, kultur och hög mysfaktor låter intressant. Vi tar det i ordning. Mat och vin är det aldrig ont om i Italien och så inte heller här. Ost finns överallt och extra stolt är man över den lokala ursprungsskyddade osten Fontina. Eller egentligen är det ingen ost, det är en religion. Osten görs på opastöriserad mjölk från den lokala korasen razza Valdostana och måste lagras omsorgsfullt i tre månader. 

Slottet Fenis. Foto: SHUTTERSTOCK

Lokal ost och charkuterier

Den lilla ostbutiken Erbavoglio i centrala Aosta har en myriad av spännande varor att bjuda på. Den unge ägaren Stefano Lunardi är en eldsjäl och reser runt i regionen och letar upp små producenter med produkter som klarar hans kvalitetskrav. 

– En perfekt Fontina ska vara söt i smaken, aldrig bitter och så är den elastisk säger han medan han böjer och vrider på en tjock skiva av sagda ost. Han ser allvarlig ut. 

Jag försöker göra likadant, vrider och vänder också på min bit, man ganska snabbt tar jag en tugga i stället. Stolt är man även över sina lokala charkuterier, den rödskimrande korven Lo Boudin är gjord på griskött, potatis och rödbetor. Den hänger i vart och vartannat skyltfönster. Vill man se slaktare in action så kan man åka till Maison de Bertolin som sedan 1957 gör prisbelönta skinkor och korvar i byn Arnad. Inne i deras stora butik kan man prova viner och charkuterier, men man kan också se hur själva korvtillverkningen går till. 

Från Arnad kommer även en annan lokal köttprodukt, Lardo di Arnad, grisfett som kryddas med peppar och örter. Det är ett fett som ofta används i stället för smör eller helt enkelt äts som förrätt. Vill man banta ska man inte åka hit, eller till Italien överhuvudtaget för den delen. Alla sådana tankar bör man lämna på andra sidan Monte Bianco. 

Slott i olika stilar 

Mellan smakprovningarna får man lätt in kulturbiten också, för då kan man besöka slott. Sådana finns det gott om i Valle d'Aosta. Över hundra stycken berättar guiden Claudia. De flesta ligger efter den romerska vägen Via Francigena som sträckte sig från Rom till Canterbury. Det var de mäktigaste familjerna som byggde slotten under medeltiden, på det sättet både försvarade och kontrollerade de sin del av vägen, kunde kräva tullar och driva handel. Uppenbarligen gick affärerna bra för det syns. Till exempel slottet Fenis där en av medeltidens mest inflytelserika familjer i regionen, Challants, bodde. Slottet har inte mindre än två ringmurar och sevärda väggmålningar inomhus. Vill man däremot se hur man levde på medeltiden ska man besöka slottet Issogne där möbler och vardagsredskap är bevarade. 

Ett mer modernt slott ligger i byn Gressoney-Saint-Jean. Det är den italienska drottningen Margherita av Savojens (1851-1926) slott som stod klart 1904. Det är en Disneyliknande byggnad med toppiga höga torn och dekorerade fönster. Själva byn är också värt ett besök i sig. 

Här går man runt med rosiga kinder bland rustika timmerhus inbäddade i snö. Spåren för att åka längdskidor är många, och man kan även åka skridskor på den lilla sjön, bada i badhuset eller busa med barnen i den välutrustade isparken. Allt är så gulligt att jag nästan får lust att köpa en broderad tavla med träram som verkar vara populära här. Men bara nästan. 

Italienska drottning Margherita av Savojens (1851-1926) slott Savoia. Foto: ENRICO ROMANZI

Spa på Pre Saint Didier 

Efter all mat, kultur och höga höjder så kan man behöva vila och slappna av. Det kan man göra på lyxiga spaanläggningen Pre Saint Didier som var den adliga elitens favorit redan på 1800-talet. I dag är det inte bara adliga som kan njuta av flertalet utomhuspooler med 37-gradigt vatten från naturliga källor, basta, skrubba, göra lerinpackningar eller vila hopkurade i lustiga vita korgstolar som hänger i taket i ett av mysrummen. Det är mäktigt att ligga i den varma bubblande utomhuspoolen med snö runtomkring, medan Monte Bianco vakar i bakgrunden. En aperitif går också att få, det är ett italienskt spa, glöm inte det, och om man blir sugen på en extra bit Fontina eller rödbetskorv så går det säkert också att ordna. Var inte orolig. 

LÄS MER: 

RESFAKTA TILL VALLE D'AOSTA

Flyg: Till Milano, buss från flygplatsen eller hyrbil, sedan 4 timmar till Valle d'Aosta. 

Bästa tiden: Året runt. Snön brukar komma i januari och februari. Vandring är populärt sommartid, och även viss skidåkning faktiskt. Men undvik i så fall augusti som är italienarnas industrisemester med kraftiga prisökningar. 

Ta dig runt: Hyrbil är enklaste sättet att ta sig runt på. 

Språk: Italienska, franska, frankoprovencalska och walsertyska. 

Valuta: Euro. 

Prisnivå: Priset på vin och drinkar är lägre än i Sverige. En trerättersmiddag kostar i snitt cirka 350 kronor per person. 

Bra att veta: Många affärer stänger fortfarande mitt på dagen mellan 13.30 och 16.30. 

GUIDE VALLE D'AOSTA

SE & GÖRA

1. Åk till toppen av Monte Bianco 

Att åka upp på Monte Bianco med den moderna linbanan Sky Way ett måste när man besöker Val d'Aosta. Ät lunch eller ta ett glas vin på en av restaurangerna och njut av utsikten från 3448 meters höjd. Kostnad cirka 500 kronor per person. 

Adress: Strada Statale 26, Courmayeur, montebianco.com 

2. Besök ett slott 

Det finns över hundra slott i Valle d'Aosta. De flesta byggda under medeltiden som Castell Fenis och Castello Issogne. Mer modernt är det Disneyliknande drottning Margheritas 1900-tals slott, Castel Savoia, i byn Gres soney-Saint-Jean. Man anordnar guidade turer varje halvtimme i slotten eller så kan man gå runda på egen hand. Biljetten kostar cirka 70 kronor.

Adress: Castello Savoia, Localitá Belvedere, Gressoney-Saint-Je Castello d'Issogne, Piazza Castello, Issogne. Castello Fenis, Localitá Chez-Sapin. lovevda.it/en/culture/ castles 

3. Slappna av i varma utomhusbassänger 

Monte Bianco vakar över flertalet utomhusbassänger med varmt vatten från naturliga källor. Skrubba, basta eller ta en aperitif. Pré Saint Didier var populärt redan på 1800-talet och vi förstår varför. Priser från 500 kronor per person. 

Adress: Route Mont Blanc 28 – Palleusieux s – Pré Saint Didier. qcterme.com/it/pre-saintdidier/qc-terme-pre-saint-didier 

De naturliga termalkällorna vid foten av Monte Blanco är tidigast omskrivna av romarna. Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

4. Ost i stora lass 

Prova lokala ostar i den lilla ost- och vinbaren Erbavoglio. Den drivs av Stefano Lunardi som personligen åker runt till producenterna och väljer ut sina favoriter. Även brett urval av – lokalt vin och grappa. 

Adress: Rue Monseigneur de Sales, 14. erbavoglioformaggi.it 

5. Familjerestaurang med traditionella recept 

Trattoria di Campagna Familjen Cortese driver den här restaurangen sedan 41 år tillbaka. Traditionella prisvärda rätter. En avsmakningsmeny på fyra rätter med vatten, vin och kaffe inkluderade kostar runt 450 kronor per person. 

Adress: Loc. Saint-Maurice 57 - Sarre. trattoriadicampagna.it 

6. Elegant i hjärtat av Aosta 

Restaurangen Giuliani al Duca ligger vägg i vägg med hotellet Duca d'Aosta. Restaurangen drivs av familjen Giuliani som kommer från södra Italien. De tar även hand om hotellets frukost. Det sydliga arvet märks på menyn som är en intressant mix mellan norr och söder. Ett hett tips om man efter tag blir trött på polenta och långkok. Avsmakningsmeny från 600 kronor. 

Adress: Via Ribitel, 8 Aosta. giulianiristorante.com 

Ostbricka med blåmögelost, Taleggio och getost. Foto: FRANCESCA FUMAGALLI

SHOPPING & NÖJEN

7. Viner och lokala delikatesser 

För den som vill prova viner eller handla lokala matprodukter är vinbaren La Vineria ett tips. De har lokala delikatesser som tegole, hasselnötskex, som är beroendeframkallande, olika chutneys att ha till ost, olivolja och vinäger och mycket annat. 

Adress: Via Sant'Anselmo 121, Aosta. lavineria-aosta.it/?lang=en 

8. Guide till romartidens Aosta 

Att det finns så mycket att se och lära sig på en så liten yta som i Aosta är rätt oväntat. Men det kan vara värt att gå en guidad tur till den romerska teatern, triumfbågen som kejsare Augustus lät bygga och det arkeologiska museet. Biljett till de romerska lämningarna kostar 70 kronor per person medan för en guidad tur får man pris på förfrågan. 

Adress: guideaosta.it 

9. Besök en ostproducent 

Den familjeägda Fontinaproducenten Vallet Pietro fyller 25 000 ostformar per år. Orkar man gå upp tidigt får man se hur själva produktionen går till. Annars kan man besöka lagringslokarna där ostformarna trängs på hyllorna som klär väggarna. Provning och besök startar från 30 kronor per person. 

Adress: Via La Balme, 36 11020 Donnas. caseificiovalletpietro.it/ home.html 

Servitör i traditionella kläder på restaurang Le Coer du Pont i byn Donnas. Foto: FRANCESCA FUMAGALLI

BO BRA

10. Duca D'Aosta Hotel

Fyrstjärniga hotellet Duca d'Aosta ligger mitt i stan och har genomgått en totalrenovering. Designen påminner om tidigt 1900-tal. Frukost med både sött och salt och där allt lagas på plats av familjen Giuliano som har restaurang strax intill. Hotellet ingår i en koncern som har flera hotell i alperna. Ett dubbelrum kostar från 1 250 kronor natten. 

Adress: Via Narbonne, 8, Aosta

ANNONS: Läs mer och boka Duca D'Aosta Hotel här [extern länk]

11. Le Coeur du Pont

I den lilla byn Donnas ligger detta bed and breakfast med tillhörande restaurang. Man har 11 rum som är inredda i samma stil som en typisk alpstuga med fluffiga sängar, öppen spis och textiler. Priser från 650 kronor natten. 

Adress: Via Principe Tommaso, 104, Donnas

ANNONS: Läs mer och boka Le Coeur du Pont här [extern länk]

12. Hotel Hermitage Relais & Chateaux 

Superlyxigt hotel som ligger i Cervinia på 2 000 meters höjd. Här finns privat spa och lyxkrogen la Chandelle. Priser från 3 000 kronor per natt. 

Adress: Hotel Hermitage, 11201 Breuil-Cervinia

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Hermitage Relais & Chateaux här [extern länk]

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande