Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Antalya – rolig shopping och fantastiska stränder

Den pulserande miljonstaden Antalya är en av de mest populära svenska semesterdestinationerna i Turkiet. Den som vill kombinera shopping med bad har kommit helt rätt. Shoppar gör man med fördel i basarkvarterens vindlande gränder.

I Antalya kan man vandra i timmar bland läderföremål, mattor, väskor, kläder, smycken och kryddor. En del saker är billigt krimskrams, andra dyra antikviteter. Men var en kritisk köpare och glöm inte att pruta. Den exklusiva märkesshoppingen finns längs Konyaaltı Caddesi och den billigare längs Atatürk Caddesi och Isiklar Caddesi. 

Bazarerna är ett kul ställe att shoppa på. Foto: Shutterstock

Migros Mall på 100 Yil Bulvari Arapsuyu Mevkii är ett av de största varuhusen med 128 butiker med märkeskläder, smycken och mycket annat. Vill du samtidigt gå på bio eller äta mat går det också bra. Varuhuset har både biograf och mattorg. 

Många vackra stränder

Det bästa sättet att ta sig ut till stränderna, som ligger utanför centrum, är att ta en minibuss eller badbåt. Vackra Olympos är en klapperstensstrand en dryg timme med buss från centrum. Stranden är stenig men lång och indelad i två delar. I ena änden finns en klippa, Chimaera, med naturliga eldar som har brunnit i flera tusen år. I den andra änden ligger en romersk stadsruin, minnen efter vad som en gång var en hamnstad för pirater. Vill man, finns det gott om pensionat att tillbringa natten på. 

Vackra Olympos är en klapperstensstrand en dryg timme med buss från centrum. Foto: Shutterstock

De andra två kända stränderna med rent och klart vatten heter Lara och Konyaalti. Lara ligger i Örnekköyområdet och har grovkornig sand. Klapperstensstranden Konyaalti sträcker sig cirka tio kilometer från Antalyas centrum till foten av Taurusbergen.

I den gamla stadsdelen Kaleiçi kantas gatorna ner mot hamnen av butiker och restauranger i gamla ottomanska hus. Här strosar man på smala kullerstensgator och går vilse i små, trånga gränder. I Kaleiçi finns gott om mysiga kaféer och trevliga restauranger.

Den vackra hamnen i Alanyas historiska kvarter Kaleiçi. Foto: Shutterstock

Antalya har också ett vibrerande nattliv med barer, klubbar och diskotek. Ett av de mest kända diskoteken är Olympos Disco i Falez Hotel. Hit lockas unga från hela världen för att uppleva lasershow och hög musik. Nattklubbar med magdans och underhållning finns framför allt på de större hotellen, och många av barerna fungerar också som diskon. Längs den trånga gatan Hesapçı Sokak finns barer, musikställen och ölträdgårdar. Vill du njuta av goda drinkar och vacker utsikt är Club Arma vid marinan ett perfekt ställe. Tämligen exklusivt, men ett skönt ställe att hänga på. Älskar du livemusik och att dricka öl utomhus är Tudors Pub ett bra val. Här sitter man i trädgården och diggar musik sju kvällar i veckan. 

För den som vill bo lite lugnare men ändå ha nära till storstadens puls är lilla natursköna Belek utanför Antalya ett bra alternativ. Belek är också känt som en av de mest populära golfdestinationerna i Europa med hela 14 golfbanor. 

RESFAKTA ANTALYA

Resa hit: Flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. 

Bästa tiden: Vår, sommar och höst. Undvik dock gärna heta och turisttäta augusti.

Tidsskillnad: +1 timme

Språk: Turkiska. Många i servicebranschen pratar bra engelska.

Valuta: Turkiska lira (TYR).

Prisnivå: Mycket lägre än hemma, särskilt mat och dryck.

Ta dig runt: Lokalbuss, spårvagn, taxi eller hyr bil. Minibussar, dolmus, saknar ofta bestämda hållplatser. Man vinkar på bussen när man vill stiga på. Taxi kostar cirka 15 kronor per kilometer, dubbel taxa nattetid. Mellan Antalya och Alanya går det buss var 20:e minut på sommaren, vilket tar 2 timmar.

Bra att veta: Växla turkiska lira innan avresan då kursen ofta är bättre hemma. Undvik att växla pengar på flygplatsen vid ankomst till Turkiet på grund av dålig växelkurs.

SE & GÖRA

1. Karaalioglu park 

Karaalioglu Park är en pittoresk park med vattenfontäner, exotiska fåglar och växter. Tehusen är många, och här dricker man turkiskt te serverat i små tunna glaskoppar. Perfekt plats att beundra solnedgången ifrån. Missa inte Hidirliks torn, ett romerskt 14 meter högt torn som är nästan 2 000 år gammalt. 

Karaalioglu Park är en pittoresk park med vattenfontäner, exotiska fåglar och växter. Foto: Shutterstock

2. Antalya Museum

Detta är ett av Turkiets största museer med 13 utställningssalar och 5 000 konstverk. Här kan man bland annat utforska primitiva konstverk och verktyg från kalkolitisk tid, neolitisk tid och tidig bronsålder. 

Antalyas musuem är ett av Turkiets största museer med 13 utställningssalar och 5 000 konstverk. Foto: Shutterstock

3. Geyikbayiri 

Geyikbayiri är ett bra ställe för den som vill klippklättra. Kezban's Guesthouse och flera andra gästhus och campingar har turer både för nybörjare och rutinerade. 

Geyikbayiri är ett bra ställe för den som vill klippklättra. Foto: Shutterstock

4. Mermerli

I den gamla stadskärnan Kaleiçi ligger klippstensstranden Mermerli i en antik miljö intill den gamla hamnen. Den nås genom ett par trappsteg från restaurangerna i hamnen. Det är populärt och trångt, så kom tidigt på dagen. 

I den gamla stadskärnan Kaleiçi ligger klippstensstranden Mermerli i en antik miljö. Foto: Shutterstock

5. Düden

Vattenfallet Düden är en magnifik utflyktsplats med ett härligt dånande från fallet, som är cirka 50 meter högt och indelat i två olika nivåer. Bakom vattenfallet finns en grotta som man kan gå in i och även ett ”önskehål” där ens drömmar går i uppfyllelse. Cirka 12 kilometer från Antalya. Man tar sig hit med hyrbil, taxi eller buss.

Düdenvattenfallet är en magnifik utflyktsplats med ett härligt dånande från fallet. Foto: Shutterstock

ÄTA & DRICKA

6. Mehmet 

Berömd restaurang där alla möjliga kändisar ätit, bland andra Turkiets förste president Mustafa Kemal Atatürk. Beställ till exempel lamm, grillad fisk, auberginesallad och favaröra.

7. Antalya Balikevi 

För fisk- och skaldjursälskaren är det inte svårt att hitta god mat. Denna restaurang är inget undantag, och dessutom bjuder den på en vacker utsikt över havet. 

BO BRA

8. Dogan Hotel 

Charmigt hotell med pool mitt i de gamla kvarteren Kaleiçi. Det medför också att det kan bli lite ljudligt om kvällarna, eftersom det ligger nära barer, klubbar och restauranger. Några minuters promenad till Mermerlistranden. Här bor mest par utan barn. 

9. Delfino Hotel

Hotell med restaurang och ett litet poolområde med barnpool. Nära till både stranden och huvudgatan med alla butiker och restauranger. 

LÄS MER: Här kan du uppleva den vackraste solnedgången
LÄS MER:
Istanbul – 12 saker du absolut inte vill missa