Hotell Barut Labada i Kemer.
1 av 6: Hotell Barut Labada i Kemer. Foto: Andreas Strömberg
Kusten i Marmaris.
2 av 6: Kusten i Marmaris. Foto: Andreas Strömberg
Shoppinggata i Kemer.
3 av 6: Shoppinggata i Kemer. Foto: Andreas Strömberg
Basaren i Antalya.
4 av 6: Basaren i Antalya. Foto: Andreas Strömberg
Fina bad.
5 av 6: Fina bad. Foto: Andreas Strömberg
God mat kan du hitta på alla tre orter – men ibland måste man leta lite.
6 av 6: God mat kan du hitta på alla tre orter – men ibland måste man leta lite. Foto: Andreas Strömberg

Tre favoriter i Turkiet: Vilken passar bäst?

Budgetsemester, lustfylld shopping eller fina bad? Tre av Turkiets mest populära turistorter skiljer sig markant i karaktär. Hitta din bästa semester här vid Medelhavets östra strand.

TEXT OCH FOTO: ANDREAS STRÖMBERG

Antalya

Karaktär: 4

Antalya har runt en miljon invånare och är en av Turkiets stora turistdestinationer. Pittoresk, medeltida stadskärna och marina med utflyktsbåtar. Starka historiska vingslag i gamla stadens fina, butikstäta basargator.

 

Stränder: 2

Få och trånga i centrum. Klippigt och brant till klippbad vid hotellen inne i staden. Men en bit utanför staden finns långa och fina klapperstens- och sandstränder som Lara och Konyaalti.

 

Hotell: 5

Charmiga pensionat och läckra boutiquehotell i renoverade hus i den medeltida stadskärnan Kaleici, som Mediterra Art Hotel och Alp Pasa. Annars främst stora all-inclusivehotell. Hillside Su är ett prisat designhotell i minimalistisk stil.

 

Shopping: 5

Fynda i de trivsamma basargatorna ner mot hamnen. Snygga pikétröjor, smycken och guld. Pruta och köp tröjor för 70 kronor, byxor för ett par hundra, mattor och mycket annat. Låga priser, ofta billigare än halva priset jämfört med i Sverige.

 

Krogar: 5

Gamla staden har bra restauranger med fin havsutsikt. Det är lätt att äta riktigt bra och billigt i Antalya. Antalya är känt för sin goda kebab. Men undvik uppenbara turistkrogar med högre priser och sämre mat.

 

Nöjen: 4

Aquapark Antalya har över 20 vattenrutschbanor, floder och andra adrenalinstinna attraktioner. Öster om Antalya ligger golforten Belek där lyxiga hotell har byggts upp runt golfbanor, till en lågprisdestination för golfälskare.

 

Utflykter: 2

Köprülü Canyon National Park - vandra eller åk flotte i denna upp till 400 meter höga ravin nio mil från Antalya. Utanför staden ligger lämningarna efter antika Perge, känd från Paulus första missionsresa. Intakta gator och torg och lämningar av ett termalbad.

 

För vem?

Par på romantiska boutiquehotell, shoppingsugna och kulturintresserade hittar mycket nöjen och folkliv här.

 

Slutbetyg: 27

 

 

Kemer

Karaktär: 2

Fiskeby som växt till modern turistort med stora all-inclusiveresorter. Lugna shoppingstråk med bra shopping men ingen gammal bykänsla. Stränder i centrum och stor marina. Här kan man fynda en billig semester, speciellt under lågsäsong.

 

Stränder: 3

Public Beach kantas av hotellkomplex. Moonlight Beach ligger inbäddad av pinjeträd i en bukt. Parasoller och tätt med folk. Stränderna uppfyller Blue Flag och har klart vatten. I grannorten Camyuva finns långa stränder med mer utrymme.

 

Hotell: 4

Stort utbud med allt från små billiga familjehotell som Nihan Pansion till gigantiska och lyxiga all-inclusiveresorter som Barut Labada. Många hotell erbjuder låga priser under lågsäsong och deras bufféer håller generellt hög klass.

 

Shopping: 4

I Kemer finns massor att köpa - billigt. Jeans, skor, handväskor och smycken med mera. Shoppinggatan Ayisigi i området Moonlight Area har färger och dofter med känsla av Orienten. Även många butiker längs promenadstråket Liman Caddesi.

 

Krogar: 3

Stor variation, ömsom vin, ömsom vatten. Mest turistrestauranger med ordinära menyer, men några riktigt bra krogar med högklassig turkisk mat. Vissa restauranger ställer ut borden längs gatan vilket skapar fin kvällsstämning.

 

Nöjen: 4

Hyr jetski eller vattenskidor. Livat nattliv runt marinan i diskotek och rockbarer. Aura Moonlight är ett enormt disko i Moonlight Park med tusentals besökare. Inferno är ett annat stort trendigt disko med skön housemusik som ungdomar vallfärdar till.

 

Utflykter: 5

Berget Olympos är nationalpark och här brinner det på vissa platser direkt ur marken. Lågorna kallas "Chimera” efter det mytologiska, eldsprutande, lejonliknande djuret. Vackra strandbukter utanför Kemer. Avnjut middag med havsutsikt i bergsbyn Beyci. Phaselis är ruinerna av en halvö som var en viktig hamnstad under romarriket.

 

För vem?

Äldre och familjer med tonårsbarn som söker en billig solsemester i en bekväm och prisvärd modern turistort.

 

Slutbetyg: 25

 

Marmaris

Karaktär: 3

Stor badort på turkiska västkusten. Lång strand kantad av höga hotell. I gamla stadens gränder finns vitmålade hus, annars är staden modern utan estetisk finess. Mycket sol för pengarna men också sinnebilden av turistisk stordrift.

 

Stränder: 2

Lång strandpromenad och strand med grå småsten som blir het i den brännande solen och mängder av parasoll. Vattnet är ibland halvgrumligt. De flesta resorter har dock stora poolanläggningar. Man måste ut på halvön mot Torunc för att få bra stränder och klart vatten.

 

Hotell: 4

Det finns billiga pensionat. Men de flesta svenskar och andra väljer all-inclusivehotell, speciellt längs den långa havspromenaden. Åk i lågsäsong, (40-gradig hetta i juli och augusti!). Då är även chansen att hitta bra erbjudanden större.

 

Shopping: 4

Den moderna basaren har många butiker där man kan hitta billiga kläder, skor, mattor och annat roligt. Lite tråkiga shoppingstråk men man kan köpa de flesta turkiska varor i Marmaris och hitta många fynd om man letar runt i affärerna.

 

Krogar: 3

Ordinära turistrestauranger längs hamnkajen. Mest hamburgermenyer och enklare rätter. Visst finns bättre restauranger men de måste man leta upp. För en romantisk middagsupplevelse åk till restaurang Mona Titti ovanför grannorten Icmeler.

 

Nöjen: 4

Aqua Dream är ett stort vattenland där hela familjen kan ha roligt en heldag. På bargatan i de gamla gränderna är partylivet vilt under högsäsong. På stora nattklubbar som Club Areena festar ungdomar med en flaska raki för ett par hundra kronor.

 

Utflykter: 4

Dagsutflykt med båt i fina Marmarisbukten. Dyk i turkosblänkande vatten - en härlig badupplevelse. Datca är ett lugnt alternativ för en vacker dagsutflykt.  Smal och kurvig väg dit men värt resan om man vill uppleva en mer genuin kustort.

 

För vem?

Ungdomar som vill festa och familjer som gillar allinclusive. Budgetdestination med bra erbjudanden under lågsäsong.

 

Slutbetyg: 24

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande