Almería beskrivs ofta som Spaniens Marseille.
De som medverkar i årets "Mästarnas mästare" är Peter Forsberg, Hanna Marklund, Caroline Ek, Jörgen Persson, Kicki Johansson, Niklas Jihde, Björn Ferry, Anders Eriksson, Karolina A. Højsgaard, Inez Karlsson, Heidi Andersson och Kennet Andersson.
Agua Amarga är en fiskeby från 1700-talet som lockar allt fler turister på grund av sin skönhet.
Den som längtar efter kultur och en minnesvärd stadsupplevelse bör ta sig till Granada.
1 AV 4
Almería beskrivs ofta som Spaniens Marseille.
Foto: Anna Hållams
2 AV 4
De som medverkar i årets "Mästarnas mästare" är Peter Forsberg, Hanna Marklund, Caroline Ek, Jörgen Persson, Kicki Johansson, Niklas Jihde, Björn Ferry, Anders Eriksson, Karolina A. Højsgaard, Inez Karlsson, Heidi Andersson och Kennet Andersson.
Foto: SVT
3 AV 4
Agua Amarga är en fiskeby från 1700-talet som lockar allt fler turister på grund av sin skönhet.
Foto: ISTOCK
4 AV 4
Den som längtar efter kultur och en minnesvärd stadsupplevelse bör ta sig till Granada.
Foto: ISTOCK

Upplev spanska vilda västern som mästarna

"Mästarnas mästare" utspelas i år i Europas eget vilda västern.

Det var här i östligaste syd-Spanien som Clint Eastwood spelade in sina klassiska spaghettiwesterns.

Nya omgången av SVT-succén "Mästarnas mästare" utspelas in kring staden Almería i södra Spanien.  Deltagarna hade sin bas i Agua Amarga, en pittoresk by i naturreservatet Cabo de Gata, vid kusten en bit öster om Almería.

Den här delen av regionen Andalusien är mest känd för att ha varit inspelningsplats för mängder av långfilmer, inte minst sådana med handlingen förlagd till amerikanska vilda västern eller till ökenstrapatser under andra världskriget.

Det här är den varmaste och torraste regionen i Spanien och det uttorkade landskapet med grus och klippor kan påminna om ett månlandskap. Här spelades Eastwoodrullar som "Den onde, den gode, den fule" (1966)  och "För en handfull dollar" (1964)  in och den nyfikne kan fortfarande beskåda efterlämnade byggnader och kulisser från olika filminspelningar i området.

Det saknas inte färgprakt, vid saltdammarna brukar flockar av rosa flamingo samlas och här finns rader av utsökta och inte alltför exploaterade stränder.

LÄS OCKSÅ: Upptäck äventyrligt vackra Costa Blanca

Almería – Spaniens Marseille

Byn Agua Amarga (vars namn betyder bittert vatten) är en fiskeby från 1700-talet som på senare år lockat allt fler turister på grund av sin skönhet och välbevarade gammeldags charm. Trots torkan i området dignar balkonger och terrasser av frodig grönska och kullarna runtom byn pryds av ett myller av vackra små vita hus. Läckra butiker och krogar omringar bytorget och det är gångavstånd till den fina stranden. En av kustens allra bästa stränder ligger precis norr om byn och bär det groteska namnet Playa de los Muertos (de dödas strand).

Kuststaden Almería, huvudorten i området, beskrivs ofta som Spaniens Marseille och är till sina största delar är det en ganska grå arbetarstad. Till turistlockelserna hör det fina Konstitutionstorget och en mäktig gotisk katedral.

 

 

Men det stora turistmålet är fortet Alcazaba. Det byggdes av kalifen av Andalusien på 900-talet (stora delar av Spanien löd under muslimskt styre i nära åttahundra år, från tidigt 700-tal till sent 1400-tal.) Fortet ligger högt på ett berg med utblick över hela staden. Tyvärr är det nästan bara byggskelettet som står kvar. Man kan bese och beundra vattensystemet och byggtekniken men några spännande skatter att skåda erbjuds inte. Utsikten över Almería är dock fin.

Förresten – Almería har ingen Clint Eastwoodstaty, men väl en föreställande John Lennon. Beatlen spelade in en långfilm här hösten 1966 ("How I Won The War") och inspirerades att skriva klassikern "Strawberry Fields Forever" medan han var på plats.

LÄS OCKSÅ: Måsten i Madrid – 15 bästa tipsen

Alhambra ligger på en bergstopp en bit nordöst om centrala Granada. Foto: ISTOCK

Arkitektur i Alhambra

Besökaren som längtar efter mer kultur och en minnesvärd stadsupplevelse får ta sig till Granada i inlandet, elva mil nordväst om Almería. Vägen dit leder över bergskedjan Sierra Nevada till dess norra sluttning och klimatsvängningen blir extrema. Från kustens tropiska klimat når du ett mycket svalare på bara en dryg timme.

Stadens stora upplevelse är borgen/slottet Alhambra med sina många palats och trädgårdar. En sevärdhet i absolut världsklass och ett arkitektoniskt mästerverk.

Alhambra byggdes i huvudsak på 1200-talet (under det muslimska styret). Då var Granada ett eget rike och stod i blomning tack vare sin handel och inkomstbringande sidenindustri. Borgområdet är som ett arabiskt "Gamla stan", en labyrint av palats, kyrkor, torn och trädgårdar. Många av byggnaderna är omsorgsfullt dekorerade med mosaiker, geometriska mönster och sanslöst komplicerade stuckaturer.

Alhambra ligger på en bergstopp en bit nordöst om centrala Granada. Stans centrum rymmer ännu en sevärdhet från muslimsk tid: Albayzin, Granadas äldsta stadsdel, en fascinerande labyrint av hus och smala gränder.

Stadens nuvarande centrum, de charmiga kvarteren runt stora paradgatan Calle Reyés Catolicos och torgen Plaza del Carmen och Plaza Bib-Rambla är oerhört mysiga. Här möter oss fina lampupplysta arkader, charmiga butiker och trevliga restauranger.

LÄS OCKSÅ: Alicante – en pärla för tapas vin och äventyr

Fortet Alcazaba byggdes av kalifen av Andalusien på 900-talet. Foto: ISTOCK

Granada och Columbus

På charmiga torget Plaza Bib-Rambla brusar det av liv. Torget kantas av krogar och kaféer, är planterat med träd och blomrabatter och i mitten huserar en stor, gammal, grotesk fontän till Neptunus ära.

Trots att staden är mest känd för sitt islamska arv har den också utmärkt sig under kristen tid. Genom giftermålet mellan Isabella (från Kastilien) och Ferdinand (från Aragonien) 1479 förenades stora delar av Spanien under kristet styre och Granada införlivades med riket 1492. Isabella blev så förtjust i staden att kungaparet installerade sitt hov i Alhambra. Paret ligger begravda i det kungliga kapellet (Capilla Real) alldeles intill katedralen i hjärtat av staden.

Samma år som Granada erövrades gav drottning Isabella till sist efter för en viss sjöfarares enträgna tjat och gav honom den 14 april 1492 de medel han begärde för en upptäcktsresa. Sjöfararen hette Christofer Columbus och skulle snart belöna drottningen med en ny lovande koloni som döptes till Amerika. Upptäckten hyllas i Granada med ett Amerikamonument på Plaza Isabel La Católica.

 

Charmen med Andalusien

Granada har 240 000 invånare varav cirka 60 000 studenter. Som så ofta bidrar universitetet till en lite roligare och mer bohemisk stad, med ett kul kulturutbud och bra musikställen.

– Andalusien är inte som resten av Spanien, förklarar en turistguide. Livet här är så oerhört lättsamt och obekymrat. Och här vimlar av knorrar som Neptunusfontänen. Inget vet varför det blev just Neptunus.

– Folk här må vara 50 år, säger vår guide med värme i rösten, men alla beter sig som om de vore femton.