På Strandkiosk Ahoi är både utsikten och stämningen skön.
1 av 6: På Strandkiosk Ahoi är både utsikten och stämningen skön. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON/MARKO T WRAMÉN
På pampiga Hamburg Hauptbahnhof passerar 550 000 personer varje dag.
2 av 6: På pampiga Hamburg Hauptbahnhof passerar 550 000 personer varje dag. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN
Elbes norra flodstrand kantas av tjusiga villor, grönska och sandstränder.
3 av 6: Elbes norra flodstrand kantas av tjusiga villor, grönska och sandstränder. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON /MARKO T WRAMÉN
Tar du en tur i den enorma hamnen finns chans att se fartyg av alla sorter.
4 av 6: Tar du en tur i den enorma hamnen finns chans att se fartyg av alla sorter. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN
Det är mysigt och vackert med söndagspromenad nära Isebekkanal.
5 av 6: Det är mysigt och vackert med söndagspromenad nära Isebekkanal. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN
En varm dag är det kö utanför Eis und Innig.
6 av 6: En varm dag är det kö utanför Eis und Innig. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

Härlig weekend i Hamburg – guiden du inte vill missa!

HAMBURG, TYSKLAND. Kul uteliv, intressanta sevärdheter och spännande gastronomi – allt i en gammal sjöfartsstad så nära att man kan ta tåget dit för en weekend. Häng med författarna bakom boken ”Med tåg genom Europa” till intressanta Hamburg! 

Det känns pampigt att rulla in i den enorma tåghallen på Hamburg Hauptbahnhof, med 37 meters takhöjd finns det rum för massor av reslust. Stationen öppnades 1906, i en tid då tiderna var goda och tyska rallare drog järnväg kors och tvärs över hela landet. Fortfarande är det norra Europas främsta knutpunkt för oss som reser på räls. När vi är här stannar vi alltid en stund på balkongen ovanför perrongerna för att se tågen komma och gå, ibland bara med några minuters mellanrum. Det doftar äventyr, storstad och resa. Och det myllrar! Svindlande 550 000 personer passerar perrongerna varje dag.

Båttur på floden Elbe till Övelgönne

Det är en varm eftermiddag så vi börjar med en båttur på floden Elbe. Många båtar avgår från Landungsbrücken, oavsett om det är guidade specialturer eller om de är en del av lokaltrafiken. Just i dag går vår resa till Övelgönne, en halvtimmes båtfärd västerut nedåt floden. På vägen dyker det upp pampiga villor, frodig grönska, strandbarer och sandiga stränder. En varm helgdag kan det bli mycket folk, men vi hittar en behaglig plats på strandrestaurangen Ahoi. Barnen leker i sanden, pizzorna är goda och ölen kalla. Lägg till en spännande urban utsikt över hamnkranar och förbipasserande fraktfartyg och du får en perfekt fredagseftermiddag. Det är också fint att ta en sväng till fots i området. Vill du sträcka mer på benen är promenaden tillbaka till Landungsbrücken inte dum, du går längs floden genom flera parker. Det är dock en hel del trappsteg som måste avverkas för att ta sig upp från stranden, så se till att ha bra skor på fötterna.

LÄS MER: Nya heta resetrenden: ”Second cities”

Loungen på 25Hours Hotel Altes Hafenamt. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

För natten inkvarterar vi oss i Hafenstadt där designhotellet 25Hours har flyttat in i gamla hamnkontoret. Rummen och loungen är snygga med fin känsla för originaldetaljerna. Baren Boilerman Bar lockar både lokala och turister och är till skillnad från många andra hotellbarer kul och livlig. 

Morgonen efter besöker vi en av Hamburgs mest populära sevärdheter, Miniatur Wunderland. Det gäller att vara här tidigt och helst köpa biljett i förväg, kön växer fort. Väl inne är rum efter rum fyllda av miniatyrstäder och landskap med tåg, båtar, bilar, slott, flygplan och bergstunnlar. Allt är välgjort in i minsta detalj och självklart elektrifierat. En sevärdhet för ung som gammal, även om det mellan varven känns lite trångt. 

Betydligt luftigare är det på närliggande enorma Maritimes Museum som ställer ut massor av båda nya och gamla föremål, allt från uniformer och barometrar till ubåtar och fartygsmodeller. Deras restaurang är också värd ett besök, här sitter man fint vid vattnet på uteserveringens balkong. Gott är det också, på våren äter vi gärna vit sparris med färskpotatis. Mums. 

Bra shopping på Susannenstrasse 

Ett favoritområde i Hamburg är Sternschanze. Här samsas sekelskifteshus med grönskande träd, utelivet är ungt och restaurangerna många. På Susannenstrasse, en av huvudgatorna i området, finns också kul småbutiker med kläder och prylar. När det gäller shopping är också kvarteren i Karolinenviertel (blott en kort promenad bort) värda ett besök. Här ligger bland annat butiken Herr von Eden som är helt inriktad på välskräddade herrplagg. Får du med dig något härifrån kan du vara säker på att du både är unikt elegant och att du har ett plagg du kan bära länge. 

Många förknippar Hamburg med Reeperbahns blinkande lampor och bedagade nattliv. Turistkommersen är i full gång med rockbarer, sexbutiker och en och annan drogförsäljare, därför går vi hellre upp ett par kvarter i St Pauli som området heter (jepp, det är deras fotbollslag som blivit så kult). På gatan med det skönklingande namnet Paul-Roosen-Strasse göms ett litet kluster bra barer och restauranger. Mysiga haket Krug serverar enligt sig själva ”kvarterskrogs-gastronomi” och maten är också lagad med både hjärta och finess. Det är ett ganska litet ställe, boka bord i förväg. 

LÄS MER: Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris 

Hetaste klubben Uebel & Gefährlich hittar du högst upp i en gammal bunker. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

Som i så många tyska städer har andra världskriget lämnat sina spår. En av de största lämningarna i Hamburg är den gigantiska luftvärnsbunkern vid Heiligengeistfeld. Stor som ett kvarter var den omöjlig att förstöra utan att halva staden följde med i smällen och under många år ruvade bunkern mörk och tyst i sin ensamhet. Nu är betongkolossen mest känd för klubben Uebel und Gefährlich (dåligt och farligt) som huserar allra högst upp. Här kan man dansa sig svettig nätterna igenom och behöver du svalka är det bara att kliva ut på takterrassen. Det som en gång var plattformen för luftvärnskanoner uppe på taket är numera uteterrass med palmer och parasoller.  

Vid Isebekkanal lockar uteserveringar 

Om nattpassen blir väldigt sena kan det behövas en vällagad kopp starkt kaffe för att vakna till. Kaffee Elbgold har flera kaféer i Hamburg där man serverar sitt egenrostade svarta guld tillsammans med hembakat. Bönorna är specialimporterade och mjölken kommer från en gård utanför Hamburg. Vi går gärna till Elbgold Schanze där man också har sitt rosteri, allt inrymt i ett vackert gammalt ölbryggeri. Apropå öl, strax intill ligger mikrobryggeriet Altes Mädchen för den som hellre vill smaka lokalt hantverksöl tillsammans med en chark- och ostplanka. 

Rör man sig bara en liten bit bort från Hamburgs centrala delar uppenbarar sig lugna och grönskande bostadskvarter kantade av kanaler och äldre hus. Ett område dit inte många turister kommer och som är fint att promenera runt i ligger nära Hoheluftbrücke. Vid Isebekkanal lockar flera uteserveringar som till exempel Little Amsterdam och Ufer Weinbar. I det här området gömmer sig också en av stans bästa glasskiosker, Eis und Innig.  Det är inte dumt att sitta vid kanalen med sin glass och se kajaker och stå upp-paddlare glida förbi. 

När det efter en solig söndag är dags för hemfärd tar vi bara tunnelbanan ett par stationer till Hauptbahnhof, tio minuter innan tåget avgår. Flygfritt och stressfritt. 

LÄS MER: 14 härliga weekendstäder – hitta din favorit 

RESFAKTA: HAMBURG

Resa hit med tåg: Tåget går direkt från Köpenhamn till Hamburg eller med ett byte på Jylland. Från Stockholm och Göteborg går tåg direkt till Köpenhamn. Under sommaren 2019 renoveras spåren i Danmark, vilket gör att det ibland är buss mellan Köpenhamn och färjan i Rödby, därefter tåg. 

Bästa tiden: Vår, höst och tidig sommar.

Tidsskillnad: Ingen.

Språk: Tyska.

Valuta: Euro

Prisnivå: Billigare än Sverige, framför allt på dryck. 

Ta dig runt: Tunnelbana, buss och båt. Hamburgkortet är fördelaktigt för transporter och museer. Det går också att promenera till mycket. 

Bra att veta: Mellan 1640 och 1864 gick gränsen mellan Danmark och Tyskland genom St Pauli, eftersom stadsdelen Altona med hamn tillhörde Danmark. 

Läs mer: hamburg-tourism.de

Böcker: ”En eftersökt man” av John le Carré, boken är också filmatiserad med samma namn. 

GUIDE: 10 TIPS TILL HAMBURG

Snygga detaljer 25Hours Hotel Altes Hafenamt. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

1. 25hours Hotel Altes Hafenamt – sov i gamla hamnkontoret

Designhotellet 25hours i gamla hamnkontoret är både snyggt och mysigt. Extra plus för hotellbaren Boilerman Bar. 

Adress: Osakaallee 12

ANNONS: Läs mer och boka 25hours Hotel Altes Hfenamt här [extern länk]

Miniatur Wunderland sägs vara världens största modelljärnväg. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

2. Miniatur Wunderland – modelljärnväg galore!

Alpjärnvägar, broar, tåg, städer, hamnar och hav – allt i miniatyr. Kul för både stor och liten.

Adress: Kehrwieder 2-4/Block D, miniatur-wunderland.de

Maritima museet visar antika och moderna sjöfartsföremål i ett gammalt packhus. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

3. Internationales Maritimes Museum – maritima mästerverk

Ströva runt bland gamla vackra maritima föremål och fartygsmodeller. Avsluta med god lunch på museets restaurang. 

Adress: Koreastrasse 1, imm-hamburg.de

Snyggaste herrkläderna hittar du på Herr von Eden. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

4. Herr von Eden – shoppa extravaganta herrkläder

Kolla in eller shoppa skräddarsydda och eleganta kläder i helt unik stil!

Adress: Marktstrasse 33, herrvoneden.com

Kul shopping på Susannenstrasse, här retrobutiken Baretta. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

5. Sternschanze – häng i området Sternschanze

I det här området finns både ett livligt och ungt nattliv, bra restauranger och kul butiker. Perfekt på kvällen. 

Südhang Restaurant Vinotek

Adress: Susannenstrasse 29, suedhang-hamburg.de

Boutique Baretta 

Adress: Susannenstrasse 19, baretta.de

Edited Store Hamburg

Adress: Schanzenstraße 97, edited.de

Gastronomi på kvarterskrogen Krug, ett favoritställe för middag. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

6. Krug – ät gourmetmiddag på kvarterskrog

Vällagat och familjärt med finess gör Krug till en favorit. Boka bord!

Adress: Paul-Roosen-Strasse 35, krughamburg.de

7. Uebel und Gefährlich – dansa hela natten i en gammal bunker

Den enorma bunkern från andra världskriget är i dag en av Hamburgs coolaste klubbar. 

Adress: Feldstrasse 66, uebelundgefaehrlich.com

Lokalt hantverksöl med tillhörande matbricka på Altes Mädchen. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

8. Altes Mädchen – prova lokalt hantverksöl 

Beställ in en flight för att provsmaka öl tillsammans med en chark- och ostbricka. Supergott! 

Adress: Lagerstrasse 28B, altes-maedchen.com

Hamburgs svarta guld finns på kafferosteriet Elbgold. Foto: ANNA W THORBJÖRNSSON / MARKO T WRAMÉN

9. Elbgold – finfika av bästa klass

Här är kaffet noga utvalt, mjölken och bakverken likaså. Elbgold finns på flera ställen i Hamburg, vi går ofta till den i Sternschanze. 

Adress: Lagerstrasse 34c, elbgold.com

10. Eis und Innig – en glass eller ett glas i solen

Det är skönt att hänga vid Isebekkanal med en glass eller ett glas av något svalt. Perfekt för söndagspromenaden.

Eis und Innig

Adress: Klosterallee 102, facebook.com/Eisundinnig

Little Amsterdam 

Adress: Klosterallee 69, facebook.com/LittleAmsterdamHH/

Ufer Restaurant Weinbar

Adress: Bismarckstrasse 151, ufer-hamburg.de

LÄS MER: Bilsemester i Tyskland – 10 charmiga städer 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande