Piren i Ahlbeck.
1 av 2: Piren i Ahlbeck. Foto: SHUTTERSTOCK
Grand Hotel Heiligendamm.
2 av 2: Grand Hotel Heiligendamm. Foto: GRAND HOTEL HEILIGENDAMM

Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris

På Tysklands riviera ligger kurhotellen som gräddtårtor längs milslånga sandstränder. Bokskogar, kurbad och historia gör tyska rivieran till en nostalgikick – många gånger till budgetpris. 

Tysklands Östersjökust, även kallad tyska rivieran, är märkligt förbisedd. Denna närbelägna, billiga destination åker många av oss förbi på väg söderut mot andra resmål. Vilket faktiskt är konstigt. Tyskland har fantastiska stränder och naturområden längs sin norra kust. 

Regionen är proppfull med historia och kultur, och maten är långt bättre än man kanske tror. Den allmänna prisnivån i Tyskland ligger en bra bit under Sveriges. Vi svenskar tror lätt att vårt södra grannland ska vara mycket dyrare än det är. 

Ytterligare ett faktum som ofta glöms bort är hur snabbt man kan ta sig från denna kust till storstäderna Hamburg och Berlin. Det tar bara ett par timmar med bil. 

Tyska rivieran har sin egen speciella charm. Tyskarna älskar att cykla och vandra i bokskogarna och naturreservaten. På badstränderna är det självklart att man slår sig ner i en korb, den speciella korgstol för två personer som hyrs ut överallt. En bra korb har små uppfällbara bordsskivor för medhavd dryck och mat och praktiska lådor undertill. 

Korgstolarna på badstränderna i Tyskland, så kallade korber. Foto: ANDERS PIHL

Men framför allt utmärks denna kust av sina många kurorter – längs Östersjökusten finns över tusen wellness- och spa-hotell. 

Den kanske mest typiska och samtidigt elegantaste kurorten är Binz på den stora ön Rügen. En parad av lyxiga pensionat kantar strandpromenaden, som spritsade gräddtårtor. 

Kurtraditionerna vid Östersjön har en lång historia. Redan 1793 badade storhertig Fredrik Frans I av Mecklenburg-Schwerin vid stranden nära Heiligendamm på inrådan av sin läkare Samuel Vogel. Att bada i havet för sin hälsas skull var en helt ny tanke och blev startskottet för en långlivad badtrend kring just Helingdamm och snart längs närliggande delar av kusten. En imponerande samling av badpalats byggdes här mellan 1793 och 1910. 

De pampiga och historiskt intressanta tyska badhotellen finns kvar och har nu gått en andra vår till mötes. I östra Tyskland var dessa byggnader ofta använda som barnhem eller dagcenter under DDR-tiden. I dag är de varsamt renoverade. 

Hotellen är fortfarande utsökta ställen för att med tidlös stil må riktigt gott och njuta av livet.

Badorterna längs tyska rivieran

Rügen är Tysklands största ö med långa vita sandstränder, många soltimmar, Jasmund nationalpark och gott om cykelvägar. Längs den härliga strandpromenaden ligger det gott om kaféer och restauranger. På ön kan man också göra en ”trädtoppsvandring”, på en slingrande gångväg tar man sig upp på höjden och ser ut över bokskogens trädtoppar. Från Rügen går det en bro över till staden Stralsund och båtar över till den lilla ön Hiddensee.

Binz, Rügen

Pittoreska Binz på ön Rügen har burit epitetet badort sedan slutet av 1800-talet. Husen på stadens prydliga gator går i skinande vitt. Binz är känt för sina många lyxpensionat i anrika villor vid havet och den långa bryggan från 1902. 

Binz på ön Rügen. Foto: SHUTTERSTOCK

Königsstuhl, Rügen  

De berömda kritklipporna längs Rügens nordkust tillhör de allra främsta sevärdheterna längs tyska Östersjökusten. I synnerhet då klipporna omges av de sällsamt vackra bokskogarna i den världsarvslistade nationalparken Jasmund. koenigsstuhl.com 

Kap Arcona, Rügen  

Omtyckt utflyktsmål som har mycket att ge samtidigt: en udde med 45 meter höga klintklippor, forntidsborgen Jaromarsburg, tre historiska fyrar, underjordiska bunkrar från DDR-tiden och inte minst en storslagen natur att vandra eller cykla i. 

Kühlungsborn, Rostock

Blev badort redan 1860, vilket gör staden till en av Tysklands absolut äldsta semesterorter. Massor av äldre praktbyggnader finns kvar. I dag utmärks Kühlungsborn av sin härliga strandpromenad längs vilken man hittar ståtliga kaféer och ett fint konstmuseum. 

Warnemünde, Rostock

Fiskebyn Warnemünde smälte redan på medeltiden samman med Rostock längre söderut. Byn blev också kurort mycket tidigt. Den 150 meter breda stranden ger rum för otaliga korgstolar och strandbarer. Ett känt landmärke är den runda byggnaden Teepott (Tekannan). 

Fyren och Teepott i Warnemünde. Foto: SHUTTERSTOCK

Seebad Ahlbeck, Heringsdorf

Mysig semesterstad med gott om små restauranger och boutiquehotell. Ligger långt österut nära gränsen till Polen. Tillsammans med sina syskonorter Heringsdorf, Bansin och Swinemünde har staden Europas längsta sammanhängande strandpromenad, 12 kilometer lång.

Piren i Ahlbeck. Foto: SHUTTERSTOCK

Insel Poel 

En ö utanför Wismar som är känd för sina långa sandstränder och små fiskebyar med pensionat och kaféer. Betande hästar och fågelrika sankmarker är en vanlig syn längs vägarna på Poel. 

Insel Poel. Foto: ANDERS PIHL / ANDERS PIHL

Överdådiga kurortshotell

De är inte de billigaste, men du får nostalgin och lyx på köpet. Ett alternativ är att inte bo här men ta en lunch eller en drink i miljön. 

Weissenhaus Grand Village, Weissenhaus

Grandios hotellherrgård vars pampiga alléer slutar vid havet, där man hittar den exklusiva restaurangen Bootshaus och finkorniga Wiessenhäusser Strand som tillhör ett naturreservat. Spa, golf, yoga, konstkurser – här finns det mesta. 

Adress: Parkallee 1

ANNONS: Läs mer och boka Weissenhaus Grand Village här [extern länk]

Kurhaus Binz, Binz

Överdådigt kurhotell mitt i badorten Binz. Strandpromenaden passerar rakt framför denna palatsliknande byggnad. Du behöver inte bo på hotellet för att äta lunch eller ta ett glas bubbel här. 

Adress: Strandpromenade 27

ANNONS: Läs mer och boka Kurhaus Binz här [extern länk]

Maffiga Kurhaus Binz har tagit emot gäster i över hundra år. Foto: SHUTTERSTOCK

Schloss am Meer Kühlungsborn, Kühlungsborn

Hotellduo belägna intill varandra med samma ägare. Schloss am Mer (”havsslottet”) är ett litet slott av korsvirke, Hansa-Haus är ett herresäte med inglasade verandor och bord med havsutsikt. Lyxen är lite mer överkomlig prismässigt här. 

Adress: Tannenstrasse 6 & 8

ANNONS: Läs mer och boka Schloss am Meer Kühlungsborn här [extern länk]

Hotel Gran Belveder, Scharbeutz 

Femstjärniga Belveder lockar med underbar frukostbuffé, restaurangen DiVa (en Michelinstjärna) och stort badhus med spa och åtta olika sorters bastu, som en eukalyptusdoftande, och en vedeldad ”nordisk” bastu. Björkris finns! 

Adress: Strandallee 146

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Gran BelVeder här [extern länk]

Grand Hotel Heiligendamm, Bad Doberan

Legendariskt hotell från 1700-talet som blev startpunkten för kurortstraditionen runt Östersjön. Juvelen bland en rad vita byggnader, kallad ”das Ensemble”. 

Adress: Professor Dr Vogel Strasse 6

ANNONS: Läs mer och boka Grand Hotel Heiligendamm här [extern länk]

Grand Hotel Heiligendamm i Bad Doberan. Foto: GRAND HOTEL HEILIGENDAMM

RESFAKTA: TYSKA RIVIERAN

Resa hit: Färja från Sverige och Danmark. Rödby–Puttgarden, Trelleborg–Travemünde och Trelleborg– Sassnitz är vanliga linjer. Flyg till Hamburg eller Berlin från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn och därifrån hyrbil. 

Bästa tiden: Badsäsongen påminner om Skånes, så sommarmånaderna är allra bäst. Men vill du vandra eller gå på spa kan du åka hit även i september och oktober. 

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska.

Valuta: Euro (EUR).

Prisnivå: Märkbart billigare än Sverige, särskilt vad gäller restaurangbesök och alkohol, men också dagligvaror i butiker. 

Läs mer: germany.travel/se

11 UPPLEVELSER KRING TYSKLANDS RIVIERA

SE & GÖRA

1. Nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft

En naturupplevelse av högsta klass. Nationalparken består av halvöar och öar och i dess skiftande landskap med skog, hedar, stränder och våtmarker trivs massor av djur, som sälar, hjortar och tranor. nationalpark-vorpommersche-boddenlandschaft.de

Nationalparken längs tyska kusten. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Wismar

Med sin orörda stadskärna från Hansatiden är Wismar en historisk pärla och samtidigt den mest svenska staden i Tyskland. Wismar tillhörde Sverige mellan 1648 och 1903. Flera restauranger har svenska namn och krogen Alter Schwede (”gamle svensken”) i stadens äldsta hus från 1380 är en sevärdhet i sig. 

Vackra Wismar. Foto: ANDERS PIHL

3. Stralsund

Precis som Wismar är Stralsund världsarvslistat av Unesco för sin välbevarande bebyggelse från medeltiden och framåt. Även här finns en stark svensk anknytning, då staden var svensk 1648–1815. 

Marinan i Stralsund. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Lübeck

En tredje världsarvslistad Hansastad är förstås Lübeck, som var Hansans mäktigaste stad. Många unika historiska byggnader finns kvar, till exempel det berömda Rathaus (rådhuset) och den imponerande stadsporten Holstentor.

Lübeck. Foto: SHUTTERSTOCK

 

ÄTA & DRICKA

5. Café Röntgen, Külungsborn west 

Ett i alla bemärkelser klassiskt matkafé som residerar i kurortspalatset Meerenblick. Har oemotståndliga bakverk av hög kvalitet men också lättare rätter som serveras på terrassen intill havet. 

Adress: Ostseeallee 45, classic-conditorei.com 

Klassiskt matkafé i Külungsborn. Foto: ANDERS PIHL

6. 5 Elemente, Rostock

Tri Hotel i utkanten av Rostock är känt för sina musik- och showkvällar. Dessutom har de utmärkta 5 Elemente, en av Rostock-regionens allra bästa restauranger. 

Adress: Tri Hotel, Tessiner Strasse 103, restaurant-5elemente.de 

7. Herzbergs, Scharbeutz

Lokal och hemtrevlig restaurang där hela familjen Herzberg arbetar. Den riktigt goda maten ger skäl att gå hit mer än en gång och det trevliga bemötandet får man på köpet. 

Adress: Strandallee 129

8. Restaurant Baumhaus Hagen, Rügen

Framför allt fisk och skaldjur. Men den verkliga anledningen att äta här är omgivningarna. Restaurangen ligger idylliskt mitt bland bokskogarna i nationalparken Königsstuhl. Är dessutom ett hotell. 

Adress: Stubbenkammer, Sassnitz, baumhaushagen.im-web.de

BO BRA

9. Grand Hotel, Binz

Ett alternativ till pensionaten och de andra prakthotellen i Binz. Har ett fantastiskt och prisbelönt thai-spa och en fin restaurang. 

Adress: Strandpromenade 7

ANNONS: Läs mer och boka Grand Hotel Binz [extern länk]

10. Hotel Neptun Warnemünde

Jättehotell från DDR-tiden som folk lockas till i dag för utsikterna och retrokänslan från 1950-talet. Rummen är dock helt nyrenoverade. 

Adress: Seestrasse 19

ANNONS: Läs mer och boka Hotel Neptun Warnemünde här [extern länk]

11. Vienna House Stadt Hamburg Wismar, Wismar

Sympatiskt hotell vid stadens centrala torg, som är Tysklands största från Hansatiden.

Adress: Am Markt 24

ANNONS: Läs mer och boka Vienna House Stadt Hamburg Wismar här [extern länk]

LÄS MER: 14 tips för en härlig weekend i Hamburg