Många smaker att välja på hos Cremeria Corradini.
1 av 5: Många smaker att välja på hos Cremeria Corradini. Foto: ELISABET AXÅS
I mysiga Gavorrano går man längs stenlagda gator upp mot kyrkan.
2 av 5: I mysiga Gavorrano går man längs stenlagda gator upp mot kyrkan. Foto: ELISABET AXÅS
En stunds vila på en trattoria i Ampio.
3 av 5: En stunds vila på en trattoria i Ampio. Foto: ELISABET AXÅS
Charkbricka på trädgårdsserveringen.
4 av 5: Charkbricka på trädgårdsserveringen. Foto: ELISABET AXÅS
Allt om resors Elisabet Axås cyklar längs Via Aurelia Vecchia. Den antika vägen mot Rom har fått asfalt.
5 av 5: Allt om resors Elisabet Axås cyklar längs Via Aurelia Vecchia. Den antika vägen mot Rom har fått asfalt. Foto: ELISABET AXÅS

Upptäck det okända Toscana – på cykel

TOSCANA, ITALIEN. Det är så vackert. Solrosfälten, cypresserna, kullarna, de gamla gårdshusen med sliten puts… Och då är vi ändå inte i de mest kända och fotograferade delarna av Toscana, utan i Maremma, nära havet i södra Toscana.

Maremma var länge ett bortglömt landskap, plågat av mygg och sjukdomar. När Florens och Siena blomstrade under medeltiden och renässansen led Maremma av malaria som spreds av myggen i sumpmarkerna. Inte många bodde här och de som gjorde det sökte sig upp på bergstopparna där de gamla städerna fortfarande syns flera mil bort. Inte förrän man började dika ut slätten på 1700-talet så träsken och därmed myggen försvann gick det att leva även närmare havet.

Vi har låtit oss luras av det platta landskapet och hyrt cyklar. Några mil längs solrosor och vinrankor med stopp i små byar och bad vid stranden Playa Violina långt inne i ett naturreservat är planen. Nu har vi lämnat Castiglione della Pescaia och trampar fram mot byn Ampio. Vi blir betagna av raderna av vinrankor och cypresser och tänker inte närmare på bergen i fonden. 

Vi har fått tips om restaurangen Il Bivio da Fedio i Ampio och ser fram emot en vätskekontroll där. Byn visar sig bestå av bara en vägkorsning och just denna krog. Restaurangen är så vykortsperfekt den kan bli med siennafärgad sliten fasad, murgröna, pelargoner och enkelt möblemang på trottoaren. Men den är stängd.

Upp på hojarna igen och vidare mot Grilli!

Vägen lutar lätt nedför och vi susar fram, glatt hejande på män i lycra och cykelhjälmar som trampar åt andra hållet. Vägen skuggas av skog, skönt för nu börjar det bli varmt.

ANNONS: Boka biljetter till museer i Florens och andra sevärdheter runt om i Toscana  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Med sikte på fantastisk pizza

Även i Grilli har vi blivit tipsade om en krog. Men den är också stängd vid lunchtid så vi fortsätter. Nu cyklar vi på Via Aurelia Vecchia, en av de antika vägarna som ledde till Rom, anlagd på 200-talet före Kristus. Än i dag skyltas den med sitt gamla namn, men asfalten är turligt nog av nyare datum. 

Via Aurelia byggdes ända till Pisa, men vi svänger av mot Gavorrano och tänker oss ett stopp i Ravi. Vi cyklar mellan olivträd i prydliga rader på båda sidor av vägen, men den sköna morgonbrisen har bytts mot pressande värme. När det börjar luta uppåt känns den över 30-gradiga hettan. När Ravi visar sig ligga på en egen kulle vid sidan av vägen stryker vi snabbt staden från resplanen. 

Cyklingen till Gavorrano visar sig vara en utmaning stor nog. Den tidigare så raka vägen går nu brant upp i sicksack och vi tar allt tätare pauser. Männen i lycra som var så snabba nere på slätten lyser med sin frånvaro. Tydligen var det bara vi som tyckte det var en bra idé att cykla upp för berget vid lunchtid i julivärmen. Som tur är går vägen nu genom skog, den svalkar ibland men när solen står nästan i zenit blir skuggorna korta.

Många pauser och ännu fler klunkar vatten senare ser vi äntligen Gavorrano – uppifrån! Vi har cyklat upp på över 300 meters höjd och kan nu rulla ner till staden som ligger på en egen kulle blott 273 meter över havet. De sandstensfärgade husfasaderna med gröna och bruna fönsterluckor och den gamla kyrkan har rest sig över slätten nedanför sedan medeltiden. 

Lunch får det bli på det enkla haket Pizza e Bonta da Claudia i den nyare delen av byn. Claudias inbakade prosciuttopizza smakar bättre än någon annan jag ätit, någonsin. Tunt bröd med sesamfrön… mmm. Den är fantastisk, men nog hjälper det till att jag är hungrig efter cykelturen. 

Först efter pizzan är vi redo att utforska byn. Den stenlagda gatan går brant upp mot kyrkan. Smala trappgränder letar sig ned mellan husen. Pelargoner i krukor längs husväggar, på murar och balkonger, ett blått parasoll och vita plastmöbler på en terrass. Inga souvenirbutiker, bara två turister förutom oss.

Redan Dante nämnde Gavorrano i ”Den gudomliga komedin” på 1300-talet. Den vackra Pia dei Tolomei låstes in i en borg i staden av sin man som, enligt Dante, kastade henne ner från ett fönster till en säker död. Händelsen uppmärksammas varje augusti i festivalen Salto della Contessa, grevinnans hopp. Men i dag är det inte festival, utan sällsamt stilla i Gavorranos gränder.

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Florens och Toscana som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Italiens vackraste strand

Vår fortsatta färd blir en behaglig resa. Vi rullar ned till slätten. Nu är det cypresser och vinfält omkring oss igen. Byn Scarletto tronar på en kulle, men nej, nu räcker det med backar. I stället svänger vi in på vingården Pierotta. En äldre man i rutig skjorta och hängslen reser sig ur sin stol i skuggan och visar oss in. Vi talar inte varandras språk men det behövs inte heller. Vin hälls upp i glas och vi provar ett par viner. Det blir ett par flaskor sangiovese i cykelkorgen innan vi trampar vidare.

Det har blivit eftermiddag men det är fortfarande lika varmt. Nu närmar vi oss havet igen och det är med viss otålighet vi kikar efter avtagsvägen mot Cala Violina, stranden som sägs vara en av inte bara Toscanas utan Italiens vackraste.

Cala Violina anses inte bara vara en av Toscanas bästa stränder, utan en av de finaste i hela Italien. Foto: ELISABET AXÅS

När vi ser parkerade bilar blänka på ett fält en bit från vägen förstår vi att vi är nära. Cala Violina ligger i ett naturreservat så dit får man gå sista biten. Vi möter familjer med badleksaker och luftmadrasser på väg hem efter en dag på stranden. Klockan har hunnit bli fem och det är lite svalare. 

Det ska inte finnas minsta kiosk vid stranden har jag läst men när vi har promenerat ända fram står ändå en lastbil där, med kalla öl och glass på flaket. Hur kom den dit? Inte vet jag, men vilken lycka!

Några trappsteg ned ligger stranden, inramad av skog och fortfarande ganska full av badgäster trots att skuggorna nu blivit långa. Här finns inga solstolar att hyra utan alla har med sina egna strandsaker i alla färger. De som glömt parasoll har riggat upp en sarong i stället. Själva kastar vi oss i det sammetsmjuka havet. Äntligen, jag stannar länge i vattnet.

Cala Violina har finkornig sand, lite ljusare än på andra stränder. Namnet sägs komma av att sanden ger ifrån sig ett fiolliknande ljud när man går på den. Jag tar några steg och lyssnar. Nej, ingen fiol. Men okej, det kanske inte hörs över vågornas brus och barnens skratt.

 

Boende med svensk historia

Efter badet går cykelfärden hem till hotellet. Vi bor på Riva del Sole, en semesteranläggning med svensk historia. Fackförbundet Metalls gamla logga på väggen på vår terrass påminner om hur Riva del Sole kom till. Redan 1958 köpte den svenska folkrörelseägda resebyrån Reso marken här. Då fanns inga hotell. Trakten var fortfarande fattig och turisterna hade inte hittat hit ännu. Reso ville erbjuda ett alternativ till det fascistiska Spanien som var det land som de första svenska charterresenärerna mest reste till. De byggde Riva del Sole som invigdes 1960 av Tage Erlander. Resorten var modern för sin tid, en av de första med lägenheter med kök.

Än i dag ägs Riva del Sole av svenska folkrörelser med LO som största ägare. Många besökare är svenska och många kommer tillbaka år efter år. 

Själv var jag här första gången för 50 år sedan med mina föräldrar. Det var min första utlandsresa och jag minns fortfarande ödlorna som sprang uppochner i taket på terrassen. Den här gången ser vi inga ödlor, men Riva del Sole är sig likt med husen inbäddade bland pinjeträd som säkert är mycket högre nu än då. 

Från fiskeby till populär badort

Castiglione della Pescaia ett par kilometer från Riva del Sole måste ha varit en enkel fiskeby vid mitt förra besök. Nu har staden blivit Toscanas populäraste badort. Hotellen har blivit fler, men är fortfarande ganska småskaliga. Huvudgatan kantas av ockrafärgade hus med gröna fönsterluckor och krogar i bottenvåningen. Här får inte längre några bilar köra. 

Castiglione della Pescaia har vuxit från fiskeby till populär badort. Foto: ELISABET AXÅS

Vi märker snart vad läget där alla turister passerar innebär: här äter vi inte bra någon enda gång. Men glasskiosken Cremeria Corradini gör gatan värd ett besök ändå. 

Överst i Castiglione vakar borgen, byggd under medeltiden då staden hörde till Pisa. En kväll hörs operasång i gränderna. Deltagarna i Georg Solti-akademins internationella sommarkurs för unga operasångare visar upp sig. Stämningen är magisk när de unga sångarna sjunger på torget som fått sitt namn av den ungerske dirigenten som hade sitt sommarhus här.

Till tonerna av Verdi, Rossini och Puccini känns Italienresan komplett: vin, olivlundar, stränder och opera.

GUIDE: 10 TIPS I TOSCANA

SE & GÖRA

Cala Violina

Vacker halvmånformad strand i naturreservatet Bandite di Scarlino. Här finns också mountainbike- och vandringsleder.

www.maremma-tuscany.com/scarlino/cala-violina/

Gavorrano

Närmare tusen år gammal stad som omskrevs redan av Dante. Vackra gränder och byggnader med kyrkan San Giuliano i centrum. 

www.maremma-tuscany.com/gavorrano/

Diaccia Botrona

Naturreservat i våtmarkerna utanför Castiglione della Pescaia. Området är en före detta sjö som dränerades på 1600-talet och nu är hem för flamingo och andra fåglar.

www.maremma-tuscany.com/castiglione-della-pescaia/diaccia-botrona/

 

ANNONS: Boka biljetter till museer i Florens och andra sevärdheter runt om i Toscana  innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

ÄTA & DRICKA

Caffe Corretto

Liten restaurang som erbjuder mycket mer än namnet antyder. Utmärkta pastarätter till lunch till exempel. Även liten delikatessbutik.

Via Grosseto 9, Grilli

Pizza e Bonta da Claudia

Synnerligen enkel pizzeria som erbjuder den godaste lunch man kan tänka sig efter en hård cykling upp för branta backar.

Via vVeneto 20, Gavorrano

Osteria Il Recinto

Stor trädgårdsservering nära fotbollsplanen i Castigliones utkant. Tillräckligt långt från centrum för att inte vara en turistfälla. Det välfyllda charkuterifatet till förrätt rekommenderas särskilt.

Viale Kennedy 6, Castiglione della Pescaia

Cremeria Corradini

Glasskiosk med hemgjord glass som är berömd långt utanför Castiglione. En lång rad smaker att välja mellan, alla hemgjorda och många ekologiska.

Corso della Libertà 45, Castiglione della Pescaia, Italien 

 

SHOPPING & NÖJE

La Pierotta

Familjen Rustici odlar druvor och oliver på denna vingård nära Scarlino. Försäljning och provsmakning på gården.

Località La Pierotta 19, Scarlino 

www.lapierotta.it

”Lilla marknaden”

Gömd bakom ett buskage på en gräsplan mellan Riva del Sole och Castgliones centrum säljs lokalproducerade grönsaker, frukt, olja och honung från en lastbil.

Viale Kennedy, Castiglione della Pescaia

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Florens och Toscana som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

BO BRA

Riva del Sole

Svenskägd resort med både lägenheter och hotell. Lägenheterna har välutrustat kök men ingen luftkonditionering, hotellrummen har högre standard och fyra stjärnor. Rabatterade priser för bland andra medlemmar i LO och TCO.

Località Riva del Sole, Castiglione della Pescaia

www.rivadelsole.it

 

LÄS MER:

 Carl Bildts 10 bästa guldkorn i Italien  
Här är Italiens 12 allra vackraste platser
 

 

Resfakta: Toscana

Resa hit: Flyg till Rom, Pisa eller Florens med exempelvis SAS, Norwegian eller Ryanair. Därifrån buss eller tåg till Grosseto och buss till Castiglione della Pescaia.

Bästa tiden: Sommarhalvåret. Undvik gärna augusti då italienarna själva har semester och priserna brukar gå upp. Det kan bli mycket varmt i juli och augusti.

Restid: Drygt tre timmar med direktflyg.

Språk: Italienska. Engelska talas av ganska många. På Riva del Sole talar många svenska.

Valuta: Euro. Gott om bankomater.

Prisnivå: 82 procent av svenska priser enligt Forex semesterindex.

Bra att veta: Cykling är en populär sport i Italien. Den som vill prova en längre tur kan följa den cirka 40 mil långa Gran tour della Maremma som delvis går samma sträcka som vi cyklade. Men vår tur vara bara cirka sju mil lång.

Ta dig runt: Från Grosseto går både bussar och tåg till Rom och flera städer i Toscana, som Florens och Siena. Hyra cykel kostar cirka 70 kronor/dygn. Hyrbil från cirka 200 kronor/dygn i Grosseto, dyrare om man vill ha den levererad till Castiglione.

Läs mer: www.discovertuscany.com/maremma/

Aktuellt just nu