Tromsö – en vintersaga med himmelskt skådespel

Norrskenet är en världskändis som lockar turister från hela jorden. Möjligtvis är det bara vi nordbor som inte har fattat storheten med det himmelska skådespelet.

Foto: Anna Wahlgren

1 av 12: Norrskenet är en världskändis som lockar turister från hela jorden. Möjligtvis är det bara vi nordbor som inte har fattat storheten med det himmelska skådespelet.

Läget 35 mil norr om polcirkeln gör Tromsö till det perfekta resmålet om man vill uppleva norrsken. Det är norrskenssäsong från september till mars.

Foto: Anna Wahlgren

2 av 12: Läget 35 mil norr om polcirkeln gör Tromsö till det perfekta resmålet om man vill uppleva norrsken. Det är norrskenssäsong från september till mars.

I början av 1900-talet var staden utgångspunkt för expeditioner till Arktis, och därifrån kommer ortens smeknamn: ”Porten till Arktis”.

Foto: Anna Wahlgren

3 av 12: I början av 1900-talet var staden utgångspunkt för expeditioner till Arktis, och därifrån kommer ortens smeknamn: ”Porten till Arktis”.

Bästa utsikten över Tromsö, bro och stad. Särskilt fint i solnedgången! Uppe på toppen av berget dit linbanan Fjellheisen leder – turen upp tar fyra minuter.

Foto: Anna Wahlgren

4 av 12: Bästa utsikten över Tromsö, bro och stad. Särskilt fint i solnedgången! Uppe på toppen av berget dit linbanan Fjellheisen leder – turen upp tar fyra minuter.

Från Tromsö centrum. Utsikt över fjäll, vatten, bro och stad.

Foto: Anna Wahlgren

5 av 12: Från Tromsö centrum. Utsikt över fjäll, vatten, bro och stad.

Utsikt över Tromsö stad och omgivande berg. Bästa utsikten har man från Fjellheisen på andra sidan vattnet. En linbana som tar fyra minuter. Tromsös bästa och billigaste utflyktstips.

Foto: Anna Wahlgren

6 av 12: Utsikt över Tromsö stad och omgivande berg. Bästa utsikten har man från Fjellheisen på andra sidan vattnet. En linbana som tar fyra minuter. Tromsös bästa och billigaste utflyktstips.

I Tromsös hamn och centrum. Vid den stora bron - Tromsöbron. Utsikt över fjäll, vatten, bro och stad.

Foto: Anna Wahlgren

7 av 12: I Tromsös hamn och centrum. Vid den stora bron - Tromsöbron. Utsikt över fjäll, vatten, bro och stad.

På båtuflykt med arrangören Wild Seas, utanför Tromsös kust med chans att se valar, havsörn, sälar och andra djur.

Foto: Anna Wahlgren

8 av 12: På båtuflykt med arrangören Wild Seas, utanför Tromsös kust med chans att se valar, havsörn, sälar och andra djur.

Ut i ödemarken på jakt efter norrsken.

Foto: Anna Wahlgren

9 av 12: Ut i ödemarken på jakt efter norrsken.

Uppe på toppen av berget dit linbanan Fjellheisen leder.

Foto: Anna Wahlgren

10 av 12: Uppe på toppen av berget dit linbanan Fjellheisen leder.

”Aurora hunting” har blivit en industri i norra Skandinavien. Norrskenet är det nya hundspannet.

Foto: Anna Wahlgren

11 av 12: ”Aurora hunting” har blivit en industri i norra Skandinavien. Norrskenet är det nya hundspannet.

Andra kvällen får vi vår belöning. Norrskenet framträder allt starkare på himlen.

Foto: Anna Wahlgren

12 av 12: Andra kvällen får vi vår belöning. Norrskenet framträder allt starkare på himlen.

TROMSÖ, NORGE. Köra hundspann över den arktiska tundran, åka släde på en frusen sjö och fjordkryssa mellan delfiner och sälar. 

Den nordnorska naturen drar till sig turister från hela världen. Och mest lockar aurora borealis. 

Allt om Resor har varit på norrskensjakt i Tromsö i nordligaste Norge. 

Andra har också läst

Temperaturen mäter 11 minusgrader och bergen är snöklädda. Amerikanarna på flygbussen huttrar i de för ändamålet inköpta ulltröjorna. Plötsligt skriker en av dem till och pekar mot vattnet. Mitt i den frusna vinterbilden står två stand-up-paddlare på var sin bräda. Visserligen iklädda våtdräkter, men ändå. Amerikanarna skrattar förtjust. Det är antagligen precis så här de har föreställt sig exotiska, nordliga Skandinavien. Sportiga vikingar som tar för sig av det naturen har att erbjuda, oavsett väder och vind. 

På sätt och vis är det här min hemmaarena – vi befinner oss ändå i Norden och jag har bara flugit ett par timmar från Stockholm – men också jag känner att jag har hamnat i en helt annan värld. Tromsö ligger vid Norra ishavets strand, norr om polcirkeln. Här finns världens nordligaste universitet och domkyrka. Och härifrån är det bara 200 mil till Nordpolen. Inte för inte kallas Tromsö ”Porten till Arktis”. Här har många historiska polarexpeditioner startat, och numera är Tromsö utgångspunkt för mer moderna arktiska turistutflykter. 

Norrsken i sikte under samisk afton

Tromsö ligger dessutom mitt i den så kallade norrskensovalen, där det är störst chans att se norrsken. Norrskenet är en världskändis som lockar folk från hela världen. I hotellreceptionen hänger norrskensprognoser, och turisterna vandrar runt med stavar i händerna, överdimensionerade pälsmössor på huvudet och broddar på fötterna – redo att ge sig ut på norrskensjakt. De flesta som kommer till Tromsö har nämligen just norrskenet i sikte. Och de flesta har sitt Tromsöprogram klart redan innan de lämnar hemlandet. Det är rätt hårt tryck på populära utflykter, och ett tips är att boka åtminstone några aktiviteter i förväg. 

Själv kastar jag mig i väg på en utflykt redan första kvällen – en traditionell, samisk afton väntar. Tillsammans med ett gäng italienare sätter jag mig i en buss och åker några mil utanför stan. Det är kolsvart ute, men vi följer ljuslyktorna som leder in mot kåtan. Snön är flera meter djup och det knarrar under fötterna. En vinter i en sagobok skulle beskrivas ungefär så här. Det är ovanligt kallt för att vara Tromsö, nästan 15 minusgrader, men inne i kåtan är det förvånansvärt varmt. En optimistisk italienare vill ladda sin mobil, men här finns ingen el, inget rinnande vatten, inga element. Vi sitter på renskinn framför den värmande brasan. Kokkaffe lagas i en sotig panna ovanför elden. 

– Renarna är väldigt speciella för oss. De har styrt vårt liv i generationer. Vi har följt renarna och hur de har förflyttat sig, säger Lone Ebeltoft, guide vid Tromsø Arctic Reindeer. 

Foto: Tromsø Arctic Reindeerr

Lone Ebeltoft, guide. En traditionell afton med samerna som lever med renar. De berättar om sin tro och sin kultur.

Hon berättar om samiska traditioner och vardagsliv. Alla lyssnar uppmärksamt. Men plötsligt avbryter hon sig. Det är tydligen norrsken i sikte. Trettio förväntansfulla naturentusiaster rusar ut. Vi anar några gröna strimmor på himlen, men det är inte det där intensiva skenet som man ser på bild. Så småningom beger vi oss in i värmen igen. Fortfarande finns det norrskenshopp, här ändrar sig ju vädret snabbare än en norrman hinner säga ”God tur”. Men vid midnatt ger vi upp och tar bussen tillbaka till hotellet. Aurora borealis behagade inte visa upp sig i kväll. Italienarna verkar dock inte särskilt deppade. De pladdrar oavbrutet i bussen. De ska ju vara här i flera dagar och i morgon är en ny dag.  

Valsafari- och fågeltur utanför Tromsö

Nästa morgon gör jag som alla andra vid frukosten: förbereder min egen ”matpakke”. Vid varje norsk frukostbuffé finns papperspåsar och smörpapper tillgängliga. Lunchen är ingen stor grej i Norge, många äter smörgåsar mitt på dagen, och föredrar en heldag i naturen framför att slösa bort tid på restauranglunch. Ner i påsen åker knäckemackor med brunost, lefse – ett slags tunnbröd med smör, socker och kanel på – och Kvikk Lunsj, den norska nationalchokladen vars förpackning har sett likadan ut sen 1937, och som marknadsförs som ”tursjokolade”. 

I dag ska jag uppleva Tromsö från havssidan. Vi är ett tiotal personer som ska med på fjordkryssningen. Vi får tjocka överlevnadsdräkter och kliver ner i båten. Jag viftar med åksjuketabletterna – vem vill vara sjösjuk under naturupplevelsen – men guiden skakar på huvudet. Vi kör så nära land att det inte ska vara någon fara. Valarna brukar vara huvudnumret på sådana här fjordturer. Sedan 2010 har stora sillstim övervintrat i fjordarna utanför Tromsö, vilket har lockat till sig både späckhuggare och knölvalar. Tyvärr har vi ingen lycka med valarna – de har för tillfället flyttat längre norrut. 

– Men det finns andra djur att se, säger guiden Muriel Hallé uppmuntrande. 

LÄS MER: Simma med späckhuggare i norska fjordarna 

Det dröjer inte länge förrän det första havsörnparet cirklar ovanför båten. Och snart anar kaptenen en rörelse i vattnet. Delfiner! De simmar i stora klungor, nära båten. Vi klickar med kamerorna och glömmer frusna händer och fötter. Vit, ren snö täcker landskapet. Husen lyser upp som små lyktor på land. Det är vackert som i en Lars Lerin-tavla. 

– Jag har aldrig varit ute så mycket som jag varit sedan jag flyttade till Tromsö, konstaterar Emilia Fehniger, arkitektstudent från Sverige, och en av deltagarna i fjordkryssningen. 

– Här omfamnar folk vintern, de ser den inte som begränsande. Varken mörker eller minusgrader hindrar människor från att gå på vandringstur eller åka längdskidor efter jobbet. De bara klär sig lite varmare – och tar på sig pannlampa om det är mörkt. Jag är ute varje helg, och ibland gör jag ett litet friluftsäventyr direkt efter jobbet. Naturen är så lättillgänglig. 

Foto: Anna Wahlgren

Emilia Fehniger, svensk arkitektstudent i Tromsö.

Hon har ett tips till norrskensjägare: 

– Gå till Prestvannet – sjön som ligger på en höjd en halvtimmes promenad utanför Tromsö centrum. Alla turister har inte råd att åka på dyr norrskensutflykt och det är heller inte nödvändigt för att se norrsken. Lokalborna brukar gå upp till Prestvannet. Därifrån har man utsikt över både fjäll och vatten, och det finns nästan ingen artificiell belysning, bara lite gatubelysning vid gångvägen. Man kan ligga på den frusna sjön och titta upp mot himlavalvet och knappt bli störd alls av ljuset. 

Matupplevelser och hundspann

Mitt eget lättillgängliga Tromsötips är att ta linbanan, Fjellheisen, upp på toppen av husberget Storsteinen. I sin enkelhet är det en hisnande naturupplevelse. Utsikten är enorm, inte minst i solnedgången. Den hurtige kan gå upp och ner, men det blir lite påfrestande i halkan, en toppbestigning passar bättre på sommaren. 

När jag dragit av mig överlevnadsdräkten promenerar jag tillbaka till byn och sätter mig på ett fik och beställer dallriga våfflor. I Norge är våfflorna av någon anledning mjukgräddade. Jag följer den norska traditionen och skivar brunost på toppen. Allt i Tromsö handlar nämligen inte om natur. Här finns också många bra krogar och ett rikt kulturutbud och staden går under namnet ”Nordens Paris”. 

Jag äter rökta Vesterålenräkor, tørrfisk med äggsmör och fløtepudding, en traditionell, norsk variant av pannacotta. Historiskt har ju inte maten varit vårt grannlands starkaste kort, men som i många länder har det skett en matrevolution också här. Tipset är att äta lokalt och att ha siktet inställt på färsk fisk. Missa heller inte bacalao – den norska fiskrätten med portugisiskt ursprung. Den saltas och torkas ute – den som varit i Nordnorge sommartid har garanterat sett hur fiskarna hängs på rad på röda husfasader.

Resfakta: Tromsö

Resa hit: Tåg via Oslo, Trondheim eller Narvik beroende på var i Sverige man bor. Goda nattågsförbindelser. SAS flyger direkt från Stockholm måndagar och torsdagar, januari till mars. Resten av året är det torsdagar och söndagar som gäller. 

Koldioxidutsläpp: Flyg Köpenhamn – Tromsö ca 550 kg per person, tur och retur, inklusive höghöjdseffekt. (För beräkningsmetod se klimatsmartsemester.se)

Resa runt: I Tromsö behövs ingen bil, gångavstånd till det mesta. Lokalbuss till exempelvis Fjellheisen. Transport inkluderas i de organiserade utflykterna. 

Bästa tiden: Norrskenssäsong från september till mars. 

Valuta: Norska kronor. Svenska och norska kronan är ungefär lika mycket värd. 

Läs mer: visittromso.no visitnorway.se

Jag fortsätter med mitt äventyrliga Norgeliv. Lite av poängen med att åka till Tromsö under ett veckoslut är ju att ta för sig av aktiviteterna. Nu beger jag mig till Tromsø Villmarksenter för att köra hundspann. Först får vi bekanta oss med hundarna. Jag har alltid haft respekt för huskies – särskilt när de skällande deltar i ett hundspann. Men när jag får klappa på hundarna framstår de inte längre som så skräckinjagande. Lite spralliga bara, ivriga att komma i väg. Man väljer om man vill köra själv, eller bara sitta i släden och låta en professionell hundförare styra ekipaget. Ljudet från hundarnas andetag och slädens medar över snön, in i en skogsglänta, ut över vidderna, i de vackraste vinterlandskap… 

Foto: Anna Wahlgren

Hundspannskörning vid Tromsø Villmarksenter. Att åka med en professionell hundspannsförare eller köra sitt eget hundspann är ett riktigt äventyr på den arktiska tundran.

 

Att åka hundspann är på samma gång meditativt och spännande. Plötsligt får mitt hundteam syn på en ren och struntar hädanefter fullständigt i instruktioner. De börjar jaga renen i stället. En mer van hundförare ryter i och får oss på rätt bana till slut. Vi åker sammanlagt fyra kilometer och turen tar ungefär en timme. En miniexpedition i vildmarken som jag inte skulle vilja vara utan. 

För andra kvällen i rad ska jag försöka se norrsken – den här gången ska vi jaga aurora borealis från en minibuss. Vi har fått två instruktioner: att klä oss varmt, och att ta med oss passet – det finns en möjlighet att vi passerar landgränsen till Finland. 

På jakt efter norrsken

Jag tar på mig ullunderställ, fleeceställ, Fjällrävenjacka – den där jättedunjackan som ser ut som ett skämt i Stockholm – mössa, slalomhandskar och rejäla skor. Vi packar in oss i minibussen, berättar vilka länder vi kommer ifrån – Storbritannien, Holland och Sverige – och så bär det i väg. Två polska tjejer är guider. Faktum är att jag under mina dagar i Norge inte träffar på särskilt många norrmän, här sköts den dagliga ruljangsen av andra européer. 

Vi stannar till och hjälper ett spanskt par som har hamnat med bilen i diket. De försökte ge sig ut på egen norrskensjakt, men halkade av vägen. I iskylan och beckmörkret har de hunnit bli både rädda och uppjagade. Det vimlar inte av bilar här, och det är ovanligt kyligt – också för att vara Nordnorge. Egentligen är det en missuppfattning att det alltid är så kallt i Nordnorge. Med tanke på breddgraden har faktiskt Tromsö ett milt klimat, tack vare läget vid havet och Golfströmmens värmande effekt. Det gäller dock inte när jag är här. Temperaturen kommer att passera minus 15 innan kvällen är över, och spanjorerna pustar ut när de har bilen uppe på vägen igen. 

Guiden Joanna Tutka håller kontakt med andra aurora-expeditioner via telefon. Var är det störst sannolikhet att se norrsken? Ska vi satsa på havet – vackrast – eller inåt land – färre moln, och bättre norrskensförutsättningar? Vi bestämmer oss för det senare alternativet. Vi stannar till vid en skogsglänta, men Joanna är inte nöjd. Istället åker vi till en sjö. 

– Det är här en av mina favoritplatser att skåda norrsken. Inga artificiella ljus eller ljud som stör, konstaterar hon. 

Flera av deltagarna har avancerade fotoutrustningar och riggar stativ på strategiska platser. Joanna hjälper dem som inte har fotat norrsken tidigare med inställningarna. 

– Ställ in på högt ISO-tal och låt kameran exponera så länge som möjligt, råder hon.

Foto: Anna Wahlgren

Fotografer har riggat stativ uppe på Storsteinen och inväntar den blå timmen – mellan solens nedgång och nattens inträde.

Holländarna å sin sida bidrar med färsk statistik från norrskenssajterna. Både Nasa och meteorologiska institut levererar norrskensprognoser. För norrskenet är lika opålitligt som vädret. Vissa veckor bjuder på ett häpnadsväckande skådespel, andra veckor kammar man noll. ”That’s the thing with mother nature: she’s such a bloody diva”, skriver Financial Times reporter efter en norrskensvistelse vid Abisko turiststation. Först fjärde kvällen får reportern tillslut skåda den mäktiga dansen över himlen, och är lycklig hela vägen hem till London. 

Också hos oss börjar det hända saker på himlen. Det gröna blir allt mer framträdande och vi är beredda vid våra kamerastativ. Det himmelska skådespelet tar sig. 

– Wow, det här är norrsken på riktigt, konstaterar min holländska kamrat nöjt.  

Det är så vackert att jag då och då är tvungen att ta en paus i fotograferandet och bara ställa mig och titta. Neongrönt ljus vibrerar över himlen. Aurora dansar över de snöklädda fjälltopparna. Hon är en diskodrottning från åttiotalet, och i kväll är hennes kväll. Och vi är glada att vi får vara med. 

Foto: Anna Wahlgren

Bland de internationella turisterna har intresset för norrsken varit stort i många år. Och de senaste åren har entusiasmen för det himmelska skådespelet ökat lite också på hemmaplan.

 

Se & göra

1. Renutflykt med möjligheter till norrsken, Tromsø Arctic Reindeer

En helkväll med berättelser framför brasan, mata renar, jojk, trerättersmiddag och – förhoppningsvis – norrsken. Den som vill kan åka släde efter renarna. Arrangeras av en samisk familj, tanken är att ge en inblick i den samiska kulturen.

Pris: 1 450 kronor inklusive middag och transport. 

tromsoarcticreindeer.com

2. Fjordkryssning inklusive besök i Polaria, Wild Seas

Valsafari- och fågelturer i bekväm båt. Upplev Tromsö med omnejd från havssidan. Chans att se valar, havsörn, sälar och delfiner. Tag med kamera och varma kläder. 

Pris: 1 200 kronor inklusive lättare lunch och skoteroverall för utlåning. 

wildseas.no

3. Aurora i äventyrsland, The Green Adventure

Skjuts i minibuss till en plats där man har bäst förutsättningar att se norrsken. Vädret styr var den fem-sex timmar långa turen går. Ta med pass – ibland passerar man landgränsen till Finland. 

Pris: 1 200 kronor inklusive lättare middag och varm dryck, utlåning av varm overall, samt digitala foton från kvällen. 

thegreenadventure.no

4. Kör eget hundspann, Tromsø Villmarksenter

Åk med en professionell hundspannsförare eller kör eget hundspann. En timmes lång tur på den arktiska tundran. Turen avslutas med lunch i en samisk kåta. 

Pris: 1 890 kronor inklusive lunch och fika. 

villmarkssenter.no

5. Panoramautsikt över Tromsö, Fjellheisen

Ta gondolliften upp till Storsteinen, 421 meter över havet. Tromsös eget husberg. Härifrån har man bästa utsikten över Tromsö med omgivningar – särskilt vackert i solnedgång. Tar en halvtimme att gå hit från centrum. 

Adress: Sollivegen 12. fjellheisen.no

Bo bra

6. Bo mitt i stan, Scandic Grand Tromsø

Ett av stadens äldsta hotell, trots att det bara är från 70-talet. Bra läge, mitt i Tromsö. Stadig frukost och nyrenoverade rum. 

Pris: Dubbelrum från cirka 1 000 kronor per natt inklusive frukost.

Adress: Storgata 44. scandichotels.se/hotell/norge/tromso/grand-tromso

Äta & dricka 

7. Stadens bästa burgare, Burgr

Burgare och milkshake i pyttelokal. Bra, lokala råvaror. Mängder av spel att roa sig med efter maten. 

Adress: Skippergata 6. 

8. Mys på kafé, Svermeri

Retroinredning. Beläget i ett av Tromsös äldsta hus. Hög mysfaktor och bra kaffe. 

Adress: Skippergata 2. 

9. Fisk i fokus, Emmas Drømmekjøkken/Emmas Under

En Tromsö-klassiker. Restaurangen är fördelad på två våningar. Emmas Under, på nedervåningen, är mer relaxat. Beläget i en vacker, rödmålad byggnad precis vid kyrkan. Fiskgratängen är krogens signaturrätt. Också populärt bland lokalbor. Boka bord.

Adress: Kirkegata 8. emmasdrommekjokken.no

10. Lokalbornas lunchfavorit, Risø mat & kaffebar

Ett av Tromsös mest populära lunchställen bland lokalbor. Prisvärt. Öppnar 7.30 på morgonen – här hämtar många sitt morgonkaffe. 

Adress: Strandgata 32. risoe-mk.no

11. Stadens finkrog, Smak

En av Tromsös bättre restauranger, med i White Guide. Testa fisksoppa, fish & chips, eller varför inte tørrfisk, den karakteristiska saltade, torkade fisken som kallas bacalao på spanska, och som exporteras till Sydeuropa. När det är säsong: satsa på skrei, torsk. Bordsbokning krävs. 

Adress: Skippergata 16. restaurant-smak.no

Bonusfakta! Norrsken

• Legenderna runt norrskenet är många. I Japan anses det tur att bli befruktad under norrskenet. Enligt samiska sägner är norrskenet rävar som korsar himlen – rävsvansarna bildar flammor som sveper över himlavalvet. 

• Vanligast förekommande under senhöst och tidig vår. Under oktober, februari och mars är chanserna allra bäst. 

• Optimala tiden på dygnet är från klockan tio på kvällen till två på morgonen. 

(Källa: Visit Norway.)

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande