Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Om du inte vill åka skidor hyr du en kälke i stället.
Om du inte vill åka skidor hyr du en kälke i stället.
Om du inte vill åka skidor hyr du en kälke i stället.
Palandökens mjuka och fluffiga berg bjuder in till fin skidåkning.
Palandökens mjuka och fluffiga berg bjuder in till fin skidåkning.
Palandökens mjuka och fluffiga berg bjuder in till fin skidåkning.
1 AV 4
Häng med till Palandöken
2 AV 4
Om du inte vill åka skidor hyr du en kälke i stället.
Foto: Cecilia Öhrn
3 AV 4
Palandökens mjuka och fluffiga berg bjuder in till fin skidåkning.
Foto: Cecilia Öhrn
4 AV 4

På skidor i Palandöken – perfekta pister och läcker kebab

Skidåkning i Turkiet? Jajamän! Häng med på en spännande upplevelse bland välpistade backar med perfekt före, världens högst belägna restaurang, vackra moskéer och jakten på den perfekta kebaben.

Fyramannagondolen som ska ta oss upp till Ejder3200, den högsta punkten i Palandöken-bergen, tuffar på i maklig takt över ett för mig helt oupptäckt alpint landskap. Runt omkring vältrar sig vänliga berg som mjukt vispade gräddtoppar, och solen är lika energisk som vid Medelhavet. Och som om det inte vore nog ligger manchesterspåren efter pistmaskinen näst intill orörda, trots att liftarna för länge sedan är öppna. Här ovanifrån verkar allt perfekt, och det är knappt att min förväntan får plats i det lilla utrymmet som jag befinner mig i.

På väg mot toppen i strålande sol, Ejder3200, 3 140 meter över havet. Foto: Cecilia Öhrn

Det är alldeles vindstilla när vi äntligen glider av liften i den torra, finkorniga snön. Utsikten är magnifik. 360 graders obruten horisont, klarblå himmel och bergen och dimman i dalen draperat som ett fluffigt duntäcke nedanför oss. Istanbul har vi i en näst intill spikrak linje 123 mil västerut.

Med buss tar det bara 15 minuter från Erzurums flygplats till det här! Foto: Cecilia Öhrn

Ett dygn tidigare satt jag på Istanbuls flygplats och väntade på anslutningen till Erzurum, den turkiska skidorten precis vid foten av Palandöken i nordöstra Anatolien. Med sina närmare 2 000 meter över havet är staden en av de högst belägna i världen, vilket tillsammans med ett bistert inlandsklimat ger perfekta förutsättningar för skidåkning.

Något bistert inlandsklimat märker vi dock inte av här på toppen när vi vänder näsan mot branten för jungfruåket nerför de turkiska pisterna. Tyvärr visar det sig att hyrskidorna varken är vaxade eller slipade, och att de avancerade skidorna som jag på alla sätt och vis försökte prata mig till i själva verket är nybörjarskidor. Senare får jag veta att här finns ingen efterfrågan på avancerad utrustning, vilket gör att det inte köps in. Men jag beslutar mig för att njuta och inte gnälla, och det är ganska lätt gjort – snön är som kylskåpskallt smör, lika krispig och följsam som luften här uppe.

Vi hade i alla fall tur med vädret, ja allt annat också för den delen! Foto: Cecilia Öhrn

Perfekta nybörjarbackar

Det finns svarta, röda och blå nerfarter i systemet, men inga av dem är särskilt avancerade om man är en van skidåkare. Nybörjare och barn kan utan problem ta sig ner ända från toppen via röda och blå backar utan att vara rädda för att hamna i kniviga partier. Den vane skidåkaren håller sig i de svarta pisterna där utmaningarna ligger.

Ejder3200 har en av världens längsta pister, 12 kilometer oavbruten skidåkning. Foto: Cecilia Öhrn

Den längsta nerfarten är tolv kilometer lång och är en mix av blå och röda sträckor som slingrar sig ner för berget. Perfekt sightseeingåkning, då utsikten är magnifik och lutningen minimal på sina ställen. Halvvägs ner glider vi in mot Güney cafe. Vid den öppna eldstaden står en man och grillar köfte, kryddiga färsbiffar, medan några enstaka gäster hänger omkring. Vi köper te med socker och färsk citron för fem lira koppen och slår oss ner vid ett bord direkt i snön och bara njuter. På lördagen när vi är här igen bjuds det på livemusik av en turkisk trubadur med gitarr, trängsel runt borden och ja, den obligatoriska koppen te, eftersom starkare drycker inte serveras här som på så många andra ställen i backarna.

Teet dricks traditionsenligt i denna del av Turkiet med färsk citron och hårda karamelliknande sockerbitar. Foto: Cecilia Öhrn

Unik snökvalitet

Vi noterar ganska snabbt att det inte finns någon större ”hänga på en solig terrass i backen och äta och dricka”-mentalitet. Solen och värmen finns, en del mindre terrasser likaså, men oftast bara några få sittplatser som ingen direkt använder. Med undantag för hotellen, och Lounge 2400, ett trendigt och mysigt vattenhål en bit upp i backen som tillhör Sway Hotels. Här blir det snabbt hög stämning i solen. En dj pumpar dansvänlig loungemusik, mezen är utsökt, ölen iskall och benen så där härligt mjuka efter en halv dags skidåkning. 

Ett stort plus för skidupplevelsen är den extremt finkorniga, torra snön som skidorten är känd för. Och fram emot eftermiddagen är underlaget lika jämnt och lättkört som det var på morgonen.

Fakta Ejder3200

Läge: 15 kilometer från flygplatsen och fyra kilometer från Erzurum city.

Högsta punkt: 3 180 meter

Liftkort: Knappt hundralappen per dag (140 TYR).

Utrustning: Runt 250 kronor för skidor, pjäxor, stavar och hjälm/dag (350 TYR). Finns också skidkläder att hyra.

Fallhöjd: 925 meter.

Lägsta punkt: 2 200 meter.

Liftar: 1 gondol och 11 sittliftar.

Antal nedfarter: 17.

Svarta nedfarter: 2

Röda nedfarter: 8

Blå nedfarter: 7.

Gröna nedfarter: 0.

Snowparks: 1.

Säsong: 10 december till 10 maj.

Konakli – här står skidåkningen i fokus

Nästa dag tar vi oss till systersystemet Konakli, 20 kilometer bort. Om det var vindstilla och stekande sol på Ejder3200 möts vi av raka motsatsen här. Diset och snömolnen lättar så småningom och solen tittar fram, men vinden rasar oförtrutet på.

– Här blåser det alltid, ropar guiden genom den glittrande snöyran där vi står som hästar med baken mot vinden på toppen. 

Ett enda misstag i sittliften upp hade ögonblickligen skickat i väg handsken eller pistkartan i en virvlande dans rakt åt vänster. Men skidåkningen är riktigt bra. Perfekt underlag och bra backar. Inte minst för den som vill åka offpist, då vinden driver ner snö i lä, vilket ger konstant nysnö i de opistade klyftorna. 

Konakli slog upp portarna 2011, men då bara för turkiska skidlandslaget. I dag får vem som helst sladda ner för de fina backarna här. Foto: Cecilia Öhrn

Fakta Konakli

Läge: Drygt 30 kilometer från flygplatsen och 20 kilometer från Erzurum city.

Högsta punkt: 3 140 meter.

Fallhöjd: 940 meter.

Lägsta punkt: 2 200 meter.

Liftar: 4 sittliftar.

Antal nedfarter: 10.

Svarta nedfarter: 5.

Röda nedfarter: 2.

Blå nedfarter: 3.

Gröna nedfarter: 0.

Snowparks: 0.

Säsong: 10 december till 10 maj.

Jakten på den perfekta kebaben

Det turkiska köket är ett av de bästa i världen, och Erzurum är inget undantag. På grund av stadens läge, långt från havet och inklämt mellan berg åt alla håll, är huvudingredienserna kött och ost. Med flera lokala specialiteter, den trådiga blåmögelosten gögermiş peynir och cağ kebabı till exempel.

– Cecilia, du måste prova cağ kebap! Min turkiska vän Handan är lyrisk över att jag ska till Erzurum.  

Den här delikatessen som grillas horisontellt över öppen eld, skärs i tunna strimlor och grillas vidare på spett har vi hört talas om. Så en kväll tar vi en taxi ner till stan och ger oss ut på kebabjakt. 

Vi hamnar på Koç Cağ Kebap och älskar det från första stund. Här finns ingen meny, men så snart vi har hittat ett bord i den spartanska lokalen ställs tillbehören ner framför oss. Något slags färsk tomatsås, tunt skivad lök, yoghurt och papperstunt mjukt bröd, varken mer eller mindre. Vi beställer var sin läskande ayran, yoghurt blandad med salt och vatten, som måltidsdryck. Inga alternativ annat än juice, vatten eller läsk finns.

Cağ Kebap, ett måste om du är i Erzerum, det var här den föddes. Men har du inte vägarna förbi finns den även på menyn i Istanbul. Foto: Cecilia Öhrn

Kebabspetten dimper ner på tallriken allt eftersom vi äter upp. Vi behöver bara koncentrera oss på att äta, och det är en angenäm upplevelse. Perfekt grillat välkryddat lammkött, krispigt och mört på samma gång låter sig väl giftas med de enkla men smakrika tillbehören. Efter den här smaksensationen kommer det bli svårt att acceptera ”kebab med bröd” där hemma , det är ett som är säkert. Vi börjar bli mätta, men den äldre mannen som går mellan borden och delar ut spett till alla gäster tycker att vi äter för lite, det visar han tydligt när vi avböjer ännu ett. Han skakar på huvudet och förser oss med ett sista ändå. Och ja, de slinker ner de också. Middagen slutar med en kopp te, och hela notan slutar på knappt 170 kronor för fyra hungriga vuxna. 

Notan, lika modest som priset. Foto: Cecilia Öhrn

Gammalt möter nytt

Runt 900 f Kr var Erzurum huvudstad i östra Anatolien. Här längs Sidenvägen möttes och sammanflätades de bysantinska, romerska, seldjukiska och osmanska rikena i en spännande smältdegel. Vackert utsmyckade minareter, gamla torn, moskéer och uråldriga hamambad längst gatorna i city vittnar om detta, och tillsammans med den moderna stadsbildens råa öststatskänsla blir det en spännande mix. 

I dag är Erzurum en universitetsstad med Turkiets tredje största universitet. Foto: Cecilia Öhrn

 

Iförda skidkläder strosar vi runt gator och torg i ett lätt snöfall och soldis. Slinker in i stadens äldsta moské och värmer oss lite, besöker basaren som erbjuder ett överflöd av den kolsvarta mineralstenen Oltu, specifik för området, smakar ostar och shoppar honung, och bara förundras över denna annorlunda plats. De tre gravarna från 1100-talet, den dubbla minareten Cifte Minareli Medrese från 1200-talet och de två moderna skidhopptornen från 2010 är några av Erzurums mest kända landmärken och bidrar till att sammanfatta staden ganska väl.

Erzurums stora moské som uppfördes 1179 har plats för 10 000 besökare. Foto: Cecilia Öhrn

Folkfest i backen

Lagom till helgen strömmar busslaster och bilkonvojer till backarna. Kön till den enda gondolen blir plötsligt lång och kompakt. Då och då letar sig en ljuvlig doft av grillat kött fram genom cigarettrök och allt ståhej. I den branta kälkbacken (kälkar kan man hyra för en dryg tia per dag) är det fullt, både barn och vuxna ger järnet, och bland rasslet av skidor och stavar genom liftkortskontrollernas blippande samsas damer i kappa och sjal och män i promenadskor med skidåkare i funktionella skidkläder. 

Alla ska med upp till toppen! Foto: Cecilia Öhrn

 

Längre upp i systemet är det dock fortfarande glest mellan skidåkarna, både i backarna och i liftarna, så vi håller oss här. Till lunch väljer vi att prova Sphere, den första restaurangen i världen på 3 000 meters höjd. Borden finns inomhus, så vi får nöja oss med att sitta och titta ut på snön och solen genom de välvda transparenta väggarna. Delikata mezetallrikar ställs upp på rad, kolgrillat kött, läskande ayran och varmt te. I anatoliska fjällen behöver man inte gå hungrig. Den krämiga och starka koppen turkiskt kaffe tar vi dock med ut till terrassen för extra njut i solen.

Pass opp, en turkisk kopp kaffe kan till hälften bestå av kaffesump. Men gott är det! Foto: Cecilia Öhrn

Några åk senare hamnar vi på afterski på ett av hotellen. Turkisk techno och danssugna skidåkare med händerna mot himlen sätter stämningen. Men grädde på moset blir den i sammanhanget inte så självklara iskalla ölen, som just nu lätt konkurrerar ut ännu en kopp turkiskt te.

After ski i backen. Men se till så att du hamnar på något av hotellen om du är sugen på en öl. Foto: Cecilia Öhrn

RESFAKTA PALANDÖKEN

Resa hit: Flyg till Istanbul, sedan inrikesflyg till Erzurums flygplats (1,5 timmes restid).

Bästa tiden: Skidsäsongen pågår mellan december och maj.

Tidsskillnad: +2 timmar.

Språk: Turkiska, väldigt få pratar engelska.

Valuta: Turkiska lira (TRY). 

Dricks: Tumregeln är mellan 10 och 20 procent. Ge bara dricks om du är nöjd, men värt att veta är att många inom serviceyrken här är beroende av dricksen.

Prisnivå: Billigt.

Ta dig runt: Taxi är billigt, men alltid bra att komma överens om priset först.

Bra att veta: Alkohol serveras i princip bara på de stora hotellen.

GUIDE: PALANDÖKEN

SE & GÖRA

1. Ejder3200

Oavsett om du tänker åka skidor eller inte kan du ta gondol och sittlift upp till Palandökens högsta punkt, Ejder3200 för en storslagen utsikt över Erzurum med omnejd. Här ligger ett litet kafé med skidsystemets bästa utsikt. 

Det lilla caféet på toppen ser helt igenbommat ut, men går du in så kan du få dig en kopp te, och är du från Sverige tar du med den ut på terrassen! Foto: Cecilia Öhrn

2. Konakli

Ganska nytt skidsystem som stod klart 2011, men då endast för turkiska skidlandslaget. I dag får vem som helst åka. Bra backar, excellent underlag, men blåsigt! Ligger 20 kilometer från Ejder3200.

3. Palandöken Ice Park

Palandöken Ice Park ligger en bit upp i backen vid Ejder3200. Här erbjuds klättring på en konstgjord isvägg. Stegjärnen sätts direkt på slalompjäxorna. Efter en kort introduktion är det bara att börja klättra uppför den blanka ytan med hjälp av två ishackor, säkerhetssele och en instruktör som ansvarar för säkerhetslinan. Information finns i skidcentret.

Vill du ta en paus från skidandet kanske lite isklättring kan vara något? Foto: Cecilia Öhrn

4. Paragliding

Är du tillräckligt modig kan du kasta dig utför berget medelst fallskärm för ett fågelperspektiv på härligheten. Information finns i skidcentret.

Sväva som ett moln över vita vidder. Foto: MURAT SAKA

5. Demet hästgård

Ett speciellt ställe en knapp mil från Erezurum som man definitivt kan spendera någon timme på. Här bor 24 fina hästar, inklusive några ponnyer. Otroligt prisvärt om man känner suget efter att sitta i sadeln, en timme kostar 150 lira (runt 100 kronor), en runda i paddocken 20 lira och 20 minuter kostar 50 lira. Här finns även restaurang som serverar utmärkt turkisk mat, samt dusch och omklädningsrum för den som vill. Hjälmar finns.
Adress: Abdurrahman Gazi, Erzurum

En av de fina hästarna på Demets hästgård. Foto: Cecilia Öhrn

6. Yakutiye Medrese

1310 var den vackra byggnaden en nyuppförd skola. I dag är det ett museum tillägnat etnografi samt turkisk och muslimsk konst.
Adress: Lalapaşa, Yakutiye.

Vacker arkitektur daterad till tidigt 1300-tal. Foto: Cecilia Öhrn

7. Çifte Minareli Medrese

Byggnad från den seldjukiska eran uppförd 1253 som en religiös skola av sultanen Kayqubad I. Här undervisades bland annat i lydnad och ödmjukhet. I dag är den ett av Erzurums mest kända landmärken.
Adress: Merkez, Rabia Ana, Cumhuriyet Cd., Yakutiye.

Den dubbla minareten är ett av Erzurums mest kända landmärken. Foto: Shutterstock

ÄTA & DRICKA

8. Güzelyurt Restaurant

Güzelyurt har funnits sedan 1928, och är den enda restaurangen i Erzurum som serverar alkohol till maten. Menyn är klassiskt turkisk, med mängder av meze (allt från oliver till komage) och kött i alla tänkbara varianter. Glöm inte att ta seden dit du kommer, skölj ner härligheterna med en (eller flera) glas raki. Şerefe!
Adress: Muratpaşa Mah, Cumhuriyet Cd. No:42, Erzurum.

9. Koç Cağ Kebap

Familjärt, spartanskt, vänligt, utsökt och billigt. Endast en rätt på menyn: cağ kebap.
Adress: Kazım Karabekir Paşa, Nazik Çarşısı Cd. No: 6, Erzurum.

Koç Cağ Kebap – härlig stämning, turkiska familjer i olika åldrar och utsökt kebab. Foto: Cecilia Öhrn

SHOPPING

10. Kars Bakkaliyesi

Ostar, korvar, te och honung – både i burk och kaka, mulbärsmelass, oliver och torkad frukt i långa rader från golv till tak möter en i denna välfyllda delikatessbutik.
Adress: Bakırcı Mh, Pelit Meydan Cd. Cd, Yakutiye.

En burk lokalproducerad honung endast sötad med molass från regionens mullbärsträd inhandlades här. Foto: Cecilia Öhrn

11. Taşhan Bazaar 

Specifikt för regionen är den kolsvarta vulkaniska mineralen Oltu, även kallad Erzurum-stenen. Stenen finns att köpa i många olika utföranden och på många olika ställen. Men i Erzurum city finns en hel basar tillägnad denna lokala sten.
Adress: Rabia Ana, Ayazpaşa Cd. No:31, Erzurum.

Oltu-stenen sägs lindra huvudvärk, migrän, humörsvängningar och depression. Foto: Shutterstock

BO BRA

12. Polat Erzurum Resort Hotel 

Ett gigantiskt hotell vid foten av Palandöken, och några minuter med skidbussen till liftsystemet. Generösa och mycket trevliga rum. Här finns bland annat en butik som säljer skidkläder, hamam, inomhuspool, gym, skiduthyrning, skidskola, lek- och spelrum, gratis wifi, två restauranger och bar.
Adress: Yunusemre, Kayak Yolu Uzeri.

Lobbyn på Polat Hotel. Foto: Cecilia Öhrn

13. Sway Hotels

Beläget alldeles nedanför Polat Erzurum Resort Hotel. Här finns ski in/ski out, restauranger, shopping, skidförvaring, hamam, gym, med mer. Till hotellet hör Lounge 2400, lunchrestaurangen/baren en bit upp i backen från hotellet.
Adress: Kümeevler, Kayak Yolu.

Sway Hotels med ski in/ski out och en mängd faciliteter. Erzurum där bakom. Foto: Cecilia Öhrn

LÄS MER: Istanbul – 12 saker du absolut inte vill missa
LÄS MER:
Magiska pister och billig shopping – guide till skidparadiset Andorra