gjipe beach - albania
gjipe beach - albania Foto: Shutterstock

Upptäck Albanien – prisvärt och fantastiskt resmål

För två år sedan var Apollo ensamt på charterresor till Albanien. Sommaren 2020 kan man åka även med Ving och Tui. Albanien är ett prisvärt resmål på plats med billiga hotell, utmärkt mat och snabb utveckling.

Allt om Resors Johan Öberg har kört runt i Albanien för att hitta landets guldkorn – från kända semesterorten Durrës och huvudstaden Tirana till mer okända badorter, världsarv och vackra vildmarker. Häng med på resan!

Albanien är ett prisvärt semesterland som erbjuder både strand och berg. Foto: SHUTTERSTOCK

Guide till Albanien

Albanien är ett av årets hetaste resmål; ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur, över ett kaosartat 90-tal till dagens pulserande, superprisvärda Medelhavsresmål. Vi gav oss ut på vägarna för att upptäcka mer.

Vägkartan visar en slingrande bergsväg de sista milen in till Tirana söderifrån. Men kartan är 5-6 år gammal och den smala bergsvägen har blivit en modern motorväg med tunnlar genom bergen.

Det går fort nu i Albanien. Städerna växer så det knakar, turisterna börjar hitta hit i större mängder och det dyker upp massor av nya hotell, kaféer och restauranger.

Att hänga på kafé är livet för många albaner. Förr var det mest turkiskt kaffe som gällde, i dag dominerar italiensk espresso där en dubbel kan kosta under en svensk tia.

Också på restaurangerna längs kusten märks de italienska influenserna, det är mer pizza, risotto och pasta al dente än balkanklassiker på menyerna. Och ett jätteutbud av fisk och skaldjur till priser man inte sett på andra håll runt Medelhavet på decennier.

Charter till Durrës

I Durrës – med svensk charter från i år – kan man trängas på sandstränderna söder om centrum med albaner från Albanien, Kosovo och Makedonien eller hänga på trendiga strandklubbar närmre centrum. Vi slår oss ner med var sin Tirana-öl för en tia innan vi hopar i plurret, som är löjligt varmt här mitt i sommaren – att bli avsvalkad kan man bara glömma.

Vi fortsätter resan söderut längs havet efter några lata baddagar och stannar till för dopp på badort efter badort. Utöver Vlora och Saranda är alla badorter fortfarande behagligt små och det är lätt att hitta dubbelrum på hotell i topplägen för mellan 300 och 450 kronor.

Albanien är ett mycket bergigt land och grönt land och ofta stupar bergen rätt ner i havet vilket gör vissa kuststräckor åksjuke-kurviga, men mår man fint kan man njuta av vidunderliga utsikter.

Söder om Llogorajapasset börjar det som brukar kallas Albaniens Riviera. Största badort på den norra delen av Rivieran är Dhermi, som också hamnat på den svenska charterkartan, men än är både Dhermi och alla andra badorter norr om Saranda på sin höjd förväxta byar, även om tillgången på boende och bra mat är utmärkt.

Många turister i Saranda

Saranda har sett utländska turister längst och växt lite för mycket. De ljuvliga badvikarna söder om stan är numera fullpackade av turister. Man kan dock notera att vattenkvaliteten blivit bättre med turisterna – för 15 år sen såg man mycket mer skräp på albanska stränder.

Att köra bil i Albanien är smidigt, de större vägarna fina och trafiken oftast rätt gles. Men när vi ger oss upp i de höga bergskedjor mellan Gjirokaster och den mäktiga Ohridsjön i öster få vi smakprov på hur de flesta vägarna i landet var för bara 25 år sen – stora gropar och smala bergsvägar utan räcken – inget för ovana förare.

Då är det enklare att hänga några dagar i huvudstaden Tirana, som hunnit få moderna shoppingcenter, trendiga takbarer och coola fik där gästerna anländer i dyra sportbilar.

Visst är många i Albanien fattiga och på sina håll är det slitet ännu, men det fräscha, det upprustade och det nybyggda tar över allt mer. Perfekt för en semester med guldkant trots de låga priserna – passa på, snart är Albanien lika etablerat som badresmål som Kroatien längre norrut.


RESFAKTA: ALBANIEN

Resa hit: 2018 är Apollo ensamma om att ha charter från Sverige. Fyra orter ingår i programmet: Durrës, Saranda, Himara och Dhermi. En vecka i Durrës kostar från 2 800 kronor på mellanklasshotell utan måltider.

Inga direktflyg från Sverige, men flera alternativ med byten i exempelvis Tyskland eller Österrike. Priser från strax över 2 000 kronor tur och retur med Austrian Airlines.

Vill man resa med tåg hela vägen från Sverige väntar en lång resa och ändå når man inte ända fram utan måste göra sista biten med buss: Från Malmö till Podgorica i Montenegro tar det som snabbast runt 45 timmar med byten Köpenhamn, Hamburg, Budapest och Belgrad. Från Podgorica får man räkna med en halvdag med buss till Tirana.

Med bil är den snabbaste rutten – genom Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Serbien och Montenegro – cirka 230 mil lång och tar om man kör hela tiden strax över 25 timmar.

www.apollo.se

www.austrian.com

Bästa tiden: April–oktober. Varmt i havet från slutet av maj.

Språk: Albanska. Allt fler kan hygglig engelska, tyska och/eller italienska.

Valuta: Lek. 100 lek = 8 kronor.

Prisnivå: Cirka en tredjedel av den svenska.

Ta sig runt: Det återstår bara några få korta tåglinjer i Albanien och tågens extremt låga fart (runt 10 km/h) gör att bara de allra fattigaste åker (då det är väldigt billigt). I stället är det minibuss eller långfärdstaxi som gäller och från Tirana är det lätt att nå hela landet. Längs kusten är det också lätt att resa så, medan bergen (och kusten om man vill göra många badstopp) gör sig bäst med hyrbil, som kostar runt 2 000 kronor i veckan. Bensinen är runt 2 kronor billigare än hemma. Cyklister får se upp med smala vägar, branta backar och oförstående bilister.

Bra att veta: Huvudvägnätet är för det mesta utmärkt medan sekundärvägarna varierar från bra till uselt (speciellt i bergen). I rondeller struntar många i trafikreglerna.

Läs mer: albania.al


Bläddra vidare för 10 måsten du inte vill missa i Albanien!


Ingen badort ser så många sommargäster som Durrës, en halvtimmes resa från huvudstaden Tirana. Foto: Johan Öberg

Durrës

Albaniens främsta badort.

Albaniens i särklass största badort är på väg att växa ihop med Tirana och här är nästan varje centimeter av den milslånga sandstranden söderut täckt av kulörta solparasoll. Två solstolar med parasoll kostar bara 22 kronor att hyra och även om det varma, mycket långgrunda havet är härligt är man inte så mycket ett med naturen som ett med den albanska semesterkulturen här: vänlig trängsel, stora familjer, rullande matförsäljare och så vidare.

I stadskärnan finns flera fint renoverade äldre kvarter och en mäktig romersk amfiteater byggd för gladiatorspel och vid havet närmast centrum ligger en rad hippa strandklubbar med bra restauranger och egna små stränder eller badstegar – lyx till budgetpris.

Hitta hit: 30 motorvägsminuter från Tirana.


I Tirana blandas fint rustat gammalt med senaste nytt. Foto: Johan Öberg

Tirana

En allt trendigare huvudstad.

Albaniens huvudstad har genomgått en metamorfos på bara några år. I det ökända ”Kvarteret”, där kommunistledarna bodde fram till diktaturens fall på 90-talet och vanlig folk inte var välkomna hittar man i dag det mest pulserande nattlivet med hippa barer, snygga kaféer och massor av bra matställen.

Tirana är litet så nästan allt i centrum finns på gångavstånd: Nära Skanderbegtorget ligger det sevärda nationalgalleriet – där man till skillnad från andra forna Öststater ännu visar konst från diktaturåren – nu i kombo med mer moderna verk. Vill man veta mer om landets hårda nutidshistoria rekommenderas Bunkart – ett museum under jord både i centrum och nära linbanan till toppen av berget Datji.

Hitta hit: www.bunkart.al, www.galeriakombetare.gov.al


Gjipe Beach är mödosamt att ta sig till men man belönas med kristallklart bad. Foto: Johan Öberg

Gjipe Beach

Mytomspunnen strand.

Det är tur att vi har gympaskor och inte flip-flops på fötterna under halvtimmespromenaden på stigen längs den branta, gröna bergssidan ner till den mytomspunna, obebyggda stranden i Gjipe – med rätta ansedd som den albanska Rivierans allra finaste.

Men med svetten lackande får vi rejäl valuta för ansträngningen – hundratals meter härlig strand av havsslipat grus med kristallklart turkost hav utanför.

Men numera är man långt ifrån ensam här. En del till och med kör 4-hjulsdriven bil ner för stigen, det finns tre små enkla matställen och ovan stranden ligger en eko-camping inbäddad i grönskan som bildar en kil in i en ravin med lodräta bergssidor.

Hitta hit: Tydligt markerat avtag på kustvägen söder om Dhermi.


Albanien är bergigt och de smala, slingriga vägarna kompenseras av vidunderliga vyer. Foto: Johan Öberg

Bergen i söder

Vackraste vildmarken.

Längtar man efter glesbefolkad, dramatisk natur är det bästa valet bergen i nordost eller de i sydost. Vi bilade i söder, längs den underbara, turkosskimrande Vjosafloden, som rinner upp i norra Grekland och som på den albanska sidan lockar många forsrännare i gummibåtar. Turerna kostar från 600 kronor, inklusive lunch och sommartid är äventyret lagom även för nybörjare.

I de här trakterna färdades vi ofta på supersmala, kurviga bergsvägar ner till den grekiska gränsen, för att sen fortsätta upp i ännu högre skogsklädda berg österut.

På de högsta topparna såg vi snö ännu i slutet av juli men i dessa trakter bor få människor så det är skönt med pauser i samhällen som Leskoviku och Erseka, med bra matutbud.

Hitta hit: www.albrafting.com


Ohridsjön är både vacker och ett alternativ för en albansk badsemester. Foto: Johan Öberg

Ohridsjön

Urgammal badsjö.

Albanien är inte bara salta bad. I sydost hittar man de två stora, djupa sjöarna Ohrid och Prespa – som inte bara bjuder på fina bad utan som också är bland världens äldsta.

Ohridsjön är så stor och omgiven av höga berg att det känns som man kommit till en vacker badvik längs den adriatiska kusten – fast med sötvatten. Lite mer än halva sjön tillhör Makedonien. På den albanska sidan är den stillsamma staden Pogradec det främsta turistmålet, med lång sandstrand mitt i stan och fina badbryggor. Hit kommer nästan bara albanska turister – för att vila, bada och äta sjöns berömda fisk, som serveras på nästan alla matställen och som säljs längs vägarna.

Hitta hit: Från Tirana tar det 3 timmar med bil på bra vägar.


Apollonia är en i raden av intressanta antika lämningar. Foto: Johan Öberg

Apollonia

Fridfullt antikt världsarv.

Albanien var för 2 000 år sen en viktig del av det romerska imperiet och överallt finns det antika lämningar. Mest berömda är de i Butrint, strax söder om Saranda, men vackrast är Apollonia, söder om Durrës.

Här, på en solstekt kulle med olivträd och fin vy över ängar och hav ligger den antika ruinstaden, längs den romerska vägen söderut från Antikens Dyrrachium (Durrës) till Butrint. Från Durrës utgick också vägen som förband Rom med Konstantinopel.

I Apollonia gick den blivande kejsaren Augustus i skola och i dag kan man ströva bland sevärda ruiner som nu fått fin skyltning på flera språk – där man får se hur husen såg ut när de var hela. Både Butrint och Apollonia är Unesco-världsarv.

Hitta hit: Knappt två timmars bilresa söder om Durrës.

whc.unesco.org


Det blå ögat är en fridfull syn trots sin popularitet. Foto: Johan Öberg

Det blå ögat

Svalkande dopp.

Syri i Kaltër – det blå ögat – är en unik albansk upplevelse, som allt fler utländska turister hittar till under ett avbrott från badlivet i Saranda.

Man svänger av högt uppe i bergen från den kurviga vägen mellan Saranda och Gjirokaster, betalar ett litet inträde och skumpar sen fram på en usel grusväg i en kvart till den 50 meter djupa källan Syri i Kaltër som verkligen ser ut som ett öga ur vilken det väller enorma mängder kallt, kristallklart vatten som omedelbart bildar en strid älv.

I sommarhettan sitter ett dopp finfint i det tiogradiga källvattnet – men se upp så inte strömmen för dig nedströms. Våghalsar dyker ifrån en plattform på bergssidan. Efteråt kan man äta utmärkt lunch vid en av forsarna.

Hitta hit: Tydligt markerat avtag. Från Saranda tar det en timme.


Krujes basarer är Albaniens finaste. Foto: Johan Öberg

Kruje

Mytomspunnen bergsstad.

Flyger man in till Tirana kan man se en kompat liten stad som klamrar sig fast högt upp på en brant bergssida högt ovan dalen. Det är Kruje – en stad som ligger alla albaner varmt om hjärtat, för härifrån ledde nationalhjälten Skanderbeg självständighetskampen mot turkarna på 1400-talet.

Kruje kan lätt ses under en utflykt från Tirana, men stanna gärna över natten. Hotel Panorama har ljuvlig vy över de fint restaurerade basarerna, borgens medeltida vakttorn och det borglika museet tillägnat Skanderbeg, varifrån man har superb vy över bergen, slätten och havet i fjärran. Kruje är precis som Durrës bra ställe att handla utsökta silverfiligran-smycken.

Hitta hit: Drygt en timmes bilresa från Tirana.


Gjirokaster har fint bevarade ottomanska kvarter, som ligger som en amfiteater på bergssidan. Foto: Johan Öberg

Gjirokaster och Berat

Ottomanska skönheter.

Gjirokaster är nog den plats bortom kusten som flest utländska turister ser, en amfiteater av vackra ottomanska hus på en bergssida med den moderna staden nedanför. Den vyn är fin, men Gjirokaster blir som bäst under planlöst flanerande i smala gränder och branta backar. I de fina basarerna har turistaffärer och restauranger tagit över – mysig speciellt i kvällningen.

Vad få turister vet är att staden Berat också bjuder på typisk ottomansk charm, där de gamla husen formligen klättrar på varandra upp för berget, krönt av en mäktig borg. Här är det mysigt att äta eller ta en billig öl eller kaffe på något av ställena tvärs över floden, med fin utsikt mot alla sevärdheter.

Hitta hit: Gjirokaster ligger 1,5 timmes resa inåt land från Saranda, Berat 1,5 timmars resa från Durrës.


Vloras Riviera ser färre västerländska turister än några andra stränder i Albanien. Foto: Johan Öberg

Vlora och Orikum

Vilsam badsemester.

Utöver charterstränderna runt Saranda och Durrës finns ett annat vidsträckt strandområde längs den albanska kusten, väl värt en resa. Dessa sandstränder börjar i den snabbväxande moderna staden Vlora och sträcker sig sen ett par mil söderut i en vacker bukt där man kan välja mellan små hotell med egen liten strand eller mer vidsträckta strandpartier med större utbud av boende och mat. De här stränderna slutar runt den lilla staden Orikum i söder, där stämningen är ännu mer tillbakalutad vid havet och hotellrestaurangerna serverar utsökta skaldjur till så låga priser man inte trodde hade funnits på 30 år vid Medelhavet.

Hitta hit: 2 timmars bilresa söder om Durrës.


LÄS MER: 7 måsten i Albanien – från städer till stränder

LÄS MER: Guide med 7 tips till grannlandet Montenegro

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande