Upptäck det okända Gran Canaria
GRAN CANARIA, SPANIEN. År efter år toppar Gran Canaria listan över svenskarnas favoritresmål.
De flesta väljer någon av sydkustens badorter, men intresset för att utforska resten av ön ökar.
Och lämnar du solstolen någon dag finns en fascinerande ö med dramatisk natur att upptäcka.
Vinden friskar i rejält och sliter i det torra gräset och de täta snåren av den inhemska kaktusarten Euphorbia canariensis på den smala åsen som ligger inklämd mellan höga berg och den blå Atlanten. En kort bit söderut reser sig det mäktiga berget Faneque, som med sina 1 027 meter är den högsta havsklippan i något europeiskt land.
Medan stora vågor kraschar mot klipporna flera hundra meter längre ner beundrar jag utsikten söderut längs Gran Canarias spektakulära och mindre kända västkust.
Biltur längs Gran Canarias västkust
Det är inte bara de vackra vyerna som lockar med Roque Guayedra – här finns också flera bosättningar från guancher, den kanariska ursprungsbefolkningen. Men i dag återstår bara några låga runda stenmurar av ursprungsbefolkningens lilla by som fanns här för 700 år sen, nästan 200 år innan spanjorerna erövrade Kanarieöarna. För några år sedan grävdes platsen ut av spanska arkeologer som också satt dit utmärkta informationsskyltar. Men inte heller de vet egentligen varför denna ogästvänliga plats valdes – en gissning är att det var ett religiöst center.
Lite längre norrut syns Puerto de las Nieves (som betyder Snöhamnen, antagligen för att man härifrån ser ut över Teide, grannön Teneriffas mäktiga och ofta snötäckta vulkan) som väl rimligen var en bättre boplats även för 700 år sen. Under flera hundra år av spanskt styre var detta öns enda riktiga hamn. Men i dag har Las Palmas tagit över den rollen, även om det finns täta färjeturer till Santa Cruz på Teneriffa härifrån, och de lokala fiskarna här landar en massa godsaker från havet som ofta hamnar på borden hos någon av det pärlband av restauranger som ligger längs vattnet i den lilla staden.
Nästan alla hus i Puerto de las Nieves är vitkalkade med blå fönster- och dörrkarmar, vilket ger staden ett smått grekiskt utseende – en sällsynthet här på ön där husen vanligen antingen är helvita eller målade i kraftfulla röda, gröna, blå och gula nyanser.
Till Puerto de las Nieves tar det bara 30 minuter på motorvägen från Las Palmas, en timme till om man kör ända från Maspalomas i söder. Men är man turist och har gott om tid finns massor av långt mer intressanta vägar att välja, vägar som slingrar sig fram uppe i bergen.
Stopp vid kaffeplantager i Agaetedalen
Från Puerto de las Nieves svänger jag upp i den spektakulära Agaetedalen. I dalens mynning finns en stor begravningsplats för guancher ovanpå en svart, stelnad lavaflod. I dag är området ett välordnat museum och flera hundra gravar har restaurerats, men eftersom de alla är byggda av samma lavasten som den marken täcks av är det lite svårt att urskilja dem, förutom en handfull riktigt stora rösen krönta av röda lavastenar.
Längre in i dalen växer tropiska frukter som mango, avokado, papaya och bananer. Här finns också apelsinlundar och vinodlingar. Det frodigt gröna kontrasterar verkligen mot de karga, taggiga bergskammarna på båda sidor.
Men så finns här något ännu mer udda: Europas enda kaffeodlingar. I kanariska butiker drar det här kaffet i väg upp mot 900 kronor kilot. Så kaffeodlingen måste väl vara en riktig penningmaskin?
– Inte alls, vi går snarare back. Det är apelsinerna som drar in pengar. Vi producerar 3 000 kilo kaffe om året, och produktionen är tids- och arbetskrävande, säger Ulises Rodriquez, som guidar på Bodega los Berrazales.
Han visar sedan hur de nyplockade bönorna växer på buskarna och hur de plockas, torkas, skalas och rostas. Självklart bjuder han på en kopp nybryggt kaffe också innan det blir provning av gårdens prisbelönta viner.
I vinkällaren hänger något överraskande ett foto av fysikern Stephen Hawking, taget just här:
– Han var på Gran Canaria för några år sedan och bodde då här på bodegan för att komma undan all påträngande uppmärksamhet.
Skaldjur och fisk i Aldea de San Nicolás
Vägen genom bergen längs västkusten är känd för att vara tidsödande kurvig, men så farligt är det inte. Däremot får man inte ha anlag för svindel och inte vara rädd för smala kurvor med minimal sikt runt hörnet. Men det här har delvis redan ändrats: halvvägs mellan Puerto de las Nieves och västkustens enda stad San Nicolás byter serpentinvägen längs västkusten plötsligt nummer från GC200 till GC2, vilket ju är namnet på motorvägen längs nordkusten. Och vips så kör man genom långa tunnlar på en mycket glest trafikerad motorväg fram till Aldea de San Nicolás.
Där tar jag av till den lilla hamnen, där det går att bada i skydd av en bastant stenpir medan mäktiga vågor rullar in bara några hundra meter längre söderut. Själva ”stranden” består dock bara av stora stenbumlingar, så de få solbadarna ligger på trätrallar.
Och när de blir hungriga är det bara att lomma i väg 20 meter till ett helt kvarter fyllt av hela Gran Canarias billigaste fisk- och skaldjursrestauranger med godsaker som mustig fisksoppa för 4 euro, klassikern gambas al ajillo (räkor i vitlök) för 7 euro och grillad tonfisk för 9.
Själva staden är prydlig och värd en fikapaus, men omgivningarna är trista. Här odlas massor av bananer – något som på Teneriffa och La Palma är en skön grön syn. Men här är alla odlingar täckta av ful säckväv som täcker stora områden i dalen.
Vandringstur i Los Azulejos
Snart bär det av upp i bergen igen med kurvor, kurvor och åter kurvor men glest med trafik. Det går att göra flera mödosamma avstickare genom branta dalar ner till folktomma stenstränder längs vägen. Men ett mer givet stopp är Los Azulejos de Veneguera, där hela bergssidan skimrar i en palett av starka färger, orsakade av mineraler i berggrunden. Jag tar en lika färgglad färskpressad juice vid vägkanten och fascineras av berget.
Är man i den här trakten runt lunchtid rekommenderas ett stopp på grillrestaurangen Las Cañadas, en kort bit längre söderut. På helgerna får man kämpa för att ens få en p-plats här. För om det är glest med trafik längs västkusten kan man inte säga detsamma om en rad andra bergsvägar – speciellt på helgerna, då var och varannan kanarier tycks göra en bergsutflykt och gärna köar för bord på de rustika matställena med typisk bergsmat som grillat kött, korvar och böngrytor.
Kanske har ni som varit på Gran Canaria skymtat den nere från någon av sydkustens pärlband av badorter? Därifrån ser den mäktig men svåråtkommen ut – Roque Nublo, Gran Canarias mest spektakulära bergstopp som med sina 1 813 meter är öns näst högsta punkt efter den inte alls så spännande Pico de las Nieves, som ligger strax intill och kröns av en militär radar.
RESFAKTA TILL GRAN CANARIA
Resa hit: De flesta reser med charter, alternativet är att flyga reguljärt. Den som väljer tåg och båt har tågresa med minst 9 tågbyten och en ändå längre färjeresa framför sig. Det finns två färjor i veckan från Huelva och en från Cádiz.
Bäst tiden: Gran Canaria är en utmärkt året runt-destination. Allra skönast är det september–november.
Restid: Flyg från Stockholm tar 5,5 timmar.
Tidsskillnad: -1 timme.
Språk: Spanska.
Valuta: Euro.
Prisnivå: Cirka 30 procent billigare än Sverige.
Ta dig runt: Smidigast är hyrbil, från 600 kronor/veckan. Ett alternativ är landsvägsbuss – då är Las Palmas bästa basen. Det finns gott om guidade turer från turistorterna i söder, både med buss och jeep.
Bra att veta: Underskatta inte solens styrka, speciellt när du har vinterblek hy.
Läs mer: hejkanarieoarna.com/gran-canaria/
Bonusfakta: Jardin Botánico Viera y Clavijo, strax utanför Las Palmas, är vid första anblicken en besvikelse. Men vänta bara – när du hittat till den stora sektionen med kaktusar blir du imponerad! Fritt inträde. jardincanario.org
Men trots höjden är det inte alls svårt att ta sig till Roque Nublo. De flesta som vandrar upp till den 67 meter höga lodräta monoliten, som ser ut som om den ställts ut av någon jätte på toppen av ett lite flackare berg, kör till en p-plats längs GC100 strax utanför byn Ayacata 1,5 timme norr om Maspalomas. Sen är det bara en knapp timmes vandring och cirka 200 höjdmeters stigning upp till Roque Nublo på en mestadels bra stig. Förutsatt att man hittar en ledig parkeringsplats, för på helgerna är det som sagt väldigt mycket folk i bergen när solen skiner.
Men ingen som gör vandringen blir besviken. Stupen är höga och branta, och utsikten över stora delar av Gran Canaria och vulkanen Teide på Teneriffa är storslagen.
Dessutom finns en liten riskfylld klippavsats här uppe som är som gjord för kaxiga Instagrambilder. Men halka inte, för fallet blir i så fall flera hundra meter.
På grund av gyttret av bergstoppar och högdalar i bergen är vägnätet smått förvirrande. Men de flesta vägarna tar en förr eller senare genom Tejeda och upp i ett pass med en parador som alla borde få bo på någon gång (en parador är ett hotell i en historisk byggnad, som en borg, ett kloster eller ett slott).
Surfing och bad på nordkusten
Om man fortsätter norrut härifrån märker man snart att ön blir mycket grönare än på den ökentorra sydsidan med sina badorter, ja här uppe är det grönare än någonstans runt kusterna. I bergen på den norra tredjedelen av ön blandas reslig kanarietall med fruktodlingar. Till Teror, som i konkurrens med Arucas en dryg mil därifrån är öns finast bevarade 1500-talsstad, kommer många kanarier för att tillbe öns viktigaste skyddshelgon La Virgen del Pino – Tallens madonna, vilket väl säger allt om just det trädets betydelse för öns historia.
Det finns flera småstäder värda ett besök här i norr: Firgas, känt för sitt mineralvatten, och Moya med sin dramatiskt placerade kyrka, precis på stupet, är två. Nere vid själva kusten är El Roque ett givet stopp. På en svart lavaudde som sträcker sig ett par hundra meter ut i havet reser sig en mur av vita hus, helt sammanbyggda för att skydda från havets krafter. Allra längst ut finns en terrass med byns enda restaurang, där man äter omgiven av fräsande jättevågor som bara modiga surfare vågar sig ut i.
Nordkusten är en surfarfavorit, då det nästan alltid finns fina vågor. Men badsugna tar sig knappast ut i dessa. Det har man löst på flera ställen genom att rama in lågt liggande lavaklippor som ständigt översköljs av havet med små murar som bryter vågorna. Vips har man skapat härligt varma naturliga bassänger.
Den mest lättfunna finns just vid El Roque, men den allra bästa ligger dold bakom stora bananodlingar norr om Gáldar, en stad som klänger som en ring runt en konformad vulkantopp.
Här vid Piscinas de Roque Prieto är det bara att simma ut i den grönskimrande lugna bassängen, oåtkomlig för havets krafter. Men känner man sig aningen mer våghalsig simmar man ända fram till muren och sätter sig på den. Snart kommer en stor våg över muren och knuffar i väg en inbäddad i vitt, fräsande skum – barnsligt kul!
LÄS MER: 15 tips till Gran Canaria
GUIDE: GRAN CANARIA
SE & GÖRA
1. Basílica Nuestra Señora del Pino
Teror är en drygt 500 år gammal småstad en halvtimmes bilresa upp i bergen från Las Palmas. I ett fint bevarat flerhundraårigt centrum ligger kyrkan med öns viktigaste helgonbild Virgen del Pino - Kanarietallens jungfru.
2. Mojo Surf
I Las Palmas och på en del andra orter längs nordkusten finns gott om surfskolor. Tvåtimmarskurser för 280 kronor, 10 timmar för 1 100 kronor.
Adress: Calle Perú 20, Las Palmas. mojosurf.es/en
ÄTA & DRICKA
3. Casa Brito
Arucas bästa restaurang fokuserar på perfekt grillat kött.
Adress: Pasaje Ter 17, Arucas. casabrito.com
4. Piscos & Buches
Saluhallen Mercado del Puerto i Las Palmas har flera bra restauranger. Här vankas läcker kanarisk mat från både land och hav och härliga lokala viner på glas.
Adress: Calle Albareda 76, Las Palmas
5. La Aquarela
Södra Gran Canaria har sina gourmetpärlor om man letar. Här serveras nyskapande gourmetmenyer från 800 kr, men också à la carte.
Adress: Barranco de la Verga, 35120 Patalavaca. restaurantelaaquarela.com
SHOPPING & NÖJEN
6. Centro Comercial Atlántico
Har mest kedjebutiker som spanska Zara, Natura och Mango, plus en riktigt bra livsmedelsaffär i megastorlek.
Adress: Calle Adargoma s/n, Vecindario. ccatlantico.com
7. Azotea de Benito
Öns bästa takbar. Superpopulär cocktailbar på taket till köpcentret Monopol.
Adress: Plaza Hurtado Mendoza s/n, Las Palmas. facebook.com/LazoteadeBenito
8. Pacha
Den klassiska Ibiza-klubben är också Gran Canarias hetaste. Drag först efter midnatt.
Adress: Calle Sargentos Provisionales s/n, Playa del Inglés. pachagrancanaria.com
BO BRA
9. Suites 1478
Underbar kolonialbyggnad med fin innergård som byggts om till litet designhotell full av högklassig konst. Dubbelrum runt 2 000 kronor.
Adress: Calle Dr. Chil 22, Las Palmas
ANNONS: Läs mer och boka Suites 1478 här [extern länk]
10. Hotel Bed & Chic
Snyggt och överraskande billigt hotell vid Catalinatorget i Las Palmas. Dubbelrum från 730 kronor.
Adress: Calle del General Vives 76, Las Palmas
ANNONS: Läs mer och boka Hotel Bed & Chic här [extern länk]
11. Parador de Cruz de Tejeda
Drömvy i bergen. Lycklig är den som får chansen till ett dopp i hotellpoolen med 180-gradersvy över berg och dalar. Ligger nästan mitt på ön och är en perfekt bas som för vandring.
Adress: Cruz de Tejeda s/n, Tejeda
ANNONS: Läs mer och boka Parador de Cruz de Tjejeda här [extern länk]