Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Utsikt över slottet Neuschwanstein från Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.Utsikt över slottet Neuschwanstein från Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.Utsikt över slottet Neuschwanstein från Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.
Utsikt över slottet Neuschwanstein från Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Sagolika Bayern – slott, sjöar och snöklädda berg

Längst ner i Tysklands sydöstra hörn finns ett förtjusande landskap med blommande ängar, sagoslott och klara sjöar, allt inramat av snöklädda berg.

Vinden susar behagligt i bladverket där vi sitter under höga kastanjer. Det är varmt, men skuggan svalkar, precis som enliters-krusen med skummande öl. Runt omkring oss sitter familjer i flera generationer, kompisgäng, äldre och yngre par. Samtalen böljar, mer öl bärs ut till bänkarna, några har med sig picknick, andra köper korv och kringlor på plats. Vi är på Augustiner-Keller i München, en av våra favoriter bland stadens många ölträdgårdar, eller biergarten som det heter här.

Augustiner-Keller en favorit bland ölträdgårdar

Vi kom nyss hit denna varma eftermiddag efter dryga sex timmars snabbtåg från Hamburg. Efter en kort promenad från centralstationen hittar vi ett bord på Augustiner-Keller och slår oss ner. Eftermiddagen går över i kväll och så småningom smyger sig mörkret sakta och sammetsmjukt på. Lamporna i träden tänds och det sorlar behagligt från bänkarna intill. Vi vecklar upp papperskartan över bordet för att planera veckans tågäventyr tillsammans med vår vän som reser med oss. 

Förfriskning på Augustiner-Keller biergarten i München.Förfriskning på Augustiner-Keller biergarten i München.Förfriskning på Augustiner-Keller biergarten i München.
Förfriskning på Augustiner-Keller biergarten i München. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Bayern är Tysklands största och näst folkrikaste delstat och den södra delen som gränsar till Alperna är ett av de mest natursköna områdena. En bra utgångspunkt är huvudstaden München, som ju också är en intressant plats i sig. Allt som vi vill besöka ligger inom tre timmar med tåg och regionaltågen i Bayern är både bekväma och moderna. Biljett köper vi enkelt i Deutsche Bahns app (annars finns det automater på alla stationer och bemannade luckor på de större). 

I vackra Füssen hittar man fina klosterbiblioteket

Morgonen efter är det strålande sol och vi tar tåget drygt två timmar till Füssen. Det är en fin resa som bjuder på böljande landskap, kor, lador och grönska. Stillsamt och avkopplande. Staden Füssen ligger vid foten av Alperna och är berömd för de storslagna slotten i närheten, men själva Füssen är också värd ett besök. Gamla byggnader i centrum och en grönskimrande, slingrande flod med friskt alpvatten gör platsen vacker. Vi besöker stadsmuseet, inhyst i ett gammalt kloster. Det gamla klosterbiblioteket är tjusigt med sin ovala form, sina puderrosa väggar och sitt generösa ljusinsläpp. Här hade vi kunnat sitta i timmar och drömma oss bort, men i huset ryms också violinverkstäder samt den världsberömda ”Dödsdansen”, ett konstverk målat 1602 av Jakob Hiebeler. Målningen skildrar hur döden i skepnad av ett skelett dansar med såväl biskop som bonde när pesten sveper genom Europa. 

Det vackra ovala klosterbiblioteket med puderrosa väggar i Füssen.Det vackra ovala klosterbiblioteket med puderrosa väggar i Füssen.Det vackra ovala klosterbiblioteket med puderrosa väggar i Füssen.
Det vackra ovala klosterbiblioteket med puderrosa väggar i Füssen. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
Utsikten över floden Lech från det gamla klostret i Füssen.Utsikten över floden Lech från det gamla klostret i Füssen.Utsikten över floden Lech från det gamla klostret i Füssen.
Utsikten över floden Lech från det gamla klostret i Füssen. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Den stora attraktionen vid Füssen är sagoslottet Neuschwanstein, vilket också sägs vara förebilden för Walt Disneys Törnrosaslott. Det var Bayerns kung Ludwig II, även kallad ”Märchenkönig” (sagokungen) som lät bygga slottet 1869–1884 för att använda som bostad. På platsen, uppe på en klippa med fenomenal utsikt, låg tidigare ruinen av ett medeltida slott. Kungen var mer intresserad av opera, konst och slottsbygge (han byggde flera) än av politik och svärmade för den medeltida riddarepoken. Detta syns i Neuschwansteins utformning med alla sina gräddtårteliknande tinnar och torn. Ludwig själv växte upp i det äldre slottet Hohenschwangau precis i närheten och det var där han som barn odlade sin romantiska ådra, inte minst genom de många medeltida sagor som kopplas till slottet. Den mest kända är den om riddaren Lohengrin som ger sig ut för att rädda prinsessan Elsa av Brabant, också grunden för Wagners operor ”Lohengrin” och ”Parsifal”. 

I dag är de båda slotten, och speciellt Neuschwanstein, världsattraktioner med turistströmmar därefter, så vill du njuta av det storslagna utan att trängas är det tidig morgon som gäller. Vi börjar med att ta oss till den lilla bron Marienbrücke ovanför slottet. Här står redan många och njuter av vyn över slottet, men vi fortsätter över bron och upp för vandringsstigen till en lite mindre utsiktspunkt. Här är vi helt ensamma bland träden med en magnifik utsikt, ja faktiskt sagolik. 

Neuschwanstein sett från en stig ovanför den lilla bron Marienbrücke.Neuschwanstein sett från en stig ovanför den lilla bron Marienbrücke.Neuschwanstein sett från en stig ovanför den lilla bron Marienbrücke.
Neuschwanstein sett från en stig ovanför den lilla bron Marienbrücke. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Man kan ta buss till slottet från Füssen men det är roligare att hyra cykel, har du tid kan du också vandra dit. Ett annat sätt att uppleva slotten i sin storslagna miljö är att ta sig till Tegelberg ett par kilometer öster om Neuschwanstein. Det finns vandringsleder hela vägen fram till slottet och du går genom grönskande hagar med bergens höga silhuetter på ena sidan. Här njuter vi av varm choklad och en strålande vy över slotten från charmiga Reith-Alpe Schwangau, en timrad stuga med fika och lättare rätter. I bakgrunden klingar koklockorna idylliskt. 

Toppstugan Münchner Haus öppnade 1897

Med alla berg så nära kommer också suget att ta sig upp på en av topparna. I Garmisch-Partenkirchen tar vi kuggstångsjärnvägen Zugspitzbahn upp på berget Zugspitze, som med sina 2 962 meter är Tysklands högsta berg. Första delen av rälsen kantas av små timrade hus och blommande ängar, sedan rullar vi in i skogen och det börjar bli brantare. Efter att ha bytt till en modern gondollift sista sträckan är vi till sist uppe på den klippiga toppen. Långt där nere glittrar solen i små sjöar i det lummiga landskapet, häruppe ligger det snö även i juli. Det finns flera serveringar på olika våningar, vår favorit är Münchner Haus, den ursprungliga toppstugan som drivs av familjen Barth sedan 1925. Det är den äldsta restaurangen på toppen – öppnad 1897 – men också med god marginal den charmigaste. 

Gondolliften Seilbahn Zugspitze leder upp till toppen av Zugspitze.Gondolliften Seilbahn Zugspitze leder upp till toppen av Zugspitze.Gondolliften Seilbahn Zugspitze leder upp till toppen av Zugspitze.
Gondolliften Seilbahn Zugspitze leder upp till toppen av Zugspitze. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
Reportageteamet, Anna och Marko, lunchar på Münchner Haus.Reportageteamet, Anna och Marko, lunchar på Münchner Haus.Reportageteamet, Anna och Marko, lunchar på Münchner Haus.
Reportageteamet, Anna och Marko, lunchar på Münchner Haus. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

Bayern är inte bara berg utan också sjöar, många av dem går både att bada i och åka båt på. Som Chiemsee i natursköna området Chiemgau som är en av de största och ibland kallas för ”bayerska havet”. Staden intill, Prien am Chiemsee, ligger cirka en timme med tåg från München. På en egen perrong vid stationen kan man kliva på ett litet gulligt tåg med gröna veteranvagnar som rullar genom stan ner till båtbryggan. Det heter Chiemseebahn och det finns kombinationsbiljetter med båtarna. I hamnen kliver vi på en båt för utflykt på den fina sjön med strandhugg på öarna Fraueninsel och Herreninsel samt andra små orter längs sjökanten. Har du tur kan du åka med den eleganta hjulångaren Ludwig Fessler från 1926. 

Hemgjord marsipan på lilla ön Fraueninsel

Det är en vacker resa över grönturkost vatten med höga berg i fonden. På den största av öarna, Herreninsel, står ett Versailles-inspirerat slott byggt av Ludwig II, men vår favoritö är lilla bilfria Fraueninsel. Här finns flera kaféer och restauranger och ett gammalt kloster där man säljer läcker hemgjord marsipan. Vi gillar speciellt den traditionella restaurangen Gasthaus zur Linde som ligger en bit in på ön. När du kliver av båten på Fraueninsel så fortsätt nästan rakt fram, förbi klostret och klosterbutiken. Gå ytterligare en liten bit inåt ön, så möts du av en förtjusande biergarten med lummiga träd och stor servering inomhus om vädret inte samarbetar. Fågelkvitter, kall öl, tårtor, kaffe och god mat – en perfekt avslutning på utflykten på Chiemsee!

zur linde på fraueninsel.zur linde på fraueninsel.zur linde på fraueninsel.
zur linde på fraueninsel. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

GUIDE:  9 TIPS TILL BAYERN

1. Augustiner-Keller biergarten

Praktiskt nog ligger en av de bästa träd-gårdarna nära central-stationen i München och är en oas av skuggande träd. Är det för kallt för att sitta ute har man också ölhallar inomhus.
Adress: Arnulfstraße 52, München
Info: augustinerkeller.de/de 

Augustiner-Keller biergarten ligger nära centralstationen i München.Augustiner-Keller biergarten ligger nära centralstationen i München.Augustiner-Keller biergarten ligger nära centralstationen i München.
Augustiner-Keller biergarten ligger nära centralstationen i München. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

2. Deutsche Bahn

Köp dina regionala tågbiljetter enkelt och snabbt via Deutsche Bahns app (det går så klart också via deras webbsida). Här är det också enkelt att kolla tidtabeller. På regionaltågen behöver du inte boka platsbiljett.
Info: bahn.de 

Det är smidigt att köpa biljetter till regionaltåg i Bayern via Deutsche Bahns app.Det är smidigt att köpa biljetter till regionaltåg i Bayern via Deutsche Bahns app.Det är smidigt att köpa biljetter till regionaltåg i Bayern via Deutsche Bahns app.
Det är smidigt att köpa biljetter till regionaltåg i Bayern via Deutsche Bahns app. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

3. Neuschwanstein

Slottet är världsberömt och det med rätta, placerat på en klippa med bergen som fond och ett vidsträckt landskap nedanför. Bästa utsikten har du från Marienbrücke eller strax ovanför bron.
Adress: Neuschwansteinstraße 20, Schwangau
Info:
neuschwanstein.de 

Neuschwanstein tronar på en klippa med ett naturskönt landskap nedanför.Neuschwanstein tronar på en klippa med ett naturskönt landskap nedanför.Neuschwanstein tronar på en klippa med ett naturskönt landskap nedanför.
Neuschwanstein tronar på en klippa med ett naturskönt landskap nedanför. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

4. Reith-Alpe Schwangau

Charmiga kaféet Reith-Alpe Schwangau erbjuder både god fika och utsikt över bergen och slottet Neuschwanstein. Fikastugan ligger en kort promenad från liften Tegelbergbahn i Tegelberg, och det finns flera vandrings-leder i området.
Hitta hit: nära Tegelbergbahn, Schwangau
Info: reithalpe-schwangau.de 

Fikastund på Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.Fikastund på Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.Fikastund på Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg.
Fikastund på Reith-Alpe Schwangau vid Tegelberg. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

5. Zugspitze 

Med 2 962 meters höjd är Zugspitze Tysklands högsta berg och bara att ta sig upp är en härlig upplevelse. Ta kuggstångsjärnvägen Zugspitzbahn från Garmisch-Partenkirchen till Eibsee på cirka 1 000 meters höjd och därifrån den nya gondolliften ända upp till toppen. Vilken väg du än väljer är det en vacker resa!
Adress: Olympiastraße 27, Garmisch-Partenkirchen
Info:
zugspitze.de/en 

Zugspitzbahn från Garmisch-Partenkirchen tar oss till Tysklands högsta berg.Zugspitzbahn från Garmisch-Partenkirchen tar oss till Tysklands högsta berg.Zugspitzbahn från Garmisch-Partenkirchen tar oss till Tysklands högsta berg.
Zugspitzbahn från Garmisch-Partenkirchen tar oss till Tysklands högsta berg. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

6. Münchner Haus

Den äldsta restaurangen på Zugspitzes topp, öppnad 1897, är också den charmigaste. Perfekt för lunch med öl i solen!
Info: muenchnerhaus.wachterhaus.com 

Charmiga och anrika Münchner Haus på Zugspitzes topp.Charmiga och anrika Münchner Haus på Zugspitzes topp.Charmiga och anrika Münchner Haus på Zugspitzes topp.
Charmiga och anrika Münchner Haus på Zugspitzes topp. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

7. Zum Wildschütz

”Hos tjuvskytten” är en typisk rustik bayersk restaurang med trevlig uteservering och en rejäl meny. Missa inte vilträtterna! Har du tur är det levande musik på terrassen.
Adress: Bankgasse 9, Garmisch-Partenkirchen
Info:
wildschuetz-gap.de 

Levande musik på Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.Levande musik på Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.Levande musik på Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.
Levande musik på Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén
Missa inte vilträtterna på rustika Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.Missa inte vilträtterna på rustika Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.Missa inte vilträtterna på rustika Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen.
Missa inte vilträtterna på rustika Zum Wildschütz i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

8. Chiemsee

Börja med att ta tåg med veteranvagn till båtbryggan från gulliga specialstationen för Chiemseebahn och hoppa sedan ombord på båten. Denna lägger till på flera ställen, vi gillar speciellt ön Fraueninsel. Köp kombinationsbiljetter på stationen.
Adress: Chiemseebahnweg 2, Prien am Chiemsee
Info:
chiemsee-schifffahrt.de/en/home 

Hamnen i Prien am Chiemsee och hjulångaren Ludwig Fessler från 1926.Hamnen i Prien am Chiemsee och hjulångaren Ludwig Fessler från 1926.Hamnen i Prien am Chiemsee och hjulångaren Ludwig Fessler från 1926.
Hamnen i Prien am Chiemsee och hjulångaren Ludwig Fessler från 1926. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

9. Gasthaus zur Linde

På Fraueninsel göms en förtjusande bier-garten med lummiga träd och stor servering inomhus. Fågelkvitter, kall öl, tårtor, kaffe och god mat!
Adress: Frauenchiemsee 1, Fraueninsel
Info:
linde-frauenchiemsee.de 

Njut av god mat och fika på Gasthaus zur Linde på ön Fraueninsel.Njut av god mat och fika på Gasthaus zur Linde på ön Fraueninsel.Njut av god mat och fika på Gasthaus zur Linde på ön Fraueninsel.
Njut av god mat och fika på Gasthaus zur Linde på ön Fraueninsel. Foto: Anna W Thorbjörnsson, Marko T Wramén

LÄS MER: Tågluffa med familjen – på räls genom Europa
LÄS MER: 10 bästa hotellen i Berlin