Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Ett perfekt resmål för en weekend
2 AV 2

Spännande München – utmärkt weekendresemål

Bayerns huvudstad München blir ett allt populärare resmål och har nu tagit sig upp på topplistan bland europeiska weekendresor.

München är huvudstad i delstaten Bayern och Tysklands tredje största stad efter Berlin och Hamburg. Och precis som nämnda städer är München ett utmärkt weekendresmål! Här hittar du vackra hus, fantastiska konstmuseer, världens största teknikmuseum, världens största stadspark med en flod som är badbar, och naturligtvis biergartens och ett roligt nattliv. Här listar vi 9 saker värda ett besök i den spännande staden.

1. MOMA1890 Boutique Hotel

Bo bra på det vackra designhotellet MOMA1890 som ligger enstaka meter från tunnelbanenedgång och tågstation, men också med gångavstånd till de roliga gatorna i Haidhausen. Adress: Orleanspl. 6A

Sov som en prinsessa på MOMA1890.Sov som en prinsessa på MOMA1890.Sov som en prinsessa på MOMA1890.
Sov som en prinsessa på MOMA1890. Foto: MARKO T WRAMÉN & ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Haidhausen 

Haidhausen var en gång i tiden sin egen by men växte så småningom ihop med storstaden. Idag är det vakcert här med många tjusiga stenhus, butiker och massor med små kaféer, barer och restauranger. Prova till exempel gatorna Wörthstrasse, Sedanstrasse och Steinstrasse samt där omkring.

I Haidhausen samsas genuina pubar med mysiga restauranger, exklusiva vinbarer och rustika Wirtshaus-tavernor med bayersk mat.I Haidhausen samsas genuina pubar med mysiga restauranger, exklusiva vinbarer och rustika Wirtshaus-tavernor med bayersk mat.I Haidhausen samsas genuina pubar med mysiga restauranger, exklusiva vinbarer och rustika Wirtshaus-tavernor med bayersk mat.
I Haidhausen samsas genuina pubar med mysiga restauranger, exklusiva vinbarer och rustika Wirtshaus-tavernor med bayersk mat. Foto: FooTToo / Shutterstock

3. BMW-Welt 

Det är inte bara oktoberfesten som är född i München, också BMW kommer härifrån. Bilmärkets storslagna och futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök, inte bara för den bilintresserade. Arkitekturen är en attraktion i sig. Även för de icke motortokiga är det spännande att provsitta alla olika bilmodeller och motorcyklar och leka med simulatorerna. Det finns också en bra och prisvärd restaurang här med snygg inredning och stor terrass.

Futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök.Futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök.Futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök.
Futuristiska besökscentrum BMW-Welt är väl värt ett besök. Foto: futuristman / Shutterstock

4. Konstrunda

München har en mängd museer, och många av konstmuseerna ligger praktiskt nog samlade intill varandra i vad som kallas Kunstaeral. Museum Brandhorst ställer ut i stora luftiga lokaler. Tickar hjärtat fortare när du hör namn som Andy Warhol, Cy Twombly och Damien Hirst så är det här stället för dig. Pinakothek der Moderne i närheten visar också modern konst medan Neue Pinakothek har lite äldre grejer, bland annat Klimt, Schiele, Monet och Manet samt van Gogh och Gauguin.

På Pinakothek der Moderne kan du se design och konst av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí.På Pinakothek der Moderne kan du se design och konst av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí.På Pinakothek der Moderne kan du se design och konst av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí.
På Pinakothek der Moderne kan du se design och konst av bland andra Pablo Picasso, Henri Matisse och Salvador Dalí. Foto: FooTToo / Shutterstock

4. Englischer Garten

Många tänker kanske på Central Park när man pratar om stora parker men världens största stadspark ligger i München och heter Engelska trädgården. Köp med dig något gott från någon av restaurangerna och bagerierna på Theresienstrasse och promenera sedan ner till parken, stadens gröna lunga, för en avkopplande picknick. Är det varmt så ta ett dopp, grönskan genomkorsas av floden Isar och flera kanaler. Där vattnet strömmar är det friskt och relativt rent, så det är bara att hoppa i och flyta med, eller i alla fall svalka fötterna.

Världens största stadspark ligger i München.Världens största stadspark ligger i München.Världens största stadspark ligger i München.
Världens största stadspark ligger i München. Foto: Anastasiia Lang / Shutterstock

5. Viktualenmarkt

När det börjar kurra i magen är det kul att gå och fynda bland delikatesserna på matmarknaden Viktualenmarkt. Köp på dig lite gotter och sätt dig sedan på marknadens egen biergarten. Vill du hellre få bordsservering är restaurangen Spatenhaus an der Oper (Residenzstraße 12) ett gott alternativ, känd för sitt fina bayerska kök.

Typisk bayersk kringla.Typisk bayersk kringla.Typisk bayersk kringla.
Typisk bayersk kringla. Foto: berni0004 / Shutterstock

6. Haus der Kunst

Ät lunch i Haus der Kunst (Prinzregentenstraße 1). Byggnaden uppfördes under nazitiden och var tredje rikets första neoklassisistiska monumentalbyggnad. Museets restaurang Goldene Bar har kvar sin originalinredning från 1937.

Originaldetaljer från 1937.Originaldetaljer från 1937.Originaldetaljer från 1937.
Originaldetaljer från 1937. Foto: MARKO T WRAMÉN & ANNA W THORBJÖRNSSON

7. Deutsches Museum

Världens största teknikmuseum är så klart tyskt och ligger i München. Här finns över 100 000 föremål från teknikens och vetenskapens värld, många av dem unika. Eller vad sägs om första flygplanet i världen med motor, byggt av bröderna Wrights, den första datorn i världen som styrdes av program, en ubåt eller Diesels första motor? Dessutom massor med flygplan, bilar, rymdföremål, båtar och mycket mycket mer. Mycket kul för både stora och små!

Deutsches museum är världens största teknikmuseum.Deutsches museum är världens största teknikmuseum.Deutsches museum är världens största teknikmuseum.
Deutsches museum är världens största teknikmuseum. Foto: Lestertair / Shutterstock

8. Ett biergartenbesök är ett måste!

Biergartenkulturen uppstod i München för drygt 200 år sedan. Hämta en enliterssejdel öl och lite mat (eller så tar du med egen mat). Slå dig sedan ner under skuggande träd och njut av folklivet, här samlas Münchenborna, gamla såväl som unga. Det finns massor av olika biergartens att välja på, Hofbräuhaus filial i Haidhausen, Hofbräukeller am Wiener Platz. Men missa inte Münchens äldsta biergarten, Augustiner-Keller! Under 100 lummiga kastanjeträd som skänker svalkande skugga kommer många Münchenbor med egen picknickkorg, vilket är helt okej så länge man beställer ölen på plats. Och det gör man gärna när det handlar om ljuvliga Augustiner, tappad direkt från träfat. Det finns också bra mat att beställa, antingen från självserveringen eller som bordsservering. 

Under ett kastanjeträd i München.Under ett kastanjeträd i München.Under ett kastanjeträd i München.
Ljuvlig öl tappad direkt från träfat.Ljuvlig öl tappad direkt från träfat.Ljuvlig öl tappad direkt från träfat.
1 AV 2
Under ett kastanjeträd i München.
Foto: Dmytro Stoliarenko / Shutterstock
2 AV 2
Ljuvlig öl tappad direkt från träfat.
Foto: MARKO WRAMéN

9. Gärtnerplatz

Gärtnerplatz är ett vackert runt torg. Längs sidorna finns serveringar eller så gör du som hundratals Münchenbor och spontanfestar i miniparken mitt på torget eller på teaterns sittvänliga trappa. Köp dryck och mat på barer och pizzaställen runtomkring. När du blir för lat för att gå och handla öl så håll utkik för den färgglatt klädda kvinnan som går runt och tar upp order på öl. Ge henne några euro och ett par minuter senare har du en kall halvliter i din hand. När natthungern sätter in så missa inte Gute Nacht Wursts smarriga korvar (Klenze strasse 32, de har öl också). Toppa med läcker italiensk glass på Eiscafé al Teatro (Reichenbachstrasse, på väg till spårvagnshållplatsen) och du har en haft en helkväll på lokalbors vis!

Vackra Gärtnerplatz.Vackra Gärtnerplatz.Vackra Gärtnerplatz.
Vackra Gärtnerplatz. Foto: badahos / Shutterstock

LÄS MER: Sagolika Bayern – slott, sjöar och snöklädda berg
LÄS MER:
Tysklands riviera – magisk semester till budgetpris