Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Pampiga Budaslottet på kvällen.
Pampiga Budaslottet på kvällen.
Pampiga Budaslottet på kvällen.
Starka minnesmärket över de judiska ungrarna som blev avrättade under andra världskriget.
Starka minnesmärket över de judiska ungrarna som blev avrättade under andra världskriget.
Starka minnesmärket över de judiska ungrarna som blev avrättade under andra världskriget.
1 AV 3
Njutarhelg i Donaus drottning
2 AV 3
Pampiga Budaslottet på kvällen.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Starka minnesmärket över de judiska ungrarna som blev avrättade under andra världskriget.
Foto: SHUTTERSTOCK

Upptäck Budapest gratis – bästa sevärdheterna

Budapest är en av de vackraste och mest intressanta städerna i Europa – fylld med pampiga byggnader och mängder av historiska och kulturella sevärdheter. Här är en annorlunda reseguide till Budapest: allt du kan uppleva helt gratis.

Gratis är gott, men framför allt finns det så mycket att uppleva i redan billiga Budapest, som man kanske inte alltid tänker på. Tipsen som följer sammanfattar den vackra stadens kulturella och historiska arv.

1. Guidad tur 

Det bästa sättet att få överblick över en ny stad är en guidad tur. I Budapest erbjuder Generation Tours fyra olika gratisturer varje dag. Turerna hålls av lokalbor på engelska och spanska. generationtours.com/budapest

2. New York Café

Nej, det är inte gratis att ta en kopp kaffe på detta flerfaldigt belönat världens vackraste kafé. Men titta kostar ingenting. Av Budapests alla storslagna byggnader ligger denna definitivt i topp. Är du varken kaffesugen eller hungrig, unna dig att smita in lite diskret för att ta dig en titt.
Adress: Erzsébet krt. 9–11, newyorkcafe.hu

New York Café, värt att smita in och ta sig en titt. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Frihetsstatyn

Ta sikte på Gellértberget på Buda-sidan. Vägen uppför berget tar cirka en halvtimme via en slingrande skogsväg. På toppen väntar fortet Citadella, samt ett flertal statyer. Den mest kända är Frihetsstatyn, kvinnan som håller ett palmblad över sitt huvud. Det mäktiga monumentet reser sig mer än 40 meter över marken (inklusive fundamentet) och restes ursprungligen som en hyllning till de ryska befriarna efter andra världskriget. 1989 ändrades texten till att hylla minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång.

Frihetsstatyn gör sig allra bäst i skymningen. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Giero Pub

Vare sig du kostar på dig en öl eller inte så underhåller ungerska musiker med genuin ungersk musik varje kväll i den pyttelilla källarlokalen som utgör Giero Pub. Enkel standard och få turister, och helt unikt. De spelar sent, oftast inte före klockan elva.
Adress: Paulay Ede u. 58, facebook.com/gieropub

LÄS MER: Här bor du ståndsmässigt i Budapest – 9 pampiga hotell 

5. Stora Saluhallen

Stora Saluhallen, Nagycsarnok är Budapests största saluhall och ett givet stopp om du vill komma den Ungerska kulturen och atmosfären nära. Här kan du botanisera bland traditionella ungerska folkdräkter, dockor, målade ägg, broderade dukar och snidade jaktknivar, kryddor, korvar och lokala viner. Dofta, känna och provsmaka är gratis, och av erfarenhet har vi lärt oss att inga souvenirer i världen står sig särskilt bra när vi väl landar på hemmaplan.
Adress: Vámház krt. 1–3

Att dofta, provsmaka, titta och känna kostar inte en krona. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Metropolitan Ervin Szabó Library

Ervin Szabó Central Library är inhyst i ett palats från 1800-talet i nybarock stil. Gigantiska mässingskandelabrar tronar i taken som är överösta med guldstuckatur. Sjunk ner i en sammetssoffa och ta del av de minst två miljoner böcker och tidskrifter som finns i denna kungliga miljö.
Adress: Szabó Ervin tér 1, närmaste busstation, Szentkiralyi utca.

Ervin Szabó Central Library har över två miljoner böcker och tidskrifter. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Hjältarnas torg

Hjältarnas torg är ett av de större torgen i centrala Budapest, i slutet av pampiga Andreasboulevarden (med vilken den utgör ett världsarv sedan 1987). Centralt är Millennium-monumentet  och dess höga kolonn som kröns av en staty av ärkeängeln Gabriel i brons, flankerad av fjorton statsmän i en halvcirkelformad arkad. Dessa statsmän ansågs ha gjort enastående saker för den ungerska nationen. Kom riktigt tidigt på morgonen om du vill vara ensam om prakten.
Hitta hit: Vid slutet av Andreasboulevarde och Stadsparken.

Hjältarnas torg och Millennium-monumentet. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Sankt Stefansbasilikan

Det här är den viktigaste katolska kyrkan i hela Ungern och ett av stadens kända landmärken. Vissa delar tar inträde, som till exempel skattkammaren och den 96 meter höga kupolen. Däremot är det gratis att ta del av den vackra kyrkosalen. Sikta på det heliga högerkapellet bakom huvudaltaret, här finns bland annat den mumifierade högerhanden av självaste Sankt Stefan, Ungerns förste kung.
Adress: Szent István tér 1, bazilika.biz

Budapests stadssilhuett med Sankt Stefansbasilikan. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Budaslottet

Ett givet stopp i Budapest är att ta sig upp till Budaslottet. Både linbanan och hissen från Dózsa György tér kostar, i stället promenerar du uppför den kungliga trappan, Király lécső, eller trappan från Szarvas tér. Man tar inträde till de olika museerna i slottet, men det är gratis att promenera i omgivningarna, på borggården, i trädgårdarna och njuta av arkitekturen och den fina utsikten.
Adress: Szent György tér 2, budavar.hu/budai-var

Budaslottets vackra borggård. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Kerepesi kyrkogård

På den gamla kyrkogården från 1847 står 3 000 gravstenar. Här ligger bland annat den ungerska näktergalen Lujza Blaha som dog 1926, och en av Ungerns mest betydande skalder, Endre Ady, som dog 1919. Här ligger också många som dog under Ungernrevolten 1956, samt dåvarande partichefen János Kádár, den som initierade avrättningarna under revolten.
Adress: Fiumei út 16-18, fiumeiutisirkert.nori.gov.hu

På Kerepesi kyrkogård finns över 3 000 gravstenar. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Stora synagogan

Världens näst största (men vackraste) synagoga efter Breslov-centret i Ukraina uppfördes mellan 1854 och 1859. Dohánygatans synagoga, som den också kallas, rymmer över 3 000 personer. Entré för att gå in i byggnaden krävs, men nöjer man sig med att ta del av den vackra arkitekturen är synagogan en bra utgångspunkt för en vandring i de judiska kvarteren.
Adress: Dohány u. 2

Världens näst största, men världens vackraste, synagoga finns i Budapest. Foto: SHUTTERSTOCK

12. Skorna vid Donaus kaj

Ett rysligt och starkt minnesmärke över det judiska folket som sköts till döds vid Donau under andra världskriget. Kom tidigt på morgonen, här blir det snabbt folksamling.
Adress: Id. Antall József rkp

Skorna vid Donaus kaj är ett minnesmärke över mördade judar under andra världskriget. Foto: SHUTTERSTOCK

13. Frihetsbron

Den gröna bron i klassisk jugendstil är enligt många den vackraste bron i Budapest. Den snirkliga stålkonstruktionen korsar floden Donau mellan den stora saluhallen i Pest och Gellértberget på Buda-sidan. De svarta fåglarna som kröner pelarna är en symbol för det moderna Ungern.

Frihetsbron anses vara Budapests vackraste bro. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: I Budapest har du råd att skämma bort dig