ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Upptäck det orörda och genuina Mallorca

Playa de Illetas Balneario bjuder till sköna eftermiddagsbad.

Playa de Illetas Balneario bjuder till sköna eftermiddagsbad.

1/5

Foto: Getty Images

På östra Mallorca är det lätt att hitta avskilda bad, här Cap Formentor.

På östra Mallorca är det lätt att hitta avskilda bad, här Cap Formentor.

2/5

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Färsk frukt finns överallt på Mallorca.

Färsk frukt finns överallt på Mallorca.

3/5

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Vackra vyer vid Banyalbufar.

Vackra vyer vid Banyalbufar.

4/5

Foto: Getty Images

Utsikt från hotell Residencia i Deia.

Utsikt från hotell Residencia i Deia.

5/5

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Upptäck det orörda och genuina Mallorca

MALLORCA, SPANIEN. Gillar du att ta dig bortom allfartsvägarna? Då är Mallorca ön för dig. Följ med Allt om Resors Jörgen Ulvsgärd på en spännande upptäcktsfärd till små dolda restauranger, skyddade vikar och vindlande vägar.

På bergsvägarna mellan Valldemossa och Deià viker jag av vägen vid en handskriven vägskylt och fortsätter på en grusväg som slingrar sig utmed bergssluttningen. Framför mig öppnar sig havet och blicken förlorar sig i en fri horisont. På klippavsatsen balanserar en liten restaurang på pålar över stupet. I skuggan under ett tak av vinrankor sitter ägaren och röker cigarr medan han sköter musikanläggningen. Han spelar ett stycke med en spansk gitarrist medan fisktärnorna dyker från klippavsatsen och snabbt lyfter igen med en fisk i näbben. Här tillbringar jag en stor del av dagen - något jag inte hade förväntat mig men som gav ett minne för livet.

Med andra ord: vill du uppleva mer av Mallorca ska du ta av från huvudlederna och välja småvägarna, som Ma 10 med alla dess avstickare. Då kommer du till byar som Esporles, Banyalbufar, Estellens eller Puigpunyent för att nämna några. Chansen att bli överraskad av liten familjerestaurang, en badvik som du får ha helt för dig själv eller en liten "finca" som gömmer sig bland apelsinträden ökar betydligt.

Valldemossa i Tramuntanabergen

Cartoixa de Jesús de Nazaret är byn där paret Frederic Chopin och George Sand hyrde en klostercell vintern 1838 och som nu är museum. För Chopins del gav vistelsen upphov till några av hans mest älskade verk, bland andra "Regndroppspreludiet"och George Sand skrev den berömda boken "En vinter på Mallorca". Detta kloster har många Mallorcaresenärer besökt. Färre har dock upptäckt att Valdemossa, som ligger uppe i Tramuntanabergen, har en hamn. Det är verkligen värt besväret och pirret i maggropen att ta den slingrande bergsvägen ner mot havet, en väg som kan få vem som helst att chippa efter andan.

På vägen ner hör jag genom bilens öppna fönster bjällerklang från fårens klockor där de balanserar på de smala terrasserna där de letar efter bete. Nere vid havet möts jag av en pytteliten by med endast en gata kantad av vackra små stenhus, en liten klapperstensstrand och så bäst av allt en enda restaurang. Den visar sig vara så långt i från en turistfälla man kan komma. Här sitter jag i timmar och njuter av nyfångad fisk och skaldjur som tillagats med stor kärlek. Mallorkinsk husmanskost när den är som bäst.

I den lilla gränden bredvid håller två familjer på att laga paella som de dukar upp på bord som lyfts ut på kullerstensgatan. Min nyfikenhet drar mig dit och det dröjer inte länge förrän jag är en av gästerna i familjemiddagen.

– Vi syskon och släktingar träffas här i vårt stenhus, som gått i arv i generationer, minst en gång om året och då lagar vi alltid paella tillsammans, säger Pedro Vidal Lourdes Muñoz. Mysigast är att komma hit på vintern när det är helt tomt på turister. Det många inte vet är att restaurangen är öppen året runt.

En liknande by som många missar är Port des Canonge på nordvästra Mallorca, 12 kilometer från byn Esporles. En nedfart som är snäppet värre än den till Port Valldemossa, men som också belönar besökaren rikligt, inte minst med sin lilla mysiga strand.

 

Missa inte en paellalunch i Valldemossa.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

Mysiga stränder runt byn Deia

Byn Deia, som ligger på nordvästra delen av Mallorca, är ett av de mest hajpade utflyktsmålen på ön. De flesta som besöker byn tar den halvtimmeslånga promenaden ner till den lilla stenstranden, men vad inte många känner till är att den vackraste stranden inte är Cala Deia utan Cala Tuent, som ligger insprängd bland klippformationer norr om Puerto Soller. Ett mysigt sätt att uppleva Deía och utsikten över dalgången är från terrassen på Café Miró som är en del av det legendariska hotellet La Residensia.

Mitt favoritställe för lunch är annars den lite undanskymda och mer anspråkslösa trädgårdsterrassen Sa Vinya ovanför genomfartsvägen. En oas bortom turistvimlet.

Vill man däremot ha ordentligt fast mark under fötterna så är Mallorcas kärna, öns inlandsregion att föredra. Glamourfaktorn är inte lika hög som längs kusterna, men här döljer sig många små pärlor. Staden Inca är föga insmickrande, samtidigt inte alls så ful som många hävdar. Här stod vaggan till den mallorkinska matkulturen med en tradition som kan stoltsera med några av de bästa charkuterierna i världen, som till exempel sobrassadan. Denna späckstinna patéliknande korv serveras här i alla tänkbara varianter.

Den här delen av Mallorca är också berömd för sitt griskött, porc negre, som kommer från de svarta svinen uppfödda på korn, bönor och fikon. Inca med de omgivande städerna Binissalem och Manacor är sedan urminnes tider dessutom centrum för vinproduktionen på ön. När inlandshettan är hög på sommaren är det skönt att krypa ner i den klassiska restaurangen Celler Ca'n Amer som en gång i tiden var en vinkällare.

Från Inca upp mot bergskedjan Serra de Tramuntana slingrar sig vägen till byn Caimari. Byn klänger på den branta sluttningen under den bergstoppen med klostret Sagrats Cors-Lluc högst upp.

I utkanten av Caimari lämnar man huvudgatan och fortsätter uppför en trådsmal gränd och nästan snubblar in på den lilla restaurangen Ca Na Toneta, som ligger strax nedanför kyrkan. Systrarna Solivellas har här omvandlat sin faster Tonetas hus till en liten restaurang som gör skäl för begreppet "ät lokalt, tänk globalt". Allt de gör sker med stor kärlek till vad jorden och havet ger och de föredrar grönsaker som är odlade i den egna trädgården.

Boka för säkerhets skull bord i förväg för det finns bara sex bord på terrassen och lika många inne.

 

Stranden Cala Tuent är en av de mysigare på nordvästra delen av Mallorca.

Foto: Elisabeth Montgomery

Pollenca en genuin spansk stad

Lite längre norrut ligger Pollenca en genuin liten spansk stad med trånga gränder som effektivt skydd mot solen. Härifrån är det bara drygt en mil ner till havet och Port de Pollença, en av öns minsta och mysigaste badorter. Strandpromenaden är kantad av trevliga hotell, restauranger och kaféer. En avstickare härifrån går till Cala de Sant Vicenç, dit du helst bör ta dig cykelvägen. Den är inte lång och passar motionscyklisten perfekt. Belöningen blir en fika eller lunch på någon av restaurangerna i den vackra viken.

– Jag cyklade nyligen hit med min fru som är nybliven cykelentusiast och hon älskade turen, säger göteborgsbon Bengt Sköld som jag träffade längs cykelvägarna på norra Mallorca.

Vill du uppleva mer av öns bad och stränder så ska du lämna de stora badorterna och leta upp de skyddande vikarna som man oftast når till fots eller med båt. Längst klippbukterna Cala El Mago och Parc Natural Mondragò ligger en vacker vandringsled som även leder runt udden Cap de Salinas på sydöstra delen av ön. Längs leden radar små vackra badvikar upp sig som till exempel Es Marmols, Cala Llombards och viken Cala S'Almunia. Till den sistnämnda viken hittar inte många fast den bara ligger 20 minuters promenad från vägen.

Upptäck Katedralen Seu i Palma

Efter badet är det bara en kort sträcka in till Palma där jag beslutar mig för att vara lite äventyrlig - en takpromenad på Katedralen Seu. Katedralen började byggas på 1300talet, men stod klar först 300 år senare. Jag har besökt katedralen flera gånger och förundrats över den mäktiga byggnaden.

Att jag en dag skulle få möjlighet att ta mig upp på taket, och betrakta katedralens gigantiska rosettfönster och den fantastiska utsikten ut över Palma stad, hade jag aldrig trott.

Vackra hamnen Port de Pollenca.

Foto: Jörgen Ulvsgärd

 

GUIDE TILL MALLORCA: 9 TIPS

SE OCH GÖRA

1. Cap de Formentor

Från kuststaden Pollença till Mallorcas nordligaste punkt på halvön Cap de Formentor är det cirka 20 kilometer. Åk gärna ända ut till fyrtornet längst ut på udden, vid klart väder ser du till Menorca. Vägarna är slingriga och backiga, men vackrare blir det knappast på Mallorca. Här hittar du öns första lyxhotell, Barceló Formentor, som sedan invigningen 1929 lockat rika och berömda resenärer till Mallorca.

2. Sóller

Ankomsten med den smalspåriga järnvägen från Palma till Sóller är som från en svunnen tid. Järnvägen byggdes 1912 för att frakta frukt ner till Palma eftersom vägarna i Tramuntanabergen var alltför farliga under vintern. Tåget som går från Plaça de Espanya i Palma gick då under namnet "Röda Pilen", vilket i dag kan te sig komiskt med tanke på farten....

trendesoller.com

3. Sal des trenc

Här har man i urminnes tider hämtat salt ur havet. Det finns butik och kafé på platsen och rundvandringar arrangeras. Butik finns också inne i Palma.

Adress: Carrer Santa Eulalia 13, Palma, lasgraciastienda.com

 

ÄTA OCH DRICKA

4. Ca'n Boqueta

Torget Plaça Constitució är platsen det mesta kretsar runt i Sóller. Det är ett vackert torg fullt av barer, kaféer och restauranger. En del är turistfällor och med tanke på hur populär denna ort är finns här förvånansvärt få bra restauranger, med något undantag. En av dem är en liten favorit som ett kvarter från torget och heter Ca'n Boqueta. Här serveras utsökt mat till bra priser. Restaurangen har en uteservering på en liten mysig gård med palmträd.

Adress: Carrer Gran Via 43, Sóller, canboqueta.es

5. Celler ca'n Amer

En klassiker i Inca är restaurang Celler Ca'n Amer, kokkonstens katedral har den kallats, en underjordisk sådan. Restaurangen är en vitrappad vinkällare där stora ekfat fortfarande kantar väggarna. Vinkällaren är den äldsta på Mallorca med anor från 1700talet. Restaurangsalen är stor och sval, en skön oas när inlandets sommarhetta slår till. Här kan du smaka på de bästa charkuterierna som kan uppbringas på Mallorca.

Adress: Carrer de la Pau 39 Inca, celler-canamer.es

6. Joan Marc Restaurant

För mallorcaresenärer som älskar god mat är kocken Joan Marc Garcias säkert ett välbekant ansikte. Jag har följt hans suveräna matlagning på ställen som Son Brull, Reads och Sant Pau. Nu driver han egen restaurang i hemstaden Inca. Hans stil bygger på traditionell mallorkinsk mat i modern tappning med närproducerade råvaror.

Adress: Plaça del Blanquer, 10, Inca, joanmarcrestaurant.com

 

BO BRA

7. Son Brull

Hit kommer man för naturens, fridens och den goda matens skull. Stilen går i ekologiskt närproducerat med utvalda råvaror från både hav och land. Ägaren Miguel Sau och hans föräldrar började renovera det gamla klostret för mer än tio år sedan i en sparsmakad och elegant stil där historia möter nutid. Återhållen lyx skulle man kunna säga.

Adress: Carretera Palma-Pollença, Pollença, sonbrull.com

8. Ca N'Aí

I dalgången Vall de Tarongers runt staden Sóller har det alltid odlats oliver och apelsiner. Ägaren till Ca N'Aí, Domingo Morell kan allt om apelsinträdens roll i Sóllers historia. Idag är gården renoverad och delvis ombyggd till spa och hotellanläggning helt i ekologisk anda. Den ligger mellan Sóller och Port de Sóller. Ca N'Aí är en perfekt plats att tillbringa några avkopplande dagar i naturen bland apelsin- och citronträd.

Adress: Camí Son Sales, 50, Sóller, canai.com

9. Es Port

En vacker gammal finca med utsikt över hamnen Port de Sólller. Den ligger i en stor trädgård omgiven av citron- och apelsinträd. Här finns både inomhuspool och utomhuspool samt spa. Det är nära till stranden och samtidigt en bra utgångspunkt för vandringar i bergen. Deras ekologiska trädgård förser restaurangen med örter och grönsaker. Frukosten är mycket populär.

Adress: Carrer d'Antoni Montis, Port de Sóller, hotelesport.com

 

 

LÄS MER:

 

Text: Jörgen Ulvsgärd

Annons

Logga in och läs hela artikeln.

Det är helt gratis!

Som inloggad på Allt om Resor och Expressen får du tillgång till mängder med fördelar:

Unika listor

Fördjupande reportage

Guider

ELISABETH MONTGOMERY