ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Uppror på nudistön: Vill få fortsätta vara nakna

Publicerad 15 mar 2016 13.00
Allt om resor>Resmål>Europa
<span>Den franska Medelhavsön Ile du Levant  blev en av Europas mest kända nudistkolonier och upplevde en boom på det frisläppta 1960-talet då turisterna översvämmade ön. Foto: <a href="https://www.facebook.com/83400.iledulevant/?fref=ts">Facebook/Ile du Levant</a></span>

Den franska Medelhavsön Ile du Levant  blev en av Europas mest kända nudistkolonier och upplevde en boom på det frisläppta 1960-talet då turisterna översvämmade ön. Foto: Facebook/Ile du Levant

1/2

Foto: Facebook/Ile du Levant

<span>När turismen avtog på 80-talet flyttade många från fastlandet till ön. De var inte alls lika entusiastiska över nudism som de sedan tidigare bofasta. Och nu försöker de stoppa invånarna att gå nakna. Foto: <a href="https://www.facebook.com/83400.iledulevant/">Facebook/Ile du Levant</a></span>

När turismen avtog på 80-talet flyttade många från fastlandet till ön. De var inte alls lika entusiastiska över nudism som de sedan tidigare bofasta. Och nu försöker de stoppa invånarna att gå nakna. Foto: Facebook/Ile du Levant

2/2

Foto: Facebook/Ile du Levant

Nu är det fullt uppror på den franska Medelhavsön.

Myndigheterna försöker förbjuda invånarna att gå nakna.

På bytorget på den franska Medelhavsön Ile du Levant har demonstranter i alla åldrar samlats regelbundet det senaste året: samtliga spritt språngande nakna.

Detta sedan öns fastighetsägare har försökt införa nya bestämmelser för att sätta stopp för den utbredda nudismen.

Men rätten att gå naken på ön har en lång tradition.

Nudistkoloni sedan 30-talet

Den moderna bosättningen här startade nämligen på 1930-talet i form av en nudistkoloni. Då flyttade två franska bröder och läkare – André och Gaston Durville – hit i syfte att starta ett tillbaka-till-naturen-samhälle.

Bröderna ansåg att kläder var ett otyg då de dolde och förvrängde kroppen. Nybyggarna levde ett enkelt avskilt liv i solen utan bekvämligheter som elektricitet och indraget vatten. Med tiden började de sälja tomter på ön till likasinnade.

Ön blev en av Europas mest kända nudistkolonier och upplevde en boom på det frisläppta 1960-talet då turisterna översvämmade ön och kändisar som amerikanska skådespelerskan Jayne Mansfield höll strandfester här.

Une idée de l'année de cette photo ? :)

Posted by Ile du Levant on Monday, November 30, 2015

Ön uppdelad i olika klädzoner

Med åren delades ön upp i olika zoner med skiftande klädregler.

Stranden och promenadstigar var strikt klädfria, medan bytorget hade klädtvång, en regel som dock sällan tillämpades strikt.

Men på 80-talet avtog turismen och kvar fanns en åldrande bofast befolkning och ett stort antal hus till försäljning till relativt låga priser.

De nyblivna husägare som nu flyttade hit från fastlandet visade sig inte alls vara lika entusiastiska över nudism som de sedan tidigare bofasta.

De senare började kalla nyinflyttade för "textilierna" och en konflikt började blossa upp som nådde stormstyrkan när Jean-Yves Gacon, en nyinflyttad före detta tjänsteman vid skatteverket i Paris, blev ordförande för öns fastighetsägare. Han var mot den utbredda nudismen, ville förbjuda den på offentliga platser och fick en majoritet av fastighetsägarna med sig.

Bra för turismen

De lokala myndigheterna vägrade dock följa påbudet om böter för nakenhet och sedan dess har det rått något av krigsstillstånd på ön. Vid offentliga möten med fastighetsägarna har det hänt att många av deltagarna dykt upp nakna eller klätt av sig under pågående möte.

Öns företagare har slutit upp bakom nudisterna då de anser att den är bra för turismen och därmed affärerna.

Den verkliga makten över ordningen på ön ligger hos borgmästaren i staden Hyères på fastlandet.

Han har hittills nöjt sig med en kompromiss: folk får passera över bytorget nakna så länge de inte stannar och står stilla på det.

Förra sommarens stora offentliga demonstrationer förväntas fortsätta i år så fort vädret tillåter.

Källa: Wall Street Journal

 

LÄS OCKSÅ:

 

Manif au Levant

Ett foto publicerat av Sylvain Marchand-Bouzigues (@slynew)

 

Annons

ELISABETH MONTGOMERY