Franz Kafka är ett känt verk från David Cerny
1 av 10: Franz Kafka är ett känt verk från David Cerny Foto: Daniel Majak
David Cerny gillar även att spendera tid i luften.
2 av 10: David Cerny gillar även att spendera tid i luften. Foto: Ondøej Nìmec
Skicka ett sms till statyn så kommer de att skriva ditt meddelande från vattenstrålarna som kommer från deras... kön.
3 av 10: Skicka ett sms till statyn så kommer de att skriva ditt meddelande från vattenstrålarna som kommer från deras... kön. Foto: Daniel Majak
Inne på Futura Gallery i Prag finns "Brown nosers". Klättra upp för stegen och stick in huvudet i baken på konstverken.
4 av 10: Inne på Futura Gallery i Prag finns "Brown nosers". Klättra upp för stegen och stick in huvudet i baken på konstverken. Foto: Daniel Majak
Man hanging out. Denna har även hängt utanför Moderna Muséet i Stockholm för några år sedan.
5 av 10: Man hanging out. Denna har även hängt utanför Moderna Muséet i Stockholm för några år sedan. Foto: Daniel Majak
Den gamla bilen "trabant" i en annorlunda tappning.
6 av 10: Den gamla bilen "trabant" i en annorlunda tappning. Foto: Daniel Majak
Inne på Galleriet i centrala Prag hänger denna skulptur ner från taket.
7 av 10: Inne på Galleriet i centrala Prag hänger denna skulptur ner från taket. Foto: Daniel Majak
David Cerny utanför Meetfactory. På väggen hänger bilar likt köttstycken.
8 av 10: David Cerny utanför Meetfactory. På väggen hänger bilar likt köttstycken. Foto: Privat
Den rosa sovjetiska tankern som startade David Cernys karriär. Idag finns den på militärmuseet i Lesany.
9 av 10: Den rosa sovjetiska tankern som startade David Cernys karriär. Idag finns den på militärmuseet i Lesany. Foto: Daniel Majak
Embryo heter konstverket som finns monterat på en stupränna i centrala Prag.
10 av 10: Embryo heter konstverket som finns monterat på en stupränna i centrala Prag. Foto: Daniel Majak

Upplev Prag i provocerande konstnärens fotspår

PRAG,TJECKIEN. Stoppa huvudet in i baken på en staty eller titta på jättebebisar som kryper uppåt väggarna. Konstnären David Černý är känd för att hela tiden tänja på gränserna. Ingen annanstans finns så många av hans verk att beskåda som i Prag.

– Jag vet inte hur mycket av mina verk som finns i Prag, jag har aldrig räknat dem. Det är inte viktigt för mig säger David Černý.

När du besöker Prag kan välja att följa turistströmmen från slottet, över den kända Karlsbron. Gör ett stopp vid astronomiska uret och sedan vidare till de judiska kvarteren, som alla andra.

Eller så kan du ägna resan åt att leta reda på David Černýs konstverk – och samtidigt få se en helt annan sida av Prag. Konstnären är omskriven i Prag och känd för att tänja på gränserna. Det var han som skapade bussen i London som gjorde armhävningar under sommar OS 2012. Nu har han skapat ett konstverk i årets OS-stad Rio de Janeiro, som består av Emil Zátopeks ben. Zátopek var en friidrottare i det dåvarande Tjeckoslovakien som satte flera världsrekord och vann flera medaljer under OS.

LÄS MER: Prags okända pärlor – hitta bortom turistfällorna


David Černýs verk liknar inget annat

Det går inte att betrakta David Černýs verk utan att undra varifrån han hämtar sin inspiration. Konsten han skapar liknar inte något annat. Många av statyerna erbjuder dessutom riktigt häftiga semesterfoton som är värda att skriva hem om!

– Jag inspireras vanligtvis av ilska och sedan det självklara... sex droger och rock and roll, säger konstnären själv.

 

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Prag som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

Brownnosers

Du tror att du är fel. Du tror att du är vilse men det är du inte. Ett konstgalleri mitt ute i ingenstans – bortom turiststråken. Ring på klockan och leta dig fram till bakgården. Där finns två likadana enorma människoskulpturer. Klättra upp för stegen och stick in huvudet i baken på en av dem. En film med tjeckiska politiker som matar varandra med smutsvatten spelas upp framför dina ögon. Allt till låten "We Are The Champions".

Adress: Futura Gallery, Holečkova 49, Praha 5

Brown nosers väcker minst sagt uppmärksamhet. Foto: Daniel Majak

LÄS OCKSÅ: 8 saker du inte trodde att du kunde se i Europa

Piss

Det är en bronsstaty. Två stycken män står och lättar på trycket i en pool som också är landet Tjeckien. Deras könsorgan rör sig – både upp och ner och i sidled. De skriver citat från kända gamla pragbor. Skicka ett sms och få statyerna att kissa ut ditt meddelande också.

Adress: Franz Kafka Museum, Cihelná 2b, Praha 1

Embryo

På en stupränna som tillhör en teater sitter ett embryo. Läskigt och fascinerande på en och samma gång. På kvällarna lyser fostret upp med hjälp av led-lampor inifrån i embryot. Denna är lätt att missa om du inte tittar efter den.

Adress: Anenské náměstí 5, Praha 1

 

ANNONS: Boka biljetter till Pragborgen och andra sevärdheter i Prag innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

In Utero

En gravid kvinna som sitter på huk med benen isär. Det rostfria stålet gör att bilarna och allt annat som finns i omgivningen reflekteras i statyn. Gå fram och kliv in i kvinnan. Lyssna på ljudet som ska motsvara hur det kan låta för ett foster inne i magen.

Adress: U Golfu 565, Praha 10

In Utero. Numer finns skulpturen på en golfbana i Prag. Den är väl värd att besöka. Foto: Daniel Majak

Hanging out

Förbipasserande kan lätt tro att de hamnat mitt under ett pågående självmord. Så är inte fallet. Det är Sigmund Freud som hänger och dinglar ovanför gatan med ena handen i fickan och den andra greppar en pinne. Denna är väldigt lätt att missa så det är viktigt att hålla blicken mot skyarna.

Adress: Korsningen mellan Husova och Skořepka nära Old Town Square.

Babies

Gigantiska bebisar som kryper utanför ett Kampa museum. Vid första anblicken ser de ganska så söta ut. Men det förändras när du kommer tillräckligt nära så att du ser ansiktet på dem. De har nämligen inget ansikte. Någonting som ser mer ut som en vertikal streckkod täcker vad som borde vara ansiktet. Här kommer du nära och kan se detaljerna på bebisarna. Det är nämligen samma bebisar som klättrar på Prags tv-torn.

Adress: U Sovových mlýnů 2, Praha 1

Žižkov tv-torn

Tornet har bland annat blivit utnämnd till en av världens fulaste byggnader enligt ”The Telegraph”. Det ser nästan ut som bebisarna är små aliens som försöker ta sig in i byggnaden. Åk gärna upp i byggnaden när du är här och se utsikten över Prag.

Adress: Mahlerovy sady 1, Praha 3

Bebisarna som kryper på en av världens fulaste byggnader. Foto: Daniel Majak

Horse

Detta tros vara en parodi på statyn över Václav Klaus som finns på Vaclavplatsen. Tjeckiens forne president sitter där på en häst. Det gör han här också – bara det att hästen är död. Meningen var att denna staty skulle finnas inne på postkontoret i Prag. Tydligen ska postmästaren ha sagt att den var ”på tok för mycket”. I dag är statyn i stället inne på ett köpcentrum.

Adress: Lucerna, Štěpánská 61, Praha 1

Quo Vadis?

Översatt betyder det ”vart ska du”? Det är en Trabant. Från början var den östtyska folkbilen firad och hyllad. Efterhand som modellen inte moderniserades blev den en symbol för det stagnerade östtyska samhällssystemet. Denna staty finns i dag att beskåda vid den tyska ambassaden i Prag. Tyvärr kommer du inte ända fram till den utan får beskåda den på håll.

Adress: Vlašská 347/19, Praha 1

Fast Tuned Skull

På DOX moderna konstmuseum finns denna enorma röda döskalle som snurrar runt. Du behöver inte köpa en biljett för att kunna se den. Gå in på innergården och titta upp så ser du den. Skallen är inte mindre än tre meter lång. Ilsket röd och syns på långt håll också.

Adress: Poupětova 1, Praha 7

En väldigt stor döskalle som snurrar uppe på byggnaden av DOX. Foto: Daniel Majak

K.K som i Franz Kafka

Tio meter hög och med en vikt på 45 ton bildar den här skulpturen ett rörligt ansikte. Hela konstruktionen är i rostfritt stål och i skivor – någonting som gör att ansiktet förvrids på olika sätt. En liknande skulptur finns i North Carolina i USA.

Adress: Spálená 22, Praha 1

Meat

Utanpå en byggnad hänger bilar som liknar upphängda köttstycken. Det som är speciellt med just dessa bilar är att de var i Örebro under OpenArt år 2015. Byggnaden råkar också vara Meetfactory – konstnärens skötebarn där det erbjuds olika utställningar och konserter. David Černý har också en studio här och chanserna är goda att du får syn på honom här.

Adress: Ke Sklárně 3213/15 Praha 5

Mlýnská kavárna, Bardisk

Löständer med fimpar i eller ett dockhuvud genomborrat av ett flygplan. Detta kan faktiskt vara världens mest bisarra bardisk. Använda kondomer blandas med plastleksaker och pengar. Som tur är så är allting förseglat så du kan lugnt sätta armen på disken. Detta är också ett av artistens favoritställen så håll ögonen öppna.

Adress: Všehrdova 449/14, Praha 1

Bardisken på Mlynska baren har en väldigt annorlunda design. Foto: Daniel Majak

LÄS MER:

David Černý

Ålder: 49 år.

Bor: Prag, Tjeckien.

Gör: Tjeckisk konstnär, bosatt i Prag.

Känd för: Att ha målat en sovjetisk stridsvagn rosa år 1991.

Aktuell med: "Zátopeks legs". En skulptur till sommar OS i Brasilien.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande