Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Upptäck Albanien – ett av årets hetaste resmål

Albanien som resmål är superhett. Apollo är ensamt på charterresor till Albanien, men det går även att hitta billiga flygresor med mellanlandning – eller åka bil ner. Att åka tåg tar lång tid, men det går också nästan hela vägen. Framför allt är Albanien ett prisvärt resmål på plats med billiga hotell, utmärkt mat och snabb utveckling.

Allt om Resors Johan Öberg har kört runt i Albanien för att hitta landets guldkorn – från kända semesterorten Durrës och huvudstaden Tirana till mer okända badorter, världsarv och vackra vildmarker. Häng med på resan!

Albanien är ett prisvärt semesterland som erbjuder både strand och berg.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 11

Guide till Albanien

Albanien är ett av årets hetaste resmål; ett land i snabb förvandling från en i nästan 50 år sluten diktatur, över ett kaosartat 90-tal till dagens pulserande, superprisvärda Medelhavsresmål. Vi gav oss ut på vägarna för att upptäcka mer.

Vägkartan visar en slingrande bergsväg de sista milen in till Tirana söderifrån. Men kartan är 5-6 år gammal och den smala bergsvägen har blivit en modern motorväg med tunnlar genom bergen.

Det går fort nu i Albanien. Städerna växer så det knakar, turisterna börjar hitta hit i större mängder och det dyker upp massor av nya hotell, kaféer och restauranger.

Att hänga på kafé är livet för många albaner. Förr var det mest turkiskt kaffe som gällde, i dag dominerar italiensk espresso där en dubbel kan kosta under en svensk tia.

Också på restaurangerna längs kusten märks de italienska influenserna, det är mer pizza, risotto och pasta al dente än balkanklassiker på menyerna. Och ett jätteutbud av fisk och skaldjur till priser man inte sett på andra håll runt Medelhavet på decennier.

Charter till Durrës

I Durrës – med svensk charter från i år – kan man trängas på sandstränderna söder om centrum med albaner från Albanien, Kosovo och Makedonien eller hänga på trendiga strandklubbar närmre centrum. Vi slår oss ner med var sin Tirana-öl för en tia innan vi hopar i plurret, som är löjligt varmt här mitt i sommaren – att bli avsvalkad kan man bara glömma.

Vi fortsätter resan söderut längs havet efter några lata baddagar och stannar till för dopp på badort efter badort. Utöver Vlora och Saranda är alla badorter fortfarande behagligt små och det är lätt att hitta dubbelrum på hotell i topplägen för mellan 300 och 450 kronor.

Albanien är ett mycket bergigt land och grönt land och ofta stupar bergen rätt ner i havet vilket gör vissa kuststräckor åksjuke-kurviga, men mår man fint kan man njuta av vidunderliga utsikter.

Söder om Llogorajapasset börjar det som brukar kallas Albaniens Riviera. Största badort på den norra delen av Rivieran är Dhermi, som också hamnat på den svenska charterkartan, men än är både Dhermi och alla andra badorter norr om Saranda på sin höjd förväxta byar, även om tillgången på boende och bra mat är utmärkt.

Många turister i Saranda

Saranda har sett utländska turister längst och växt lite för mycket. De ljuvliga badvikarna söder om stan är numera fullpackade av turister. Man kan dock notera att vattenkvaliteten blivit bättre med turisterna – för 15 år sen såg man mycket mer skräp på albanska stränder.

Att köra bil i Albanien är smidigt, de större vägarna fina och trafiken oftast rätt gles. Men när vi ger oss upp i de höga bergskedjor mellan Gjirokaster och den mäktiga Ohridsjön i öster få vi smakprov på hur de flesta vägarna i landet var för bara 25 år sen – stora gropar och smala bergsvägar utan räcken – inget för ovana förare.

Då är det enklare att hänga några dagar i huvudstaden Tirana, som hunnit få moderna shoppingcenter, trendiga takbarer och coola fik där gästerna anländer i dyra sportbilar.

Visst är många i Albanien fattiga och på sina håll är det slitet ännu, men det fräscha, det upprustade och det nybyggda tar över allt mer. Perfekt för en semester med guldkant trots de låga priserna – passa på, snart är Albanien lika etablerat som badresmål som Kroatien längre norrut.


RESFAKTA: ALBANIEN

Resa hit: 2018 är Apollo ensamma om att ha charter från Sverige. Fyra orter ingår i programmet: Durrës, Saranda, Himara och Dhermi. En vecka i Durrës kostar från 2 800 kronor på mellanklasshotell utan måltider.

Inga direktflyg från Sverige, men flera alternativ med byten i exempelvis Tyskland eller Österrike. Priser från strax över 2 000 kronor tur och retur med Austrian Airlines.

Vill man resa med tåg hela vägen från Sverige väntar en lång resa och ändå når man inte ända fram utan måste göra sista biten med buss: Från Malmö till Podgorica i Montenegro tar det som snabbast runt 45 timmar med byten Köpenhamn, Hamburg, Budapest och Belgrad. Från Podgorica får man räkna med en halvdag med buss till Tirana.

Med bil är den snabbaste rutten – genom Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Serbien och Montenegro – cirka 230 mil lång och tar om man kör hela tiden strax över 25 timmar.

www.apollo.se

www.austrian.com

Bästa tiden: April–oktober. Varmt i havet från slutet av maj.

Språk: Albanska. Allt fler kan hygglig engelska, tyska och/eller italienska.

Valuta: Lek. 100 lek = 8 kronor.

Prisnivå: Cirka en tredjedel av den svenska.

Ta sig runt: Det återstår bara några få korta tåglinjer i Albanien och tågens extremt låga fart (runt 10 km/h) gör att bara de allra fattigaste åker (då det är väldigt billigt). I stället är det minibuss eller långfärdstaxi som gäller och från Tirana är det lätt att nå hela landet. Längs kusten är det också lätt att resa så, medan bergen (och kusten om man vill göra många badstopp) gör sig bäst med hyrbil, som kostar runt 2 000 kronor i veckan. Bensinen är runt 2 kronor billigare än hemma. Cyklister får se upp med smala vägar, branta backar och oförstående bilister.

Bra att veta: Huvudvägnätet är för det mesta utmärkt medan sekundärvägarna varierar från bra till uselt (speciellt i bergen). I rondeller struntar många i trafikreglerna.

Läs mer: albania.al


Bläddra vidare för 10 måsten du inte vill missa i Albanien!

1 av 11