Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Doblo Wine Bar har mängder av ungerska viner på glas och flaska.
Doblo Wine Bar har mängder av ungerska viner på glas och flaska.
Doblo Wine Bar har mängder av ungerska viner på glas och flaska.
1 AV 2
Så får du längsta möjliga ledighet på så få semesterdagar som möjligt
2 AV 2
Doblo Wine Bar har mängder av ungerska viner på glas och flaska.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Åk till vackra Budapest – prisvärt och läckert!

Donaus vackra drottning hänför oss med historiskt badpalats, sevärdheter, ljuvliga matupplevelser, ungerska viner och bakelser i toppklass. Följ med på en guidad tur till den prisvärda staden.

Anna W Thorbjörnsson

En vår för några år sedan bodde vi nästan fyra månader i den ungerska huvudstaden i samband med att vi skrev boken ”Mitt Budapest”. Samtidigt som träden vaknade till liv med nya friska blad och solen glittrade i floden fick vi chansen att utforska stadens alla delar och så småningom förtjusas av våra egna favoritplatser. Våren i Budapest kommer för alltid att vara smått magiskt i våra minnen, så det är med förväntan vi reser tillbaka på höstlovet fem år senare. Den här gången tar vi tåg hela vägen, nattåget från Hamburg till Wien gör resan förvånansvärt smidig. Eftermiddagen dagen efter avresan rullar vi in i Budapest på den imponerande stationen Keleti från 1884. 

Vackra tågstationen i Budapest.
Vackra tågstationen i Budapest.
Vackra tågstationen i Budapest.
1 AV 2
Vackra tågstationen i Budapest.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
2 AV 2
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén / Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén/ExpLifestyl

Budapest är en gammal stad men bestod fram till 1873 av tre städer – Óbuda, Buda och Pest. Den äldsta delen återfinns på kulliga Budasidan och här ligger slottet och flera av de historiska baden. Pest på östra sidan är byggt på slättmark och är numera själva stadskärnan. Denna del utvecklades framför allt under industrialiseringen och stoltserar med många byggnader i jugendstil (till exempel Gresham Palace, tågstationen Keleti och Liszt-akademin). Flera av de kända broarna som Kedjebron och Frihetsbron byggdes också under den här tiden.

Vi börjar vårt besök med en promenad vid floden och vår favoritbro, den gröna Frihetsbron, allra vackrast i skymningen när fasadljusen lyser upp de grönmålade gjutjärnsbalkarna och himlen fortfarande är blå. Står man mitt på bron och vänder sig västerut bjuds en magnifik utsikt över floden, slottet och det kända parlamentet. Hit kommer många när solen är på väg ner för att avsluta dagen med en kopp kaffe eller något annat drickbart i handen. Då och då dundrar gula spårvagnar över från ena sidan till den andra. 

Fina Frihetsbron med de grönmålade gjutjärnsbalkarna är en favorit i Budapest. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Det närmar sig lunch för oss, så vi hoppar på spårvagnslinje 19 som går från Frihetsbron till Margaretabron på Budasidan och tar sikte på Nagyi Kifözdéje – Mormors ställe. Flera krogar i centrum skyltar med ”Hungarian kitchen” men bästa traditionella maten finns på restauranger som denna dit ungrarna själva går, en bit bort från turistkvarteren.  

Inne på restaurangen är det gammaldags på det allra bästa av sätt med traditionell inredning (tänk spetsgardiner och porslinsfigurer), handskriven meny och en lucka i väggen in till köket där man beställer mat. Menyn är så klart på ungerska, men du kan kika in på grytorna och peka på det som ser gott ut. Och gott är det, här serveras hemlagad ungersk husmanskost på mormors vis. Budapestborna bland gästerna ler uppskattande mot oss och förklarar att här, här äter ni gott på ett unikt etablissemang. Redan vid första tuggan blir mormors restaurang favorit. De fyllda paprikorna har den där riktigt fylliga och runda smaken och kåldolmarna är perfekta med syrlig fint strimlad surkål till. De hembakade kakorna ser också mycket lockande ut, men vi vill spara plats till en bakelse och får nöja oss med kaffe på maten.

Nagyi kifőzdéje - mormors krog, rätta stället om du är ute efter äkta ungersk husmanskost. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Och apropå bakat – ett av de stora glädjeämnena i Budapest är det nästan oändliga antalet konditorier. Kafétraditionerna påminner om de i Wien och inte undra på det, städerna var ju båda nav i samma rike. Energi fylls på med hjälp av gudagoda tårtbitar, ofta har bakverken unika namn och lång tradition, men det hålls också årliga prestigefulla bakverkstävlingar för nya kreationer. Det finns massor med kaféer. Enkla och opretentiösa, ställen med egna bagerier, moderna som ser ut som kaféer över hela världen, och så de storslagna traditionella kaffe- och tårtpalatsen i Grand Café-stil. 

Om vi bara ska välja ett favoritkafé så är det Nándori Cukrászda, ett klassiskt litet bagerikonditori med några enstaka bord inne och en större uteservering. Det ligger något avsides, men hit kommer en strid ström Budapestbor. På väggarna trängs diplom med utmärkelser från de senaste årens tårttävlingar. När vi står vid kakdisken är det svårt att välja och det får helt enkelt bli tre bitar att dela på. Favoriten är Budapests mest klassiska bakelse, Eszterházy torta, döpt efter den liberala aristokraten, diplomaten och politikern Paul III Anton Esterházy de Galántha (1786–1866). 

Dags för ljuvlig Eszterházy torta på Nándori Cukrászda. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

De traditionella ungerska maträtterna är som helhet ofta rejäla historier som består av kött, flera sorters mejeriprodukter som kvarg och keso, samt korvar och ost. Den tjocka varianten av fil (tejföl) är också typisk, lite som vår gräddfil eller som den ryska smetanan. Paprika är framträdande och används i en rad olika rätter både nyskördad och som starkt paprikapulver. Vanligt är också kål, serverat som mustigt smakrik surkål eller i grytor och fyllningar. Korvar finns det massor av, där kolbász är det generella samlingsnamnet. Torkade varianter hänger i allt från eleganta saluhallar till enkla livsmedelsaffärer på hörnan. Det är vanligt att man blandar olika sorters kött i dem, så dubbelkolla vad som är i innan du köper. De vanligaste är gjorda på fläskkött men det finns också korvar på nöt, vilt och häst. Ett bra ställe att prova och köpa med korv på är någon av saluhallarna, den vackraste med bredast utbud är stora saluhallen Nagycsarnok.

Botanisera bland korvar och andra godsaker på Nagycsarnok, Stora saluhallen vid Frihetsbron.
Botanisera bland korvar och andra godsaker på Nagycsarnok, Stora saluhallen vid Frihetsbron.
Botanisera bland korvar och andra godsaker på Nagycsarnok, Stora saluhallen vid Frihetsbron.
Korvar på rad i saluhallen.
Korvar på rad i saluhallen.
Korvar på rad i saluhallen.
1 AV 2
Botanisera bland korvar och andra godsaker på Nagycsarnok, Stora saluhallen vid Frihetsbron.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
2 AV 2
Korvar på rad i saluhallen.
Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Vilt och fågel är mer förekommande på de tjusigare ställena, ungrare äter ofta anka, gås eller kalkon till jul med helgrillad anka som en riktig delikatess. Själva gillar vi ungerskt med lite mer modern touch och äter gärna middag på restaurangen med det fantasifulla namnet Mandragóra. Vi suckar lyckligt när vi beställer in flera rätter och delar, ramslökssoppan från specialmenyn är underbar, ankconsommén smakrikt mustig och gåsen mör så den faller i bitar. Inne på restaurangen är det mysigt med gamla svartvita foton, en udda porslinssamling längs ena väggen och ett knarrande trägolv, en varm sommardag sitter man fint ute under en lönn med lyktor tända kvällstid.

Ungerskt vin har en lång och rik tradition. Hela Gellértberget i Budapest var fram till och med 1700-talet täckt av vinodlingar och numera finns 22 olika vindistrikt i landet. Vår favorit är Villánys eleganta röda, tillverkade längst i söder på gränsen till Kroatien och är du på finrestaurang i Budapest kommer oftast de röda druvblandningarna härifrån. 

Schack matt i Széchenyi-badet

Inget besök i Budapest är komplett utan ett dopp i något av stadens bad. Ungern flyter på ett underjordiskt hav av termiskt vatten och i huvudstaden pumpar tre miljoner liter källvatten genom badhusen varje dag. Vattnet är hett och fullt med mineraler. Det här badparadiset njöt redan romarna av och när de turkiska paschorna härskade i staden på 1600-talet byggde de många vackra badhus. En av våra favoriter är Rudas historiska bad. Från en vacker kupol silar ljuset ner på en åttakantig pool byggd i mitten på 1500-talet, att vila i vattnet här är som en tidsresa. Rudas är också ett av få bad som fortfarande har separata tider för män och kvinnor så kolla detta före besöket. 

Inför den här resan har vi dock spetsat in oss på det stora och kända Széchenyi-badet. Som en gul och vit bröllopstårta från 1913 ståtar badpalatset mitt i stadsparken och här finns mängder av pooler med olika temperaturer, mineralhalter och utsmyckningar och en rad olika sorters bastu. Ute hittar du två stora varma pooler och en vanlig simbassäng, öppna året runt. Det är också här man kan spela schack i badet, något som oftast görs av lokala farbröder men som även lockar vår sjuåring lite extra. Barn under 14 år rekommenderas generellt sett inte att besöka termalbaden, men föräldrar kan ta med barn till utomhuspoolerna på eget ansvar. 

På Széchényi går det utmärkt att kombinera schackspel och sköna bad. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Kön till Széchényi börjar fyllas på när vi kommer lördag förmiddag, men vi kommer snabbt igenom och får var sitt badarmband som både fungerar som inträdesbricka och som nyckel till omklädningsskåpen. Att denna dimmiga dag gå ut och kliva ner i ett varmt och porlande bad är ljuvligt. Vattnet värmer musklerna mjuka och skvalpar lätt intill och tiden får liksom bara gå. Känslan är evig i det gamla badet med ett spel från 1000-talet, men samtidigt närvarande, gemytlig och varm.

Vi som är badfantaster brukar säga att man aldrig ångrar ett bad och sällan har det varit mer sant än just här. Vi lovar varandra att snart komma tillbaka till baden, bakelserna och maten, vinet och allt det andra vackra. 

Resfakta: Budapest/Ungern

Resa hit

Tåg: Från Köpenhamn med byte i Hamburg och Wien, 21 timmar (ÖBB Nightjet mellan Hamburg och Wien).

Flyg: Med Wizz eller Ryanair från Stockholm (2 tim, 10 min) eller med Ryanair från Köpenhamn (1 tim, 50 min).

Bästa tiden: Hela året utom sommaren som är mycket varm och fuktig.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Ungerska, de flesta unga pratar engelska, en del av de äldre tyska.

Valuta: Forint (HUF).

Prisnivå: Både mat och dryck är billigare än i Sverige.

Ta dig runt: Promenera runt eller hoppa på spårvagn eller tunnelbana.

Bok: ”Raoul Wallenberg” av Bengt Jangfeldt.

GUIDE: 9 TIPS TILL BUDAPEST

1. Bada historiskt

Baden i Budapest är historiska, generösa i storlek och underbart avkopplande. Vi gillar Rudas och Széchényi bäst. Gellért är vackrast men mycket välbesökt. 

2. Prova ungerska viner

Vackra vinbaren Doblo bjuder på sköna soffor och fåtöljer på upphöjda platåer, intrikata tegelvalv och mängder av ungerska viner på glas och flaska.  Då och då är det livejazz. Vinbaren DiVino som finns på två ställen i stan är ett annat bra alternativ. 

Vackra Doblo Wine Bar lockar med sköna soffor och ibland även livejazz. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

3. Ät ungerskt i modern tappning

Borbíróság är en liten pärla bakom stora saluhallen erbjuder många av de klassiska ungerska rätterna, som alla på ett fördelaktigt vis fått en modern och fräsch makeover. En annan favorit är Kispiac  Bisztró. 

Kispiac Bisztró är en bra restaurang för att uppleva ungerska klassiker på ett nytt sätt. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

4. Ta en kaffepaus

Det finns många riktigt bra kaffeställen i Budapest, alla med förstklassiga espressomaskiner. En favorit är Cube Coffee vid Hunyadi Tér, en behagligt grön oas till torg som egentligen är en park.
Adress: Hunyadi tér 8

Kaffe på Cube coffee. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

5. Hospital in the Rock

Grottorna under Slottsberget har en lång historia som bland annat fängelsehålor men blev senare sjukhus och var det sista som fungerade under andra världskrigets hårda belägring av Budapest. Senare användes utrymmet som atombunker. I dag är allt ett museum om krigssjukvården under 1940- och 1950-talet men också om belägringen 1944 och revolutionen 1956. Det är dessutom mycket spännande att vandra i gångarna under berget.
Adress: Lovas út 4/c, distrikt I

6. Gå på ruinbar

Budapests kända ruinbarer är fortsatt populära och det med rätta, vissa av dem dekorerade till bristningsgränsen med kulörta lyktor och udda föremål. Här kan du gå vilse hela natten och upptäcka barer och dansgolv i vad som förr var gamla lägenheter och nästan hela kvarter. Några exempel är Szimpla Kert och Instant-Fogaz.

Missa inte att besöka någon av Budapests ruinbarer, här Szimpla Kert. Foto: albertolpzphoto / Shutterstock

7. Njut av storstadscocktails

En kväll får vi syn på en elegant rödlackerad sittbur genom en glasruta och blir tvungna att gå in. Denna visar sig hänga i lilla läckra cocktailbaren Tuk Tuk. Lika snyggt är det runtomkring och drinkarna tillhör den mer avancerade mixologiskolan.  Är det fullt kolla in roliga och knasiga Rumpus Tiki Bar. 

Cocktailbaren Tuk Tuk Bar skapar drinkar som tillhör den mer avancerade mixologiskolan. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

8. Flippermuzeum 

Europas största flippermuseum lockar med fler än hundra flipperspel, betala inträde och spela hur mycket du vill!
Adress: Radnóti Miklós utca 18

9. Up Hotel Budapest

Med bra läge vid parken Hunyadi tér och nära nattliv och kommunikationer är Up Hotel ett utmärkt val för nattvila. Större rum med extrasäng finns för familjer.
Adress: Csengery u. 31

LÄS MER: Upptäck Budapest gratis – bästa sevärdheterna
LÄS MER:
5 klassiska badhus i Budapest – från Széchényi till Gellért