Mysigt att promenera i stadens gränder.
1 av 4: Mysigt att promenera i stadens gränder. Foto: Christian Örnberg
sup – stand up paddling – är nya flygan av aktiviteter.
2 av 4: sup – stand up paddling – är nya flygan av aktiviteter. Foto: Christian Örnberg
Elche, palmernas stad, är perfekt för en cykeltur.
3 av 4: Elche, palmernas stad, är perfekt för en cykeltur. Foto: Christian Örnberg
Maten är en upplevelse i sig.
4 av 4: Maten är en upplevelse i sig. Foto: Christian Örnberg

Upptäck äventyrligt vackra Costa Blanca

Bad och tapas är givna inslag under semestern på den spanska östkusten. Men här kan du också varva vila med aktiviteter. För dig som söker spänning och naturupplevelser finns det allt från vandring och klättring till snorkling och paddling.

Foto: Christian Örnberg

Den spanska, östliga kuststräckan Costa Blanca har länge varit populär för turister som har törstat efter sol och bad. Inte så konstigt eftersom det finns runt tjugo mil av vackra, vita stränder.

Men här finns mycket mer att uppleva än bara skönt strandliv. Vill du ha en aktiv semester och njuta av naturupplevelser bjuder området på ett stort utbud med allt från golf och cykling till bungyjump och vindsurfing.

Vi bestämmer oss för att testa några äventyr och börjar med att bege oss till de norra delarna av Costa Blanca, till den region som heter La Marina Alta. På motorvägen från Alicante ser vi hur bergen tornar upp sig och speglar sig i morgonsolen. Vi svänger av till mindre och slingrigare vägar som tar oss upp till La Vall de Laguar, en dal där de tre små byarna Campbell, Fleix och Benimaurell ligger på rad. I folkmun här kallas de den låga, den mellersta och den högsta, efter deras lägen i dalen. Runt byarna har man traditionellt odlat mandlar, citroner och oliver. Här finns också en stor produktion av körsbär.

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrellis 12 pärlor i Alicante

Vandra i Costa Blanca

Från Fleix börjar en vandringsled som går i ravinområdet ”Barranco del Infierno”. Leden kallas katedralen av vandring och är totalt 14 kilometer lång. Det låter kanske inte långt, men att vandra upp och ner för sluttningarna är både ansträngande och tar tid, det märker vi när vi påbörjar vår tur.

Vi vandrar nerför längs smala stigar och gamla trappor tillverkade av sten. Trapporna byggdes ursprungligen för att djur och människor skulle kunna ta sig från de olika bergsbyarna och över floden Girona längst nere i ravinen. Runt 6800 trappsteg ska det vara runt hela leden.

Längs stigarna växer bland annat dvärgpalmer, carobträd eller johannesbrödträd och rosmarin. Långt bort i fjärran hör vi en kyrkklocka slå och runt oss kvittrar några fåglar, annars härskar lugnet i ravinen.

När vi kommer ner till botten av ravinen och den numera uttorkade floden Girona får vi en välbehövlig paus. Trots att det inte har regnat på ett år och flodfåran är torr grönskar det runtom. Det beror på att under marken finns en naturlig vattenreservoar.

LÄS OCKSÅ: Alicante – en pärla för tapas, vin och äventyr

Första marina naturreservatet i Spanien

Vi väljer att vända om och gå tillbaka samma väg som vi kom. På vägen upp ser vi ett vattenfall med en fallhöjd på 65 meter. Vanligtvis är det här ett regnrikt område och då kan man fira sig ner med rep i vattenfallet, men nu är det helt torrt.

När vi kommer upp till Fleix igen är vi trötta och svettiga. Hade vi velat ha ännu mera äventyr kunde vi ha testat bergsklättring eller att krypa i grottor, men vi är nöjda med den vackra och lagom ansträngande vandringen.

På väg från dalen stannar vi till i Fontilles. Det är ett område med hus omringade av en mur som böljar upp och ner över bergen, det påminner lite om kinesiska muren fast i mindre skala. Fontilles grundades i början av 1900-talet och var då ett sanatorium för spetälska som skulle hållas där för att få vård och inte smitta andra. Numera är det ett center för forskning och undervisning, men också fantastiskt vackert med sina gamla bevarade byggnader.

Dagen efter bestämmer vi oss för att i stället åka söderut, till Santa Pola. Vi är sugna på att upptäcka havsvärlden under ytan. Från Santa Pola avgår vår bokade turbåt med guide som ska ta oss ut till ett lämpligt rev utanför ön Isla de Tabarca. Santa Pola är närmsta hamn, men det går även båtar från till exempel Alicante.

LÄS OCKSÅ:Upptäck matstaden Malaga för en helg

Traditionella spanska köket

Ön och havet runtom Isla de Tabarca är Spaniens första marina naturreservat men man tillåter snorkling och dykning, dock får bara en båt med en grupp i taget befinna sig vid det rev som vi ska besöka. När vår båt har lagt till pekar guiden ut de bästa ställena och vi hoppar i vattnet.

Vi väljer att snorkla men flera andra i vår grupp dyker tillsammans med guiden. Efter att vi har sett oss mätta på sjöborrar och färgglada fiskar tar vi oss upp i båten och låter solen torka oss.

Sedan kurrar våra magar och vi lägger till i den lilla hamnen där några små fiskebåtar trängs med taxibåtar och andra dykbåtar. Vi bestämmer oss för att äta en traditionellt sen spansk lunch på Restaurante La Almadraba som ligger precis vid hamnen. Strax utanför hänger ett helt gäng med katter som ömsom solar sig och ömsom brottas med varandra.

Restaurangen serverar så klart många rätter med fisk och skaldjur, vi testar öns typiska fiskgryta – Caldero Tabarquino. Grytan innehåller, förutom fisk, bland annat potatis, paprika och vitlök. Det sägs att receptet har gått i arv i generationer bland de lokala invånarna.

Cykla i Elche, palmernas stad

För att piggna till efter maten tar vi en promenad över ön. Det är verkligen en liten ö, på sommaren bor här runt 80 personer på vintern bara 20. På Isla de Tabarca finns inte mycket mer än ett museum, två mindre hotell, en liten kyrka och några restauranger. Att gå från ena änden till den andra tar inte lång tid, ön är bara lite mer än en kilometer lång.

Stranden är inte så mycket att hurra över, men vid sidan om stranden finns det spännande grottor som man enkelt kan simma in i när man snorklar.

Framåt kvällen tar vi båten tillbaka till Santa Pola och åker vidare till Elche.

Dagen efter vaknar vi i Elche, palmernas stad. Här finns palmlunden som är över 1000 år gammal och utsedd till världsarv av UNESCO. Bara i palmlunden finns över 200 000 träd, men runtom i hela staden finns palmer vart man än tittar.

På avstånd kan palmlunden se ut som en skog, men de är i själva verket noggrant planterade i fyrkanter med tanken att jordplätten i mitten ska kunna användas till jordbruk. Ett härligt sätt att se palmlunden är att ta en guidad cykeltur, då får du både motion och kultur i ett.

Utsikt över Alicante från borgen Santa Barbara. Foto: Tono Balaguer

Ståpaddling i Arenales del Sol

Vi känner oss fortfarande sugna på mer havsäventyr så vi beger oss till strandområdet Arenales del Sol. Här kan man, förutom sola och bada, testa olika vattensporter. Till exempel kitesurfing, kajakpaddling, vind- och vågsurfing. Vi bestämmer oss för att pröva den senaste nyheten, sup – stand up paddling. Det innebär att man står upp på en typ av surfbräda och paddlar sig framåt med en paddel.

Trots att det knappt blåser alls och vi får de stabilaste nybörjarbrädorna känns det till att börja med både vingligt och svårstyrt. Men efter bara en liten stund lär vi oss både att styra och hålla balansen på brädan. Då får vi också upp farten och kan riktigt njuta av paddlingen i solen, det är en riktigt härlig upplevelse. Nästa gång kanske vi till och med vågar testa vattenskidor eller vindsurfing i stället.

 

Tips!

Längs Costa Blanca finns många läckra undervattensgrottor. Från en del rinner det också ut sötvatten, om man står på en klippa ovanför kan man se de olika färgerna på söt- och saltvattnet innan de blandas ihop.

Alicante är särskilt känt för lyxvinet Fondillón, som görs av druvan Monastrell, men i regionen görs också många söta Moscatell-viner.

 

Fakta:

Se & göra

1. Medeltida borg: Castillo de Santa Bárbara, Alicante

På toppen av berget Mount Benacantil. Ta en guidad tur, då får du till exempel se fängelsehålan.

Santa Bárbara Castle 03002 Alicante

www.castillodesantabarbara.com

 

2. Gamla kvarter: El Barrio, Alicante

Ta en promenad genom El Barrio, de gamla kvarteren. Gatorna kantas av vitkalkade hus med färgglatt kakel. Utgå från Plaza del Carmen.

Plaza del Carmen 03002 Alicante

 

3. Kungligt vin: Bodegas Gutiérrez de la Vega, Parcent, La Marina Alta

Vinbodegan är ett familjeföretag som drivs av Felipe Gutierrez de la Vega och hans fru Pilar. Ett av deras viner serverades när den spanska kungen Felipe gifte sig.

C/ Les Quintanes, 1, Parcent

bodegasgutierrezdelavega.es

 

Shopping & nöjen

4. Vacker saluhall: Mercado central, Alicante

Alicantes saluhall är ståtlig. Här kan du köpa oliver, frukter, den torkade skinkan jamón Ibérico och turrón, den spanska nougaten.

Avenida de Alfonso X El Sabio, 8 03004 Alicante

 

5. Skogatan: Calle Castaños, Alicante

Gillar du skor? Bege dig till Calle Castaños, en gågata i närheten av Rambla Méndez Núñez. Här hittar du massor av skobutiker.

Calle Castaños 03001 Alicante

 

6. Blandat hantverk: Mercado Artesano, Alicante

Besök hantverksmarknaden. Här kan du till exempel köpa väskor, keramik och smycken. Fredag-söndag kl. 19.00-24.00 sommartid.

Plaza Santísima Faz, 03002 Alicante

www.alicanteturismo.com

 

Äta & dricka

7. För gin och tonic-älskaren: El Sibarita, Alicante

Tjusig restaurang och bar med moderna tapas. Har specialiserat sig på gin and tonics.

C/ Castaños 8, 03003 Alicante

www.elsibaritaalicante.com

 

8. Kändistätt: El Granaino, Elche

Klassisk restaurang som serverar fantastisk mat. Missa inte att kolla in bilderna på alla spanska kändisar som besökt restaurangen!

c/ Josep María Buck, 40 - 03201 Elche

mesongranaino.com

 

9. Med bergsutsikt: Restaurang Hotel Alahuar, Benimaurell

Bodegan på Hotel Alahuar bjuder på rustik och smakrik mat. På köpet får du utsikt över bergen.

El Tossal, 03791 Benimaurell, Vall de Lagua

www.hotelalahuar.es

Bo bra

10. Central lyx: Hospes Amérigo, Alicante

Lyxigt hotell, igger i det gamla dominikanska klostret i hjärtat av historiska Alicante.

Pris: Från cirka 1250 kronor för ett dubbelrum.

Calle Rafael Altamira, 703002 Alicante

www.hospes.com

 

11. Nära vandring: Hotel Alahuar, Benimaurell

Här har man en magisk utsikt över ravinområdet ”Barranco del Infierno”. Bra övernattning om du ska vandra.

Pris: Från cirka 990 kronor för ett dubbelrum.

El Tossal, 03791 Benimaurell, Vall de Lagua

www.hotelalahuar.es

 

12. I palmområdet: Hotel Jardin Milenio, Elche

Har pool i en vacker palmträdgård. Nära till palmlunden och världsarvet i Elche.

Pris: Cirka 730 kronor för ett dubbelrum.

Carrer de Curtidores 17 03203 Elche

www.hotelmilenio.com

 

Ta dig runt

Det finns stadsbussar som går till alla områden i Alicante. Spårvagnar avgår från centralstationen Mercado. Härifrån kan du också ta tåg om du vill ta dig längs kusten eller inåt landet. Alternativt hyr ni bil.

Resfakta

Resa hit: Direktflyg till Alicante från Stockholm eller Köpenhamn med till exempel Sas eller Norwegian, från cirka 1600 kronor.

Bästa tiden: April - oktober. Tänk på att det blir väldigt varmt mitt på sommaren.

Restid: Cirka fyra timmar med direktflyg från Stockholm.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Spanska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Billigare än Sverige, generellt cirka 25 procent lägre priser enligt Forex semesterindex.

Bra att veta: Har ni ont om tid i Alicante kan ni ta en åktur med TuriBus. Det är en turistbuss som går genom staden och gör nio stopp på intressanta ställen.

Läs mer: www.alicanteturismo.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!