Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Färgerna går igen genom staden.
Färgerna går igen genom staden.
Färgerna går igen genom staden.
Reykjavik ser nästan ut att bestå av leksakshus med sina glada färger.
Reykjavik ser nästan ut att bestå av leksakshus med sina glada färger.
Reykjavik ser nästan ut att bestå av leksakshus med sina glada färger.
Hallgrimskirkja är värt ett besök.
Hallgrimskirkja är värt ett besök.
Hallgrimskirkja är värt ett besök.
1 AV 3
Färgerna går igen genom staden.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 3
Reykjavik ser nästan ut att bestå av leksakshus med sina glada färger.
Foto: SHUTTERSTOCK
3 AV 3
Hallgrimskirkja är värt ett besök.
Foto: COLOURBOX

Trendiga Reykjavik – perfekt för en weekend

Island är just nu ett av världens trendigaste resmål. 

Omvärlden har fått upp ögonen för landet och det är verkligen värt ett besök, naturen är svårslagen med fjäll, glaciärer och sandöknar om vartannat. 

Huvudstaden Reykjavik är en pärla. Den ser inte mycket ut vid första ögonkastet, men tittar man närmare finns precis allt man kan behöva – om än i lite mindre skala. 

Över Reykjavik, med ungefär 170,000 invånare, tronar Hallgrimskirkja och en doft av svavel. Det geotermiska vattnet som pumpas upp ur grunden har en stark lukt av just svavel och gör att elen är nästan gratis, att man kan odla i växthus året om, och att landet nästan svämmar över av badhus.

I Reykjavik finns det 18 badhus, jämför det med Stockholm som har 14 men har tio gånger så stor befolkning. Badhusen är Islands motsvarighet till Englands pubar och rekommenderas om man vill träffa lokalbefolkningen. Landets största bassäng ligger i friluftsområdet Laugardalur.

Där ligger också botaniska trädgården och ett litet zoo.

LÄS MER: 10 saker du bör veta innan du åker till Island

LÄS MER: 12 tips för en din stund i Reykjavik 

Hallgrimskirkja en av högsta byggnaderna

Färgerna på Islands flagga, blå, vit och röd, står för de element som är så närvarande i landet: hav, is och eld. Reykjavik, med sin klara och lite salta luft, har en underbar havspromenad där man kan njuta av utsikten mot Esjan, berget på andra sidan bukten.

Hamnen har seglat upp som ett av stadens trendigaste områden, här finns numera flera museer, kaféer och restauranger. Därifrån går också lunnefågel- och valskådningsbåtarna ut. Utanför huvudstaden är det vanligt att man ser delfiner och knölvalar.

Om en båtresa inte lockar kan man bege sig till museet Whales of Iceland och kolla in bjässarna. 

Hallgrimskirkja är en av Islands högsta byggnader. 

Från tornet ser staden nästan ut att bestå av leksakshus, med sina glada färger och den korrugerade plåt som skyddar mot vinden. Stadens mittpunkt är Tjörnin, den lilla sjön där det är mysigt att flanera och titta på fåglarna som samlas. I ena hörnet ligger rådhuset som också innehåller turistbyrån.

LÄS MER: Betyg på stora resväskor – stort test med alla populära märken

LÄS MER: Island är ett sagoland – guide till 12 bästa tipsen

Hamnen har seglat upp som ett av stadens trendigaste områden. Foto: Shutterstock

Vädret på Island är ofta oberäkneligt

Vädret på Island är minst sagt ombytligt. Det kan gå från strålande sol till ösregn och orkan, och tillbaka till sol, på tio minuter. Då är det bra att veta att det finns museer av alla slag, från mer traditionella som Nationalmuseum och Árbæjarsafn, lite som Skansen, till museer om det marina livet, punkmusik och penisar (ja, de har ett exemplar från människa också).

På helgerna har Kolaportið, den stora loppmarknaden, öppet. Här finns det mesta att köpa, från böcker till stickade raggsockor och tröjor. Tröjorna, eller lopapeysa som de heter på isländska, är dyra i turistaffärerna, men har man tur kan man hitta en second hand på loppmarknaden. Och är man matintresserad finns det massor av lokala produkter att botanisera i. Till exempel isländskt snacks – torkad fisk. Det finns portionsförpackat med kniv och smör att bre på och är riktigt gott. 

Strax bakom Kolaportið ligger Bæjarins Beztu Pylsur, landets mest populära korvkiosk. Isländsk korv består till större delen av lammkött och är så god att den skapar begär i kroppen. Korv med bröd är det billigaste du kan äta på Island och när man har förköpt sig på stickade vantar, ullfiltar med lunnefåglar på och andra souvenirer, smakar korven extra bra.

LÄS MER: Islands midnattssol får sagorna att blekna 

LÄS MER: Bästa ryggsäckarna för resan – stort test

Enklaste sättet att ta sig runt – att gå

Det enklaste sättet att ta sig runt Reykjavik är att gå, centrum är inte större än så. Vill man inte det så fungerar bussen utmärkt, se bara till att ha jämna pengar. Man behöver inte ta sig långt om man vill uppleva naturen. Vill man rida bokar man en tur hos något av stallen som finns 10-15 minuter utanför staden. Ridturerna bland berg, växter och lavasten passar också nybörjare. Det finns också flera golfbanor kring Reykjavik.

Efter en intensiv dag med bad, museer och shopping passar det perfekt att avsluta på någon av Reykjaviks klubbar. Heta just nu är Bjarni Fel, en sportbar, Húrra, om man är sugen på livemusik och Kiki, som är en queerbar. Islänningarna går i regel ut sent, närmare midnatt, men vad gör det? På sommaren känns natten ung, det är ju ljust dygnet runt.

Resfakta: Island

Resa hit: SAS flyger från Stockholm, Malmö och Göteborg från 1  036 kronor. Celandair flyger från Stockholm och Göteborg från 536 kronor. 

Bästa tiden: Året runt, men bästa vädret är i juli och augusti.

Restid: Cirka 2,5 timme.

Tidsskillnad: Minus en eller två timmar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid.

Språk: Isländska, men nästan alla pratar engelska.

Valuta: Isländsk krona.

Prisnivå: Allt är dyrare, Island har index 117 mot Sveriges 100 på Forex Storstadsindex. 

Ta dig runt: Promenera eller åka buss. På www.bus.is kan man enkelt läsa vilken buss man ska ta och varifrån. Stadsbuss kostar 440 isländska kronor, vilket är ca 36 kronor.

Bra att veta: Vill man ta en dagstur och se lite av landet är Reykjavik Excursions bra, www.re.is

Läs mer: www.visitreykjavik.is, www.guidetoiceland.is

LÄS MER: Betyg på kabinväskor/handbagage – stort test med alla populära märken

GUIDE: REYKJAVIK

Se & göra

1. Volcano House

Visar bland annat en Emmy-nominerad film om vulkanutbrottet under Eyjafjal-lajökull 2010 och har en geologisk samling där man får känna på stenar som ser ut att vara tunga som bly, men i stället knappt väger ett gram, spännande! 

Läs mer: Volcanohouse.is

2. Kolaportid

Parallellt med hamnen ligger den roliga loppmarknaden där både mat, böcker och kläder säljs. 

Läs: Kolaportid.is

Äta & dricka

3. Dill

Islands enda restaurang med stjärna i Michelinguiden. Här krävs bordsbeställning och välfylld plånbok. En femrätters avsmakningsmeny kostar cirka 1 000 kronor.

Läs mer: Dillrestaurant.is

4. Fiskfelagid 

Beläget i en mysig källare serverar Fiskfelagid både sushi, skaldjur och dagens fisk till bra priser. Lunch kostar omkring 250 kronor.

Läs mer: Fiskfelagid.is

5. Gló

Landets bästa vegetariska mat. Serverar fyra rätter per dag: raw food, vegetarisk, kyckling och dagens soppa. Cirka 150 kronor för lunch.

Läs mer: Glo.is

Shopping & nöje

6. Mál Og Menning

Reykjaviks största bokhandel är välfylld med böcker på många språk, tidningar och souvenirer. På övervåningen finns kafé där man kan mysa och läsa i böckerna alldeles gratis.

Läs mer: Bmm.is

7. Icewear

Tröjor, jackor, vantar, ja, alla slags kläder  i isländsk design, men massproducerade. Det betyder inte att det är sämre, bara mindre unikt. Kläderna är utmärkta även för den svenska vintern.

Läs mer: Icewear.is

Bo bra

8. Hótell Leifur Eiriksson

Ett bra hotell som har funnits i många år. Inte så stora rum, men å andra sidan bor man mitt i smeten och vem har tänkt sitta på rummet?

Pris: Dubbelrum från cirka 2 700 kronor per natt. 

Läs mer: Hotelleifur.is

9. Reykjavik campsite

I Laugardalur, tre kilometer från centrum, ligger Reykjaviks enda camping. Den är femstjärnig och har allt man kan behöva, inklusive bra priser. 

Pris: 179 kronor per person och natt.

Läs mer: Reykjavikcampsite.is

Stadens topp 5

1. Hallgrimskirkja

Världens häftigaste kyrka som syns över nästan hela Reykjavik. Tog 40 år att bygga och stod färdig 1986.

2. Nauthólsvik

Landets enda riktiga badstrand där man har skapat en lagun med havsvatten som blandas med geotermiskt vatten till en blandning som håller 15–18 grader. Passa på att ta ett treminuters-dopp i Atlanten utanför lagunen, efter man kommit upp från en 40 grader varm bassäng känner man hur endorfinerna rusar efteråt. 

3. Färsk fisk

Tills turismen tog över var fiske Islands huvudnäring. På restaurang får du fisk fångad samma natt och står det fiskbullar på menyn så kan du vänta dig en upplevelse väsensskild från konserver köpta hemma i Sverige.

4. Sólfar

Skulpturen kallas i folkmun för vikingaskeppet, men är en hyllning till solen. Att sitta här och njuta av utsikten över havet och mount Esja är underbart. Har man tur får man syn på en av  knölvalarna som ibland simmar in i Faxafloibukten.

5. Harpa Concert Hall and Conference Centre

Harpa är den moderna glasskapelsen vid havspromenaden. Byggnaden som är spännande i sig, är hem för både Islands filharmoniska orkester och Islands opera. Här finns också kafé, restaurang och hippa affärer. 

 

Av Karin Löwengren